Home nieuws Uitheems Geduister #232

Uitheems Geduister #232

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als rozenblaadjes vallen, verdorren en verdwijnen tot het wederkerend as, blijft het Uitheems Geduister springlevend, deze week met nieuws van Antipole, Paris Alexander, Divine Shade, Ernte, Grafhond, V:XII, The Cemetary Girlz, Grandiosa Muerte, MalClango, Ludovico Technique, Lamori, Vazum en Somberwind.

ANTIPOLE & PARIS ALEXANDER
Antipole
en Paris Alexander hebben er al heel wat projecten apart op zitten, maar blijven mekaar ook steeds opzoeken voor knappe samenwerkingen. Hun nieuwe single Midnight Shadows is daar opnieuw een mooi voorbeeld van.

De hypnotiserende single put uit donkere goth-discogrooves met grimmig klinkende synthesizers en etherische/dromerige gitaren. De nachtelijke, synthgedreven productie van Paris Alexander wordt gecombineerd met beklijvende en hypnotiserende gitaarmelodieën van Karl Morten Dahl van Antipole.

Midnight Shadows is digitaal verschenen en zal je terugvinden op hun aankomende album Crystalline, dat op 12 mei digitaal, op vinyl en op cd verschijnt en je reeds kan voorbestellen.
Voor de liefhebbers van Wave Gotik Treffen Festival in Leipzig: op 28/5 spelen Antipole en Paris Alexander er in de zalen Volkspalast en Kuppelhalle.

Antipole Paris Alexander

DIVINE SHADE
Divine Shade
is een rockband bedacht door muzikant Ren Toner in 2014. De band is ontstaan vanuit een combinatie van stijlen en invloeden, geïnspireerd door de coldwavecultuur met een vleugje industriële en elektronische muziek, zoals Nine Inch Nails, Young Gods en Gary Numan.

De darkelectro-/ industrial rockband nam in 2022 een fijne nieuwe start, met een Europese tour en als support voor Gary Numan op zijn Britse tournee. Ze nemen zich voor om op die goede vibes te blijven door gaan en hebben een nieuw project waaraan ze volop werken: een album uitbrengen, in drie delen. Fragments (Volume 1,2 en 3) zou als trilogie van ep’s verschijnen, met elk 4 originele songs en 4 remixen, i.s.m. verschillende gastartiesten en vrienden.

Om dat project te kunnen realiseren, zijn ze met een crowdfundingactie gestart. En daarbij kan je – afhankelijk van je bijdrage – heel wat moois bekomen, gaande van je naam in de credits van de ep, een cd-versie of pakketten met cd, t-shirt, stickers, posters en originelen van het artwork.

Facebook / Bandcamp

ERNTE
Precies een jaar na het verschijnen van hun debuutalbum Geist Und Hexerei, dat opgevolgd werd door een 7” ep in september 2022, staat het blackmetalduo Ernte met iets nieuws klaar.
V. Noir (gitaar, bas, drums) en Witch N. (zang, bas, viool) nemen ons met hun album Albsegen mee op een harde, maar betoverende reis door hun Zwiterse geboortelandschap. “Dit album markeert een belangrijke stap vooruit in de geschiedenis van ons als band en een overgangsritueel naar de wereld van magie en hekserij”, voegen de twee heksen daaraan toe.

Ze leggen haat en frustratie uit de echte wereld vast en roepen terug naar een ver verleden, beroep doende op oude energieën en geesten met traag uitgesponnen riffs, aangedreven door razend drumwerk en de oerrauwe vocalen.

Albsegen is digitaal, op cd, lp en cassette verschenen bij Vendetta Records.

Bandcamp / Facebook

GRAFHOND
Het Nederlandse black metalduo  Grafhond is opgericht in 2017, toen twee vervormde individuen op zoek waren naar een manier om hun groeiende onvrede met het grootste deel van de steeds groter wordende moderne blackmetalscene muzikaal uit te drukken. Omdat ze daar steeds minder emotionele banden voelden, haalden ze inspiratie uit de vroege tweede golf black metal, waar bands als Mayhem, Dissection, Emperor, Darkthrone, Marduk, Burzum,… een zekere diepte in hun expressie brachten.

Met de focus op agressie en wanhoop, en een lyrische benadering, konden ze hun innerlijke demonen een stem geven.
Als gevolg daarvan heeft de band zonet hun furieus beukende brute, emotioneel beladen debuut uitgebracht. Hun mini-album In Harmonie Met De Dood laat een dichte en intense storm van agressieve riffs, treurige akkoordprogressies en rauwe vocale uitlatingen horen. Intens, zwart en hard, dus.

In Harmonie Met De Dood is digitaal en op lp verschenen bij Void Wanderer Productions en War Productions.

