Home nieuws Uitheems Geduister #256

Uitheems Geduister #256

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instag

Ieder mens is een Maan en heeft een donkere kant die hij te vaak verbergt. Wees de Maan en luister naar het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Scheitan, Imjudas, Ad:Key, Fall Shock, Antania, Miss FD, Feu Follet en Vlimmer.

SCHEITAN
Na 24 jaar laat de Zweedse gothrock-/ goarmetalband Scheitan nieuw werk op de wereld los. Fire At Dawn is een  prelude op het aankomende album Songs For The Gothic People, dat in 2024 verschijnt. Met deze titel maakt solo-artiest Pierre Törnkvist alvast de doelgroep duidelijk. Aan de ‘gothic people’ – wie die dan ook mogen zijn – om over sfeer en geluid te oordelen!

Veel metalinvloeden horen we niet echt in deze single, hoewel de gitaren er wel stevig in doorklinken. De melodieuze zang en gedreven ritmes maken het een erg toegankelijk, dansbaar nummer, waarin ook een rustig intermezzo met hoopgevende synths zit verwerkt.

Fire  At Down is digitaal verschenen.

Facebook

IMJUDAS
Imjudas
is een project dat ons meteen opviel, door zijn moderne sound, voorzien van catchy ritmes in donker artistieke sfeer. En die sfeer komt vanuit gekende hoek want Imjudas is sinds 2016 het soloproject van de Italiaanse Maxx Maryan, stichtend lid en de mannelijke helft van het electro-, metal- en cultduo Helalyn Flowers en de postpunkband Black Shine Fever.

Zijn poppy electronoir-sound weet de decadentie en melancholie van de elektronische darkwave te matchen met de ruwheid van rock in tracks voor een promiscue dansvloer.

Met I Love You laat Maryan, een eerste fragment van het aankomende Imjudas-album Viscerheart horen. Geen typische lovesong dus, want tekst en geluid worden vervaarlijk op een koord van emotionele en sentimentele instabiliteit gehouden. Een meezingbaar Depeche Mode-refrein in een Gary Numan-electro-sfeertje!

I Love You is digitaal verschenen en kan je gratis downloaden.

Bandcamp / Facebook

AD:KEY
Het Berlijnse duo Ad:Key brengt nog steeds lekkers voor fans van de vroege Front 242-sound en melodische EBM. Voor hun nieuwe ep Two Souls geldt de slogan ‘Two Souls – Two Hearts – One Beat’ uit de clubhit die hier met 4 remixen gepresenteerd wordt. Een track die de schoonheid van dit duo extra in de verf zet, met sterke old school EBM-baslijnen, geleid door pakkende synthmelodieën en verslavende refreinen. Het is het eerste nieuwe nummer waarmee Andrea en Rene Nowotny hun aanstaande album 0609 aankondigen. Twee zielen, één geest…

Als b-kant is Alles Bewegt Sich een donkerder en laagtempo nummer dat Andrea in de schijnwerpers zet met haar unieke mix van krachtige en sensuele Duitse zang.

Two Souls is digitaal verschenen bij Alfa Matrix.

Facebook

FALL SHOCK
Fall Shock
is een Italiaans elektronisch muziekproject opgericht in 2018 door producer, drummer en zanger Francesco Kay. Hij ging al snel samenwerken met deathmetalgitarist Markus O., wat zijn geluid – dat dicht bij de dark synthwave lag – nog versterkte. De dualiteit tussen urgentie en gematigdheid in hun sound, zorgt ervoor dat zowel de luisteraar als de danser bevredigd wordt.

Na hun eerste album Interior (2022) viel hun samenwerking reeds stil, maar even later ontmoette Kay gitarist DAM en schreven ze samen het album Universal Unit Crime, dat zopas verscheen.

Verontruste stemmen, flikkerende synths en hypnotiserende gitaren krijgen we te horen in darkwave-, synthwave-, newwave- en EBM-sferen!

Universal Unit Crime is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Manic Depressions.

Facebook / Bandcamp

ANTANIA
Doombasduo Antania dropt een nieuwe video voor het nummer The God Complex en kondigt daarmee zijn Amerikaanse tour aan, samen met cyberpunkband Malice Machine.

“I have the God Complex
Obedience with blood and sex
I’ll rip your mind apart”

Antania tourt met hun pas verschenen debuutalbum Lividity. De nummers op het album zijn geschreven op basis van waargebeurde misdaadverhalen. Elk nummer vertegenwoordigt een waargebeurd verhaal van moord en geweld, waarbij het Antania-duo inspiratie haalt uit echte gebeurtenissen. Meedogenloos en heerlijk ruwrauw verklankt!

Lividity is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

MISS FD
Elektro-industrial muziekproducente Miss FD bracht een videoclip uit voor haar nummer Distractions, waarvoor ze samenwerkte met de Amerikaanse Lauderdale.

In het nummer komen de drie persoonlijkheden van Miss FD aan bod en deze zette videoregisseur Azalea Jeanette ook neer in de video. Ze zet er de strakke cyberesthetiek neer in contrasterende, natuurlijke omgevingen, als in een surrealistische droom. De chaos van de digitale wereld doet een poging zich opnieuw te verbinden met de natuur… De boodschap van het nummer wordt benadrukt: het vinden van balans in een steeds chaotischer wordende wereld.

We horen turbulente, aanstekelijke beats en maniakale zang in een dystopische sfeer. Glitchy elektronische texturen zijn verweven met gruizige industrialelementen in atmosferische soundscapes. En toch is dit een vrij agressief sonisch bombardement!

Distractions is digitaal verschenen via Quantum Release Records.

Facebook / Bandcamp

FEU FOLLET feat. VLIMMER
Het vijfde album van de Franse producer Feu Follet (Alban Blaising) zit eraan te komen en hij teased met de tweede single ervan. Net zoals voor de eerste single van het aankomende album, Ghosts in the Machine, nam ook voor Fluid Bodies Vlimmer (Alexander Leonard Donat, die we ook kennen van Fir Cone Children en Assassun) de vocals voor zijn rekening.

Een rocknummer met scherpe kantjes en punkrockelementen, dat doet denken aan Wire en Queens of the Stone Age, met wat hints van The Cure en Robert E. Smith vanwege de vocale stijl van Vlimmer. Fluid Bodies is het soort nummer dat zelfs luie botten uit hun stoel haalt en op en neer laat pogoën totdat het nummer eindigt.

Fluid Bodies is digitaal verschenen bij Blackjack Illuminist Records. Het album Lost Locus verschijnt op 6 oktober.

Feu Follet / Vlimmer

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More