Home nieuws Uitheems Geduister #237

Uitheems Geduister #237

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Hoe Crazy we ook zijn van mannen met hoeden, toch tanken we op zondag duisternis bij in de sonische nieuwe spinsels. Het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Fatal Casualties, Spiryt, Metamorph, Esben And The Witch, Unhappily Ever Now, Helleruin, NNHMN, Darkness On DemandDistorted Reality, Tigercide, CARV.R, Corlyx en Meersein.

FATAL CASUALTIES
De Zweedse industrial-, EBM-, elektroband Fatal Casualties van Stefan Ljungdahl en Ivan Hirvonen laat weten dat het een hele eer was om samen te werken met Dean Piavani (Portion Control) als gastvocalist. Die samenwerking leidde tot hun nieuwste track Talk Too Much.

You owe me so many apologies
I´m to fucked up to care anymore
You talk too much, about the wretched

Een desolaat geluid, in mystieke sferen, opent de track traag, met bitterheid. De vocalen huilen van lage dieptes tot uitgesponnen zuiverheid. Wanneer de beats erbij komen, wordt het een hypnotiserend, verwrongen dansnummer. Op zo’n manier verdwalen we met plezier in een extravagante muzikale opbouw!

Het nummer is digitaal verschenen en zal je binnenkort terugvinden op hun aankomende Guest Album.

Facebook Website

SPIRYT
Ook de Franse Jluc Courchet uit Toulon mocht met zijn gothrock-/ darkwaveproject Spiryt samenwerken met een gastzangeres: Kimberly Kornmeier van Bow Ever Down. Met Darklights laat Courchet horen dat het een goede keuze is om de vocals uit te besteden en zich te focussen op het muzikale plaatje. Want daarin horen we een enorm mooie evolutie van de componist. Een track, die er stevig staat, met knap melodische synths, bonzende baslijnen en beats die het dansbaar aan mekaar rijgen!

Darklights is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

METAMORPH
De hekserige gothrockact rond Margot Day (in de jaren tachtig frontvrouw van de legendarische gothband The Plague) werd in 2016 opgericht onder de naam Metamorph. Ze is helemaal terug en stelt haar nieuwe ep Spellbound Empress voor. Daarmee laat ze ons ontsnappen uit deze verontrustende tijden in een muzikale wereld die zowel angstaanjagend als mooi is. De poppy gothsound klinkt nostalgisch, maar toch ook fris, met opzwepende beats, fluit, en etherisch krachtige zang.

Zangeres en heks Margot Day zegt: “Elk lied dat ik zing is een spreuk, een muzikaal aanbod doordrenkt met liefde en hoop voor de planeet en voor ons allemaal”.

Op de ep vinden we haar coverversie van Spellbound van Siouxsie and the Banshees terug en het eigen nummer Empress – met remixen door Eva X en Caustic als surplus – en enkele betoverende instrumentals. In het tijdloze nummer Empress horen we Day een duet zingen met haar dochter Julifer, over het volgen van je dromen, het vinden van geheimen in de nacht met donkere ogen en ware liefde.

Metamorph is digitaal beschikbaar op alle grote streamingplatforms.

Facebook / Bandcamp

ESBEN AND THE WITCH
Rachel Davies, Thomas Fisher en Daniel Copeman begonnen in Brighton in 2008 als Esben and the Witch. Later verhuisden ze naar Berlijn maar ze zitten nu verdeeld in Engeland, Duitsland en de VS . Hun kronkelende geografische reis is representatief voor hun muzikale pad. De band heeft gedurende hun 14 jaar samen door verschillende scènes en sonische werelden geslenterd.

Deze week brachten ze hun nieuwe album Hold Sacred uit. De uitgeklede klanken van de nummers zorgen ervoor dat de sfeer blijft hangen en er ruimte wordt gecreëerd voor Davies’ emotionele zang en verhalen. Hoewel het een moedige afwijking is van de grootse, op rock gebaseerde songwriting die ze gestaag hadden opgebouwd op eerdere albums, biedt dit zeker eenzelfde intensiteit. De liedjes sluipen binnen en omhelzen je stilletjes maar intens.

