Home nieuws Uitheems Geduister #234

Uitheems Geduister #234

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Deze week vroeg een nog donkerdere kleur dan zwart. Het zou bevrijdend zijn en ook daar zouden bloemen uit groeien… Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Scenius, Elm, Terza, Urarv, Grandiosa Muerte, Lenax, comiti, Cathedral In Flames, NNHMN, Jenni Sex, Peter Jennings Disciples, Alien Creation en iets van het Brusselse label Alfa Matrix voor fans van The Cure.

SCENIUS
De Britse producer Steve Whitfield (The Cure, The Mission, Yann Tiersen…) en de Franse zanger Fabrice Nau omarmen nog steeds passioneel de elektronische darkpopsound met vintage synths en drummachines waarmee ze als Scenius uitpakken. Het Engels/Franse duo haalt inspiratie uit de hoogtijdagen van de synthpop midden jaren tachtig en de rijke experimentele periode van postpunk die eraan voorafging.

Deze week kregen we een nieuwe single te horen als voorsmaakje van hun aankomende, tweede album. Chinese Room is een bittergrimmige, doch glinsterende track!

Chinese Room zal je terugvinden op het tweede Scenius-album Life Is A Thing dat op 19/5 verschijnt. Je kan het album reeds voorbestellen.

(Her)lees ook onze review bij de single High Low, de eerste die we uit het nieuwe album te horen kregen in februari.

Facebook Bandcamp / Website

ELM
Vanop een godvergeten plek, vertelt ELM sonische verhalen over liefde, dood, seks, haat, lust, geweld en God. Verhalen op het kruispunt tussen nu en toen, tussen uitgebuite clichés en harde werkelijkheid. 

In 2022 bracht het Zweedse ELM het goed ontvangen EBM-album Penetrator uit in de stijl van  Nitzer Ebb, Front 242 en Pouppee Fabrikk. Op de nieuwe release Penetrator – Fulmen Adveho! werden de originele versies van Penetrator geïnjecteerd met nieuwe energie. Hoewel sommige nummers slechts licht zijn bewerkt en aangepast voor de dansvloer, hebben andere meer drastische veranderingen ondergaan. Allemaal evenwel met integriteit en respect voor de originele versies. Electronic Body Music op zijn best met massieve baslijnen, stampende ritmes, zang en songteksten die je hart zullen doorboren!

Penetrator – Fulmen Adveho! verschijnt op 23/6 digitaal en op vinyl bij Alfa Matrix, maar je kan alvast enkele nummers ontdekken en het album voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

TERZO
Terzo
is het Italiaanse woord voor ‘de derde’ en toch zijn ze maar met twee. Karl Clinton (ex-bassist Diskoteket, mede-oprichter Tsantsa) en Billie Lindahl (leadzanger/ gitarist Promise And The Monster) vormen samen het nieuwe darkwave/shoegaze/postrockduo Terzo in wat ze zelf “hun meest creatieve moment” noemen.
“Terzo is ontstaan ​​uit een discussie over nummers die we wederzijds leuk vonden en de wens om een ​​ander werkproces te proberen dan in onze huidige projecten”, stellen ze. “We wilden doen wat we wilden zonder beperkingen, met onze obsessie en buikgevoel als leidraad.”

Het zelfgetitelde debuutalbum van Terzo is digitaal en op lp verschenen bij Icons Creating Evil Art.

Hun voorkeur voor muziek en kunst die een zekere mate van kommer en kwel belichaamt, komt duidelijk naar voren op hun debuutalbum Terzo, met als thema ‘liefde en dood’.

Hun allereerste studiosessie leverde het meer dan 10 minuten durende postrocknummer Cymbeline op, een unieke cover van een nummer uit 1991 van de Keltische singer-songwriter en componiste Loreena McKennit, waarvan de titel en tekst is ontleend aan het toneelstuk van William Shakespeare. Terwijl ze het opnamen, hadden ze allebei het gevoel dat een derde aanwezigheid hen gezelschap hield. “Geïntrigeerd door die gedachte, begonnen we te praten over het verschijnen van een derde element, in slaap en in dromen”, leggen ze uit. “Terzo gaat over het erkennen van dit, de werveling die licht in de duisternis genereert, waardoor we ons openstellen voor onze eigen zwakheden.”

