Home nieuws Uitheems Geduister #210

Uitheems Geduister #210

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als angst werd verpakt als onschuld op All Hallows’ Eve, laat de resterende duisternis dan beloond worden met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Je t’Aime, Beauty In Chaos, Cercueil, London After Midnight, GW Childs IV, Derision Cult, Denial of Death en Coastal Fire Dept.

JE T’AIME
Na de release van Passive (februari 2022); krijgen we van de Franse postpunkers van Je t’Aime het tweede deel van hun dubbel lp: Agressive. Het achterliggende verhaal, van waaruit het Parijse duo de twee lp’s creëerde, loopt in dit tweede album verder: “Passief-agressief gedrag is een reeks zogenaamde passieve houdingen die indirect een verborgen vijandigheid uitdrukken die niet openlijk wordt aangenomen of onbewust blijft voor het onderwerp. Het eerste gelijknamige album vertelt het verhaal van een jonge man die zijn vrouw midden op een feestje in de steek laat. We volgen zijn avonturen gedurende deze helse nacht…
Het album vertelt ons het vervolg van dit verhaal dat vooral gaat over de spijt en wroeging van onze held. Zijn vrouw heeft hem verlaten, zijn dochter haat hem en zelfs zijn hond is weggelopen. Het is het verhaal van een geweldige verliezer die constant in het verleden verstrikt is geraakt, dezelfde fouten keer op keer herhaalt, de mensen die van hem houden pijn doet en merkt dat hij totaal niet in staat is om te evolueren.”

Met intense, snel begrijpbare teksten brengen ze in een heldere uptempo postpunksound in de stijl van Sovjet-Sovjet, Whispering Sons, Ritual Howls, Actors,… Je t’Aime brengt hiermee geen zoveelste heropleving van het postpunkgenre, maar verklanken de moderne grauwheid van onze tijd. Een schitterende release…

Agressive is digitaal, op cd en vinyl verschenen bij Manic Depressions Records en Icy Cold Records.

Facebook Bandcamp

BEAUTY IN CHAOS
Halloweenavond werd opgesierd door de ideale Vampire Song van Beauty In Chaos. Het gothic collectief uit L.A. herklankte het nummer Bloodletting (oorspronkelijk van Concrete Blonde) tot een eigen, bloedstollende versie, waar ook saxofonist Mars Williams (The Psychedelic Furs), producer Michael Rozon (Ministry ) en vocalisten Kat Leon (Holy Wars), Whitney Taivolo en Tish Leon aan meewerkten.
Schimmige vocals spoken door de bijna zeven minuten durende track, vol donkere grooves, spookachtige saxofoonlijnen en een pure, jachtige postpunksound!

Bloodletting (The Vampire Song) is digitaal verschenen.

Facebook

CERCUEIL
Een nieuwe, donkere en experimentele technopop ep is net verschenen, van de hand van Cercueil. Het Franse duo brengt een sound die ergens tussen electro, pop en krautrock ligt. In vier organische, kille en tribale tracks vat dit nieuwe project de rauwe en fascinerende stijl van Nicolas Devos en Penelope Michel samen, met verzadigde synths, kil fluwelen vocalen en etherische breaks.

Cerebraal en intens, sleurt de ep Bad Posture ons mee in zijn onrustige wereld vol mythes en raadselachtige karakters. Een artistiek, vernieuwend danskunstwerk!

De ep Bad Posture is digitaal verschenen bij Clivage Music.

Facebook

LONDON AFTER MIDNIGHT
London After Midnight bracht onlangs hun nieuwe album Oddities Too uit. En die werd goed onthaald, want staat ondertussen op nr. 1 in de Duitse German DAC alternative music charts.
Oddities Too is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Darkride Records.

Uit dat album krijgen we nu een videoclip bij de track Better Off Dead (Be My Guest). Op zich geen slecht nummer hoewel ze de retro-sci-fi-synths echt wel mogen weglaten! Traag, met een hartslag als ritme, glinsterende details en stevige gitaren wenen spoken in de clip in volle melancholie mee.