“Alles is veranderd en niets is veranderd”, zegt zangeres Rachel Davies over hun zesde album. Het is een product van de zeer belangrijke, 14-jarige vriendschap van het trio. Samen sloten ze zich af om in de diepten van uitputting, depressie en existentiële angst te duiken en troost te zoeken en dat alles begon lang voordat de wereld op slot ging en onherroepelijk veranderde.

“Ik ben trots op ons omdat we als trio sterk zijn gebleven, als een rare kleine familie die erin is geslaagd iets uit de duisternis te creëren dat hopelijk glinstert, als een kristal in de modder”, zegt Davies. “Ik ben er trots op dat ik niet opgeef, dat ik onze integriteit de hele tijd bewaar. Dit is het geluid van drie mensen die van elkaar houden en elkaar steunen, navigerend door de altijd aanwezige figuur van de zwarte hond; en als we iemand anders kunnen helpen of troosten, ook achtervolgd, dan is dat genoeg.”

Hold Sacred is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

UNHAPPILY EVER NOW
De industriële rockband Unhappily Ever Now heeft net hun eerste nieuwe single laten horen sinds hun titelloze debuutep uit 2021. Pleading (The Haunting of Scars) onderzoekt de zelftwijfel die wordt ervaren wanneer persoonlijke groei voortkomt uit groot verlies en trauma. Donker, gruizig, melodieus en emotioneel, maar toch uniek.

Met een vertrouwd dark-alt-geluid zoals dat van Stabbing Westward, Tool, A Perfect Circle en Rammstein, leveren ze met Pleading een frisse benadering. De mannelijke en vrouwelijke zanglijnen, de unieke mix van organische en elektronische instrumenten zorgen voor een verbluffend mooie track.

Pleading is digitaal verschenen, waarbij we ook remixen door JP Anderson van Rabbit Junk en Walter Flakus van Stabbing Westward krijgen.

Facebook

HELLERUIN
De Nederlandse blackmetalband Helleruin heeft hun nieuwe, tweede album klaar. De komst van hun nieuweling Devils, Death And Dark Arts kondigen ze aan met hun nieuwe single met een lyrics video. Snijdende riffs en pompende beats dragen in The Flame Still Burns Within Me het geschreeuw der wanhoop en moed… Vurig, snel en krachtig!

Met de opvolger van hun debuutalbum War Upon Man (2021) dook Carchost, drijvende kracht achter Helleruin, dieper in zijn ziel, haalde er zes composities uit en laat zijn meest duistere, ingewikkelde en melodieuze creaties tot nu toe horen.

Devils, Death And Dark Arts verschijnt op 16/6 digitaal, op cd, cassette en lp bij New Era Productions en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

NNHMN
Het darktechnoduo uit Berlijn, Lee en Michal, lieten met NNHMN een vijfde single los van hun aankomende nieuwe plaat Circle Of Doom. Ze evolueerden naar een andere sound om op het album de spiegel van de wereld waarin we tegenwoordig leven klank te geven.

De nieuwe single Gloomy Heart laat kristalhelder ijle vocalen horen op technobeats die baden in duisternis!

Gloomy heart is digitaal te beluisteren en vind je terug op Circle Of Doom, dat op 25/5 digitaal en op zwarte en oranje vinyl verschijnt en je reeds kan voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

DARKNESS ON DEMAND
De twee ex-bandleden van Dance Or Die, Wagner en Falgalas, hebben hun nieuwste single onthuld, onder de Berlijnse vlag van Darkness On Demand. Hang On is oorspronkelijk een ballade. Deze single wijkt overduidelijk af van het gebruikelijke agressieve electrogeluid van de band. En ook de Winterhart remix – door het neo-folk-martial zijproject van het duo – blijft erg breekbaar. Toch is Hang On een nummer dat er – in zijn dramatische ritmiek – wel stevig staat. De synths en piano echoën en maken plaats voor emotioneel beladen zang.

