Home nieuws Uitheems Geduister #249

Uitheems Geduister #249

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Inst

Ochtendwolken verdwijnen dit weekend onder het hardere festivalgedreun. Het Uitheems Geduister klinkt des te luider doorheen iedere riff, iedere drumslag, iedere donkere sound die onze huid doet trillen. Deze week met nieuws van Vlimmer, Pale, Max & The Jellied Eels Inc., Moonadem, State Of The Union, Allie Frost, Dead Never Sleep en Chaos Bleak.

VLIMMER
Alexander Leonard Donat
(die we ook kennen van zijn project Fir Cone Children) slaat weer toe met zijn postpunk-/ shoegaze-/ darkwaveproject Vlimmer! Deze week serveerde hij 2 nieuwe tracks, als aankondigende, derde single voor zijn nieuwe album. Met Knife Prty krijgen we een Duitse darkwave coverversie te horen van Deftones én daarnast – met zijn zeven minuten – de langste Vlimmer-single ooit met Makks. En geloof ons, iedere seconde van die zeven minuten is er geen één overbodig. 

Alexander legt uit: “Deze zeven minuten durende track staat ​​voor een ontwikkeling die ik doormaakte tijdens de opnamesessies, die niet altijd gemakkelijk waren en zelfs een kleine (?) Vlimmer-identiteitscrisis met zich meebrachten.”

De eerste drie minuten laten een erg catchy post-punk/indiepopnummer horen, waarbij dikke lagen shoegaze gitaren tussendoor ‘hallo’ zeggen. Daarna worden we meegezogen in een zwarte wolk van atmosferische darkwave met sombere synthpatronen. De motorische sound wordt met elke seconde kosmischer en dansbaarder in een krautrocksfeertje dat ons uiteindelijk in een wazig zwart gat stuurt.

Een track die de evolutie van Vlimmer als project mooi in beeld brengt, want hij begint steeds meer en meer af te wijken ​​van zijn zwaar door de jaren 80 beïnvloede roots. Hij zal ze niet verliezen, maar voegt telkens weer wat meer eigen identiteit toe! Knap.

Knife Prty / Makks is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

PALE
Charles Papin,
een vreemd electropop-konijn, oftewel PALE. Elle Dans Le Paysage Inquiet Des Hommes is zijn nieuwe album. “Een spiegel van de mooiste avonden, die me vertellen of ik besta, wie ik ben en waarom…,” legt de Franse, steeds gemaskerd met een konijnenkop, uit in zijn teksten.

“Mirror never tired of seeing me.
Give me back with a glance
the hope of facing the great mirror of the world
by looking towards others,
by going towards the unknown
that awaits me at every street corner!”

Een breekbaar, esthetisch pianostuk met bijna gefluisterde zanglijn begeestert in de track Miroir quelle sera mon histoire en dat geldt voor het hele album: intiem melancholische fluisterliedjes, die uit het hart klinken.

Elle Dans Le Paysage Inquiet Des Hommes is digitaal en op dubbelcd verschenen.

Bandcamp / Facebook

MAX & THE JELLIED EELS INC.

Punk uit Rusland! Max & The Jellied Eels Inc. Zal in oktober hun debuutalbum Behind The Wall de wereld insturen. Brits klinkende voetbalpunk, want hun teksten verwijzen naar de Britse voetbalclub Milwall en zijn supporters.

Het album wordt opgedragen aan Milwall’s eigenaar John Berylson, die in juli overleed in een tragisch auto-ongeluk. De eerste single die Dmitry Lugovskoy (zang), Pavel Korneev (gitaar), Konstantin Mershikov (gitaar), Sergey Chernov (bas), Mikhail Nikitin (drums) en Maksim Prokhorenko (producer) laten horen is dan ook Let Em Come, hun punkversie van het Milwall-anthem.

“We besloten een cover op te nemen van het Millwall-lied Let ‘em Come, omdat we elkaar ontmoeten om Millwall-wedstrijden te kijken. De zanger en de muzikanten komen uit Samara, een stad in Rusland aan de Wolga, ongeveer 1000 km van Moskou. We hebben daar een deel van onze clip opgenomen. Enkele van de jongens uit Moskou zakten dus af naar Samara.
We kregen geweldige reacties en besloten om meer nummers op te nemen. Het resultaat is nu af en het album zal Behind The Wall gaan heten. Het wordt een Britse punkachtige plaat met teksten over Millwall en zijn aanhangers,” licht de Russische band met liefde voor het Britse voetbal toe!

Wat mag je verwachten? Net zoals ze aankondigen. Riffs die rechtdoor gaan, opzwepende voetbalfeestpunk met brut gebrachte vocals. Beetje ‘platte punk’, wat ons betreft.

Let Em Come is digitaal verschenen en Behind The Wall verschijnt op 16/10.

Facebook / Instagram / Website

MOONAADEM
De -in Frankrijk gevestigde- Libanese solo-artiest Marwan Antonios laat van zich horen met zijn project Moonaadem. Douleur De Renaitre of ‘de pijn van de hergeboorte’, doopte hij zijn nieuwe ep, waarop hij black metal liet versmelten met atmosferische ambientsferen.

Douleur De Renaitre is een conceptuele ep, die het diepgaande en vaak tumultueuze proces van wedergeboorte vanuit meerdere perspectieven onderzoekt. Zonder enige politieke of religieuze verwijzing, kiest hij er vooral voor om diep in de universeel herkenbare menselijke ervaring te duiken.

