Home nieuws Uitheems Geduister #250

Uitheems Geduister #250

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Alleen als het donker genoeg is, kan je de sterren zien. Maar liefst 250! En daar zitten er ook enkele van in het Uitheems Geduister deze week, met Zwaremachine, Whispers In The Shadow, Alien Gothic, Pure Obsessions & Red Lights, Miss FD, The Cassandra Complex en Aeon Sable.

ZWAREMACHINE
Zwaremachine is diep bedroefd door het plotselinge en recente overlijden van hun drummer Bas Mercx, ook wel bekend onder de naam Dein Offizier. Dat melden zijn bandleden Mach Fox en Dbot van de EBM-/ cyber-/ darkelectroband uit Minneapolis (VS).

Bas kwam in 2019 bij Zwaremachine en was niet alleen als muzikant een meerwaarde, maar ook als zeer dierbare vriend voor hen. Na slechts een paar uur van zijn allereerste repetitie met de band, trad hij diezelfde avond al live op in Frankrijk. Hij was een enorm gedreven muzikant.

Bas werd de eerste keer ziek in juli 2021. Maar desondanks kon hij in oktober 2022 nog 2 optredens met de band doen. Hij gaf alles om weer fit te worden om op het podium te kunnen staan ​​en iedereen keek uit naar zijn volledig herstel.

Begin mei dit jaar, toen ze hun najaarsshows van 2023 aan het plannen waren voor een Europese tournee, werd hij opnieuw ziek. De band besloot om alleen de 2 shows te doen die al waren bevestigd en verdere shows / toeren uit te stellen totdat hij weer mee kon doen.

In december 2022 schreef Bas dit: “Drummen met Zwaremachine is een missie die fanatisme vereist! Het is dit fanatisme dat me terug op het podium bracht met de band voor de recente concerten in Nederland. Mijn medebandleden staken een oceaan over om dit mogelijk te maken. Ik, ik heb een lange weg afgelegd na een levensbedreigende ziekte en ben daarvan herstellende. Het podium beklimmen betekende veel meer voor mij dan normaal. Mijn doel is bereikt met een veelbelovende toekomst in het verschiet. Ik hoop in de nabije toekomst waar en wanneer dan ook voor u op te treden, ” zei Dein Offizier toen nog hoopvol, maar de ziekte besloot er anders over…

Bandcamp Facebook

WHISPERS IN THE SHADOW
Revenants is de vijfde voorbode van het nieuwe Whispers In The Shadow– album Ghosts, dat volgende week verschijnt. Het is een van de weinige vrolijke nummers op de plaat en gaat in competitie met klassieke nummers als Lightbringer en The Lost Souls.
Het nummer gaat over de voortdurende (en ongezonde?) obsessie met het verleden.

“We are revenants, haunted by a future that never was.”
Stevige rockgitaren wisselen rustigere partijen af. De sonische sferen klinkt luchtig, hoewel het ernst is!

Revanants is digitaal verschenen en het album Ghosts is al beschikbaar via Bandcamp. De verdere release is gepland op 25/8. Je kan het album alvast voorbestellen bij het label Solar Lodge.

(Her)lees hier alvast onze review van het laatste album van Whispers In The Shadow en ons interview met bezieler Ashley Dayour.

Facebook Bandcamp Website YouTube

ALIEN GOTHIC
Na hun debuutsingle In The Night en daarop volgende Shine The Lights, lanceert het vrij recente goth-/electroduo Alien Gothic hun debuutalbum High And Dry.
Ryan Policky (A Shoreline Dream) en Andy Uhrmacher (Genessier) uit Colorado (U.S.A.) laten hun sound uitblinken in maar liefst 17 nummers waarin ze kosmische gothmuziek naar een heel nieuw rijk brengen. De heren leggen uit: “Het is een symfonie van buitenaardse geluiden en favoriete mellotron-momenten. Het zweeft als een enorme walvis, terwijl het wordt neergehaald in strakke ritmes en mechanische gothic-patronen. Een compleet experiment dat veel van ons algehele geluid vormde… kosmische goth zoals we het graag noemen.”

Donker experimentele darkwave met een klassieke gothicruggengraat zoals we het graag horen.

Het album High And Dry is digitaal verschenen via Latenight Weeknight Records.µ

Facebook Bandcamp

PURE OBSESSIONS & RED LIGHTS
Het darkwave-/synthpopproject Pure Obsessions & Red Nights zet één van de tracks van hun laatste album Heirs of the Red Nights  in de kijker, met een videoclip bij The Devil in their Dreams. Een nummer waarbij ze postpunkenergie en gothic vibes hand in hand lieten gaan.

