Home nieuws Uitheems Geduister #251

Uitheems Geduister #251

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Dit weekend beloofde nostalgische live-muziek in eightiessferen op een W-onderlijk strand, dansvloeren in duistere grotten vol vleermuizen,… maar vooral ook heel wat Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Defraktor, Ron Coolen, L’Homme Absurde, Metamorph, Terminal, Ashton Nyte en The Sea At Midnight.

DEFRAKTOR
Karsten Hamre
(ook bekend van Penitent, Arcane Art, Dense Vision Shrine enz.) startte in 2002 zijn experimentele kunstproject Defraktor. De Noorse muzikant vindt er een uitlaatklep mee om verschillende geluiden en stijlen te combineren, van experimentele electrowave tot ambient met veldopnames.

Met zijn nieuwe release From The Netherworld, levert hij vier tracks af, goed voor zo’n 70 minuten met een geluid dat zowel griezelig als mooi, mysterieus als buitenaards klinkt.

From The Netherworld is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

RON COOLEN
De Nederlandse Ron Coolen stelt zijn nieuwe single Shake Me To The Floor voor, die hij samen met zanger Keith St John schreef. Daarnaast horen we ook gastsolo’s van Joey Concepcion.
Ron en Keith delen een fascinatie voor Eddie van Halen en besloten Shake Me To The Floor te schrijven als eerbetoon omdat ze hem beschouwen als ‘de grootste ooit!’.

Een klassiek hardrocknummer dat best mee te zingen valt, met scheurende gitaren, strakke drums en schreeuwerige vocals in het refrein!

Shake Me To The Floor is digitaal verschenen. Dit is de tweede single van Ron Coolens aankomende, tweede soloalbum Here To Stay dat in het najaar van 2023 wordt verwacht.

(Her)lees hier ook ons review over Ron Coolens’ vorige album Rise.

Facebook Bandcamp Website

L’HOMME ABSURDE
Vanuit Rusland kregen we het nieuwe, vierde album van L’Homme Absurde. In 2015 opgericht als eenmansband, maar ondertussen zijn ze met vijf. Alexey Slavin (zang), Alexandr Safronov (gitaar), Igor Vozmilov (gitaar), Pavel Lidakov (bas) en Kirill Afanasyev (drums) zijn als L’Homme Absurde ondertussen een prominente naam geworden in de Russische postblackmetalscene.

L’Homme Absurde onthult Stranger, waarin ze in zeven nummers postblackmetal en metalcore samensmelten tot een unieke sonische reis. Voortbouwend op hun eerdere werken, vervolgt de band hun artistieke zoektocht met boeiende melodieën en krachtige dynamiek.

Stranger is digitaal verschenen bij SoundAge Productions.

Facebook / Bandcamp

METAMORPH
De witchy gothpopartiest Metamorph laat met de bedwelmende nieuwe single Woo Woo een scherp sonische blik over de wereld schijnen. De lucht valt en de katten kijken met griezelige aantrekkingskracht toe. Te midden van de chaos klinkt de roep om te ontsnappen.

Zoals altijd, klinkt de zang van zangeres Margot Days verleidelijk, terwijl Metamorph’s ‘sonisch alchemist’ Erik Gustafson zijn muzikale tovenarij toevoegt. Wij geven ons graag over aan de Woo Woo van dit duo! Een track die spint, met wervelende synths en beukende drums die een krachtig dansbare sound neerzetten. Sprookjes met zwarte katten… abracadabra orgastic!

Woo Woo is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

TERMINAL
Na hun debuutalbum Blacken The Skies (2021) besloot Terminal hun industrial glamoursound bij te werken met ‘meer industrial en meer glamour’. Méér krijgen we dus!

De Zuid-Afrikaanse bezieler Thomas Mark Anthony riep zichzelf uit tot beste tekstschrijver van het genre, waarbij hij grote thema’s als macht, fanatisme en corruptie verweeft door middel van complexe rijmvormen.
De eerste regel van de tekst op het nieuwe album gaat verder waar het vorige album ophield in zijn hekeling van de gevaarlijke hypocrieten van de samenleving: “Hoeveel wapens zou Jezus kopen?”.
De albumtitel, The New Republic, leende hij van filosoof Plato, omdat het album ook thematisch daarrond draait: een onrechtvaardige samenleving is een gedoemde samenleving is. En democratie is op zichzelf geen verdediging tegen demagogen of tirannen.
De echte gothliefhebber zal dit album zeker kunnen pruimen, omdat Anthony’s sonore bariton prominenter aanwezig is.

The New Republic is digitaal en op cd verschenen bij Metropolis Records en opgedragen aan Dave Heckman (electro-/ industrial en darkwavemuziekondernemer, eigenaar van muziekwinkel Digital Underground en oprichter/ eigenaar van Metropolis Records) die vorig jaar overleed.

Facebook / Bandcamp / Website

ASHTON NYTE
We kregen al enkele singles als teaser te horen, maar nu is het zo ver: het nieuwe, donker alternatieve rockalbum van de Zuid-Afrikaanse Ashton Nyte (The Awakening) is er! Naast de elf albums met The Awakening, is dit zijn 8ste solo-album. Op Autumn Children laat ‘Johannesburg’s Bowie’ zijn charismatisch rijke stem horen, in emotioneel donkere, maar warme kaders waarin de nadruk de laatste tijd steeds meer en meer op het gitaargetokkel gaat liggen. Een artiest die melancholie, tristesse en fragiliteit in alle theatraliteit kan laten klinken.
Autumn Children is digitaal, op vinyl en op cd verschenen, samen met een boek met korte verhalen waarin de thema’s van zijn muziek verkend worden.

Website Facebook

THE SEA AT MIDNIGHT
Vince Grant van The Sea At Midnight charmeert opnieuw met zijn nieuwe single Indian Ocean. De Amerikaanse postpunker/ shoegazer stuurt namelijk alweer een portie dromerige synths op ons af, met zacht omarmende lyrics.

“I’ve been to nowhere
it’s not that far from here
below the hurt and the sadness
beneath the doubt and the fear
coming through the darkest hour
i need the healing waters
indian ocean
absolve me
indian ocean
cleanse me, anoint me”

Geen dansnummer deze keer, maar eentje om bij weg te dromen, tranen een plek te geven, nieuwe liefde te ontdekken…

Indian Ocean is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More