Home nieuws Uitheems Geduister #243

Uitheems Geduister #243

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We voelen ons allemaal het licht van de wereld. Aanschouw het dus maar als onze plicht om de duisternis te redden. Het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Love Ghost, Skold, Ofermod, Black Altar, Acherontas, Vioflesh, Whispers In The Shadow, Tantrum Zentrum, Blackcarburning, Invading Chapel, The Sea At Midnight en The Blackwall.

Love Ghost X SKOLD
Tim Skold
kennen we hier al even, als gitarist en producer, bekend van zijn werk met KMFDM, Marilyn Manson, Skold, Not My God en Front Line Assembly. Het punkpoppy klinkende viertal Love Ghost uit Los Angeles sloeg de handen in elkaar met de duister, krachtig klinkende Skold voor hun nummer Payback: een scherp, zielsbijtend nummer over wraak en verlossing.

Payback is digitaal verschenen als voorsmaakje van het aankomende, gezamenlijk album van Love Ghost en Skold dat verschijnt bij Metropolis Records.

Skold: Website / Facebook
Love Ghost: Website / Facebook

OFERMOD, BLACK ALTAR & ACHERONTAS
Zin in monumentale metal? Dan is de split release van Ofermod, Black Altar en Acherontas misschien wel iets voor jou. Odium Records laat weten dat je het aankomende split album Drakonian Elitism met vier tracks van Ofermod, vier van Black Altar en twee van Acherona vanaf nu kan voorbestellen.

Samen goed voor een duik van 53 minuten in de unieke interpretatie van blackmetal door elke band.

Drakonian Elitism verschijnt in september of oktober bij Odium Records. Voor te bestellen in verschillende formaten:

– Luxe houten kist: beperkt tot 100 exemplaren. Bevat Die Hard tode dubbel lp, digipack-cd, tape, T-shirt, wierook en een certificaat
– Die Hard rode dubbel lp  met graveerblad, boekje en A2-poster
– Zwarte dubbel lp met graveerblad, boekje en A2-poster
– Cd met boekje van 16 pagina’s
– Tape
– Digitaal

Ofermod / Drakonian / Black Altar

VIOFLESH
Het Chileense newwave-/ electro-/ synthpopduo Vioflesh ontstond in februari 2017. Opgericht door Vio en Flesh, op zoek naar nieuwe geluiden geïnspireerd door synthesizers, ritmeboxen en elektrische drums. Ze maakten al indruk op belangrijke podia in Chili, waaronder ook de opening van de show van Hocico in discotheek Blondie in Santiago de Chile.

Feeling You Don’t See heet hun pas verschenen album. Ze begonnen er aan in september 2022, waarbij eerst een model werd gemaakt met een bepaalde beat of sfeer die interessant was en vervolgens een letter en zo begon het proces van preproductie van elk nummer.

Het belangrijkste idee in de teksten van de tracks, was om verschillende emoties en gevoelens over te brengen die mensen ervaren. “Navigeer door emoties, situaties en levensbeslissingen, herken en omarm licht en duisternis als een geheel in elk ervan”, laat het duo horen. Nummers die nostalgie, vreugde, euforie, melancholie, geluk en passie overbrengen, allemaal op één album. Kortom, alles wat ons mens en bewust maakt.

De mix en mastering werd volledig verzorgd door producer en muzikant Flesh in hun studio in Santiago de Chile. De vocale arrangementen en teksten van elk nummer zijn van muzikant Vio, zanger van de band.

Feeling You Don’t See is digitaal verschenen bij Mold Records.

Facebook / Instagram / Bandcamp

WHISPERS IN THE SHADOW
De Oosterijkse band rond Ashley Dashour, Whispers In The Shadow, liet deze week een tweede nummer horen uit hun aankomende elfde studio-album Ghosts.

Ghost Loop Remedy is – in vergelijking met de zware, doomy single Sacred Fear die 2 weken geleden verscheen – een donkerder, golvend deuntje. Hoewel de Whispers In The Shadow twist en hevigheid ook hier niet ontbreekt!

Ghost Loop Remedy is digitaal beschikbaar en verschijnt binnenkort op het nieuwe album Ghosts, dat je al kan voorbestellen.

“Met dit album staren we niet alleen de afgrond in tot hij terug staart, we lopen er dwars doorheen en deinzen er niet voor terug om koffie te drinken en cake te eten met de demonen die daar beneden leven. In die zin: Laten we achtervolgd worden!”, geeft de band mee.

Er is ook een deluxe pack verkrijgbaar, met cd, t-shirt, draagzak, sticker, gesigneerde postkaart en een digitale ep met andere Hauntings-remixen en ontdekkingen.

(Her)lees hier alvast onze review van het laatste album van Whispers In The Shadow en ons interview met bezieler Ashley Dayour.

