Home nieuws Uitheems Geduister #246

Uitheems Geduister #246

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Toen mensen dachten dat je stervende was, kreeg je alle aandacht. Terwijl je evengoed samen het leven in al zijn duisternis kan vieren… Enkele donkere feestelijke soundtracks voor dat feestje, vinden jullie in het Uitheems Geduister van deze week. Met nieuws van The Tearless Life, Our Frankenstein, Digital Factor, Bedless Bones, Alien Creation, Derision Cult, Ancestral Blood, Death Party UK en Je t’Aime.

THE TEARLESS LIFE
Stel je even een leven zonder tranen voor… Vervlakking van alle emoties en het inhouden van alle frustraties? Nee, dank je. Hun bandnaam beschrijft het, maar hun sound maakt het tegendeel los. Want de nieuwe Britse Band The Tearless Life brengt net erg gevoelige cultpop, vanuit de heidense valleien van East Lancashire. Het gaat hier om ex-leden van Vukovar en The Ghosts In Their Machine, die met Conversations With Angels hun eerste single laten horen.
Dromerig, maar o zo donker, klinkt die. En zo hoort het, met engelen die verwijzen naar hemelse geluiden, maar ook wel onlosmakelijk met de dood verbonden zijn.

Conversations With Angels is digitaal verschenen bij Other Voices Records.

Facebook / Bandcamp

OUR FRANKENSTEIN
We hebben wellicht elk een ‘eigen Frankenstein’ in ons zitten. Hoe die dan moet klinken, daar geeft Our Frankenstein uit California het sonische antwoord op. De industrial metalband is terug met hun nieuwe single Illuminate, waarmee ze licht in hopeloze tijden trachten te brengen.

“Het is een nummer over licht vinden ​​in een dorre en hopeloze woestenij en het bouwen aan een betere toekomst voor jezelf. Het gaat erom vooruit te komen en de kracht in jezelf te ontdekken om een ​​moeilijke periode in je leven achter je te laten”, licht de band toe.

“You are something so special
I am inconsequential
I can stick my boney fingers deep through the cracks
And let the sun shine through.”

Een elektronische doodsmachine weerklinkt in deze track met stevige gitaren, meeslepende synths en alarmerende elektronische accenten. De vocals zijn begeesterend sterk. Dit is een geluid waar we meteen aan verknocht zijn en dt ons op muzikaal vlak inderdaad loodzware verlichting brengt.

Illuminate is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DIGITAL FACTOR
De Duitse elektropopact Digital Factor heeft een gratis single voor het goede doel gereleased, met de boodschap dat iedereen mag zijn wie die is. Want dat blijven zijzelf ook. Je zal het nummer terugvinden op het nieuwe album G.B.A. – General Behavior Abrogate, dat in de herfst verschijnt.

“Als muzikant heb je altijd de neiging om te zeggen dat het huidige album hét speciale album is. (lacht) Maar het huidige werk met talloze muzikanten uit mijn geboorteplaats, die allemaal mijn muziekstijl omarmen, is echt iets speciaals”, legt de Duitse artiest Mike Langer, het brein achter Digital Factor, uit.

Digital Factor besloot ook om een ​​liefdadigheidsactie aan dit gezamenlijke album te geven door alle opbrengsten van de release te schenken aan een stichting voor kansarme kinderen. Deze eerste single wordt daarom als ‘pay as you wish’-nummer uitgebracht via Bandcamp.

Wat je op het album kan verwachten, kan je al even smaken in de single I Am What I Am. Voor elk nummer werkte Langer samen met een gastartiest. In deze eerste single is dat Gwendolyn Gaffa van de punkband Moroffa. Hier ontmoet ingewikkelde en krachtige elektronische muziek waarbij synths de hoofdrol spenen, krachtige zang met de uitzonderlijke stem van Gaffa.

I Am What I Am is digitaal verschenen bij Alfa Matrix.

Facebook / Bandcamp

BEDLESS BONES
Bedless Bones
is het project van Kadri Sammel – singer-songwriter, producer, multi-instrumentalist en interdisciplinaire artiest uit Tallinn (Estland).
Ze zong al tien jaar in koren, studeerde culturele theorie, audiovisuele media en fotografie. Ze is lid van de Estse avantgarde deathbeat-, outdustrialband Forgotten Sunrise en zangeres van de opkomende UK/Estse dystopische industrial band Deathsomnia. Daarnaast was ze, onder de alias dj Dirt Vessel, een cruciaal onderdeel van Beats From The Vault, een underground dark music-evenementenreeks in Estland dat al sinds 1998 plaatsvindt.

Met Bedless Bones experimenteert Kadri met verschillende donkere genres, waarbij ze bruggen bouwt en de grenzen verlegt tussen darkwave, troebele EBM- en technobeats, industrialsounds en een abstracte, buitenaardse sfeer.

Er komt dit jaar nog een nieuw album aan, maar om de tijd te overbruggen, brengt Metropolis Records Bedless Bones’ debuutalbum Sublime Malaise opnieuw uit.
Deze re-release bevat vier remixen die niet op de originele release stonden.

