Home nieuws Uitheems Geduister #192

Uitheems Geduister #192

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Wie ben jij in het donker? Toon me ook je angstaanjagende kantjes…” Ik liet hem mijn muziek horen en het Uitheems Geduister van deze week. Met nieuws van Front Line Assembly, Black Asteroid, I Fight Bears, Rituals, Sirens Of Light, Forever Era, Lia Hide en Tragic Impulse.

FRONT LINE ASSEMBLY & BLACK ASTEROID
Vorig jaar kregen we van de Canadese elektro-industrialband Front Line Assembly hun album Mechanical Soul te horen. Een album waarop ze 11 keer hun gekende sound herbevestigden: afgemeten electro-industrial met EBM-accenten. Niets vernieuwends, maar de FLA-fans konden op beide oren slapen dat ze hiermee een kwalitatieve schijf aan hun collectie toevoegden.

Openingsnummer Purge werd ondertussen door het techno-/ industrialproject Black Asteroid – het soloproject van Bryan Black uit Brooklyn (VS) – onder handen genomen en digitaal uitgebracht door Metropolis Records. Dat de beats wat steviger in de verf gezet worden hiermee, hoeven we wellicht niet uit te leggen!

Op 25/8 kan je Front Line Assembly, samen met Die Krupps live aan het werk zien in de Casino in Sint-Niklaas.

Bandcamp / Spotify / Front Line Assembly / Black Asteroid

I FIGHT BEARS
De Zuid-Welsche metallers van I Fight Bears zet deze week in met een nieuwe, krakende single. Het vijftal combineert sinds 2018 edgy metalcore en heavy metal, met gespierde, bedwelmende metalriffs en manipuleert ze met beukende ritmes en een tweeledige vocale aanval die iedereen binnen bereik zal raken. Met deze nieuwe track Beacon laten ze hun beestig stevige riffs weergalmen in een emotioneel beladen, zware crossoversound. Heerlijk. In de stijl van Lamb Of God.

En er volgt meer van dit, want I Fight Bears brengt op 24/6 zijn nieuwe ep Liberosis uit.

Facebook

RITUALS
Op een volgend zwaargewichtig ep-tje is het even langer wachten, want ook de Britten van Rituals hebben een nieuwe ep klaar, die er op 2 september aankomt. Ze laten alvast In Devestation horen. Minder emotioneel? Helemaal niet, maar wel vooral vanuit woede en razernij, klinkt hun teleurstelling hard door in de track.

“Bleeding from my brain
Expels the worship
Lead the way
I’m drowning slowly
In the filth”

De pompende drums gaan verbazingwekkend snel. De kracht die de track hiermee uitademt is overweldigend!

De ep Show Me The Signs, die op 2/9 verschijnt, kan je reeds voorbestellen.

Facebook

SIRENS OF LIGHT
Iedereen herinnert zich wellicht de cover door Moby van het nummer That’s When I Reach For My Revolver. Maar ook de Britse gothrockband Sirens Of Light ging aan de slag met het fantastische nummer, dat oorspronkelijk van Mission Of Birma (1981) is.
Revolver is voor mij op dit specifieke moment een heel boos en politiek lied. Na de wereldwijde pandemie en het constante bombardement van media-onzin, krijgen we het gevoel dat iedereen zin heeft om naar zijn revolver te grijpen. Daarom resoneerde het op dit moment met mijn moment”, legt frontman Andy uit.
Die gelaten kwaadheid wordt knap verklankt met een Nick Cave-achtige stem in een eightiessfeer met stevig gitaarwerk.

Revolver is enkel digitaal verschenen, als losse single en zal je niet terugvinden op het nieuwe album van Sirens Of Light, dat in juli verschijnt.

Facebook / Website

FOREVER ERA
Forever Era
is een nieuwe band van Yukio Murata (My Way My Love), Adam Reach (The Poison Arrows, Pink Avalanche) en Justin Sinkovich (The Poison Arrows, Acquaintances, Atombombpocketknife, Thumbnail). Als je bekend bent met één van hun bands, stel je je best voor dat ze hun muzikaal raamwerk volledig deconstrueerden in een duizelingwekkende reeks sequencers, drummachines, samplers, synthesizers en experimenten. Op die manier worden ze als ‘experimentele synthband’ beschreven, maar ook de drums en gitaren klinken experimenteel! Een erg unieke esthetiek resulteert hier als gelaagde soundart!

Hun zelfgetitelde debuutalbum verscheen digitaal op 13/5 bij het label File 13.

Facebook

LIA HIDE
De Griekse darkpopartieste liet ons enkele weken geleden al even meedrijven op haar sound met enkele singles, maar Lia Hide heeft nu haar nieuwe album The Missing Fourth Guest uit. Acht tracks, waarin ze ons verleidt met haar stem die doet denken aan die van Tori Amos of Kate Bush.
The Missing Fourth Guest ontleent zijn titel aan de openingszin van Plato’s Timeaus dialoog. De nummers gaan over de emotionele strijd met de recente Covid-19-pandemie en lockdowns, de menselijke sterfelijkheid en de plaats van de moderne mens in het universum.
In Timaeus presenteert Plato een uitvoerig uitgewerkte beschrijving van de vorming van het heelal en een verklaring van zijn indrukwekkende orde en schoonheid. Het universum als geheel en zijn verschillende delen zijn zo gerangschikt dat ze een enorm scala aan goede effecten produceren.

The Missing Fourth Guest heeft acht nummers en is beschikbaar in digitaal en cd-formaat.

Bandcamp Facebook

TRAGIC IMPULSE
Vanuit de Stad van het Staal, Pittsburg, kregen we vorige maand het nieuwe, vierde album van het electro-industrial powerhouseproject Tragic Impulse. Het brein achter het project, Paul Graham, heeft daarmee op Distant Worlds zijn expertise om keiharde dansvloertracks te schrijven in de picture gezet. Harde en meedogenloze beats maken indruk en blijven door hun sterke opbouw toch erg toegankelijk klinken. Die eigen creaties vulde hij daarenboven nog aan met een cover van Just One Fix van Ministry.

Eén van de tracks, Oubliette – of die kerker met als enige in- en uitgang een geheim valluik in het plafond – wordt in de picture gezet met een knappe videoclip. De oerduistere stem die het nummer de nodige angst influistert, gecombineerd met een sterk doorgaande beat, lichtgevende toetsen en dreigende soundscapes maken dit een schoolvoorbeeld van de dancefloorkillers in de scene.

Het album Distant Worlds is digitaal en op cd verschenen bij Distortion Productions.

Facebook / Bandcamp / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More