Rauw, wild en tegelijkertijd verfijnd, klinken de vervormde elektrische gitaren, dikke lagen synths en drums. Tussen darkwave, shoegaze en doom metal!

Terzo is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Facebook  / Bandcamp

URARV
Een trio, maar hou je vast voor de line-up bij deze nieuwe release, want hij telt maar liefst NEGEN koppen, met Agthstmod Nowbody Mord I (gitaar/ zang in  het Noors, Engels, Frans, Duits en Russisch), SlabadAn KirIchniSt (gitaar), The Magic Lens Strobe Tonal IV (bas, FX, screams), Bruce Neil Marlon Pitt the almighty cadaver feast from Brando, Pepper, and Brüssel didgeridoo en Hongaarse zang), Trish (drums), Parvez (FX), Tybalt (drums), Claes Hirth (drums en borstels) en Vasso Michailidou (accordeon).

De Noorse blackmetalband Urarv kon dan ook niet anders dan ons overrompelen met een wall of sound op hun album Substratum. Een rauwe en meedogenloze aanval op je zintuigen. Het is een reis door het razend gekke verleden, heden en de toekomst van de band, want zeven van de acht nummers zijn alternatieve versies van nummers op Aurum en Argentum, plus één gloednieuwe.

Substratum is digitaal, op cd en lp verschenen bij Polypus Records en is zeker iets voor fans van Ved Buens Ende, Dødheimsgard, Darkthrone, The Deathtrip, Over The Voids…, Thorns, Troll, Fleurety en Ascension. De band is ook volop aan een derde studioalbum aan het werken.

Facebook

GRANDIOSA MUERTE
Het Costa Ricaanse lack-/ deathmetal- soloproject Grandiosa Muerte laat Mercurio weerklinken als proefstuk voor hun te verschijnen album Egregor. Het nummer laat dodelijk beklijvende melodieën horen die ons meenemen naar een donkere en verwrongen wereld. Hun razend scherpe riffs en occult gebrul klinkt verscheurend.

Hun motto is “Conocimiento. Verdad. Libertad.” (Kennis. Waarheid. Vrijheid.)
Met het album Egregor wil de band ons meenemen naar hun diepste en donkerste angsten. Daar mag je je op 5 mei aan verwachten, want dan verschijnt het album bij het label Wormholedeath.

Facebook

LENAX
Samen met het Amerikaanse soloproject van ene Venomous, verantwoordelijk voor zang en gitaren, duiken we in de afgrond van black metal, want Lenax’ nieuwe single Inner Dimension klinkt sinds deze week. Hard trouwens. Keihard. Perfect voor fans van Immortal, Mayhem en Dark Funeral.

Met medewerkers uit Spanje, Griekenland en Oekraïne combineert Lenax creativiteit en intensiteit om een ​​uniek randje aan het genre te geven. De single Inner Dimension duikt in het concept van het afzetten van de maskers van waanideeën. “Omarm de ontdekking van iemands donkere kant als een kans om te evolueren en iets groters te worden.”

Gek op de dragende drums, aanvankelijk iets minder van de uitgesmeerde, klassieke screaming vocals, tot deze afgewisseld worden met diepe spoken vocals.

Inner Dimension is digitaal verschenen.

In december komt Lenax’ volgende album Infection eraan, dat de oerdrang van de mens naar persoonlijke vrijheid door middel van verschillende metaforen, van oorlog tot kosmische horror, onderzoekt. Je kan het album al voorbestellen.