Facebook

V:XII
Vanuit Zweden krijgen we een fikse brok black/ death industrial van V:XII (uitgesproken als ‘Five Twelve’), het project van Daniel Jansson. Hij kondigt zijn tweede album Lu-Cipher-Sabbatean aan met een track die triggert. Opgestaan uit de onderwereld van de Scandinavische kwaadaardige krijgshaftige dark ambient/industrial en geïnspireerd door de erfenis van Cold Meat Industry, Brighter Death Now, Mz.412,… maar ook recentere projecten als Nordvarg en Trepaneringsritualen .

Proeven van die sound doen we alvast met het nummer Cyclic Saturnial, waarbij we volgende uitleg krijgen: “De track put sonisch uit de tradities die zijn vastgelegd door Cold Meat Industry en aanverwante acts en is een auditieve weergave van het idee dat reptielachtige wezens mensen tot slaaf maken door de onderwerping van rationeel denken en massale psychose gedurende vele eonen teweeg te brengen. Een samenzwering dat de bredere thema’s weergeeft van het Lu-Cipher-Sabbatean-album over religieuze en rituele macht die kan leiden tot een wereld verdronken in duisternis.”

Wij onderwerpen ons alvast nederig – enkel en alleen aan de sound, welteverstaan – en laten ons meesleuren in een ellendig rijk van majestueuze, gedeconstrueerde elektronica. Een helse dimensie van uiterste duisternis en angst. Pervers, gewelddadig en hallucinant.

Lu-Cipher-Sabbatean verschijnt digitaal, op lp, cd en cassette op 21/4 via Sentient Ruin en kan nu al voorbesteld worden.

Bandcamp / Instagram

THE CEMETARY GIRLZ
De goth-/deathrockband The Cemetary Girlz werd in 2006 opgericht door AlienSPagan en Manu Zorch, waarna bassist Romeo (Ex Sleeping Children) hen vervoegde tot trio.

Hun imago vullen ze met gothic, de eighties, vampieren, oude horrorfilms en bovennatuurlijke verhalen. Na een demo die een groot succes was in de underground scene, brachten ze in 2009 hun eerste album uit, Smoke My Brain.

Manu Z en Romeo verlieten de band om professionele redenen, Elvira voegt zich bij de band op bas, Divarre op drums en AlienSPagan begon gitaar te spelen. In 2011 spelen ze op het Wave Gotik Treffen voor een volle zaal, waarna de band trots de ‘Dark French’ scene over de hele wereld (Europa, Rusland, Brazilië). In 2013 brachten ze hun tweede album Opus Vitae uit, maar twee jaar later, besloot de band een pauze in te lassen, zelfs te stoppen.

In 2021 besluiten AlienSPagan en Divarre om de band opnieuw op te starten. Ze worden vergezeld door een vriend van Alien, Sioux Side, op bas. Bij de eerste single die we toen hoorden, The Wanderer, hoorden we meteen een andere dimensie, met die diepe baslijn, die de band een donkerdere sound oplevert. En dat trekt zich door op het album L’Envol Du Corbeau dat pas verschenen is. Een donker, gothic melancholisch, postpunk getint album. “Geleid door de kraaien, reizen we door steden, bossen, vol van bovennatuurlijke verhalen. We ontmoeten vampieren, waarnaar we uiteraard moéten luisteren, terwijl we wandelen op een kerkho”, zo beschrijft de band zelf het sfeertje van hun nieuwste plaat.

Hun album L’Envol Du Corbeau dat is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Manic Depression.

Website / Facebook / Bandcamp

GRANDIOSA MUERTE
Het black-/ deathmetalproject Grandiosa Muerte uit Costa Rica tekende bij het label Wormholedeath Records, waarmee ze ook meteen de komst van hun nieuwe album Egregor aankondigen.

 “Door deze samenwerking ben ik klaar om mijn muzikale ambacht naar een wereldwijd publiek te brengen dat ook op zoek is naar verkenning van het occulte, wetende dat ik volledig word ondersteund door een al lang bestaande entiteit als Wormhole Death. Terwijl we aan deze reis beginnen, zal de duisternis van het onbekende dit partnerschap binden”, legt bezieler Max Gutiérrez Sánchez uit over zijn toetreding tot het label.

Als eenmansband stort Sánchez zijn ziel in elke noot, tel en akkoord, waarbij hij de geesten van het occulte en het mysterieuze oproept. Zijn muziek spreekt over de geheimen van de Tarot, de leer van Blavatsky, de wetten van Hermes Trismegistus en de vergeten mysteries van de Maya-geesten.

We krijgen alvast het nummer Destino te horen, om goesting te krijgen.

