Home nieuws Uitheems Geduister #248

Uitheems Geduister #248

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Nergens komt zoveel aan het licht als in een donkere kamer. Duik mee in onze wekelijkse donkere muziekkamer van het Uitheems Geduister! Deze week met nieuws van Ashton Nyte, Unitcode:machine, Octavian Winters, Twisted Rose, Kirril, Futuredrugs, Eigen Risico, Declining Rate, Esprit d’Air, DedLab, Divine Shade, Johnny Tupolev, Unhappily Ever Now en Rabbit Junk.

ASHTON NYTE
De in Zuid-Afrika geboren polymath Ashton Nyte (The Awakening) onthult een nieuwe single met video als teaser van zijn aanstaande album.

Hij wordt wel eens beschreven als ‘Johannesburg’s Bowie’ vanwege zijn zeer uiteenlopende muziekstijlen en theatrale benadering. Ook in deze track Horses laat hij zijn veelzijdigheid horen. Met zijn stem trekt hij deze keer theatraal alle registers open, terwijl het een erg zacht nummer vol melancholie is.

De track is een eerlijk en verfrissend verhaal over persoonlijke groei door een ander pad te kiezen.  “Horses gaat over het vinden van de moed om aspecten van ons leven los te laten om ruimte te maken voor nieuwe hoofdstukken en de genezing die dat met zich meebrengt. Het gaat ook over het erkennen van de gevaren van de moderne wereld en het vieren van de vrijheid om een ​​ander pad te kiezen. En dankzij de video kon ik bij het circus komen!”

Horses is digitaal verschenen en zal je terugvinden op het aankomende album Autumn’s Children, dat op 25/8 verschijnt, samen met een boek met korte verhalen om de thema’s van zijn muziek te verkennen. Deze kan je reeds voorbestellen.

Website Facebook

UNITCODE:MACHINE
De Amerikaanse electro-/ industrialband  Unitcode:Machine – geesteskind van Eric Kristoffer – produceert sinds 2000 emotioneel meeslepende muziek in een blend van EBM, industrial en synthpop. Cold is de gloednieuwe single van Eric Kristoffer, bezieler van de band. Voor de productie deed hij beroep op de veel geprezen Christopher Hall van Stabbing Westward.

Met deze nieuwe track duikt hij diep in het verlangen naar verlichting uit de angst om alles te verliezen. In de tekst wordt de vraag gesteld of overgave en opgeven de loop van iemands verhaal echt zal veranderen… Een betoverende sonische weergave van de veerkracht van de menselijke geest en het universele verlangen naar troost. De aangrijpende tekst en etherische soundscape horen we in deze originele track, maar ook in de krachtige remixen van Beborn Beton en blackcarburning.

Cold is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

OCTAVIAN WINTERS
De Californische postpunkband Octavian Winters bracht net hun nieuwe single Undertow uit, samen met William Faith (The Bellwether Syndicate, Faith & The Muse, Christian Death, The March Violets) en Mark Pistel (Meat Beat Manifesto).

De band bestaat nog maar een jaar en put inspiratie uit darkwave- en postpunktradities. Undertow is de opvolger van hun debuutsingle Ondine en laten ons proeven van hun aankomende debuutep The Line of Curve.

Undertow, is geïnspireerd door het klassieke verhaal van Hans Christian Andersen over het meisje met de lucifers, die op een winternacht buiten een raam staat, zonder eten in de kou. Genegeerd door iedereen in de buurt, en niet in staat zichzelf te onderhouden nadat ze al haar lucifers heeft aangestoken voor warmte, vriest ze dood in de sneeuw.
Zangeres Aursjoen ziet in dit verhaal nog een ander aspect van afscheiding van de wereld en de duisternis die daaruit voortkomt, een soort onheilspellende stroom die iemand alle hoop kan ontnemen. Ze zingt over isolement en het verlangen naar verbinding dat nooit zal komen. “Ik denk dat we deze donkere ‘onderstroom’ zoveel mensen op verschillende en tragische manieren hebben zien overwinnen tijdens quarantaine”, voegt ze eraan toe.

“Tracings of the heart
A loop that never ends
Delicate as light
Could you join me here
Could you find a way
To melt the bones of the night”

We krijgen hiermee een duistere stuwende single te horen die de reële wereld van de duisternis onderscheidt.  Een onheilspellende stroom die in staat is om iemand weg te trekken van hoop weerklinkt in donderend beukende drums en dreunende bas. Een krachtig nummer, met deze keer een stem, die voor een geluidmuurtje zorgt!

Facebook / Bandcamp

TWISTED ROSE
Nadat de Duitse hardrock-/ rock-’n-rollband Twisted Rose met hun laatste single Wanted meteen in de Top 30 van de Amazon Music Charts terechtkwam, steken ze nog een tandje bij met hun nieuwe Greed 4 Speed. De snelle gitaarriffs van Chris Bones en de zang van frontvrouw Caro verhitten de boel hierbij. De soundtrack tijdens een wilde autorit, met vuur onder de wielen en de snelheidsduivel als passagier. Een opzwepend nummer dat spanning, avontuur en vrijheid in zich draagt.

Ook deze track is een voorsmaakje van hun album Cherry Tales, dat in september verschijnt.

Greed 4 Speed is digitaal verschenen, samen met een videoclip.

