Home nieuws Uitheems Geduister #257

Uitheems Geduister #257

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Maar het is met de mens als met de bomen. Hoe meer hij naar de hoogte en naar het licht wil, des te sterker streven zijn wortels naar de aarde, neerwaarts in het donkere, het diepe – in het boze.” (uit Aldus sprak Zarathoestra van Friedrich Nietzsche). Voel de wortels van het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Nur NH, She 1 · Him 2, Feu Follet, Madil Hardis, Vaselyne, Halleck, The Keening, SINthetik Messiah en Lautstärke.

NUR NH
Nur NH, de Indonesische rockster die Aussie Gothic Legend is geworden, keert na bijna tien jaar wachten met een knal terug naar de muziekscene en dropt een teaser van haar nieuwe aankomende ep Unbroken, die in november zal verschijnen.

Nur NH is een artieste die een verhaal te vertellen heeft. En ze is er klaar voor om het te vertellen.
Ze begon haar muzikale carrière in 1996 en maakte liedjes zonder beperkingen binnen een genre. Ze kwam al snel bij het Amerikaanse label World Media Alliance terecht, waar ze succes genoot met haar ep Real Story.

In 2013 verdween Nur NH plots uit de muziekscene. Als een feniks die uit de as herrijst, keert ze nu even plots terug, met haar muziek als wapen, als genezingsmethode en als inspiratie voor iedereen die luistert, want ze is “Unbroken”. Bij haar terugkeer onthult de charismatische artieste dat ze tien jaar lang gevangen zat in een situatie van huiselijk geweld, waarbij ze ternauwernood kon ontsnappen. Haar leven, geestelijke gezondheid en dromen nog net intact en met muziek die donkerder en zwaarder is dan ooit tevoren.

Nur NH zegt over haar aankomende ep: “Deze nummers vertegenwoordigen een levensstrijd waarmee ikzelf en veel vrouwen dagelijks worden geconfronteerd. Het is een emotionele reis van muziek, variërend van extreme depressie tot het vreugdevolle gevoel van overleven. Mijn muziek is wat mij redt van de fysieke en mentale littekens en trauma’s die ik tot op de dag van vandaag nog steeds met me meedraag.”

I’m Done With You is de eerste single van de ep Unbroken die wordt uitgebracht op 11/11.

Facebook

SHE 1 · HIM 2
Evan Nave (Lestat/PKS)
en Cassie Bishop (Shy Moon) uit Cleveland, Ohio vormen het alternatieve electroduo She 1 · Him 2. Ze zijn geïnspireerd door bands als Yazoo, Ladytron, Lana Del Rey, The Human League, Nine Inch Nails, Pet Shop Boys en Soft Cell, maar doen vooral hun eigen ding in een nieuw, verchroomd elektronisch popgeluid. Deze week lanceerden ze hun nieuwste ep We Dream In Neon met 5 nieuwe nummers, waarvan de beats en melodieën neerdalen tot in je voeten, die je zo de dansvloer op stuwen.

“Het was de volgende onvermijdelijke stap in onze evolutie als band. Een release van nieuwe nummers die het hele alternatieve muziekspectrum bestrijken. Ik kon muziek schrijven die EDM, triphop maar ook door de jaren 80 beïnvloede alt dance raakt, wat superleuk was”, zegt songwriter en toetsenist Evan Nave.

“Voor dit project heb ik een meer speelse aanpak gekozen en het schrijven over verschillende onderwerpen onderzocht vanuit verschillende perspectieven die niet zo emotioneel voor mij zijn – niet alles hoeft rechtstreeks voort te komen uit mijn ervaringen”, zegt zanger en tekstschrijver Cassie Bishop.

We Dream In Neon is digitaal verschenen.

Facebook / Instagram / Bandcamp

FEU FOLLET
Vanuit Frankrijk krijgen we van postpunk-, synth- en coldcaveproject Feu Follet het vijfde album, Lost Locus. Daarvoor werkte Alban Blaising (de man achter het project) samen met gastvocalisten Vlimmer (één van de projecten van Alexander Leonard Donat, ook labelbaas van Blackjack Illuminist Records), Isabelle Baumann, Pat Aubier (Hercynia Silva) en Pierre Bastien. 

Opener Ghosts in the Machine (feat. Vlimmer) brengt het ​​undergroundgevoel uit eind jaren zeventig/begin jaren tachtig meteen naar 2023. Er volgen urgent surrealistische soundscapes, gelaagde frequenties, zoemend knetterende ritmes, aanzwellende riffs en fonkelende synths in de sfeer van het coverartwork: dromerig eng.

Hoewel deze plaat nog steeds gekenmerkt wordt door Feu Follets aparte sound van modulaire synths, nemen de gitaren iets meer ruimte in dan gewoonlijk en komt ze daardoor dichter dan ooit bij een rock album.

Lost Locus is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij Blackjack Illuminist Records. Zoals gewoonlijk in een zelfgemaakte, handbeschilderde hoes, wat elk exemplaar uniek maakt. De ‘chili red’ cassette is beperkt tot slechts 15 exemplaren.

Facebook / Bandcamp

MADIL HARDIS
Op haar paspoort staat Magdalena Herfurtner, maar als Londense muzikante ìs ze Madil Hardis. En die dame liet zonet haar nieuwe album Natural Darkness los op de wereld. Een mix van experimentele elektronica, klassieke soundscapes en etherische zang, horen we in 12 nieuwe nummers, waar we nog  herwerkingen door Ashbury Heights, Wandering Stars, Electro Spectre, Vortex Four, Bérèche You en Michael Hyman bovenop krijgen.
Een rijkdom aan elektronische ethereal wave met experimenteel prachtige zanglijnen bieden een warm bad aan verdriet.