Hang On (Winterhart remix) kan je beluisteren op Bandcamp en zal je ook op hun derde album Digital Outcast terugvinden, dat in september verschijnt bij Alfa Matrix.

Facebook / Bandcamp

DISTORTED REALITY
Langverwacht? In elk geval lang gewacht, want na 16 jaar komt de synthpop-/ industrialformatie Distorted Reality met een nieuwe single.

De band werd begin deze eeuw opgericht door de Amerikaanse Martha A. Hoffmann (Deep Red) en Duitse Christian Kobusch (Berlin Banter). 2023 markeert een speciaal moment in de geschiedenis van de band met de eerste nieuwe en nooit uitgevoerde of gespeelde release in 16 jaar met hun single I Can’t Imagine.

Het nummer gaat over deel uitmaken van een langdurige relatie, waarvan je beseft dat ze eigenlijk over is. Niemand wil de beangstigende stap zetten om ze te beëindigen. Het is een moeilijke en hartverscheurende breuk omdat je mekaar wel graag ziet, maar soms is alleen liefde niet voldoende.

Een bitterzoete, trage synthpopballade waarin melancholie en wanhoop toch ook een straaltje licht doorlaten, met hoopgevende synths.

I Can’t Imagine is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

TIGERCIDE
De Amerikaanse darkwave-act Tigercide laat liefdesverdriet overgaan in genezing met hun Remedy Remix ep. Op de ep krijgen we een verzameling opnieuw bedachte nummers. Bij het eerste nummer, Remedy (Album Mix), klopt de drum van een verraden hart in je oren. In Shexist huilen synths op de achtergrond en herinneren je eraan om te ademen. Een lied dat je alleen maar kan voorbereiden op de dood van je ego.

“Het Remedy-album was een speciale release, een ongelooflijk persoonlijke kijk op een reis vol schoonheid en pijn; de last om bijna alles te verliezen, maar op de een of andere manier bij elkaar te houden, door tegenspoed te klauwen”, laat de band weten.

Ook de remixen kunnen tellen: industrialbeesten zoals die van John Bechdel van Ministry klinken verscheurend, terwijl DJ Odeed onze bloedstroom verstoort, en ons hoofd knikt en ons hart klopt. De mix van retrodance met harde sneden laat ons zweten op de dansvloer.

De ep is digitaal verschenen.

Facebook

CARV.R
CARV.R,
het innovatieve dark synthpopproject van producer Cristian Carver, heeft zojuist hun nieuwste single Deflect onthuld. “Dit is een persoonlijk nummer voor mij”, zegt CARV.R. “De single is geïnspireerd door mensen die de verantwoordelijkheid voor hun daden uit de weg gingen en in plaats daarvan het slachtoffer speelden, wat een frustrerende en teleurstellende ervaring is waarvan ik zeker weet dat velen die hebben meegemaakt.”

Het angstaanjagende, maar energieke nummer bevat de betoverende zang van Mari Kattman (COP International). “Toen ik het instrumentale nummer voor Deflect schreef, wist ik dat Mari de perfecte persoon voor de track was. Haar zang past perfect bij de muziek en haar teksten brengen het oorspronkelijke idee van het nummer tot leven”, legt Cristian uit.

Deflect is digitaal verschenen.

Facebook

MEERSEIN & CORLYX
De Duitse synthpopartiest Meersein pakt emotionele afhankelijkheid aan met een nieuwe single, waarvoor ze samenwerkten  de postpunk-/ darkwaveband Corlyx.

Her Slave gaat in op het concept van afhankelijk zijn van iemand anders tot het punt waarop je jezelf “tot slaaf maakt”. De track combineert de geluiden van de jaren 80 met moderne effecten, waardoor het een ‘must listen’ is voor iedereen die houdt van de samensmelting van oude en nieuwe geluiden. De gitaarriffs, gecombineerd met de beukende drums en bas, geven het nummer een stuwende energie die opbouwt tot een explosief refrein. De zang door Meersein en Corlyx, is angstaanjagend en betoverend en brengt het thema van het nummer over verslaving en beknelling over.

Her Slave is digitaal verschenen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More