Traditionele black metal riffs werden naadloos versmolten met ambient elementen in een verfrissend moderne opbouw. Fans van bv. Urfaust, Wolves in the Throne Room, Austere, Woods of Desolation, Xasthur, Ultha, Shining, Advent Sorrow, Mayhem en Burzum zullen het gestructureerde sonische landschap van Moonaadem ook best kunnen waarderen.

Douleur De Renaitre is digitaal in eigen beheer verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

STATE OF THE UNION

Het electro-/ industrialproject State Of The Union uit Los Angeles (U.S.A.) – maar met onze Belgische Jeremie Venganza aan de toetsen! – laat opnieuw van zich horen met hun nieuwe single Purgatory. Met ‘Vagevuur’ als metafoor, brengen ze een zeer belangrijke boodschap rond zelfmoordbewustzijn. State Of The Union is van mening dat bewustwording de eerste stap is om dit onderwerp te begrijpen.

“Als mensen gaan we door de “ups” en “downs”. Sommigen van ons hebben het moeilijker dan anderen om met deze emoties om te gaan. Sommigen van ons kunnen zelfs op de rand van zelfmoord komen omdat we er zo snel mogelijk een einde aan willen maken,” licht de band toe. “In sommige religies staat het vagevuur bekend als de plaats waar geesten naartoe gaan om voor hun zonden te boeten en karma te verbranden voordat ze doorgaan naar hun volgende levenservaring. Al met al zullen we het nooit weten, tenzij we daarheen gaan. Het lijkt ons beter om krachtige elektronische muziek te blijven maken die clubbezoekers de hele nacht laat dansen op nummers als Purgatory.”

Muzikaal gezien begint de track met een zeer verre, donkere, sinistere, koud blazende gruizige trompet die eindigt met een fade-out delay alsof hij recht in de hel valt! Alsof dit nog niet genoeg was, beginnen alle instrumenten met een zeer krachtige beat die doet denken aan enkele van de iconische EBM-bands uit de jaren 90.

“Demonic figures in my head,
dragging me down…
Reality is out of sight,
as I fall apart,
deep in the dark…” 

Johann Sebastian, de producer en leadzanger van de band, levert met zijn diepe, donkere, raspende, sinistere stem een beklijvende zanglijn af, die angst inboezemt en je meeneemt naar het rijk van het concept van het lied: het vagevuur .

Purgatory is digitaal verschenen.

Facebook

ALLIE FROST
Liefhebbers van darkwave/gothrock zullen vast genieten van de nieuwe ep van solo-artieste  Allie Frost (gitariste, bassiste, songwriter, zangeres en producer) uit Boston (U.S.A.). Ze raakt op Deadly Desert behoorlijk persoonlijke onderwerpen aan zoals verlies, verdriet, trauma, chronische ziekte, verandering en het ontwaken in een nieuw leven. Dingen die we wellicht allemaal herkennen.

Het concept van Deadly Desert is een reis naar een vertrouwde maar unieke kijk op gothic rock en darkwave. Met donkere en zachte melodieën en pakkende teksten mengt ze daar in haar 4 nieuwe tracks ook eens streepje shoegaze tussen, begeleid door haar angstaanjagende etherische zang. Van het nummer Abandoned Ghost krijgen we ook een 315 Mix.

Deadly Desert is digitaal verschenen en komt op 1/10 ook op cd en cassette uit bij InClub Records. Voorbestellen is reeds mogelijk.

Facebook / Bandcamp

DEAD NEVER SLEEP
Ian Garner (vocals), Sebastian Quinn (gitaar), Joey Lohran (drums) en Ellery Peterson (bas) hebben elk eigen muzikale invloeden die ze laten doorklinken in hun dynamische band Dead Never Sleep. Zo krijgen we op hun nieuwe album Origins of Evil een muzikale cocktail (mocktail?) te horen van thrash metal, hardcore punk en gothrock. Behoorlijk gedurfd om de sound van zowel bands als Megadeth, D.R.I als Bauhaus te laten weerklinken in hun tracks. Het klinkt behoorlijk eclectisch en gevaarlijk met woeste thrashmetalhooks, agressieve hardcore punksnelheid en griezelige maar sexy gothic boventonen.

Origins of Evil is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

CHAOS BLEAK
In maart 2019 zag Chaos Bleak het licht als een soort ‘gothic supergroep’, bestaande uit leden van Every New Dead Ghost, 13 Candles, Midnight Configuration, Death Party UK, Arcane Winter en Crimson Brigade. De band volgt niet de traditionele Sisters of Mercy-benadering van de gothrock, maar vraagt zich ​​in plaats daarvan af: “Hoe zou Play Dead of Killing Joke klinken als ze in 2019 waren opgericht en ook fans waren van gothic rock uit de jaren 90?”
Het resultaat is muziek die ongeremd, krachtig en gevarieerd is.  Ze worden wel eens de ‘Black Sabbath voor de gothic-generatie’ genoemd.

Met hun nieuwe single The Weak And The Strong laat het Britse gothrocktrio Chaos Bleak opnieuw een sterk staaltje van hun kunnen horen.

The Weak And The Strong is digitaal verschenen bij Gothic World Records.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More