Destino is een evocatie van de voorouderlijke kennis van de Maya-wereld, nauw verbonden met het heilige vuur. De figuur van de Nahuales, spirituele krachten die het perfecte archetype van de mens bevatten en doorgeven, komen op een imposante manier naar voren in deze track: doorgedreven snelle riffs en drums zijn het perfecte staalharde plaatje voor de grommende vocalen.

Egregor verschijnt op 5/5 bij Wormholedeath Records.

Facebook / Bandcamp

MALCLANGO
1 drumstel, 2 bassen, 3 gorillamaskers. Woedende melodieën en wilde ritmes. De Italiaanse band MalClango steekt de draak met muziek door mathrock tot op zijn ondergoed uit te kleden.

Met primaten getraind door leden van Juggernaut, Inferno Sci-Fi Grind’n’Roll, Donkey Breeder, hebben ze podia gedeeld met bands als Shellac, Lightning Bolt, Helmet en Retox. Aan ervaring geen gebrek! In 2017 kregen we hun debuutalbum en een 12” split met Qui , waarop nu hun nieuwste album Sparagazzarre volgt. De tracks op hun nieuwe release laten een nog bizarder en besmetter geluid horen.

De evolutie heeft gefaald. Rock heeft gefaald. Het geluid dat niemand nodig heeft wordt geserveerd. En damn, wat klinkt dat goed! Haakse ritmes, speelse psychedelica en met een ferm zware rockattitude dansen wij ons met plezier door dit plaatje door.

Sparagazzare is digitaal en op lp verschenen bij Subsound Records.

Facebook / Instagram / Bandcamp

LUDOVICO TECHNIQUE
Ludovico Technique
liet een videoclip bij Live As Myself los op de wereld, een track van op hun nieuwste album, Haunted People. Het is één van de minst verleidelijke, maar meest bitter, grimmige track van op die plaat. Zanger Ben V. nam de regie van de clip volledig zelf in handen: “Bij het regisseren en filmen van de videoclip was mijn doel om de intensiteit van de lyrische betekenis te belichamen in een beeldtaal die iedereen kon ervaren.”

Live As Myself is een track, die je terugvindt op het laatst verschenen album van Ludovico Technique. Haunted People is digitaal, op cd, op cassette en op vinyl beschikbaar.

Facebook

LAMORI
Van op de Aland eilanden van Finland, krijgen we een sound die er al sinds 2009 zindert. Gothrockband Lamori laat hun vierde album The Neon Blood Fire binnenkort op de wereld los, dat voortbouwt op hun album Neo Noir (2020). Ze verfijnden hun soundscapes, maar introduceerden ook nieuwe elementen in de mix.

Matias Juselius (zang), Marcus Pellas (gitaar), Mikael Westerlund (bas), Jens Wickholm (keys) en Emanuel Sanchez (drums) versmelten hun nordic gothrockwortels met moderne metal, elektronica, darkwave en alles daartussenin en dat horen we ook in de teasertrack voor het aankomende album.

The Eye Of The Storm gaat over bedrog, want niets is wat het lijkt. De tekst zit in een apocalyptische sfeer en vertelt over wanhopige zielen vol desillusie en frustratie, en hun afdaling in de duisternis om radicale verandering na te streven. We bevinden ons te midden van de geesten die gevangen zitten in het momentum, die alle kritische reflectie hebben verloren en blindelings ideologieën volgen zonder twijfel.

Facebook / Website

VAZUM
Het deathgazeduo Vazum uit Detroit treedt nogmaals uit hun schaduwen en wel met hun nieuwe album V-. Geen nieuwe nummers, maar heropnames van hun grootste hits die ze uitbrachten in de periode 2020 – 2022.

Zach Pliska (zang/gitaar/drums) en Emily Sturm (zang/bas) hebben het album zelf opgenomen en geproduced en kan als perfecte introductie dienen voor wie de band nog niet kende. Tekstueel wordt V- gevoed door een afkeer van idolatie, beïnvloeders van sociale media, zelfingenomen fanatiekelingen, hebzucht van bedrijven en consumentisme en spreekt ze zich uit tegen huiselijk geweld en zelfbeschadiging.

V- is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook

SOMBERWIND
De Chileense gothrock-/metalband Somberwind heeft een nieuwe videoclip gereleased voor hun single Grind To Dust. Het is de eerste track die we te horen krijgen uit hun tweede studio-album dat er op het eind van dit jaar aankomt.

De track klinkt als een dialoog tussen geloof, verdriet, eenzaamheid en duisternis, allemaal verborgen achter een ritme dat zowel zoet als giftig is, net als veel van de emoties en overtuigingen die we voor onszelf houden in ons eigen leven.

Fans van de Sisters of Mercy, Mono Inc, Lord of the Lost, The Mission, HIM, The Cult en Dreadful Shadows zullen de sombere en broeierige toon van Somberwind’s muziek waarderen.

Grind To Dust is digitaal verschenen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More