Home nieuws Uitheems Geduister #213  

Uitheems Geduister #213  

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als je The Cure deze week live niet meemaakte, is dat een echt gemis. Misschien brengt het Uitheems Geduister enige heling met nieuws van Stariana, Rabbit Junk, Black Lava, Djevel, Beyond Helvete, The Wolves Of Avalon, Seadrake, One Hell Of A Christmas, Euphrosyne en Nyte Skye.

STARIANA
Tot hier toe nog onbekend voor ons en uit het verre Oregon (VS) afkomstig, ontdekten we deze week de postpunk-/darkwaveband Stariana.
Het duo vernietigt sociale stigma’s met hun single Paradise Is Lost On You. De heerlijke weerlegging van het gebrekkige idee dat iemand die liefheeft en leeft buiten de traditionele normen van de samenleving, op de een of andere manier immoreel of gebroken is. We zullen vieren dat we leven en zo levendig mogelijk leven, ongeacht wat degenen die het niet begrijpen misschien denken of zeggen. Het paradijs is voor hen verloren. Met andere woorden, het nummer brengt de boodschap om niet op te geven bij tegenspoed en écht te LEVEN!

Schone boodschap om deze week duister te openen, toch? Daarenboven klinkt het ook best knap verrassend, met folk-elementen in darkwavesfeer en pittige female vocals.

Paradise Is Lost On You vind je terug op de gelijknamige ep, die digitaal verscheen.

Facebook / Spotify

RABBIT JUNK
Rabbit Junk
verklankt fatalisme en frustratie in Apocalypse For Beginners. In de negen tracks op dit album mengen ze verschillende electro- en rockgenres. Een emotionele rollercoaster van agressieve weerstand, afgewisseld met introspectieve elementen en kwetsbaarheid.

Rabbit Junk trekt subtiele parallellen tussen de uitdagingen waarmee onze soort in de maatschappij moet omgaan en de uitdagingen waarmee ons eigen persoonlijke leven wordt geconfronteerd. Voorspelbaar en toch tragisch onvermijdelijk, over de frustratie van de moderniteit naast het gebrek aan controle over ons eigen leven, in een mix van punk, drum-‘n-bass, metal en hiphop. Gruizig dansbaar.

Apocalypse For Beginners is digitaal en op cd beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

BLACK LAVA
Tijdens de turbulente en onzekere jaren 2020-2021 werd misschien niemand dieper in de duisternis gedompeld dan die van down under, toen Australië enkele van de strengste lockdownmaatregelen ter wereld oplegde. Door eenzaamheid en verlatenheid ontstaat echter een deel van de grootste kunst, zoals het geval was voor black-/ deathmetalband Black Lava. Het Australische metal viertal lanceerde deze week hun debuutalbum Soul Furnace. Het idee om samen met nieuw werk aan de slag te gaan, kwam in 2021 van drummer Dan Presland (Vipassi, AMDBL, ex-Ne Obliviscaris) en gitarist Ben Boyle (Vipassi, AMDBL, Hadal Maw). “We waren allebei echt helemaal in dezelfde mood en voelden dat we dezelfde richting uit wilden”, legt Presland uit, “en het was iets vrij nieuws voor ons beiden – we hebben in de loop der jaren vrij intensief samengewerkt in de muziek en speelden samen in verschillende bands (Vipassi, AMDBL, Aphotic Dawn en meer) – dus de idee om een ​​totaal nieuwe richting in te slaan was behoorlijk verfrissend. We spraken onze goede vriend Rob Watkins van Blackhelm aan en binnen de 10 minuten hadden we een zanger gevonden en de zoektocht naar een bassist was begonnen. Tim Anderson (Blackhelm) werd vrij snel gevonden en wilde ook graag aan boord springen, dus binnen een zeer kort tijdsbestek hadden we een volledige line-up, een plaat klaar om te gaan en 4 jongens vol enthousiasme om iets nieuws te pushen.”

Het resultaat is een zinderende auditieve aanval van 34 minuten die nostalgie oproept en toch fris en actueel klinkt. Geluid en teksten spelen zich af in een lang vervlogen en vergeten tijd en wereld, meestal bestaande uit fantasie en een middeleeuws thema: “We halen inspiratie uit de natuurlijke omgeving en moeder natuur, oude hekserij en de glorie van krijgers in de strijd.”

Soul Furnace is digitaal verschenen bij Season of Mist.

Bandcamp / Facebook

DJEVEL
Ciekals
(gitaar, synth, backings), Kvitrim (zang, bas) en Faust (drums) schreeuwen het tegenwoordig uit als Djevel en wel met hun nieuwe album Naa Skrider Natten Sort. Hun achtste ondertussen en het tweede deel van de Djevel-trilogie. Met hun eerste veelgeprezen deel Tanker Som Rir Natten keerden ze met een nieuwe vitaliteit terug. Het was een betoverend en episch stuk werk, waarmee de band zijn grenzen verlegde in zijn nieuwe line-up.

Naa Skrider Natten Sort is de natuurlijke voortzetting, het tweede deel van de trilogie over de nacht en alles wat die vertegenwoordigt, maar ook een werk met meer dynamiek en variatie.