Deze heruitgave is al digitaal beschikbaar en verschijnt op 11/8 op cd bij Metropolis Records. Deze kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook / Bandcamp

ALIEN CREATION
Na hun laatste single Red Pill, keert het Britse EBM-project Alien Creation terug met de nieuwe track Super Villain dat muzikaal in dezelfde lijn ligt.

De toch wel gewichtige boodschap in het nummer, wordt met enige ironie gebracht: het gaat in de eerste plaats in op het idee dat mensen het slechtste in anderen naar boven halen; iets waar iedereen zich wellicht op één of andere manier mee kan identificeren.

“Superschurken hebben vaak een verschrikkelijke jeugd gehad of worden gepest of hebben een vreselijk ongeluk in een lab of zoiets meegemaakt. Zo wordt een superschurk namelijk geboren. De tekst in Super Villain is geïnspireerd op een zin uit de populaire tv-show The Big Bang Theory: ‘Pas op, hij is één laboratoriumongeval verwijderd van het worden van een superschurk’”, legt Alien Creation uit.

Scherpzinnige beats en elektronisch vernuftige details horen we als basis bij de rauw brute vocalen.
Een krachtig ironisch deuntje dus, voorzien van synthlagen vol textuur, verrijkt met de kracht van echte gitaren, krachtige basdrum en fretloze bas.
Het gaat bonzend hard rechtdoor, dus de rustige adempauze in het midden van deze dancetrack is niet zo overbodig!

Facebook / Bandcamp

DERISION CULT
De ep Mercenary Notes Pt 1 van Derision Cult (Chicago), die in samenwerking met verschillende gastartiesten in 2022 verscheen – leverde een goeie mix van industrial, rock en metal op en werd enorm goed onthaald.

Het industrial label Glitchmode Recordings releaset binnenkort dan ook een remix aanval bij deze ep! Op The Mercenary Mixes vinden we maar liefst 16 remixen (dubbel zoveel als er nummers staan op de originele ep!). Er gingen dan ook enkele gerenommeerde geluidstovenaars aan de slag met de Derision Cult-nummers, zoals Assemblage 23, Moris Blak, Stoneburner, SpankTheNun en Stabbing Westward. Dat belooft een woeste compilatie!

We krijgen alvast de Assemblage 23-remix van Year Hope Failed als voorsmaakje en er zullen nog enkele singles volgen, voor de release van het album op 16/10. Je kan het album reeds voorbestellen.

Facebook Bandcamp

ANCESTRAL BLOOD
Geschreeuw waar het bloed vanaf druipt, riffs en drumslagen die je hartslag niet kunnen volgen. Het zijn geen mythes in de metalwereld. En dat laat ook Ancestral Blood horen op hun pas verschenen album Forgotten Myths and Legends. Verigo (muziek, gitaar, bas, keys, tekst, male vocals), Circe (female vocals), Void (drums) en Hepar (bas) nemen ons mee op een muzikale reis die verloren verhalen en legendes uit verschillende culturen en tijdperken verkent.
Elk nummer neemt ons op een fascinerend brute manier mee terug naar een oude wereld van magie, koningen en duistere mystieke tijden. De nummers bestaan ​​uit furieuze maar betoverende gitaren, hemelse en melancholische sferen en harde vocalen terwijl ze drummen in het tempo van de strijd. Atmosferische battle metal met een volle lading technische vaardigheid en levendigheid.

Forgotten Myths and Legends is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DEATH PARTY UK
Trevor
(Zang, tekst, gitaar) en Scarlet (backings) lieten hun project Death Party UK  geboren worden in de put van het Luciferiaanse hellevuur. Hun sound zet de toon met de griezelige, heerlijke duisternis van een echt geweldig Halloween-feest, waar de muziek luid en levendig is. Als Goth en rock-‘n-roll een baby zouden krijgen, zouden ze het Death Party UK noemen. En die nieuwe baby heet – met zijn 20 nummers – Fire & Phantoms.

Fire & Phantoms is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Gothic World Records.

Facebook / Bandcamp

JE T’AIME
Op Valentijn vorig jaar, releasete de Parijse postpunk-, coldwaveband Je t’Aime hun album Passive. Het tweede deel Agressive verscheen enkele maanden later. Goed onthaald en mooi geprezen, verschijnt daar nu een nieuwe editie van dat eerste deel. Onder de naam Passive + Passion. Daarbij krijgen we de 10 originele tracks door dBoy (zang), Tall Bastard (bas) en Crazy (gitaar) én daarbovenop de gepassioneerde remixen door de Franse artiest Zus. Deze gaf de tracks de flair mee van Hollywoodfilms van eind jaren 90, toen leer, latex, lasers, valse hoektanden en zonnebrillen in nachtclubs nog erg ‘in’ waren.

Passive + Passion is digitaal en op cd verschenen bij Manic Depression Records en Icy Cold Records.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More