Home nieuws Uitheems Geduister #219

Uitheems Geduister #219

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We zien geen goden in de duisternis, maar horen wel heel wat goddelijks in het Uitheems Geduister van deze week! Met nieuws van Iamnoone, Blood On Black Leather, Mylingen, La Scaltra, Pure Obsessions & Red Nights, Petrolio, Mardom, As Light Dies, Mary Cream, Carnival Of Flesh en Madil Hardis.

IAMNOONE
Het Italiaanse project Iamnoone zit in coldwave-, darkwave- en occultwavesferen. Alles is gehuld in de sfeer van een droom, van een reis naar het diepe zelf, van een zoektocht naar het innerlijke licht: “We geloven dat we alleen door niemand te zijn, eindelijk vrede kunnen bereiken“, lichten Seth en Philippe Marlat toe. Misschien zit er in iedereen een niemand…

Na hun debuutalbum DVPLEX (2019), A Primitive Trinitas (2020) en Dead Season (2021) presenteert het duo nu hun nieuwe album Together Alone met een video bij het nummer Kind Of Pain, een met invloeden van The Cure. Hoor dat baslijntje!

Met dit album blikken de heren terug op de voorbije coronajaren en de gevoelens en veranderingen die deze meebrachten: “Al jaren worden we uit elkaar gehouden. Zo erg zelfs dat we vergeten zijn wat het betekent om weer samen te zijn. Het pijnlijke proces van opnieuw leren omgaan met elkaar, het herontdekte plezier van het delen van belangrijke persoonlijke en muzikale momenten, het besef dat we nooit meer terug kunnen naar hoe het vroeger was, omdat we intussen veranderd zijn… Deze gevoelens zijn allemaal ingebed in onze release, terwijl we in muziek de verschillende aspecten stoppen van het kiezen van wat we dierbaar willen houden en wat we willen vergeten. We vragen ons af of we ooit zullen ophouden ons alleen te voelen, zelfs als we samen zijn, en of we er ooit in zullen slagen de bodemloze leegte in de kern van onze duistere ziel te vullen.”

Together Alone is digitaal en op cd verschenen.

Facebook Bandcamp

BLOOD ON BLACK LEATHER
Blood On Black Leather
is de ‘nom de plume’ (zoals hij het zelf zo mooi beschrijft) van de Italiaanse Cristian M. Hij creëert een eclectische mix van industriële muziek, soundscapes met filmische thrillerthema en old school blackmetal-attitudes. Polaroids, 35mm-filmfotografie en vintage digitale beelden vormen een integraal onderdeel van het kunstproject Blood On Black Leather.

Zijn debuutep Thoughtful Remark About All Things komt op 14 maart 2023 digitaal uit, maar we krijgen alvast een teaser als voorsmaakje! En dat klinkt bedreigend mysterieus. Donker en filmisch, maar tot hier toe nog geen spoor industrial of metal te bespeuren.

Bandcamp

MYLINGEN
De Zweedse multi-instrumentalist Viktor Jonas zette zijn project Apathy Noir even ‘on hold’ om nieuwe muzikale uitdagingen aan te gaan, die resulteerden in zijn nieuwe progrock-/ blackmetalproject Mylingen.  
Hoewel zijn kenmerkende stijlmix van agressie, melodie en zachtere stukken een voortzetting is van het geluid van Apathy Noir, richt hij zich met Mylingen meer op black- en deathmetal en minder op doom. Hij zag er ook de kans in om meer invloeden van Nordic Folk en wat progmetal en -rock in op te nemen.

Met 4 tracks onder de titel At Night I See Demons lanceerde hij net zijn debuutep. Jonas speelde alle instrumenten in (elektrische en akoestische gitaren, basgitaren, drums en keyboards) en de Stockholmer G.C. nam de vocals voor zijn rekening.

Een genre metal waar wij hier écht van houden!

At Night I See Demons werd digitaal in eigen beheer uitgebracht.

Bandcamp / Facebook

LA SCALTRA
Het Duitse La Scaltra liet deze week de titeltrack van hun aankomende album Mater horen.
De donkere heksen van La Scaltra, Aeleth Kaven en Dae Widow, hebben altijd al geschuild in de schaduwen van gothrock en darkwave, maar slaan nieuwe wegen in. Mater baadt in doom sfeer, met zware riffs en onheilig, prachtig ijl gezang. Het verdriet om Moeder Aarde wordt hier prachtig neergezet in klank, muziek en zang.

Voor het nieuwe album werkten de dames ook samen met o.a. Konstantin Michaely (Wisborg) en Ashen (Ashfahl). Met dit nieuwe album van La Scaltra wacht ons een nieuwe duisternis en daarmee nieuwe formaties van sinistere geluiden. Wie durft binnen te komen en te dansen?

Het album Mater verschijnt binnenkort bij het label Solar Lodge.

Website / Facebook

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
Met een nieuwe single, laat het darkwave-/ synthwaveproject Pure Obsessions & Red Nights horen dat hun nieuwe album er bijna aan komt. Nothing Is Certain heet hun nieuwste worp en die zal deel uitmaken van het tweede deel van de trilogie The Night Trilogy, met Mr. Strangler in de hoofdrol.

