Home nieuws Uitheems Geduister #239

Uitheems Geduister #239

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Ondanks verlies en pijn, blijven de grote wielen altijd draaien… net zoals het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Varsovie, Leæther Strip, Dos Asmund, Mekong, Mactätus, Midnight Betrothed, Teitan, Mesarthim, Darkplace en Nøir.

VARSOVIE
De Franse postpunkband Varsovie laat ons deze week proeven. Voorproeven van hun aankomende album Pression À Froid, waarvan ze deze week een eerste single deelden. Het nerveus grimmige Perspective Nevski is een uptempo track, van Arnault Destal (drums, teksten, muziek) en Grégory Catherina (zang, gitaar, muziek) die straf gitaarwerk laten horen, met een strak aangeslagen beat, die het tot een donker dansbaar geheel doet kloppen.

Pression À Froid verschijnt op 6/10 bij  Icy Cold Records.

Facebook Bandcamp

DOS ASMUND & LEÆTHER STRIP
Claus Larsen van Leæther Strip is al meer dan 35 jaar een begrip in de dark elekctro-/ EBM-scene. Dos Asmund uit Noordrein-Westfalen (DE) nam contact op met hem om voor hun nieuwe single These Broken Things beroep te doen op zijn woorden en stem.

En dat bracht een gedreven mix van darkwave met invloeden van EBM als resultaat op, die ons qua stijl aan Front Line Assembly doet denken. Complexe ritmes gaan hand n hand met de stem van Larsen.

These Broken Things is digitaal verschenen op de gelijknamige ep, voorzien van 4 remixen door  Zweite Jugend, Krankheitssymptom, Fort Nimmermehr en Ben Blutzukker.

Leæther Strip: Bandcamp / Facebook
Dos Asmund: Bandcamp / Facebook

TEITAN
Negen stuks existentiële filosofie, met titels als Menstrual Blood and Pomegranate. Het psychotiche blackmetalproject Teitan weet on alweer te verrassen met het nieuwe, tweede album In Oculus Abyss.

Devi Hisgen:”In 2008 waren Damon en ik nog tieners en grote fans van Marduk, Dark Funeral en Mayhem en wilden we een underground blackmetal-project creëren waar chaos de belangrijkste inspiratiebron was. We namen één demo, Dark Ritual, op en die brachten we in 2009 uit via Zwaertgevegt (wat ook voor dat label hun allereerste release was) en daar leek Teitan een stille dood te sterven. Ondertussen sloot ik me aan bij andere bands en richtte later Cthuluminati op. Ik kwam steeds meer in de psychedelische scene terecht, maar mijn liefde voor Black Metal is nooit verdwenen.
Tien jaar later vroeg Damon me of ik Teitan opnieuw wilde laten herleven, omwille van oude tijden, maar dit keer als een solo-onderneming. Ik raakte er enthousiast over en schreef en nam Weight Of The Void (2019) op en bracht dat uit. Mijn werkelijke motivatie was het oefenen van songwriting en muziekproductie. Maar toen ik de vervolg-ep Vákuum (2021) schreef en opnam, kreeg ik de smaak echt te pakken. Teitan was een project geworden waar ik echt emotioneel in investeerde, dus nam ik de tijd om de tweede full-length In Oculus Abyss te schrijven. Deze keer wilde ik echt een stevig thema uitwerken en ik denk dat ik meer dan anderhalf jaar aan het hele album heb gewerkt.

In Oculus Abyss is digitaal en op cd verschenen bij Onism Productions & Void Wanderer Productions.

Facebook

MESARTHIM 
Vanuit Australië krijgen we een 8 nieuwe, atmosferische blacmetaltracks van de band Mesarthim. Hun nieuwe album Arrival is deze week verschenen.

Gehuld in mystiek, lijken het wel twee anonieme kosmonauten, want met Arrival keert Mesarthim terug met een donker etherische ambientplaat, waarin straffe gitaarmuren en drumslagen uit de extreme metal opduiken, maar even goed wervelende psychedelische synths. Filmisch bombastisch en intergalactisch!

Dit geschreeuw uit de kosmos kunnen we wel smaken!

Arrival is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Avantgarde Music.

Facebook / Bandcamp

DARKPLACE
Darkplace
is een mysterieuze nieuwe Zweedse darkdreampop-/postpunkgroep die een conceptueel debuutalbum heeft gemaakt, geïnspireerd door het sombere landschap van de voorsteden van Stockholm waaruit ze zijn voortgekomen. Het album kreeg de titel About The End Of The World en wordt de komende maanden geleidelijk onthuld via een reeks fantasierijke beelden gebaseerd op geanimeerde digitale schilderijen voor elk van de elf nummers.

“Nadat we onlangs Arken över Hesselby hebben uitgebracht, waarvan de video de buitenwijken van een stad laat zien die wordt achtervolgd door een onbekende luchtaanwezigheid, neemt de clip voor de gloednieuwe single Fearmonger ons mee naar het hart van die stad: een apocalyptisch scenario waarin onheilspellende sirenes loeien en een eenzame soldaat het nieuwsgierige ‘oog in de lucht’ van een luchtschip ontvlucht”, legt Darplace uit over hun pas verschenen track Fearmonger.

Hoewel geworteld in de indiestijlen van eind jaren 80/begin jaren 90, neemt Darkplace een verscheidenheid aan andere genres op in hun geluid. Voor de leden van deze zeer geheimzinnige groep gaat het echter niet alleen om de muziek. Ze zien zichzelf meer als een kunstproject dat toevallig de toestand van de wereld verkent en becommentarieert via hun gekozen media van muziek en video.

De bijhorende kunst is telkens een meerlagig proces waarbij fotografie, beeldhouwen, olieverfschilderijen, digitale bewerking en animatie betrokken zijn.

Fearmonger zal je ook terugvinden op heet debuuutalbum van Darkplace, About The End Of The World, dat op 27/10 verschijnt bij Icons Creating Evil Art

Instagram

NØIR
De Amerikaanse electropopact Nøir werd opgericht in New York City door Athan Maroulis (Spahn Ranch, Black Tape For A Blue Girl). Ze lanceerden deze week hun nieuwe ep Fallen als opvolger van hun debuutalbum Darkly Near (2013), een remixalbum (2014) en vier ep’s met elk een cover van een klassiek glam/new wave/gothrocknummer uit de jaren 70 of 80.

Samen met zijn vaste kompanen Erik Gustafson (gitaar) en Kai Irina Hahn (keyboards), begon Maroulis te werken aan wat uiteindelijk deze ep werd. Afgewerkt in 2019, maar de pandemie zorgde voor een lange vertraging bij productie. Toen de Covid-crisis oploste, belemmerde de dood van Metropolis Records-oprichter en meesterbrein Dave Heckman de voortgang ervan verder. Uiteindelijk werd het pulserende nummer ‘Fallen’ voltooid en geremixed door het Griekse duo Paradox Obscur en de Amerikaanse artiest Silver Walks. De ep bevat ook Fallen (Femme Mix), met zang van Kai Irina Hahn die een sensueel vrouwelijk perspectief laten horen, plus een nieuw nummer getiteld Death Is Easy.

Fallen is digitaal verschenen bij Metropolis Records en opgedragen aan wijlen Dave Heckman.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More