Home nieuws Uitheems Geduister #203

Uitheems Geduister #203

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We dragen elk ons licht naar de meest donkere uithoeken mee… Het Uitheems Geduister verlicht de zondag, met nieuws van Junksista, Zatemno, Krankheit, Arctora, The Awakening, Mrs Beckett, Pantera en She Burns Red.

JUNKSISTA
“Kom, kom, … er is nog niemand gestorven door hartzeer”, we hoorden de woorden al meermaals, en toch is het volgens ons een vaak voorkomende doodsoorzaak… En daar is zijn de electropoppers van Junksista het mee eens, als we hun ep Death By Heartache mogen geloven. En geloofwaardig klinkt het alvast! Met vijf tracks overtuigen ze ons in een echt herkenbaar verhaal vol emoties. Een prachtige muzikale collage: een bedwelmend brouwsel van electro, house en disco met veel diepte.

Het Duitse duo biedt ons opnieuw hun karakteristieke frisse en elektrische mix van barstende grooves, funky gitaren, diepe baslijnen, pakkende synthdeuntjes, sensuele, half gezongen, half gesproken vrouwelijke vocalen en Junkista’s kenmerkende vleugje ironische humor…

“Tussen alle vuile humor en lol die we hebben met Junksista, had ik wat ruimte nodig om dit trauma uit me te krijgen. Ik viel van de oxytocine hoog in een donkere en giftige put, ik verloor mezelf en geen enkele hoeveelheid externe steun of zelfs gezond verstand zou me daar weg kunnen slepen. Ik worstel nog steeds. Toen ik de woorden schreef “Het leven is oneerlijk (en liefde is een bitch)”, had ik geen idee hoe gelijk ik had. En vooral liefde – het is als water. Je hebt het nodig om te leven, maar je kunt net zo goed verdrinken en sterven”, vertelt zangeres Diana Noir kwetsbaar.

Death By Heartache is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

ZATEMNO
We konden ons moeilijk voorstellen hoe Russische hooligan volksmuziek dan wel zou klinken, maar de avantgarde blackmetalband Затемно / Zatemno beantwoordt de vraag met een album! De band uit Rusland werd opgericht in 2011 en laat sindsdien met onconventionele instrumenten hun blackmetalsound horen.

В аду / In Hell is hun tweede album en brengt een mystieke bloemlezing van vier korte verhalen geschreven in archaïsche Russische sleutel. Volkomen bezeten en maniakaal. Optimistisch, maar gedoemd…

In Hell is digitaal en op cd verschenen bij Heidens Hart Records en zal wellicht wel in de smaak vallen bij fans van Fleurety, later Lugubrum, Blackdeath en Peste Noire.

Facebook / Website / Bandcamp

KRANKHEIT
De Oostenijkse dark metalband Krankheit presenteren een derde single uit hun aankomende album Gargantua. Neid klinkt statig op de klassieke, bekende instrumentale partij en doet ons daarbij denken aan de vroege Lacrimosa-sound. Traag en zwaar met roffelende drums en beladen strijkers is het een rake track met angstaanjagend rauwe vocalen. Eens voorbij de helft, barst de track open in een verheven metalsound. Heerlijk decadent donker klinkt dit!

In de bijhorende clip stelt de band ook hun nieuwe gitarist Mäx voor.

Het vierde Krankheit-album Gargantua verschijnt op 23/9 digitaal, op cd en op vinyl via Wormholedeath en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

ARCTORA

Uit het koude noorden, komt de storm. En die brengt Arctora mee. De band combineert alle genres van de noordelijke metal en neemt je mee op een reis door een landschap van de ziel. Door zomerstormen en razende sneeuwstormen, van de stille bossen tot uitgestrekte sneeuwbossen. Een belofte van hoop en het onvermijdelijke gevoel van melancholie.
Arcora vertelt verhalen over persoonlijke worstelingen met introspectieve en levendige teksten, in de hoop de luisteraar troost te bieden in hun eigen problemen. “Laat je hart niet in steen veranderen, door aardse weeën.”