Daarover licht bezieler Philippe Deschemin toe: “Mr. Strangler is er nog steeds, verstopt in de nacht. Op muzikaal vlak, situeert de sound zich ergens tussen Nine Inch Nails en Boy Harsher, Depeche Mode, Cold Cave, IAMX, TR/ST en Killing Joke.

De volledig instrumentale track Nothing Is Certain prikkelt alvast al onze zintuigen, met tintelende synths en veel oplichtende details in duister mystieke klanken.

Facebook Bandcamp

PETROLIO
In het eerste trimester van 2023 zal de Italiaanse industrial-/ noise artist Petrolio zijn nieuwe album R E S P I R A uitbrengen.
Petrolio is sinds de oprichting in 2019 een soloproject met ook een sterk cinematografische interesse. In 2020 creëerde hij een reeks geluidsomgevingen voor de theatervoorstelling L’Architettura Della Disobbedienza, een project bedacht door Francesco Fassone, gepresenteerd op verschillende Italiaanse festivals.
Hij maakt ons alvast benieuwd met een ADEMbenemende trailer.

R E S P I R A verschijnt in de eerste maanden van 2023 bij de labels Dio Drone en Toten Schwan Rec. Voorbestellen kan reeds. Wie Petrolio live wil zien, kan dat, want hij is één van de artiesten die te gast zijn op Dunk!fest in Gent op 26/5.

Socials / Website / Facebook / Bandcamp

MARDOM
De Poolse atmosferische blackmetalband Mardom laat opnieuw van zich horen met hun tweede ep Longing For A New Dawn. Drie tracks in een sfeer die baadt in melodieuze donkerte. Een reis van twintig minuten langs melancholie en eenzaamheid… Met schoon geschreeuw, uiteraard.

Longing For A New Dawn is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

AS LIGHT DIES
Bijna tien jaar na hun indrukwekkende derde album The Love Album, Volume I, keert de Spaanse avant-garde blackmetalband As Light Dies terug met wat ze als hun meest complexe en veelzijdige album in hun hele carrière beschrijven: The Laniakea Architecture, Volume II. Wij krijgen alvast The Green als hoofdtrack van het album als voorsmaakje en dat klinkt fel, met melodieus vioolspel en enorm knappe zanglijnen.

Geproducet door meesterbrein NHT, ook bekend als Oscar Martin, is The Laniakea Architecture versierd met in elkaar verweven extreme metalgenres, met lange en multidimensionale nummers met veel details die je beetje bij beetje zult ontdekken naarmate je dieper in het album graaft.

The Laniakea Architecture, Volume II verschijnt op 9 maart via Darkwoods en kan je reeds voorbestellen.

Website / Bandcamp / Facebook

MARY CREAM
Mary Cream
is een Frans soloproject dat een samensmelting van een donkere garagerocksound met wenken naar heavy metal, elektronische muziek en postpunk laat horen. Het crossoverproject is beïnvloed door bands als Nine Inch Nails, Killing Joke of Marilyn Manson maar ook bands als Korn en in het algemeen ook darkwavebands.

Mary Cream laat One For You klinken in een videoclip, één van de vier nummers die in maart op de ep Pulse verscheen.

Pulse is het begin van een lang Mary Cream-verhaal, mogen we hopen. De ep is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp / Socials

CARNIVAL OF FLESH
Carnival of Flesh
, de symfonische blackmetalband uit Belgrado (Servië), heeft net een tweede, nieuwe videoclip losgelaten uit hun Anthems of Extinction-album uit 2021.

The One toont zich in een videoclip maar is ook een liefdesbrief aan de onderdrukkende en verdeeldheid zaaiende politieke regimes die we tegenwoordig aan de macht zien. Vergeleken met hun debuutvideo, Tropical Plunder, is deze aanzienlijk sneller en verhalend (in plaats van atmosferisch).

Voer voor fans van Anorexia Nervosa, Carach Angren, Edge of Sanity, Cradle of Filth en Dimmu Borgir! Theatraal hard en snel, met meedogenloze drums!!

Het album Anthems of Extinction is in november 2021 verschenen en is digitaal en op cd beschikbaar.

Website /  Facebook / Bandcamp

MADIL HARDIS
Madil Hardis
laat zich kwetsbaar sterk horen met haar coverversie van Ocean Blue. Het origineel verscheen in 2020 op het album Yin Yang van XOV. Een mooie, etherische track, een smachtend afscheid van een verloren geliefde.

Hardis combineert klassieke en elektronische elementen met etherische zang en kan worden omschreven als diepe Weltschmerz-muziek, soms traag, soms sneller maar altijd vol intensiteit en emotie.

We kregen al heel wat singles van haar te horen, waaronder haar meest populaire Slow Kill en Summers Lost (beiden uit 2020), maar ze trad ook op als gastzangeres op de singles Wild Eyes en A Cut In A Place van Ashbury Heights. In het voorjaar van 2023 verschijnt haar eerste soloalbum Natural Darkness.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More