“Als ik achteraf naar Natural Darkness kijk, zie ik in elke noot en elk woord een gebroken episode uit mijn leven weerspiegeld. Deze muziek is uit mij gebloed en heeft mij in staat gesteld om op de mooiste manier te overwinnen en te genezen. Ik hoop dat mensen hoop, onderdak en liefde in deze liedjes kunnen vinden”, vertelt Madil Hardis.

Natural Darkness is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

VASELYNE
Geestenbezweerders werden ze met hun nieuwe ep Necromancer. De nummers op deze release laten Vaselyne’s steeds evoluerende sound horen. Frank Weyzig en Yvette Winkler brengen met het donker hypnotiserende nummer Necromancer een eerbetoon aan hun postpunkroots en doet qua stijl en sfeer denken aan het iconische Bauhaus. We krijgen ook een instrumentale versie en een krachtig pittige herwerking door Pete Burns van Kill Shelter te horen.
Daarnaast krijgen we van Vaselyne zelf ook een geweldige eigen vertolking van The Doomed van A Perfect Circle. Yvette neemt het voortouw en zet een grootse, weelderige herinterpretatie neer.

Necromancer is digitaal verschenen bij COP International.

Bandcamp Website Facebook

HALLECK
Bekend als tattoo artiest, maar vooral als bassist van enkele populaire Braziliaanse underground postpunk- en gothicbands zoals Gangue Morcego, 1983 en Das Projekt, brengt Thiago Halleck zijn eerste soloalbum uit. Tien nummers vol emotioneel dilettante rebellie en veel avant-garde-invloeden uit de jaren ’70 en ’80, van postpunk tot glam, van gothic tot j-rock en bands als Uk Decay, Killing Joke, Bowie, Joy Division, …

Genesis is een erg passende naam voor een debuutalbum, over afscheid, de strijd van ego’s, eenzaamheid… De nummers vertellen een verhaal. Een overzicht van recente periodes in het leven van Thiago, inclusief de sinistere Covid-jaren.

Zijn geluid doet ons denken aan She Past Away, dus dat zit helemaal goed! Hij liet zich door enkele gastvocalisten bijstaan voor backing vocals, wat een harmonisch en gelaagd zangwerk oplevert, tussen de gedreven snaren van bas en gitaar. De perfecte soundtrack voor donkere en rokerige clubs, in Berlijn, New York, São Paulo, Brussel of welke andere plaats dan ook – gevuld is met jonge dilettanten, ontheemd in deze steeds stompzinnige en perspectiefloze wereld. Een opstandige vlam van emoties in een saaie en geautomatiseerde tijd.

Genesis is digitaal verschenen bij Paranoia Musique en Cold Transmission Music.

Facebook / Bandcamp

THE KEENING
Ze ziet er passend gothic uit in haar hele ‘zijn’. En klinkt ook zo. Rebecca Vernon (SubRosa) liet deze week haar debuutalbum met haar soloproject The Keening horen aan de wereld en weeft daarmee een web van weelderige orkestratie in Amerikaanse gothic-sfeer en winterse moordballades tegen een achtergrond van donkere, glinsterende folk. Gothicnummers met fluit, strijkers, harp, hoorn, piano, orgel… dus!

Little Bird neemt ons mee op een ultra melodisch uitstapje naar spookachtige moerassen, eindeloze waterputten, geheime misdaden, met juwelen versierde kooien en de niet benijdenswaardige vloek van moordgetuige te zijn. Hoe donker dit ook klinkt, Little Bird vult die zware, verduisterde lucht ook met een gevoel van magie en verwondering: er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Voor fans van Yob, Pallbearer, SubRosa, Bell Witch, King Woman, Myrkur, Agalloch.

Little Bird is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij Relapse Records.

SINTHETIK MESSIAH
Industrial bas-mastermind Bug Bigabyte begeeft zich met zijn project SINthetik Messiah op nieuw terrein want behandelt het onderwerp van de ‘onsterfelijke liefde’. I Wanna Be Alive With You vertelt het verhaal van een geest die wil leven met zijn geliefde. Het nummer is een hybride van industrial noise en drum-‘n-bas. Verwacht je dus niet aan een elektronische liefdesballade! Verstoorde noise en heerlijke ritmes drijven de track met mysterieuze sobere zanglijnen vooruit.

Het nummer werd uitgebracht in samenwerking met het Duitse label Plasmapool/Noize Records en is digitaal verkrijgbaar via Beatport.

Facebook Bandcamp

LAUTSTÄRKE
Op zoek naar de perfecte mix van punk, alternatieve rock en de iconische “Hamburger Schule”? Hou de Duitse punkrockband Lautstärke dan maar in het oog! Ze zijn namelijk helemaal klaar om ons terug te voeren naar de warme en gouden zomerdagen met hun nieuwe video-single Strand. Dromerig en vol herinneringen aan strandwandelingen tijdens zonovergoten uren.

Het warme, levensbevestigende geluid van deze single contrasteert met de melancholische toon van hun vorige release Fenster. Hier toont Lautstärke opnieuw hun indrukwekkende vermogen om een ​​breed scala aan emoties en ervaringen via hun muziek te kanaliseren.

Strand staat symbool voor de voortdurende muzikale reis van de band, een bewijs van hun creatieve evolutie en hun vermogen om zichzelf keer op keer opnieuw uit te vinden zonder hun roots te verliezen. Het is een single die luisteraars meeneemt op reis, een akoestische en visuele ervaring die de magie van de zomer oproept en een glimlach op de gezichten tovert door melodieuze aanstekelijkheid en levensbevestigende teksten.

Strand is digitaal verschenen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More