Facebook / Bandcamp

GW CHILDS IV
Voor deze release werkte GW Childs IV samen met John Fryer, die altijd de emotionele kern in een nummer weet te vinden en deze naar de oppervlakte weet te tillen. En dit gebeurde ook deze keer. Naast Fryer, omringt GW zich ook met Peter McConnell (bekende game componist van o.a. Psychonauts 2, Sly Cooper, Monkey Island), gitarist Matt Carter en drummer Ed Love.

Maar deze nieuwe band hielp GW ook om zijn roots te herontdekken en tegelijkertijd te omarmen.
Hij groeide op op een ranch tussen boerenknechten en vee. Hij ging bij het leger en zij namen hem mee over de hele wereld. Zijn passie voor muziek bracht hem naar Californië en gaf hem de kans om als geluidsontwerper voor Lucas Arts te werken. Zijn liefde voor zijn familie bracht hem terug naar huis in Texas.

Deze release, Tarrant County, is de som van al deze ervaringen en laat meer dan ooit de echte persoon achter de muziek horen. Het combineert zijn vroege liefde voor 4AD, de grote ballades van historische countrymuziek en zijn liefde voor pakkende melodieën.

Tarrant County is digitaal verschenen bij COP International.

Bandcamp

DERISION CULT
Het industrial-/metalproject, Derision Cult, uit Chicago liet deze week een nieuwe single los, met de niets omhullende titel Bastards Of The World. Het nummer zal je ook terugvinden op de aankomende Derision Cult-ep  Mercenary Notes Pt. 1.

Voor dit nummer, maakte bandleider Dave McAnally gebruik van zijn jarenlange ervaring met het creëren van reclameverhalen. “Het gaat over mijn ervaringen met het uitvoeren van campagnes die woede opriepen bij een bepaald publiek, zodat een ander publiek er meer aandacht zou aan besteden.” Een effectieve strategie in de reclamewereld, naar het schijnt…

Bastards Of The World is geïnspireerd op een specifiek geval waarin Dave werd benaderd om een ​​wapenfabrikant te helpen om voorstanders van wapenbeheersing woedend te maken om een ​​run op wapens en munitie te creëren:

“Op papier was het concept heel logisch, want als er wordt geroepen om wapens te verbieden, zien we een stijging in de verkoop van wapens en munitie. Uit principe heb ik het project niet aangenomen, maar het inspireerde me om erover te praten in een nummer, want deze dingen gaan maar de hele tijd door”, legt McAnally uit.

En zo ook de zware beat, voorzien van dito riffs, waarin weerzin en hardheid flink door klinken!

De ep Mercenary Notes Pt. 1. verschijnt op 2/12 via Glitch Mode Recordings.

Facebook / Bandcamp

DENIAL OF DEATH
Als een duiveluitdrijving mislukt, heb je iets voor. De black-/ deathmetalband Denial of Death schreeuwt het dan ook uit op hun album A Failed Exorcism.

Na hun debuutep in 2021 werkten Glauber Haereticus (zang, bas), Julio Cezar (gitaar), Susie Merz (gitaar) en Olethros (drums) hard aan deze negen tracks, die ze op Halloween wilden uitbrengen. Het Duitse viertal laat hiermee een duidelijke evolutie horen in vergelijking de ep, met meer uitgewerkte riffs, orkestrale stukken en teksten, met invloeden uit black, death, thrash en zelfs doommetal.

Iets wat fans van Satyricon, Dimmu Borgir en Rotting Christ wel zullen lusten.

A Failed Exorcismis digitaal en op cd verschenen.

Bandcamp / Facebook

COASTAL FIRE DEPT
“Gouge away, you can gouge away Stay all day if you want to…”

De postgrungers Coastal Fire Dept brachten deze week hun coverversie uit van een Pixies-nummer: Gouge Away. Een track met heel wat postpunksfeer, dus. De vocalen klinken wel knap pittig en de contrasten in dit nummer werden mooi uitvergroot door de Britse band. Hoewel Pixies’ Doolittle-klassieker toch nog het schoonst ongeschonden blijft klinken!

De band kondigt nog meer singles aan, volgend jaar, waarna een nieuw album volgt in de lente van 2023.

Facebook


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More