Home nieuws Uitheems Geduister #253

Uitheems Geduister #253

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het is weer om een schaduwvergoeding te eisen, dus zoek het donkerste hoekje uit en laat het Uitheems Geduister van deze week verkoeling brengen, met nieuws van Violent Vickie, Mirror Of Haze, Core Of Io, Stoneburner, Kvelertak, Flor Concreta, 40 Octaves Below, Derrick Stembridge Insane Habits en royb0t.

VIOLENT VICKIE & MIRROR OF HAZE
Brighten Up My Life is verschenen, het is het resultaat van de samenwerking tussen het Noorse Mirror of Haze en Violent Vickie uit Tampa (Florida, VS). Met dit nummer willen ze het belang van grenzen oversteken en daarbij naar gemeenschap en verbinding zoeken, benadrukken.

“I can’t swallow
all this hollow
Won’t you come out tonight
Don’t let me down tonight
Brighten up my life”

De oude postpunksound van Mirror Of Haze versmelt met het prachtig ijle gezang van Violent Vickie, die het met dit nummer iets rustiger aan doet. We hopen haar én hem, apart of samen, binnenkort ook eens in België live aan het werk te kunnen zien, maar voorlopig toeren ze door eigen land.

Brighten Up My Life is digitaal verschenen.

Violent Vickie / Mirror Of Haze

CORE OF IO
De innovatieve Britse rockers van Core Of iO zijn terug met een zinderende nieuwe ep. Het viertal laat een sterk, soms overdonderend geluid horen op Part I: iO, waarin iets betoverends meegedragen wordt.

In 2014 is CORE OF iO begonnen aan een reeks van vier ep-releases, die startte met Part IV en met Part I dus aangekomen is bij het begin van het einde.

Zanger/gitarist Bob Tett geeft een woordje uitleg: “De nummers op Part I: iO zijn geschreven in een tijd dat ik net een levensveranderende, persoonlijke ervaring had meegemaakt. Het bij de hand hebben van mijn songtekstenboek heeft me mentaal door de moeilijkste periode van mijn leven geholpen. Het resultaat zijn vijf nummers: twee positieve, twee negatieve en een vijfde nummer dat raakt aan hoe ik het momenteel, achteraf gezien, nog steeds moeilijk heb.”

De vijf meeslepende progrocktracks laten een energieke crossoversound horen met invloeden van mathcore, prog en techmetal. Karnivool, Tool maar ook The Mars Volta, Fall of Troy en Sikth kunnen niet anders dan voorbeelden geweest zijn. De vrij complexe opbouw, soms haakse elementen en niet zo evident gitaarwerk, zorgen voor het ideale kader voor de boeiend emotionele zanglijnen.

Part I: iO is digitaal verschenen.

Facebook / Website / Spotify

STONEBURNER
Stoneburner is het soloproject van Steven Archer, een veelzijdige muzikant, kunstenaar en schrijver. Hij is vooral bekend van zijn werk met de elektronische rockband Ego Likeness en van zijn abstracte elektronische project ::Hopeful Machines::. Met Stoneburner ontketende hij net een nieuwe industrial aanval, met zijn ep The Great Filter.

Vrij avant-gardistisch, met sterke industrialbasis en meesterlijk gitaarspel, laat hij een meedogenloos geluid los met boeiende, dansbare beats.

De titel van de ep verwijst naar de diepgaande theorie van Robin Hanson. De mensheid lijkt een mooie toekomst te hebben, d.w.z. een niet-triviale kans om uit te breiden en het universum met duurzaam leven te vullen. Maar het feit dat de ruimte dichtbij ons dood lijkt, vertelt ons nu dat elk stukje dode materie een astronomisch lage kans heeft om zo’n toekomst te krijgen. Er bestaat dus een grote filter tussen de dood en het zich uitbreidende duurzame leven. De mensheid wordt geconfronteerd met de onheilspellende vraag: hoe ver zijn we nog verwijderd van deze filter? De dualiteit tussen intelligent leven en de mogelijke ondergang ervan klinkt uniek en meeslepend, doch onheilspellend!

Deze ep is het vervolg op de woeste energie en rauwe intensiteit van zijn album Apex Predator, maar laat nummers in een meer club- en dansvriendelijke sfeer horen.

The Great Filter is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

KVELERTAK
Eén van onze favoriete punked-up, aan blackmetal grenzende en klassieke rock aanbiddende Noorse band Kvelertak is terug, met hun nieuwe album Endling!

