Home Belgisch DEZ MONA Gent, Handelsbeurs (29/10/2022)

DEZ MONA Gent, Handelsbeurs (29/10/2022)

by Hannelore Dieleman

Loose Ends, het nieuwe album van de band Dez Mona, wordt op het publiek losgelaten via 3 releaseconcerts in het najaar in Gent, Antwerpen en Kortrijk gevolgd door een tour in het voorjaar langs culturele centra en enkele Nederlandse zalen.

Het kosmopolitische Loose Ends is het negende album van de Belgische band met frontman Gregory Frateur. We waren aanwezig in de Handelsbeurs te Gent en zagen dat het goed was.

“Na de donkere ballades uit ons vorige project, kozen we er bewust voor eens een opgewekte, rechttoe rechtaan plaat te maken”, lezen we in een interview met Frateur. “Dit keer wilde ik me niet teveel uitputten in metaforen: de teksten mochten simpel en ‘in your face’ zijn.” Op Loose Ends gaat de band ‘back to basics’.

Drummer Karel de Backer is de nieuwkomer in de band, aangevuld door Roel Van Camp (toetsen en accordeon) en Sjoerd Bruil (gitarist), die op een schrandere manier het gemis aan een bas opvangen.

De afwezigen hadden ongelijk. Het concert in de Handelsbeurs was niet uitverkocht, maar er heerste een gezellige drukte en de sfeer in de zaal zat goed. Het publiek genoot vanaf het moment de band het podium betrad met The Power, een ode aan het libido.

“Vandaag komen we onze nieuwe plaat Loose Ends spelen, en ook wat andere nummers”, werd ons verteld. Zelf waren we blij verrast met Does It Make You Happy?, een nummer uit Origin, toch één van onze favoriete Dez Mona albums.

Frateur bespeelde het publiek op grandiose wijze, theatrale muzikaliteit en passie uitademend. Het titelnummer Loose Ends werd enthousiast onthaald. Poppies, een nummer van Book of Many, dat WO I herdenkt, passeerde ook de revue, samen met het merendeel van de nummers op Loose Ends.

Aangekomen bij het ‘laatste nummer’ , was het publiek duidelijk nog niet toe aan afronden. Frateur kon alleen maar beamen dat ook hij nog geen zin had om te eindigen. Het echte kippenvelmoment kwam er met Part Of Us All, dat aangekondigd werd als een sing along.

“With times to cherish and things to live for.”

Hoewel een nummer van het album Saga, was dit het absolute hoogtepunt van de avond met een band en een publiek die heel intiem en ingetogen het nummer de zaal in vocaliseerden. De intensiteit was zeer voelbaar en ontroerend.

Als encore kregen we nog Suspicion mee, waarna we voldaan terug huiswaarts trokken. De band live aan het werk zien is een absolute aanrader. Loose Ends beluisteren evenzeer (een tip: doe het met koptelefoon, waardoor de intensiteit een stuk voelbaarder wordt).

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More