Home nieuws Uitheems Geduister #224

Uitheems Geduister #224

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Zelfs De Liefde durft in duisternis gehuld worden, door de minnaars in het donker. Het Uitheems Geduister van deze week! Met nieuws van Pale, Azaghal, Reflection Black, Ad Omega, Freakangel, Esprit D’Air, Moonthoth, Hoofmark, A Projection, Copehill Down en A Primitive Evolution.

PALE
“Ik ben veranderd”, vertelt Pale ons, “en des te beter voor een beetje hoop in deze genadeloze wereld. Een manier om jezelf opnieuw uit te vinden door diep van binnen te luisteren naar deze hoop die nooit sterft telkens wanneer de zon uit haar bed van wolken komt”, de Parijse dame die zich masked singer-gewijs onder het konijnenkopje blijft verbergen, fluistert zwoel in de track J’ai Changé. Zo gaat dat als ze zich in Het Bezorgde Landschap Van Mannen bevindt. Het nummer verscheen deze zomer reeds  op het album Elle Dans Le Paysage Inquiet Des Hommes, dat nu ook uitkwam op dubbel-cd.
Heerlijke, bleek sonische knuffels van Pale.

Het album Elle Dans Le Paysage Inquiet Des Hommes is digitaal verkrijgbaar en op dubbel-cd.

Facebook / Bandcamp

AZAGHAL
Van de Finse blackmetalband Azaghal kregen we deze week een zesde voorsmaakje te horen uit hun aankomende 12de album Alttarimme on Luista Tehty.

Het gaat om de titeltrack van het album, die – zoals het blackmetalgewijs hoort – met donderende drums, razende riffs en alles verwoestende vocalen komt. Hun terreurcultus laat zich ten volle horen!

Alttarimme on Luista Tehty verschijnt digitaal, op cd en op vinyl op 24 februari bij Immortal Frost Productions en kan je reeds voorbestellen. Wie Azaghal live aan het werk wil zien, kan terecht op 26/03 op Hagelant Fest III in Diest.

Facebook

REFLECTION BLACK
Reflection Black is de muzikale manifestatie van de Griekse Elis Alex. Met zijn band streeft hij een geluid van melodieuze gothrock en postpunk met een modern 21e-eeuws kantje na, doordrenkt met Alex’s blackmetalverleden (Ravencult, Nigredo).

Het resultaat is donker, snel en gepolijst, waarbij de perfecte balans wordt gevonden tussen dromerige synthlijnen, kristallijne gitaren en aanstekelijke vocale hooks.

In mei 2022 bracht Reflection Black zijn debuutep Entering Dreamtime uit en het eerste volledige album staat gepland voor release in maart. En daaruit krijgen we alvast No Stars In The Sky te horen. Donker als een hemel zonder sterren, klinkt ook deze. Een sombere compositie met sterke emoties waarin Alex old school gothrockinvloeden met moderne postpunklijnen laat versmelten.

Elis Alex over het nummer: “No Stars In The Sky is wat ik beschouw als het donkerste materiaal dat Reflection Black tot nu toe heeft gemaakt. Het lyrische thema over de zwarte krachten van entropie die het licht van het bestaan ​​afsluiten, speelde hierin een grote rol. Dit nummer bevat ook een stuk met een alternatieve, meer agressieve vocale aanpak, de gekwelde vertelstijl zoals ik dat noem, die ook als hint zou kunnen dienen naar de toekomstige muzikale aanpak van Reflection Black. Ik had het geluk dat de videoclip voor No Stars In The Sky plaatsvond tijdens een stormachtige opname na middernacht, wat de donkere sfeer nog meer kleur gaf.”

No Stars In The Sky is digitaal verschenen en zal je vanaf 3/3 terugvinden op het album Last Stop To Nowhere, dat uitgebracht wordt door Swiss Dark Nights.

Bandcamp / Facebook / Website

AD OMEGA
De Italiaanse blackmetalformatie Ad Omega bracht ons deze week een nieuwe album, dat ze aankondigen met de track Dysangelium.

Het album Aphelic Asscent werd digitaal en op cd uitgebracht door het Franse label Drakkar Productions.

Facebook / Bandcamp / Spotify / Website

FREAKANGEL
Pompend bonzende drums gebed in stevige electro-industrial. Freakangel uit Estland, het geesteskind van D. Darling, liet opnieuw een bloedend harde track los met Suicidal (Break The Cycle).

Het is de eerste nieuwe song sinds de release van hun vierde studio-album The Ghost Became (2017).

Suicidal (Break The Cycle) is digitaal verschenen bij Alfa Matrix. De Bandcamp-versie van deze single bevat een exclusief bonus boekje met teksten en poster én je kan er de ongecensureerde versie van de videoclip bekijken.

Facebook / Bandcamp

ESPRIT D’AIR
Een lekker bevreemdend klinkend Japans stukje metal krijgen we van Esprit d’Air, het soloproject van de award winnende producer en componist Kai. Zijn nieuwste single heet 雫 (‘Shizuku’), waarvoor hij samenwerkte met de Australische producer Mysstiq aan de synths.

Misstiq laat weten: “Ik heb met veel getalenteerde artiesten over de hele wereld gewerkt, maar Esprit D’Air… verdomd. Een van mijn absolute favoriete samenwerkingen.”