Thematisch gaat het album verder na hun veelgeprezen album Splid (2020) met lokale volksverhalen en legendes. Gitarist Vidar Landa vatte het goed samen: “Op Endling vertellen we de verhalen van de uitgestorven en stervende mannen en vrouwen van Noorwegen. Oude en nieuwe mythen, cultuur en rituelen komen tot leven – de folklore die niet past in het concept van een tv-serie. Vikingen en trollen zijn dat wel. Voor televisie. Dit is het echte werk.”

Een band die even goed uitbundige punky rocknummers brengt als ons melodieus langs duister mystieke paden kan leiden, windt ons zo meteen rond hun – door gitaareelt aangetaste – vingers.

Endling is digitaal en op dubbelvinyl verschenen bij Rise Records en Petroleum Records.

Facebook

FLOR CONCRETA
Vanuit Nederland krijgen we het vrij recente postpunk-/ coldwavewerk van de Braziliaanse Vini Ferreira te horen, met zijn soloproject Flor Concreta. Zijn debuutalbum Delírio is net uit.

Hij neemt ons mee op een fascinerende introspectieve reis met melancholische walmen en fascinerende ritmes in negen tracks. Een duistere, enigmatische wereld opent, want lichtgevende toetsen en dansbare beats zetten ons op het verkeerde spoor. Pas wanneer Ferreira begint te zingen, verhullen de tracks zich in diepdonkere sferen… Zowel bij de diepe, bijna rauw gezongen passages als bij de hogere zanglijnen: deze man heeft een grafstem.

Qua stijl situeert het project zich ergens tussen She Past Away en Twin Tribes.

Flor Concreta daagt de luisteraar uit om diep te graven, zijn eigen ruimte te vinden binnen de complexe, suggestieve verhalen, en een sonisch landschap te verkennen waar poëzie uit chaos ontstaat.

Delírio is digitaal en op cd verschenen bij Wave Records.

Facebook / Bandcamp

40 OCTAVES BELOW
Van het Canadese EBM-/ industrialproject 40 Octaves Below uit Vancouver krijgen we een nieuwe lading remixen. In hun driedelige reeks MetaVersUs Remixed krijgen we hun derde batch aan remixen van allerlei allooi.

We krijgen 18 herwerkingen van nummers van het album MetaVersUs, deze keer onder handen genomen door alweer een toffe bende artiesten: DI Auger, Moris Blak, MXMS, Anthony (H), Angelspit, Live Evil Productions, Aesthetic Perfection, Blue Ant, The Gothsicles, DJ Underminer, Trick Casket, Diverje, Toxikk Deception, James Ghost, Dark The Keeper en Passion For Hypnosis.

MetaVersUs Remixed is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

DERRICK STEMBRIDGE
Derrick Stembridge
levert met zijn nummer Facewithin iets af wat aanzet tot nadenken. Het is tegelijk een teaser voor zijn aankomende album Past Present Future.
De track neemt ons mee op een reis naar de samensmelting van tijd, technologie en de raadselachtige diepten van de menselijke psyche.

De eerste beats brengen ons naar een complex rijk binnen het DNA van mensen en androïden. Dit is het startpunt voor een auditieve en visuele odyssee, waarvoor Derrick Stembridge bekend staat, als we denken aan zijn bekroonde werk met het ambientproject Drifting In Silence. is dit zomaar een verlengstuk van dat project? Neen, want hij breidde zijn artistieke horizon uit!

Bij het originele nummer, krijgen we ook nog een meeslepende industriële glitch-remix van Jess Hewitt van Drev en een remix van Todd Fisher van Her Odd Fist.

Facewithin is digitaal verschenen bij Labile Records.

Facebook / Bandcamp

ROYB0T
Vanuit Chicago een ferme brok EBM-/industrial materiaal. De electro-artiest royb0t laat Void Guide klinken. “How does it feel to be a witch in the computer age?”, vraagt hij de luisteraars. Wel, volgens ons voelt dat als een stevige mix van industrial techno, cyberpunkacid en uitgestorven breakbeats!

Tien nummers volgen het royb0t-album Black Burst Generator (2020) op, onder invloed van isolatie en met het oog en oor op de dansvloer.

De nieuwe lp werpt een gevoel van lichtzinnigheid in de duisternis door een speelse samples, rave-elementen en verrassende wendingen. Maar de stuwende beats en vervormde synths zorgen voor een gevoel van dreiging, die volledig tot hun recht komt in bijvoorbeeld het nummer Cradle to the Rave.

Void Guide is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More