Website / Bandcamp / Facebook

COMITI
De experimentele darkelectroband comiti uit Texas doet ons deze week het meest genieten, met hun nieuwe track Fatigue. Geen seconde klinkt de track vermoeid, maar wat we ons wél kunnen voorstellen, is dat je na een nachtje dansen aan dit hartslagverhogende tempo uitgeput ineenzakt.

Een heerlijk nummer, waarin de elektronica rond je oren sputtert, knettert en bubbelt, terwijl metaalachtige slagen rond de begeesterende vocalen kloppen, en er evengoed vuile, noisy gitaarklanken in verwerkt zitten.

Fatigue is digitaal verschenen.

Facebook

CATHEDRAL IN FLAMES
Het is vroege lente. Rauwheid, wanhoop en dode mensen overal dus… De in Praag gevestigde gothic rockband Cathedral In Flames doet er met hun nieuwe single Release The Pain nog een schepje bovenop. In een hypnotiserende ballade over het omgaan met pijn en dood, hebben Gatsby’s kloppende bas en Philsen Ambra’s engelachtige vocalen het over het hedendaagse afleren van de perceptie van dood en pijn via sociale media.

Zanger Phil Lee Fall zegt: “Toen het nummer werd geschreven, had ik het behoorlijk naar mijn zin. Ik maakte lange nachtwandelingen door het oude Praag en realiseerde me dat alle mensen die ik ontmoet vroeg of laat zullen sterven.” En Gatsby voegt eraan toe: “Release The Pain is een catharsis voor onze hele band. Voor mij zit er zoveel emotie in dit nummer dat als het je niet op je rug slaat, niets dat zal doen.”

Wij voelen niet meteen een slag op onze rug… Jij wel?

Release The Pain is digitaal verschenen.

Facebook

NNHMN
Lee
en Michal concentreren zich de laatste tijd vooral op het creëren van hun nieuw geluid voor NNHMN (non human).

Dat krijgen we volop te horen op hun aankomende album Circle Of Doom, de sonische spiegel van de wereld waarin we tegenwoordig leven. We krijgen nog een nieuwe track uit dat album te horen, voor het verschijnt. Electronic Body Music in een erg eigentijds jasje.

Soldier Of Beauty is alvast digitaal te beluisteren en vind je terug op Circle Of Doom, dat op 25/5 digitaal en op zwarte en oranje vinyl verschijnt en je reeds kan voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

JENNI SEX
Jenni Sex
is momenteel één van dé beste Braziliaanse postpunkbands. Oliveira Helders (zang, gitaar, keyboards), Danilo Lima (bas, effecten) en Mauricio Pasqualle (drums) creëren een duister postpunkisme. Meeslepend, dansbaar, vliegend in nuances die een dansvloer zouden kunnen aanwakkeren, doet denken aan de verre jaren tachtig.

De band uit São Paulo laat zijn derde album horen. Healing Kiss staat vol donkere, echo’s van postpunk en gothic rock. De band speelt met een grote, uitgestrekte schoonheid die voortbeweegt op de hartslag van vampierharten, kloppend met enorme donderende drums en een unieke stem. Met korte, poëtisch mysterieuze teksten, zetten ze een hypnotiserend sfeertje neer.

Dit album bevat negen nummers waarin je de schimmige uithoeken van mistige kelderclubs na sluitingstijd kan verkennen; bij voorkeur gehuld in een spreuk van bescherming. Het is digitaal verschenen bij Wave Records.

Bandcamp

PETER JENNINGS DISCIPLES
Er is een gezegde dat luidt “het is water onder de brug”. Het verwijst naar de dingen in ons verleden die zijn gebeurd en die niet kunnen worden veranderd. Het was ook de inspiratie voor de nieuwe single van Peter Jennings Disciples, Not Enough Bridge.

Maar soms is er te veel geschiedenis, te veel trauma om vervlogen tijden voorbij te laten gaan. Om jezelf te redden van de woeste overstromingen, moet je misschien iemand anders laten meeslepen. Dat is de boodschap achter de track, die onder stampende beats en met labiele vocals vrij eenvoudig klinkt.

