Home nieuws Uitheems Geduister #227

Uitheems Geduister #227

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Dat de duisternis iedere zondag weer licht mag brengen in ons muzikale leven! Het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van VNV Nation, A Place To Bury Strangers, Ashton Nyte, Kold, Hurricane On Saturn, Demons By Design, Orbel, The Lonely Bell, Kill Shelter, Death Loves Veronica, Antipole en Paris Alexander.

VNV NATION
Electrolegende VNV Nation laat nieuw werk horen, als voorsmaakje voor hun aankomende album. Before the Rain is een dromerige electrosong over elektrische nachten en pure liefde zoals alleen frontman Ronan Harris ze kan brengen.

“We were lovers only dreaming
We dared eternity and won long before the rain had come
We built a universe
We held a cosmos in our hands
Unstoppable force, the purest light to set the firmament alight”

Een stralend warme track, opgebouwd rond elektronische arrangementen die bij VNV Nation geen seconde te zwaar klinken.

Before the Rain is digitaal gereleased, als voorsmaakje op het aankomende album Electric Sun, dat op 14 april bij Metropolis Records verschijnt.

Website / Facebook

A PLACE TO BURY STRANGERS
Een nieuw album ‘herrealiseren’… Hoe doe je dat? Heel eenvoudig: door er andere artiesten op los te laten! En dat is precies wat de postpunklegendes A Place To Bury Strangers deden met hun nieuwste, zesde album, See Through You, dat in februari 2022 verscheen.

De heruitvinding See Through You: Rerealized verschijnt op Record Store Day op 22 april, op een dubbellp, met 21 remixen van o.a. Trentemøller, Andy Bell (Ride), Sonic Boom, Xiu Xiu, Annie Hart (Au Revoir Simone), Bdrmm en Tv Priest.

Zin om de band live aan het werk te zien met hun Destroy Into The Future European Tour? Dat kan, want ze passeren ook ons land, op 10 juni in Reklektor in Luik.

Facebook / Bandcamp

ASHTON NYTE
Op zijn website, vinden we de nieuwe subpagina ‘Lore’, met een nieuwe missie van Ashton Nyte, frontman van The Awakening: elke week een nummer laten horen, waarbij hij zijn verhalen deelt (video, audio, foto’s, teksten…).

De eerste track die we er terugvinden is Shadow Call, geschreven toen de covidpandemie nog hevig woede. Hij schreef het nummer in solidariteit met iedereen die lijdt aan depressies en andere vormen van psychische aandoeningen.

“Net als iedereen probeerde ik te navigeren door de schijnbaar eindeloze onthechting van het leven zoals we dat voorheen kenden. Nadat ik (onder andere) mijn EU-tournee van 2020 moest annuleren, bleef ik creëren om mijn mentale toestand te helpen. Hoewel ik uiteindelijk drie albums en mijn eerste boek uitbracht in een zeer sombere tijd voor de mensheid, was het nooit gemakkelijk. Ik ben de mensen die van me houden en degenen die mijn werk steunen dankbaar dat ze me door deze tijd heen hebben geholpen. Voor degenen die het niet weten, Waiting For A Voice (juli 2020), This Alchemy (mei 2021) en The Passage Remains (nov 2022) zijn in de wereld, voornamelijk vanwege de duisternis waarin we ons allemaal bevonden en mijn blijvende geloof dat kunst altijd een positief verschil kan maken.”

We krijgen een nooit eerder gereleasede akoestische versie van Shadow Call te horen, een live-opname van een akoestisch concert in 2022.

Website / Facebook

KOLD
De Deense blackmetalband Kold presenteert hun debuutalbum Intet Mere Er, als opvolger op hun ep die tijdens de zomerzonnewende op 21 juni 2012 verscheen. Nicklas Johansen (bas, gitaar) en Mathias Skov Samsø Jepsen (drums, zang) laten met dit album de contrasterende verhalen van het leven, van destructieve stopzetting tot een zalig begin, horen. We horen de klassieke metalelementen uit de jaren 90 met oog voor melodie en ritmische variatie in hun nieuwe interpretatie, waardoor ze het vrij dorre, notoir donkere genre nieuw leven inblazen.

Pulserende blastbeats, scheurend dwalende tremolo gitaren leggen een koude sluier over hun stevige sound.

Intet Mere Er is digitaal, op cd, cassette en lp verschenen bij Vendetta Records.

Bandcamp / Facebook / Instagram

HURRICANE ON SATURN
Hurricane On Saturn
startte in 2019 met een unieke ‘out of genres’-benadering: een combinatie van pure EDM, grootse rockgeluiden, messcherpe metal, rap en furieuze posthardcore. Op muzikaal vlak met indrukwekkende melodieën, sterk herkenbare beelden en een rake stijl van teksten. Deze Italianen weten ons behoorlijk in te pakken met sterke, verrassende cross-over!

φnx is op 24 februari digitaal uitgekomen via het label Wormholedeath.

Website / Facebook

DEMONS BY DESIGN
Demons By Design is het nevenproject van Colin Emery (van de Noorse metalband Perfect NME). De muzikale vrijheid van een soloproject biedt veel mogelijkheden om te experimenteren met geluiden en sferen, met elementen van industrial, goth en metal. Daarbij werkt hij af en toe eens samen met gastartiesten die een ​​extra laag toevoegen aan de sfeer en impact van een nummer.