Naa Skrider Natten Sort is digitaal en op cd verschenen. De vinyl wordt in maart 2023 verwacht.

Website / Facebook / Bandcamp

BEYOND HELVETE
Het vierde album van het Duitse blackmetal soloproject van Sven Krause – Beyond Helvete – is er. Ook op deze Anthem Of Decay doorkruist hij verschillende stijlen van rock en metal, altijd met als doel een diepe en donkere sfeer te creëren. Alsof we onderweg zijn naar een laatste donkere catharsis, krijgen we een rockende geluidsmuur met een depri kantje.

Na 8 jaar stilte en afwezigheid stond Beyond Helvete in 2020 op uit het graf met nieuwe muziek, en ondertussen laat Krause zich ook bijstaan door Jonas Schmid als sessiedrummer (Impaler).

Anthem Of Decay is digitaal verschenen bij Immortal Frost Productions.

Facebook / Bandcamp

THE WOLVES OF AVALON
Y Gododdin. Het pas verschenen album van The Wolves Of Avalon brengt ons een angstaanjagende mix van tijdloze verhalen, suggestieve folkinvloeden en razende black metal. Hiervoor werkten ze ook samen met een aantal indrukwekkende internationale folkmuzikanten en enkele gerespecteerde buitenbeentjestalenten uit de metalscene. Een album dat je terugvoert door de pagina’s van de geschiedenis van Albion, het bloed roert en de verbeelding prikkelt.

Y Gododdin werd digitaal en op vinyl uitgebracht door Godreah Records.

Bandcamp / Facebook

SEADRAKE
Seadrake
is het internationale collectief voor elektronische muziek en kunst onder leiding van Mathias Thürk (ex-Minerve) en Rickard Gunnarsson (Statemachine, Lowe), in Zürich, Berlijn en Stockholm.
Hun nieuwe single begon als een remix voor de Spaanse electrotechno-act ASCII.DISCO, maar kreeg zijn eigen leven toen de Berlijnse zangeres Dorian E haar vocalen in de mix stopte. Dat resulteerde in een pulserend elektronisch synth-anthem, ideaal voor clubs en darkrooms én was een live hoogtepunt voor Seadrake tijdens hun Europese tournee in 2022 met Solar Fake. Dans Dans!

Asche is Seadrake’s eerste release in het Duits en is digitaal en in beperkte oplage als cd-single verschenen bij het Zweedse label Megahype.

Facebook

ONE HELL OF A CHRISTMAS
Het is weer zover. Ze beginner er steeds vroeger aan en deze keer zijn er zelfs mensen die er zich op toeleggen… One Hell Of A Christmas kondigt zich als een nieuwigheidje aan: een comedy metalband die kerstcovers en nummers over Kerstmis en Yule brengt. Met Karl Krampus, Death Metal Dasher, Yuletide Tommy, Missy Mistletoe, Franky Frosty en Rockin’ Rex Rudolph worden funeste feesten geschrapt!

Ontdek en oordeel vooral zelf.

Bandcamp

EUPHROSYNE
De Griekse postmetalformatie Euphrosyne laat hun  zevendelige ep Keres vanaf nu wereldwijd stromen. Ze namen risico’s binnen het genre, met een avontuurlijke sound.

Efi Eva (zang), Alex Despotidis (gitaar), George Gazis (bas) en Kostas Mamalis (drums) laten een geslaagde combinatie van sombere en verwrongen black en melodieuze metalarrangementen horen die variëren van oorverdovend gegrom tot een zwevend melodische aflevering.

Facebook / Bandcamp

NYTE SKYE
Nyte Skye
bestaat uit Nyles Lannon (zang, gitaar) en Skye Lannon (drums), met extra bijdragen van Zach Rogue (Rogue Wave), Nichole Kreglow (achtergrondzang), tekstschrijver Neil Rodenmeyer (Lupa Rosa) en Ian McDonald (FUTRVST). Nyles is componist van reclamedeuntjes, maar heeft ook al verschillende solo-platen uitgebracht en is lid van de shoegazeband Film School.

Take Me Up Again is een voorsmaakje dat we te horen krijgen uit hun aankomende eerste album, vol new wave en dreampop.
Het schrijven van Take Me Up Again bleek een proces van vallen en opstaan. “Het begon als een heel eenvoudig elektronisch nummer, een beetje zoals een uitgeklede oude Cure-song”, legt het duo uit. “We hebben met veel verschillende geluiden geëxperimenteerd. Skye vond een vintage marsdrum in een kringloopwinkel die een Ludwig uit de jaren 30 bleek te zijn. We vonden enkele ontbrekende onderdelen en hardware online en konden hem opknappen. Het had een diepe, lange verval en tonnen boventonen. We gebruikten ook een gebroken China-cimbaal op het refrein, met het luide trashy gebons dat het een kenmerkend geluid gaf dat gewoon leek te werken.”

Take Me Up Again is digitaal verschenen en vind je binnenkort op het debuutalbum Vanishing, dat op 10/1 verschijnt bij Sonic Ritual.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More