Home nieuws Uitheems Geduister #209  

Uitheems Geduister #209  

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Vlieg mee op een bezem, knuffel je zwarte kat, lach naar de maan en fluister met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Sea Of Sin, 40 Octaves Below, Blackcarburning, Light By The Sea, Chaos Bleak, Leached, Fell Ruin, Cucurbitophobia, Al1ce, Throwing Bricks en Sick Jokes.

SEA OF SIN
Het Duitse synthpopduo Sea Of Sin bracht een knappe nieuwe single uit met Shine A Light, die er ons aan herinnert dat je ook in duisternis kan dansen. Frank Zwicker en Klaus Schill hopen dat het nummer kan bijdragen om iedereen de donkere periodes en uitdagingen goed door te komen. En dat doen ze met deze hoopvol klinkende track, met een catchy refrein en optimistische vibes.

Shine A Light is digitaal verschenen.

Facebook / Website

40 OCTAVES BELOW
Onze rechten gaan er aan. Wat harde EBM / industrial, want het Canadeseproject 40 Octaves Below is terug met een nieuwe single Dead To Rights. Alle dagelijkse weerspiegelingen worden kapot geslagen, wanneer hij het heeft over berekende risico’s, hypnose en onze basisbehoefte om te verbinden en in ritme meegezogen te worden.

Ruwrauwe vocalen strijden zich door een knap gelaagd en complex opgebouwde elektronische sound. Sober van sfeer en rijk van klanken.
“In het licht van de heersende massale cognitieve dissonantie blijven we gehuld in de schaduw van onzekerheid. Terwijl de mist optrekt, wacht een nieuwe vervorming. We anticiperen en aarzelen, want wat er daarna komt en hoe we reageren, kan dodelijker zijn dan het voorgaande. Dit is de moderne dans van onze tijd; de dans voor ons leven”, laat de band weten.

Naast de originele track, vind je op deze single ook remixen door ESA, Anthony H, Branntshatz, en HXNGING_RXVEN. 

Het nummer is digitaal verschenen en zal je ook op het aankomende album MetaVersUs 40 Octaves Below terug vinden.

Facebook / Bandcamp

BLACKCARBURNING
Toen Mark Hockings (mesh) begon met Blackcarburning, wilde hij er zijn vriendenkring nauw bij betrekken en hen af ​​en toe de microfoon overhandigen, zodat hij zich kon concentreren op het schrijven van aanstekelijke popnummers. Dat leidde deze keer tot de ep Divide Us. Hij werkte hiervoor samen met Mari Kattman (Helix met Tom Shear). Samen creëerden ze een intiem, opwindend en opbeurend synthpoppareltje.

Deze tracks zijn exclusief bedoeld voor de ep en zal je niet terugvinden op zijn aankomende album Watching Sleepers, dat op 27 januari 2023 verschijnt. Divide Us is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

LIGHT BY THE SEA
Ook dichter bij huis griezelt het. Het Eindhovense project Light By The Sea laat ons in horrorsfeer komen met hun Halloweensingle Damian. Want wat gebeurt er als je verliefd wordt op de zoon van de duivel?
Damian is een track die darkwave-elementen laat versmelten in een tedere aangelegenheid, een mix van de experimentele vrouwelijke disco-sound uit de jaren 70, met verleidelijke gitaren en opzwepende drums.
“Onze gemeenschappelijke obsessie voor de mistige oktobernachten en aanbidding van klassieke horrorfilms zoals The Omen, bracht ons op een denkbeeldige en magische reis van waaruit we deze melodieën mee naar huis konden nemen”, legt zangeres Anna van het Nederlandse duo uit.

Light By The Sea viert deze speciale release in hun thuisstad Eindhoven, met een speciale Halloween Horror Show.

Om hen bij ons aan het werk wil zien, moet nog even geduld hebben, maar op 2/12 speelt Light By The Sea in De Verlichte Geest in Roeselare, samen met Subatomic Strangers.

Facebook

CHAOS BLEAK
A New Age of Darkness – Requiem Edition klinkt deze keer met 18 nummers van de Britse gothrockband Chaos Bleak. Het trio ontpopte zich in 2019 als gothic superband, met leden van Every New Dead Ghost, 13 Candles, Midnight Configuration, Death Party UK, Arcane Winter en Crimson Brigade.
Piers
(zang), Trevor (gitaar, backings) en Justin (bas) sloten niet aan bij inspiratiebronnen als Sisters Of Mercy, maar verkozen de vroegere postpunksound. En dat lieten ze op hun debuutalbum A New Age of Darkness al horen, dat nu heruitgegeven wordt, ook op lp en met 4 bonustracks.

A New Age of Darkness – Requiem Edition is digitaal verschenen en nu ook in een special edition op vinyl bij Gothic World Records.

Facebook / Bandcamp

LEACHED
In Duitsland hield zich nog een gothic doommetalband schuil, die wij tot hier toe nog niet ontdekt hadden. Leached ontstond tijdens het begin van de coronapandemie in 2020 en die bracht het viertal meer dan genoeg inspiratie om muziek te maken.