De nieuwe single Feed Me Like A Drug, met Kirsten (Kirsten Jørgensen van Evig Natt en Reism) is daar een perfect voorbeeld van: “De prachtige en uitzonderlijke zang van Kirsten accentueert echt de diversiteit van het nummer en voegt die extra dimensie toe. De combinatie van onze zang brengt dat gekwelde dualisme dat het nummer vereiste naar voren.”

Een stukje magische metal, dat behoorlijk in de gothsfeer ronddwaalt! Een duister verhaal over twee levens die met elkaar verweven zijn, over passie en over het lot.

Feed Me Like A Drug is digitaal verschenen.

Facebook

ORBEL
Wij waren alvast onder de indruk van het Orbel-album Lur Hezea dat vorig jaar verscheen. Deze week kregen we een van de tracks die opgenomen werd tijdens een live sessie in november 2022 in Atabal (Biarritz).

Zoals gewoonlijk wilde de band iets gedurfds creëren om het publiek nog meer in hun universum te laten duiken. En daar slagen ze met deze live versie van Ufada zeker in. De video laat zien wat je kunt verwachten op een van hun shows.

Website / Facebook

THE LONELY BELL
The Lonely Bell
stelt met Ghost Town Burning donker afstandelijke drones voor, alsof ze van een koud, klein, Schots eiland konden komen. Het is het instrumentale soloproject van Ali Murra, gesluierd in dikke ambient-misten, prachtig desolaat, waarin mysterieuze echo’s van de uitgestrektheid trillen als diepe pijn. Er klinkt troost in de zich ontvouwende golven.

Muziek als bezwering, evocatie, opgraving, catharsis… die iemand naar diepere staten van aandacht, gevoel en mogelijkheden trekt, waar geesten het meest levend zijn.

Ghost Town Burning is digitaal verschenen bij Blackjack Illuminist Records.

Bandcamp / Facebook

KILL SHELTER & DEATH LOVES VERONICA
In een sterk oververzadigde wereld waarin muziek vrij beschikbaar is en gemakkelijk zonder consequenties kan worden gekopieerd, stellen Kill Shelter en Death Loves Veronica de notie van authenticiteit, uniciteit en waarde in vraag door het gebruik van technologie en nichedistributieplatforms te onderzoeken.

Hun eerste multimediale samenwerking kreeg de provocerende titel The Sex Tape Sessions.
We krijgen een eerste officiële single met videoclip te horen van de ep The Sex Tape Sessions, die ondertussen al ‘gelekt’ zijn, want verschillende pre-release bootleg-cassettes en VHS-banden zijn nu al in omloop, voorafgaand aan de officiële release die gepland staat voor vrijdag 17 maart.

Het nummer Sex Tape (Copy) laat een erg dansbare track horen met diepe beats en triggerende synths, waarin een gelatenheid zit, door de verleidelijk mystieke vocalen van Veronica.

De ep bevat twee nieuwe nummers, twee remixen van Death Loves Veronica’s album Chemical, samen met een reeks uitgebreide mixen.

“Ik had nooit zoiets diepzinnigs of zo persoonlijks verwacht van deze samenwerking – het onthult bijna te veel. Ik denk dat luisteraars zullen worden aangetrokken, zo niet door primaire nieuwsgierigheid, door intriges of gewoon een verlangen naar meer. Ik kan alleen maar hopen dat het diegenen die nieuwsgierig en moedig genoeg zijn om ernaar te luisteren, boeit”, zegt Veronica Stich.
“Als artiesten leggen we vaak onze ziel en diepste gedachten bloot bij het maken van muziek. Wij zijn leveranciers van verhalen en geheimen. Als kopers van muziek worden we vaak uitgenodigd om te luisteren naar de persoonlijke en diep persoonlijke gedachten en gevoelens van anderen. We zijn toeschouwers die ons een weg banen naar de wereld van iemand anders. The Sex Tape Sessions is een verkenning van dat idee, waarbij zeer emotionele thema’s als seks, passie en dood aan de oppervlakte komen”, vult Pete Burns van Kill Shelter aan.

De ep Sex Tape Sessions verschijnt digitaal, op vinyl, cd, VHS en cassette op 17 maart 2023 bij Cold Transmission Music en kan je reeds voorbestellen.

Kill Shelter / Death Loves Veronica / Spotify

ANTIPOLE & PARIS ALEXANDER
Nadat ze sinds 2017 nauw hebben samengewerkt en onder meer de albums Northern Flux (2017) en Radial Glare (2019) uitbrachten, zetten de Noorse artiest Karl Morten (Antipole) en de Britse producer Paris Alexander de afgelopen jaren een stap opzij om andere dingen te doen. Antipole bracht het samenwerkingsalbum A Haunted Place (2021) uit met de Britse artiest Kill Shelter, terwijl Paris Alexander zijn soloalbum Renaissance (2021) uitbracht.

Maar het duo vond mekaar terug, want ze laten een eerste track horen uit hun aankomende album Crystalline. Perceptions laat lichtgevende synthesizers en etherische/dromerige gitaren horen, met de jaren 80 voor muzikale inspiratie. Een combi van darkwave en elektronische muziek met postpunk. Dansvloervriendelijk, met humeurige etherische tonen!

Perceptions is digitaal verschenen. Het album Crystalline komt er aan op 12 mei in een digitale release, op vinyl en op cd bij Young & Cold Records en kan je reeds voorbestellen.

Antipole / Paris Alexander

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More