Not Enough Bridge is digitaal verschenen en komt samen met een sombere, gruizige mix van Bellhead, de experimentele/elektronische mix van Kiwillian en de schurende, industriële mix van Circle Six.

Facebook / Bandcamp

ALIEN CREATION
Nee, niet de groene!!! Neem de rode pil! Red Pill, die nieuwe single van Alien Creation dus!

In tegenstelling tot andere buitenaardse wezens, zal deze Alien Creation je trommelvliezen doen barsten met krachtig dreunende baslijnen, golven van elektronische sonische schoonheid, pittige dansbeats en vocalen die ‘het echt houden’ in een synthetisch muzikaal rijk.

In deze nieuwe track Red Pill houdt bezieler Chris Clark het misschien inhoudelijk minder echt, maar op geluidsvlak levert het een knappe dancetrack op, waarbij het veel weg heeft van een mix IAMX en Prodigy, Marilyn Manson, Nine Inch Nails en Orgy.

De titel werd uiteraard ontleend aan een bekende uitdrukking in The Matrix-films. Red Pill confronteert de moderne wereld en ons onvermogen om een ​​voor de hand liggende zwendel te zien in onze door internet geobsedeerde, door neon verlichte, hightech samenleving. De tekst in het lied gaat over de enige mantra die we elke ochtend tegen onszelf in de spiegel zouden moeten zeggen; er is een ‘zwendel in zowat alles’ en wat er ook gebeurt in de wereld, ergens verdient iemand geld aan de ellende van anderen. “Wise Up Sucker!” Neem de rode pil en zie overal de zwendel in.

Red Pill is digitaal verschenen.

Bandcamp

Tribute to THE CURE
In november 2014 releasede het Brusselse label Alfa Matrix met A Strange Play – An Alfa Matrix Tribute To The Cure al een trubute-album aan The Cure. De band is een baken van creativiteit en inspiratie en heeft ondertussen een behoorlijk palmares. Dus 9 jaar later, presenteren ze een tweede album met electro-, synthpop- en EBM-acts van het label maar ook meer coldwave-, postpunk- en gothrockgeoriënteerde bands van hun sublabel Spleen+.

Dus, terwijl we allemaal geduldig wachten op de steeds uitgestelde release van The Cure’s nieuwe studioalbum, kunnen we binnenkort alvast genieten van de 27 coverversies die op deze compilatie zijn verzameld.

Onder de artiesten die hier aan meewerkten, zien we zowel Belgische als buitenlandse bands: Noemi Aurora, Star Industry, Imjudas, The Ultimate Dreamers, The Breath Of Life / Lovelorn Dolls, Neuroactive, Armageddon Dildos, Implant, Darkness On Demand (Ex-Dance Or Die), Helle9 (Alien Vampires zijproject), Metroland, Aesthetische feat. Zombie Girl, Aiboforcen, Technoir, Kant Kino, Digital Factor, Regenerator, Lights Am. (Essence Of Mind soloproject), Neikka Rpm, First Aid 4 Souls, Diffuzion, Avarice In Audio, Elektroklänge, Circumpolar en Cosmic Armchair.

We krijgen alvast Lullaby in de versie van de Lovelorn Dolls te horen, waarbij Kristells vocale melodieën mooi versmelten met de Bernards kenmerkende geluidscocktail van scherpe gitaren en humeurige donkere elektronica.

“Lullaby is het eerste Cure-nummer dat ik als kind hoorde. Ik moet 9 jaar oud zijn geweest toen de videoclip uitkwam en eerlijk gezegd schrok ik er van. En tegelijkertijd trok de sfeer me aan, dus ik stond voor een permanent dilemma. Het is een nummer dat me heeft getekend, en natuurlijk bood ik aan om het te coveren!”, vertelt Kristell.

Het tribute-album verschijnt als dubbel-cd bij Spleen+ en het Brusselse label Alfa Matrix in juni en kan je reeds voorbestellen.

Alfa Matrix

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More