Torsten Schramm (gitaar, zang), Aaron Vogelsberg (gitaar), Florian Abegg (bas) en Patrick Fischer (drums, synths) creëerden met hun debuutalbum Free Fall Into Our Doom kunst uit romantiek en woede.
“In deze tijden komen niet alleen de al bekende demonen op onze levensweg weg! Nee, flexibeler, giftiger, krachtiger en vooral agressiever dan ooit, lijken ze nog bijtender en hechten zich aan de menselijke geest. Ze bouwen hun nesten in onze zwakke geest en broeden met hun weerstand nieuwe soorten uit van een kwaadaardige constructie die voornamelijk als prooi voor de ziel dient. De ziel, de innerlijke werkelijkheid van ons leven, wordt van binnenuit ontleed. Van de mens tot de willoze humanoïde, met slechts één doel: het einde van spirituele vrijheid”, legt de band uit over de inhoud van hun debuut.
Een stevig instumentarium, voorzien van een nog stevigere stem!

Free Fall Into Our Doom is digitaal en op cd verschenen.
Voor fans van Type O Negative, Lacrimas Profundere, Love & Death, Paradise Lost, Nine Inch Nails en Crematory.

Website / Facebook

FELL RUIN
Sinds hun ontstaan in 2014 brengt Fell Ruin steeds evoluerende metal soundscapes van donkere, louterende verhalen met transmuterende elementen van black en death metal, progressieve metal en avantgarde doom.

Na hun debuutep Devices (2015) en hun debuutalbum To The Concrete Drifts (2017), is de avantgarde black-/deathmetalformatie Fell Ruin uit Michigan (U.S.A.) terug met een tweede fullalbum. Ze laten daaruit alvast de titeltrack Cast in Oil The Dressed Wrought horen.

Een bizar aangestuurde ritmesectie laat het geheel wat gekunsteld aanvoelen, hoewel de leadgitaar wel dragend is, terwijl de vocalen langsscheuren. Wij worden er niet wild van, maar er zitten tussen onze lezers wellicht donkerdere zielen die hier met plezier in mee gesleurd worden.

Het album Cast in Oil The Dressed Wrought verschijnt op 11/11 digitaal, op cd, cassette en vinyl bij de labels Tartarus records en Death Psalm Records en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

CUCURBITOPHOBIA
Het dark ambient project, Cucurbitophobia gaat de nostalgische toer op met hun album Autumnal Apparitions. Hun darkambientsound heeft altijd al wat een horrorkantje gekend en laat dit niet achterwege op deze Halloweenrelease.

Een album geïnspireerd op de herfst. Rustieke, nostalgische melancholie zweeft doorheen het hele album als een eb en vloed tussen donker experimentele dissonantie en lichtere, emotionelere stemmingen met akkoorden in mineur.

Verschillend van eerdere releases, nemen de gitaren een stapje terug en laten de toetsen en drums naar de voorgrond treden. Desondanks blijven horrorelementen sterk aanwezig. Deze keer meer rouwend reflectief dan de harde angstuitbarstingen die we in vorig werk hoorden.

Autumnal Apparitions is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

AL1CE
De dark electroband Al1ce uit L.A. (U.S.A.) kaderde hun donkere momenten van verlies, verdriet en angst tijdens de pandemie in een nieuwe single Time. Die momenten werden voor hen in evenwicht gehouden door onderbroken momenten van licht door verbindingen tussen bandleden, hun dierbaren, hun omstaanders en door hun creativiteit. Al1ce kon toen inspiratie vinden in de stilte, de sterren, het zand en de uitgestrektheid in iets dat aanvoelde als een tijdloze ruimte. Tash Cox legt daarbij uit: “Ik herinner me dat het gevoel van Time zo uitgebreid voelde terwijl we allemaal in stilstand lagen te wachten om te weten wat de volgende dag zou brengen.”
Met het nummer en de video hoopt Al1ce de tijd en de momenten van zoetheid te eren die nog steeds te vinden zijn in alle schaduwen en spleten langs onze menselijke reis. De zoete eenzaamheid klinkt heerlijk met heerlijke zang en knap warme ritmiek.

Time is nu digitaal beschikbaar en zal verschijnen op hun aankomende nieuwe album So Below.

Bandcamp / Facebook

THROWING BRICKS
Negen nieuwe tracks uit Utrecht, want sludge-/hardcoreband Throwing Bricks liet deze week hun tweede album The Burden los op de wereld. Met hun debuutalbum What Will Be Lost bewezen ze al dat ze niet bang waren om nieuwe geluiden en invloeden te capteren, om zo aan hun eigen geluidspad te bouwen. Niet voor puristen. En toch brengt The Burden een meer positieve kijk op het leven, dan eerder werk. Het gaat over vrede sluiten met verlies, leren omgaan met psychische problemen, negatieve gedachten overwinnen en proberen te genieten van het leven in een wereld die op het punt staat te mislukken. Deze thema’s zijn prachtig weergegeven in het artwork bij het album, gemaakt door fotograaf Daantje Bons. De productie lag in handen van Tim De Gieter (Doodseskader, Amenra).

The Burden is digitaal, op vinyl en op cassette verschenen.

Bandcamp / Facebook

SICK JOKES
Het Amerikaanse collectief Sick Jokes bracht in zwaar bedrukte sfeer, maar met magische female vocals een nieuwe industrial metal release uit, met hun ep Age Of Anxiety. Het angstige schuilt vooral in de afwisseling van de zanglijnen met krachitg knappe male shoutings en de zware ritmes die gedropt worden tussen de elektronica en gitaren. Sick Jokes’ handelsmerk is het ‘beauty and the beast’ – gevoel, wat ze in de discrepantie tussen licht en donker, zwoelheid en hardheid op deze ep opnieuw sterk laten horen! Sonische witchcraft!

Age Of Anxiety is digitaal verschenen.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More