De videoclip is het opmerkelijke werk van regisseurs Matteo Vdiva en Chiara Cirama van VD Pictures, bekend om hun werk voor prominente acts als Lord of the Lost, PowerWolf en Mono Inc.. Of hij of zij die duivel in hun dromen is, wordt niet meteen duidelijk in de videoclip, tot zij helemaal op het eind van de track met een revolver staat te zwaaien…

“There’s a devil in their dreams
But let me tell you,
it’s fine.
Come closer
Everything is gonna be alright.”

Heirs of the Red Nights is digitaal verschenen.

Facebook Spotify Bandcamp

MISS FD
De electroindustrial muziekproducer Miss FD uit Florida zorgt voor afleiding, want ze is terug met een aanstekelijke clubbanger. Een behoorlijk lekker, vrolijk electro-/EBM- nummer eigenlijk.
Distractions klinkt opwindend, met een combinatie van donkere, pulserende tonen en sinistere vrouwelijke vocalen.

“Distorting the order of things
Ghosts in the dark
Pulling invisible strings
We’re set on survival mode
Watching the content scroll
And all the terror it brings”

Het trekt ons mee naar  een dystopisch rijk, waar glitchy elektronische texturen verweven zijn met gruizige industriële elementen om een ​​meeslepende cyberindustriële onderstroom te creëren. De turbulente samensmelting van atmosferische soundscapes, agressieve beats en angstaanjagende melodieën vormt het toneel voor de tekst die luisteraars uitnodigt te reflecteren over het constante salvo aan afleidingen dat op ons afgevuurd wordt, waardoor we de snel evoluerende gebeurtenissen in de wereld om ons heen niet echt kunnen bevatten. .

Distractions is digitaal verschenen via Quantum Release Records.

Bandcamp / Facebook

THE CASSANDRA COMPLEX
Midden jaren tachtig trok The Cassandra Complex al snel de aandacht vanwege hun uitgesproken samensmelting van elektronica, postpunk-esthetiek, gitaargestuurde soundscapes en de zang van Rodney Orpheus. Nummers als Moscow Idaho, One Millionth Happy Customer en The War Against Sleep zorgden ervoor dat ze beroemd werden in heel Europa. Uitgebreide tournees verstevigden hun positie als een van de belangrijkste postpunkbands van hun tijd.

Orpheus werkte ook mee aan het ontwikkelen van muziektechnologie die muzikanten over de hele wereld tegenwoordig gebruiken, met name VST (Virtual Studio Technology). Hij heeft gewerkt met uiteenlopende artiesten als Kevin Godley (10cc, Godley & Creme), Sinead O’Connor, Sisters Of Mercy, Die Krupps en Future Sound Of London.

Tot hier toe bracht de band zowat alle releases in eigen beheer uit. Het label COP International is dan ook erg enthousiast om de iconische industrial rockpioniers nu te mogen omarmen.

“Toen Rodney en ik elkaar kruisten, hadden we meteen een band. Ons gedeelde enthousiasme en onze passie voor muziek legden de perfecte basis voor een zakelijk partnerschap. Samenwerken met The Cassandra Complex, een band met zo’n grote invloed op de industrie, vervult me ​​met enorme spanning,” deelt Christian Petke, oprichter van COP International, enthousiast.

The Cassandra Complex werkt momenteel aan een nieuw album en neemt een deel van hun backcatalogus opnieuw op. Nu de band in 2024 zijn 40-jarig jubileum viert, zijn ze ook al bezig met het conceptualiseren van een heruitgave in beperkte oplage van hun werk.

Website / Facebook

AEON SABLE
Nino Sable
passeerde hier het voorbije jaar regelmatig met de singles die hij als solo-artiest maakte. Nu is er ook een nieuw album uit van zijn band Aeon Sable. Samen met Din-Tah Aeon vormt hij sinds 2010 deze gothic rock-/ darkrock-/ doom-/ metal-/ (new)gothband en creëren ze soundtracks voor de zwarte zielen.

Op Aenigma laten ze zeven nieuwe nummers horen in machtig verweven soundscapes in een krachtig duistere sonische wereld. Angstaanjagende melodieën – zowel instrumentaal als vocaal – leveren opnieuw een juweeltje voor fans van gothic rock en aangrenzende genres. “Everyone has a dark side. Here is the soundtrack.”

Aenigma is digitaal verschenen.

Facebook / Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More