Home nieuws Uitheems Geduister #245

Uitheems Geduister #245

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Insta

Hou het leven aangenaam spannend en neem het duistere voor het diepe, het wilde voor het krachtige, het vage voor het oneindige, het zinneloze voor het bovenzinnelijke en het Uitheems Geduister boven al de rest. Deze week met nieuws van Matt Hart, Sexsomnia, Raderkraft, Falistra, pMad, Widow’s Peak, Ghost In The Machine, Binary Order, Melting Rust Opera en Ashton Nyte.

MATT HART
Nieuw werk van muzikant, producer, dj en violist Matt Hart! De Brit  laat zijn dark alternative-, industrial-, electro-sound opnieuw los, in het nummer Rotations. “8 hours awake. 8 hours asleep. This is the way of the time mill.” Hij neemt ons mee naar de toekomst. Het jaar 3808, Deep Down City.
De beat tikt de tijd weg, terwijl we op dit clubnummer gerust 8 uur kunnen dansen. Spoken words waartussen de seconden gescandeerd worden, klinken opwindend, bij poppende ritmes en electische synths. Stampend agressief en onder invloed van Front 242!

“In het begin van de 21e eeuw is er onderzoek gedaan naar de hoeveelheid slaap die het menselijk lichaam nodig heeft. De resultaten toonden aan dat 8 uur de optimale slaaptijd was voor energieproductie en herstel. Hier in 3808, in de Deep Down City, telt de tijdmolen zijn cyclus van 8 uur. 8 uur slapen 7 uur werken, 1 uur zelfonderhoud. Het lijkt zwaar, maar zonder natuurlijk licht hoefden we onze tijd niet meer rond een klok van 12 uur te werken. Het werk moet doorgaan en de stad moet worden gebouwd, onderhouden en versterkt tegen de voortdurende dreiging van insiders,” licht Hart toe.

Rotations is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook

SEXSOMNIA
Sexsomnia
is het Canadese darkelectroproject dat in 2021 opgericht werd door Philip Faith (bas, drum programmering, keys, zangs) en Pat Gaudette met het doel om donkere dansnummers te maken, met 2 basspelers, zonder gitaar.

Voor de vier nummers op hun pas verschenen debuutep Dormant werkte het duo samen met een gastzangeres en Michael Rien die voor extra toetsenwerk en elektronische percussie zorgde.
We horen zowel invloeden van oldschool electro, filmmuziek als newwave. In de nummers zit een gespannen energie verborgen, versterkt door de begeesterende combinatie van de mannelijke en vrouwelijke zanglijnen.

De ep is een teaser voor hun album dat in de herfst dit jaar zal verschijnen. Dormant is digitaal verschenen bij Manic Depression Records.

WebsiteFacebook / Bandcamp

RADERKRAFT
Nederwave! Want Raderkraft uit Amsterdam heeft zijn nieuwe ep Politiestaat!?! uit, deze keer grotendeels in het Nederlands.
Uitbundig poppende electro, ijzige synths, hypnotiserend donker herhaalde ritmes krijgen we als instrumentaal kader. Extreem dansbare, uptempo nummers! Verfijnde minimal, waarin toch zijn rauwe energie doorgemangeld werd. Zijn sound doet wat denken aan een meer duistere mix van Arbeid Adelt! en Vive La Fête.

De observatie van de Covid-pandemie en de impact op de samenleving inspireerden Raderkraft bij het schrijven van deze ep. Met de teksten neemt hij ons mee op een op een introspectieve reis naar de donkerste uithoeken van de menselijke geest. Thema’s als angst, onbegrip en afwijzing. De uitbundige teksten weerspiegelen een gevoel van afwijzing in een onverschillige polariserende samenleving. Dit mini-album laat je denken, voelen en eindelijk beseffen dat we in turbulente tijden leven.

We krijgen 4 nieuwe nummers, een remix van Insect Paranoia en Raderkrafts’ knappe coverversie van Mirador van de Belgische 80’s minimal wave act Violence Conjugale op de ep.
Politiestaat!?! is nu al digitaal verkrijgbaar, maar vanaf 31/10 ook op vinyl bij Wave Tension Records!

Facebook / Bandcamp

FALISTRA
Iets nieuws en helemaal anders nu, voor wie het deze week iets intiemer wil. Het Italiaanse ethereal darkfolduo Falistra opent hun intieme wereld voor het eerst met het nummer Dissolto Nel Vento E Nel Silenzio. Ada en Onanet laten hiermee een rustig, maar somber donker folknummer horen als voorsmaakje van hun aankomende debuutalbum Di Limpide Tempeste.

“Dit is ongetwijfeld een van de meest representatieve nummers van het hele album, een nummer dat al die facetten bevat die onze muziek echt uniek maken. Het is etherisch, duister en intiem, het is als een zaadje geboren uit pijn om te evolueren naar een pad van licht, naar de aanvaarding van onze kwetsbaarheid,” leggen ze uit.

De lange reis in de wereld van Falistra is bij deze nog maar net begonnen!

Dissolto Nel Vento E Nel Silenzio is digitaal verschenen. Hun debuutalbum Di Limpide Tempeste verschijnt op 22/9 en kan je reeds voorbestellen bij My Kingdom Music.