雫 (‘Shizuku’) wordt vergezeld van een verhalende animatievideo, waarin we Kai zien als een moderne nomade die door een dystopische wereld zwerft die wordt overspoeld door mechanische drones, evenals een speciaal optreden van Misstiq.

De nieuwe single 雫 (‘Shizuku’) is een heropname van het eerste en enige ‘J-Rock’-nummer op Harmonix’ Rock Band 3 voor Xbox360 door Esprit D’Air. Ondertussen ook voor PlayStation 4 en Xbox One, op Harmonix’ nieuwste game Rock Band 4.

Website / Facebook

MOONTHOTH
Metal vanuit de Moonthoth de diepten van duistere, uitgestrekte Slavische bossen. Moonthoth is het soloproject van Nocturnal, waarmee hij melodische blackmetal vol sfeer brengt. Voor zijn pas verschenen album Uroczysko werkte hij evenwel met een handvol gastartiesten, waaronder o.a. Mateusz Sibila (Imperial Sin, ex-Vishurddha) als vocalist.

Het album bestaat uit negen nieuwe nummers met teksten in het Pools die, net als in de vorige release, over demonen en Slavische mythologie gaan. Een sound die verder gaat dan de klassieke blackmetalsound, dankzij de melodieuze zanglijnen die traag uitgerekt werden over de meeslepende drums en gitaren.

Uroczysko is digitaal en op cd verschenen via het Poolse label EastSide. Voor fans van Gorgoroth, Darkthrone en Khold.

Facebook / Bandcamp

HOOFMARK
Het excentrieke avant-garde metalproject Hoofmark liet deze week een nieuwe track met videoclip los op de wereld. Folktales Of The Archdemon is een van de nummers van hun nieuwste, tweede album Blood Red Lullabies.

Het is het meest ‘gemene’, bijtende nummer van het album. Een track over wat had kunnen zijn, over een vervelende levensreis en de verkeerde keuzes maken terwijl je je afreageert op anderen en uiteindelijk op jezelf. Intens. Zowel op de snelle als de langzame momenten. De leads geven wat licht aan een nummer dat beslist donker is in geluid en inhoud maar we zijn geen fan van de manisch schreeuwende vocalen der waanzin.

Blood Red Lullabies is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij het label Raging Planet Records.

Facebook / Bandcamp

A PROJECTION
De Zweedse darkwave-/electro-act A Projection bracht enkele weken terug hun nieuwe album In A Different Light uit.

De eerste drie albums van de band klonken vrij minimalistisch, maar ze evolueerden naar een meer en gemakkelijker toegankelijk geluid, zonder in te boeten op de postpunk esthetiek.

In A Different Light is digitaal verschenen bij Metropolis Records. De band trekt ook op tournee en passeert daarbij op 16 februari ook in Le Lac in Brussel!

Website / Facebook / Bandcamp

COPEHILL DOWN
Nieuwkomers uit Zuid-Wales Copehill Down COPEHILL DOWN, startte in 2020 en haalde inspiratie bij de metalcore zwaargewichten Unearth en August Burns Red maar evengoed bij bands zoals Parkway Drive. Ze zetten een geluid eer dat behoorlijk emotioneel geladen is, met doordachte teksten gebed in agressieve, dynamische, groove-zware riffs.

Dan Parry (zang), Neil Mahoney (gitaar), James MacDonald (gitaar), Dave Warr (bas) en Rhys Thomas (drums) lanceerden hun nieuwste single World One. Eentje dat het eerste deel van hun aankomende debuutep aankondigt: “Onze debuut-ep is deel één van een tweedelige dubbel-ep. Beide zijn concept-ep’s die draaien om de ineenstorting van de beschaving en hoe de menselijke natuur daaraan heeft bijgedragen. Elke track pikt een thema op dat betrekking heeft op het hoofdconcept vanuit een iets andere invalshoek. Door dit te doen, wilden we een verhaal vertellen dat vragen oproept en problemen aanpakt over het traject van de ‘eindtijd’ van onze beschaving waarin we ons lijken te bevinden, en waarin we steeds meer verankerd raken.”

De debuutep van Copehill Down, The Design, The Disaster: Part One, verschijnt op 21/4.

Website / Facebook

A PRIMITIVE EVOLUTION
De donkere elektronische metalsound van de Amerikaanse band A Primitive Evolution leende zich niet slecht om een cover van Motörhead’s legendarische track Ace of Spades uit te brengen.

De band zei onlangs: “Het coveren van Ace of Spades is eigenlijk jaren geleden al begonnen voor ons, we speelden het live voor de lol. Toen we ons laatste album Becoming aan het schrijven waren, luisterden we veel naar de Motörhead klassiekers en dachten “Wat als we dit nummer veel langzamer zouden maken om te klinken als een van onze vuile rockjams?”. We werden verliefd op het resultaat en deelden het rond. Het kreeg een aantal geweldige reacties, dus we besloten het eindelijk op te nemen! We zijn gewoon verdrietig dat Lemmy het nooit te horen zal krijgen. Dus ter ere van hem zullen we het aan de wereld vrijgeven! Mogen de metalgoden dit smerige offer accepteren.”

Het nummer is digitaal verschenen en op 3 maart verschijnt hun volgende album Becoming bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More