Facebook Bandcamp Website YouTube

TANTRUM ZENTRUM
De leden van Tantrum Zentrum zijn gevestigd in Londen en komen uit Dorset, Londen, New York, Toronto en Calgary. Geïnspireerd door krautrock uit de vroege jaren 70 en New Yorkse no-wave bands uit de late jaren 70, maakt de band hi-energy postpunk verweven met invloeden van funk, goth en krautrock. Hun sonische dissonantie, poppy hooks, energie en stijl wordt weleens vergeleken met Killing Joke op happy pills, maar zal ook fans van Soviet Soviet, Molchat Doma en The Fall kunnen bekoren.

Don’t Be A Fascist, klinkt hun nieuwste single. Erg actueel, gezien de huidige stand van zaken in de wereld. Frontman Vaat Dafuq zegt dat dit “een liefdesverhaal in oorlogstijd” is en is geïnspireerd op de Joegoslavische pophit Fa Fa Fašista uit de jaren 80 van Plavi Orkestar. Deze track vertelt het verhaal zo oud als de tijd zelf: een jongen ontmoet een meisje en ze worden verliefd. Dan wordt hun land bezet door de Duitse strijdkrachten van het Derde Rijk en het meisje valt voor de lange, knappe vijandelijke soldaat in een prachtig uniform. Onnodig te zeggen dat de jongen woedend is!

Een broeierige postpunk lovesong, waarin de woede zich niet expliciet laat horen, hoewel frustratie af en toe weerklinkt in de grimmige spoken vocals, die behoorlijk wat humor bezitten ook.

“Don’t be a fašista, honey,
don’t be a fašista
Now you’re making pita
for Hitler’s son
you threw away my only šnitu”

Don’t Be A Fascist is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

BLACKCARBURNING
Mark Hockings
is vooral bekend door zijn werk als leadzanger bij Mesh, de electroband uit Bristol van Hockings en Richard Silverthorn.

Hij bracht de pandemie in afzondering door met nadenken over zijn muzikale toekomst, hoe zijn carrière begon, was hij nooit van plan zanger te worden. Hij deed bijna per ongeluk de zang bij Mesh, maar wat hij echt wilde, was keyboards spelen en deuntjes programmeren. En met Watching Sleepers, zijn Blackcarburning-album, kon hij dat doen.

Hij voegt verder toe: “De nummers zijn geschreven om te zien wat ik kon bereiken door voornamelijk alleen te werken. Het is een middel geweest om nieuwe songwriting- en programmeerideeën te verkennen, te experimenteren met geluidsontwerp en een aantal opwindende nieuwe richtingen te ontwikkelen.” Toch werkte hij voor zang ook samen met Neil Francis en Mari Kattman

Het album klinkt poppy aan de oppervlakte, maar het gaat dieper. Hockings is een geweldige songwriter die het een en ander heeft meegemaakt, en dit nieuwe vehikel geeft hem de ruimte om als artiest te groeien en zich op een andere manier uit te drukken.

Watching Sleepers is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

INVADING CHAPEL
Een verslavende single krijgen we van het Franse gothmetalproject Invading Chapel. Met The Sculptures Bleed brengt bezieler Loïc Malassagne (zang, bas, gitaar, keys),die zich hierbij laat bijstaan door gastdrummer Jim D., een begeesterende mix van gothic en doommetal, waarbij de lijn tussen muziek en kunst vaag is.

Zware gitaarlijnen, ondersteund door de drums, dragen de stem van Malassagne, die zijn timbre rijkelijk laat variëren. Een beklijvende melodie en krachtige tekst blijft plakken, of je nu van Black Sabbath, Paradise Lost of Type O Negative houdt.

The Sculptures Bleed is digitaal verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

THE SEA AT MIDNIGHT
Oooow, die single Atmosphere van The Sea At Midnight…! Dromerige synthwave / shoegaze die dansbaar warm is en waarbij we het energiek roffelende drumwerk toch wel vrij subliem vinden!
Als al dat dromerige dan ook nog eens losbarst met eclectisch gitaar- en toetswerk zijn we helemaal verknocht.

“i can never go back home
they wouldn’t recognize me
they would quarantine my soul
for fear of death and disease
i can’t remember my name
it’s all disappearing
i’ll just step outside this door
and let the atmosphere take me”

Het project uit Los Angeles is het geesteskind van songwriter Vince Grant, die een shoegazesound neerzet, waar het geluid van Joy Division en The Cure in zit, maar met een moderne geluid.

Atmosphere is digitaal verschenen als single en vond je in een eerdere versie al terug op de ep Oceans (2022).

Facebook / Bandcamp

THE BLACKWALL
The Blackwall
is een Brits/Griekse samenwerking tussen rock- en heavy metalfan George en bassist Alex, die samen op zoek gingen naar een meer ‘spooky’ geluid. Hun bandnaam ontstond daar waar het duo samenwerkte aan hun sound: het Britse stadje Blackwell.

Het tweetal bracht net hun nieuwe ep Maledictions, met drie tracks, waarvan de titeltrack meteen ook verschenen is met een videoclip.

Een knap stukje gothic darkrock met metalelementen in een geweldig geluid en bloedende sferen.

Maledictions is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More