Facebook

PMAD
Paul Dillon
is de Ierse soloartiest die schuil gaat achter pMad. Met zijn goth- / postpunk- en indierocktracks komt hij al jaren naar buiten binnen de scene. Buiten de lijntjes, vaak, zoals nu met zijn nieuwe single Fury.

“Ooit zo woedend geworden dat je niet weet wat je moet doen en denkt dat je woede je nooit zal verlaten? Het leven kan soms zo frustrerend zijn en het maakt ons woedend. Als we dat blijven meedragen, vernietigen we onszelf!!”
Het is wellicht één van de sterkste nummers die hij ooit creëerde, want maakte hiermee een intrigerend dubbelzinnig portret van zichzelf. De woede in zich, komt volledig tot uiting, maar zal jij ook jouw furie kunnen loslaten? Ons houdt het nummer van de eerste tot de laatste noot vast, met zijn stuwende gitaarritme, rauwe tekst en inslaande industrialelementen!

Fury is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook / Instagram

WIDOW’S PEAK
Verontrustende tech deathmetal krijgen we uit Canada van Widow’s Peak. Met hun debuutalbum Claustrophobe stapt de band uit de dode ruimte tussen de schaduwen met een fles van hun eigen kenmerkende technische doodsgif.
Ze lijken buitenaardse wreedheid te combineren met een geestverruimende inventiviteit, een verwrongen glamour met een scherp, mechanistisch verlangen. Welkom in de wereld van de woeste kunsten!

Hun debuutalbum, Claustrofobe, is een doos van Pandora met wendingen en bedrog, verleidelijke vloeibare geluiden en riffs als messen.
Voordat je op adem kunt komen van het eerste nummer, is het volgende er al, gezegend met een kristalheldere helderheid waardoor je elk complex technische krachtstaaltje ten volle kan ervaren.

Claustrophobe is digitaal verschenen.

Website / Facebook                                                     

GHOST IN THE MACHINE
C4 en Face van Ghost In The Machine blazen met Electric Rodeo nieuw leven in twee van hun vroege hits Electric (Rave) en Rodeo. Ze ‘stoften’ de klassieke tracks af en bewerkten ze tot moderne elektro-industriële anthems, doordrenkt met rauwe energie en druipend van nostalgie. We krijgen zware gitaren en weelderige elektronica. Een stevige dosis industrial, alternatieve metal, darkwave en cybergoth, dus!

De nummers van Ghost in the Machine zijn meer dan alleen nummers, ze zijn een boodschap. “Als het leven hard en donker is, dan mag je zeker zijn dat het leven ís.”

Website / Facebook

BINARY ORDER
Binary Order
werd in 2008 opgericht door de in Londen gevestigde solomuzikant Benjamin Blank. Het werd zijn manier om meerdere genres te combineren door de intensiteit van alt metal, de angstaanjagende sfeer van ambient soundscapes en de doordringende elektronica van darkwave te combineren.

Zijn nieuwe ep Thrown Away is net uit, met drie remixen van eerder uitgebrachte nummers en een hernieuwde industrialcover van het nummer Thrown Away van Papa Roach.

Benjamin Blank zegt: “Het onderwerp van het nummer resoneerde me scherp toen ik het voor het eerst hoorde. Het gaat over een outcast zijn en alleen een leven van afgewezen worden kennen. Het is tot op de dag van vandaag met mij blijven resoneren.”

Thrown Away is digitaal verschenen.

Binary Order kondigt ook een nieuw album aan: The Future Belongs To The Mad verschijnt in de winter van 2023.

Facebook / Bandcamp

MELTING RUST OPERA
Op hun nieuwe ep Neue Trümmer krijgen we van het Duitse avantgarde-, noisepunkproject  Melting Rust Opera 4 tracks. Fakers klinkt daarbij als een minimal industrial track met rauw ruwe vocals, die weerstand en weerzin uitdrukken. Monsters Under The Bed klinkt dan weer veel dynamischer, hoekiger en agressiever, waarin vreemde synthsoundscapes opduiken! Manipuliert is een herwerking van het nummer Trümmer door niemand minder dan Carlos Péron! Bijzonder sterk! Neue Trümmer is alweer een hoekig, bizar opgebouwde track met fijne elektronische details ingewerkt.

Neue Trümmer is digitaal verschenen bij Dark Daze Music.

Bandcamp Facebook

ASHTON NYTE
Met genot en plezier deelt Ashton Nyte (The Awakening) zijn nieuwste single Cinnamon met de wereld.

I still taste 
The cinnamon
And poetry of you
Pour a little more into my glass
And smooth the edges
Lining up the frames of moments passed 
Frozen splinters

Het is een ode aan hoop in tijden van tegenspoed. In dit geval vasthouden aan de belofte van iets dat ooit was, terwijl je door verschillende tinten van depressie en zelftwijfel navigeerde. Een lied is over coping, over doen wat we moeten doen om door te komen en zit overvol emoties. Haal zakdoeken boven of zet dit enkel op in egocentrisch agressieve buien, om te counteren.

Cinnamon is digitaal verschenen.

Website Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More