Home nieuws Uitheems Geduister #214

Uitheems Geduister #214

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Je kan elk weekend heerlijk opvullen met prikkelende, opwindende live-optredens tegenwoordig. Maar op zondag omhullen we ons met donkere rust én het Uitheems Geduister met nieuws van Pure Obsessions & Red Nights, Shrine Of Reflection, Hoofmark, Hem Netjer, genCAB, Azaghal, Beneath The Embers en Sirens Of Light.

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
Het darkwave-/ syntpopproject Pure Obsessions & Red Nights laat weten dat het tweede bedrijf van de Night Trilogy eraan komt, in de driedelige reeks met Mr. Strangler als hoofdpersonage. En daar krijgen we met Sadie Wants The Night alvast nog een nummer uit.

“Mr. Strangler is nog steeds buiten, verstopt in de nacht. Dit nieuwe nummer is een soort dialoog tussen meneer Strangler en Sadie, een jong en woest meisje dat op zoek is naar hulp. Ze snakt naar wraak en vraagt ​​om hulp en begeleiding van Strangler”, licht Frontman Philippe Deschemin toe.

Erg dansbare darkwave met gothrockvibes!

Sadie Wants The Night is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

SHRINE OF REFLECTION
De Poolse darkrockband Shrine Of Reflection neemt ons met hun nieuwe single mee naar hun verduisterde Rijk der Rotsen. Niet bepaald gothic-rock. Niet echt progrock. Gewoon Shrine Of Reflection.
Slechts 2 jaar geleden startten Mikołaj Batyra en Maciej Miroński. De naam van het project weerspiegelt een afgelegen, innerlijke plek waarin individuen kunnen duiken en hun eigen demonen en muzen ontmoeten in een mix van progrock, gothic rock, dark folk en ambient.
In 2022 bracht het duo hun debuutalbum Midnight Garden uit en is opvolger Through Torture To Salvation volop aan het afwerken, waarop je ook deze nieuwe single zal terugvinden.

Child Of The World is geïnspireerd op de film Interstellar. Het gaat over de ellende van een mens die vastzit op planeet Aarde en niet in staat is de aard van het universum te ontdekken ondanks het feit dat hij zijn kind is. Het enige wat deze persoon kan doen is gewoon naar de lucht staren en dromen.

Oosters aandoend getokkel opent de mystieke track met een eenzaam donkere zanglijn, waarna de track aangroeit met mooi doffe drumslagen op de achtergrond en synths. De zang is helemaal niet perfect toonvast, maar om één of andere reden stoort dit nauwelijks in deze ritualistisch aandoende song.

Child Of The World is digitaal verschenen.

Facebook  / Bandcamp

HOOFMARK
Hoewel hun bandnaam Zuid-Afrikaans klinkt, is Hoofmark een Portugese metalband. Ze laten een vrij klassiek metalgeluid horen op hun pas verschenen, tweede album Blood Red Lullabies. Dat geldt alvast voor de riffs en het gitaarwerk in het algemeen, hoewel we in zang en drums ook wel een exotisch psychedelisch kantje horen, wat hun werk een eigen identiteit geeft. Daarnaast is het wellicht ook de enige metalband die we kennen die ook harmonica speelt.

El Vaquero Ungulado (zang, gitaar, tekst), Towkuhsh Razamod (bas, harmonica) en Andrecadente (drums) leveren hiermee toch een net iets anders klinkend metalplaatje af!

Blood Red Lullabies is digitaal, op vinyl en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