Facebook Website

KIRRIL, FUTUREDRUGS, EIGEN RISICO en DECLINING RATE
Kirril Schreiber
passeerde hier al eerder met zijn release van het album op Tartarus Records. Kirril ging voor zijn volgende album een  samenwerkingsproject met 2 andere artiesten van Tartarus aan: Futuredrugs  en Eigen Risico. En daar sloot Declining Rate, een noise-artiest uit Maleisië, zich bij aan.

De samenwerking mondde uit in het duister, psychedelisch album, dat langzame industriële technoritmes, industriële hiphop, doom metal-invloeden en harde noise combineert.

De eerste vijf nummers (Kant A) is een combinatie van samenwerkingen tussen industriële producer Kirril die het gebied van industrieel hiphop betreedt met twee luide en agressieve overgedreven nummers met zang van de Spaanse artiest Eigen Risico, die een energieke punkvibe in de muziek brengen.

De tape gaat verder met meer dreigende noise/doom georiënteerde tracks in samenwerking met futuredrugs, met meer noise, dreigend klinkende drums, hectische martial-achtige ritmes bovenop de hypnotiserende, statische drumloops van Kirril en psychedelische achtergrondzang.

Declining Rate verschijnt aan het begin van kant B van de band. Drie van de vier nummers combineren Kirril’s industriële beats en psychedelische geluidsontwerp met enorme, verpletterende muren van lawaai,

x KIRRIL x FUTUREDRUGS x EIGEN RISICO x DECLINING RATE x is digitaal en op tape uitgebracht op het Glasgow-tapelabel ClanDestine Records.

Daarnaast verschenen er ook pas twee nieuwe tracks van Kirril bij het label Revok Singles. Revok is steeds op zoek naar dj’s die technotracks brengen met een edgy dark undergroundkantje. Duister betoverende gothic, hypnotiserende industrial… En daar kwamen Sinister Grounds en Faces dus perfect voor in aanmerking.

Facebook / Bandcamp

ESPRIT D’AIR
De Japanse metalband Esprit d’Air bracht enkele weken geleden hun album Oceans uit. Daarop horen we onder andere ook leden van The Sisters of Mercy en voormalig Crystal Lake-zanger aan het werk en dat werd alvast enorm goed onthaald.

Naar aanleiding van de release, starten ze bijna aan hun Europese tour ‘The Levithian Tour’ en de Japanners passeren daarbij op 1 april ook in de Kavka in Antwerpen! Zanger, multi-instrumentalist en producer Kai, laat zich daarbij bijstaan door drummer Jan-Vincent Velazco (PendragonGus G), bassist Takeshi en gitarist Yusuke. Wat mag je verwachten? Nummers uit het nieuwe Oceans-album uiteraard, maar ook nieuw werk dat binnenkort gereleased zal worden.

Het kenmerkende elektronische metalgeluid van de band is echt iets om ook live te gaan ontdekken!

Facebook

DEDLAB
Het opkomende donkere elektronische project DedLab laat zijn eerste single Murder Eyes horen. En dat instrumentale stuk klinkt best boeiend! Hij neemt ons mee in een elektronische wereld doordrenkt van phonk, witchhouse, darktrap en synthwave. De intrigerend donkere sound is dansbaar en meeslepend.

Murder Eyes is digitaal verschenen, met een videoclip.

Bandcamp / Spotify / Instagram

DIVINE SHADE
2022 was een geweldige nieuwe start voor de Franse darkwaveband Divine Shade, met als hoogtepunt hun hitsingle Stars. Om iedereen te bedanken voor dat geweldige jaar, schenken ze ons een  live-sessievideo van hun single Stars.

“Het thema van het lied is simpel. Het behandelt het concept van ons ‘innerlijke kind’ dat na verloop van tijd verdwijnt,” zegt zanger Rémi Thonnerieux, “Ik heb dit lied geschreven om te praten over het feit dat liefde en veerkracht de ware wegen zijn om weer te dromen”.

Het nummer is opgenomen tijdens hun tournee in 2022 met Gary Numan, waardoor we een meeslepende livesessie te zien krijgen van hun passage in de Polycarpe Studio in Frankrijk.

Stars is beschikbaar op alle grote digitale platformen.

Facebook Bandcamp

JOHNNY TUPOLEV
De industrial rockband Johnny Tupolev maakt onze week duister romantisch mooi met hun single Sunshine And Rain. Het nummer is een aangrijpend eerbetoon aan een jeugdvriend van frontman Tom Berger. Hij ving er de rauwe emoties rond zijn tragische zelfmoord mee op en transformeerde ze in een prachtig oprechte sonische expressie.
Met knappe pianomelodieën en de begeesterende krachtige zang van Tom creëert het nummer een etherische sfeer die in het hart raakt. Een iets zachtere uiting van hun gewoonlijke sound, terwijl ze trouw blijven aan hun roots.

Bandcamp Facebook

UNHAPPILY EVER NOW & RABBIT JUNK
De recente single Pleading van Unhappily Ever Now werd onder handen genomen door JP Anderson van Rabbit Junk.
Pleading was de eerste nieuwe single van Unhappily Ever Now sinds hun titelloze debuutep uit 2021. Donker, gruizig, melodieus en emotioneel, maar toch uniek, gingen songwriter Stephen Watson (Frontman, songwriter) en Maria V (zang, teksten, melodie) daarin op zoek naar de zelftwijfel die wordt ervaren wanneer persoonlijke groei voortkomt uit groot verlies en trauma.

De Rabbit Junk Remix benadrukt een intens aanstekelijke en dansbare gothwave-vibe die de rauwe emotie van het origineel vastlegt en vertaalt naar een geluid dat perfect is voor clubs.

Deze remix is digitaal verschenen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More