Eén van hun eigen aardse weeën, laten ze met hun single Hearts Ever Restless horen. Een nummer met een zachtaardige intro, waarna pompende drums en pijnlijk mooie gitaren weerklinken.

Hearts Ever Restless zal je binnenkort terugvinden op The Storm is over, het nieuwe album van Arctora, dat op 30/9 digitaal verschijnt via Wormholedeath.

Facebook

THE AWAKENING
De Zuid-Afrikaanse Ashton Nite heeft met zijn band The Awakening een nieuw album klaar. The Passage Remains verschijnt op 15/11 en kan je reeds voorbestellen. Als je voor de dubbel cd limited edition box kiest, krijg je er ook de ep All Is Grey bovenop, een ep vol rariteiten en onuitgebracht werk van de band. Bij de box krijg je ook nog extra artwork cadeau.

Tot hier toe kregen we nog niets te horen van dat nieuwe album, dus is het spannend uitkijken tot die eerste teaser er aan komt.

Facebook / Website

MRS BECKETT
De Britse altrockband Mrs Beckett vindt zijn inspiratie bij bands als ZZ Top, Johnny Thunders en Tom Waits en laat in die stijl ook hun nieuwe single Devastating horen.

De band werd in 2019 opgericht door zanger en gitarist Jim Kitson, die een mislukte poging deed om een ​​gelijknamige musical te schrijven over een band die zich hervormde nadat een van de leden was overgestapt. Kitson legt uit: “Toen ik de eerste nummers schreef door mijn Telecaster in mijn Marshall-buizenversterker te pluggen en los te laten, kreeg ik een openbaring: ik haatte Musical Theater en alleen Rock ‘n’ Roll betekende iets voor mij”. Hij nam de liedjes mee naar Pete Peverley, een oude muzikale metgezel, die ermee instemde om bas te spelen. Het duo benaderde vervolgens, Dave Pipkin, om de drummer van de band te worden. “Ik speel geen verdomde covers”, zei de chagrijnige brummie. En zo werd Mrs Beckett geboren.

Devastating is één van de tracks van hun aankomende debuutalbum Unattractively Needy, dat op 23/9 verschijnt.

Bandcamp Facebook

PANTERA
Pantera
viert de 30ste verjaardag van hun album Vulgar Display of Power en brengt daarvoor een echt collectors item uit: Een stripalbum rond de band, getekend door bekende fans van de band. Zo werden de 11 nummers van het album opnieuw onder handen genomen en werden er graphics bij gemaakt. De makers van dienst waren waaronder Alan Robert (Life of Agony), Eric Peterson (Testament), Keith Buckley (Every Time I Die), Burton C. Bell (Fear Factory), Steve Niles (30 Days of Night), Ryan J. Downey (MTV News ), Tony Lee (Dr. Who) en illustratoren Paul Booth, Erik Rodriguez, Ryan Kelly, Steve Chanks, Kevin Mellon, John Pearson en Danijel Zezelj en geven elk hun interpretative van één van de tracks.

Je kan deze graphic novel aanschaffen in de standaarduitgaven, de ‘Pantera Punch-Action Resin Statue’ (met geponste 3D-effecten e n in verzamelbox) of een deluxe-editie.

Website / Facebook

SHE BURNS RED
Killing Time is het nieuwe nummer dat de Schotse rock ’n rollers van She Burns Red door de boxen laten knallen. Denk Foo Fighters, Tool en The Wildhearts! Het energieke kwartet vertelt hiermee opnieuw een meeslepend verhaal over op valse vriendschappen en banden die proberen je van je eigen welzijn te ontdoen om aan de snode behoeften van anderen te voldoen. De track spreekt ook van geleerde lessen en de ultieme ambitie om ons van die donkere plaatsen te halen met opbeurende, adrenaline-aangedreven rock n’ roll.

Hun debuutalbum zou voor 2023 zijn, dus dat is toch nog wel even wachten en hopen dat we ze intussen misschien live eens kunnen meepikken…

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More