HEM NETJER
Met hun nieuwe single, moedigt het dark electro-/ folktrio Hem Netjer zijn luisteraars aan om hun innerlijke krijger los te laten… En dat doen ze met een aanzwellende electrosound en diepe vocals in een mistig sfeertje in Elemental Cry.
Het is nog maar de derde single die we te horen krijgen van dit jonge project uit Brits Colombia. Meteen ook een derde proevertje uit hun debuutalbum The Song Of Trees, dat eind februari verschijnt.
Elemental Cry gaat over thema’s als strijd, je angsten onder ogen zien en je innerlijke krijger vrijlaten om kansen te overwinnen: “Het nummer spreekt vanuit twee verschillende gezichtspunten; de strofes vanuit het standpunt van de krijger en hij refrein vanuit het standpunt van de generaal. De krijger zal moeten vechten in een gevecht waarvan ze weten dat ze het niet kunnen winnen, terwijl het de taak van de generaal is om de clangenoten te ondersteunen, zodat ze het juiste kunnen doen, ook al zullen ze het uiteindelijk niet overleven,” licht de band toe.
De sfeer en de teksten verwijzen naar het vinden van de innerlijke kracht om deel uit te maken van iets groters. Zinnen als ‘wij zijn het land en de vlam, de lucht en de golven spreken onze naam’, drukken uit hoe je geest en ziel voortleven in de natuur en de gemeenschap om je heen als je fysiek weg bent.
En die sfeer zetten ze neer door oude verhalen, traditionele instrumenten en moderne technologie te combineren met spookachtige vrouwenzang afgewisseld met deepthroatzang en aanstekelijke synths. Knappe track van een band die we in ’t oog blijven houden.

Elemental Cry is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

GENCAB
genCAB’s nieuwste release zit stevig gebed in de bombastische industrialpop, vol bijtende momenten. De industrial-/ synthpunkband heeft hun nieuwe ep met vier nummers, Everything You See Is Mine, onthuld. De ep verwijst inhoudelijk naar de kracht en zwakte, berusting en doorzettingsvermogen. Zo gaat het nummer Soft over zwakte die wordt blootgelegd door pesten, terwijl Cake over het omverwerpen van leiderschap gaat.

David Dutton, brein van genCAB, bezorgt ons met Everything You See Is Mine een “must hear” voor liefhebbers van elektronische muziek die op zoek zijn naar iets unieks in een zee van hetzelfde.

Everything You See Is Mine is digitaal en op cassette verschenen, maar ook op vinyl op de split release met industrialband Kevorkian Death Cycle op het label Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

AZAGHAL
De Finse black metalband Azaghal is al lang niet meer aan zijn proefstuk toe, want hun 12de album Alttarimme On Luista Tehty verschijnt binnenkort. Kuolemanmarssi is één van de tracks die we daaruit te horen krijgen. Ooorverdovend rechtdoor. Klasieke black metal van de bovenste plank!

Hartverscheurende gitaren met de typerende Azaghal-riffs. Snelle, meedogenloos beukende drums en prachtige basmelodieën in combinatie met verpletterende zang geleverd door een gloednieuwe zanger die in staat is om de broodnodige verfrissing in hun furieuze geluid te creëren.

Alttarimme On Luista Tehty verschijnt op 24 februari digitaal, op cd en in verschillende vinyl-edities. Voorbestellen kan reeds.

Facebook

BENEATH THE EMBERS
Hoewel ze ondertussen toch al 6 jaar muzikaal getrouwd blijke te zijn, lieten de Britse metallers van Beneath The Embers net een eerste single horen uit hun aankomende debuutalbum Condemned. In Set Me Free slingeren ze een heerlijke portie riffs naar onze oren, terwijl het de combinatie is van dieprauwe shouts en knap melodische zanglijnen, die ons raakt.

Een knap vijfkoppig project, dat een mix van hoekige metalcore met ongebreidelde trash laat horen! Hun debuutalbum mogen ze live op tournee voorstellen, in voorprogramma van niemand minder dan Tarja!

Facebook / Website

SIRENS OF LIGHT
Sinds 2004 maakt Sirens Of Light hun muziek, geïnspireerd op de vroegste gloriedagen van de gothic rock en de Londense goth ’n glam scene uit de jaren 80/90 en band als Sisters Of Mercy, David Bowie, Leonard Cohen, Southern Death Cult, March Violets, Rose Of Avalanche, Bauhaus…

De Britse gothrockband gaat nog wat donkerder met hun nieuwe conceptalbum Nullus Margis Gothica MMXXI, opgebouwd rond drie hoofdthema’s: de kracht van het vrouwelijke, geloofssystemen en hoe het individu zijn realiteit construeert rond deze concepten.

Hoe moet een goede gothrocksong klinken? Het antwoord krijgen we van de band, met melodische gitaarlijnen, humeurige, diepe vocals en een cathcy refrein.

Nullus Margis Gothica MMXXI is digitaal en op cd verschenen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More