Home nieuws Uitheems Geduister #187

Uitheems Geduister #187

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Deze week klinkt het Uitheems Geduister tot aan de volle maan en terug, met nieuws van Iamnoone, First Aid 4 Souls, She Burns Red, Sherpa The Tiger, Nahja Mora, Mari Kattman, Wrang, Project Ju, Dual Analog, Regressive Left, Suicide Queen, Everlust, Blind Passenger en Obscurcis Romancia.

IAMNOONE
“I – the one entity we become through music
am – we feel, therefore we are
no one – nobody, but also no one in particular
Maybe in everyone there is a no one.”

Ik ben een niemand, maar laat de Italiaanse darkwavers Philippe Marlat en Seth toch maar in hun identiteit van Iamnoone bestaan, want hun nieuwe single The Need klinkt begeesterend en verleidelijk kil. Het nummer is afkomstig van hun laatste album Dead Season (uitgebracht in november 2021) en komt met de gloednieuwe b-kant The Edge of the World en een sfeervolle videoclip.
“De ‘nood’ kruipt onder onze huid als een jeuk, als een subtiele wil die langzaam maar meedogenloos groeit in onze ziel en ons lichaam, tot het punt van een obsessie te worden. Het verlangen doordringt onze gevoelens en roept ons de realiteit zoals we zouden willen dat het is. Soms kunnen zelfs de schaduwen die door onze eigen behoefte worden gecreëerd, in licht veranderen”, licht Iamnoone toe.

De single The Need is digitaal verschenen bij Cold Transmission.

Facebook / Bandcamp

FIRST AID 4 SOULS
De Hongaarse elektronische industriële artiest István Gazdag, de man achter First Aid 4 Souls, was de afgelopen jaren behoorlijk productief en creatief en verraste ons door het onvoorspelbare eclectische samenwerkingen op verschillende elektronische muziekstijlen, variërend van avant-garde tot synth en future pop.Vandaag keert hij terug naar de donkerste kant van het project en onthult zijn samenwerking met de Amerikaanse zanger Mortum (Human Vault).I Am The Night is met zijn  17 tracks het sonische beeld van de innerlijke worstelingen die in elk van ons wonen. Levensechte ervaringen geschilderd met behulp van verfijnde en vervaardigde synthetische geluiden in balans vermengd met symfonische instrumenten, bombastische percussie, hamerende beats, harde agressieve zang en beklemmende baslijnen

Istvan Gazdag laat opnieuw zijn passie voor kunst tussenkomen in het creatieve proces. Voor elk nummer selecteerde hij één schilderij en liet hij zich inspireren door deze verschillende artiesten om uiteindelijk de meerlagige soundtrack te schrijven die het beste zou passen bij het algemene gevoel dat hij ervoer van het originele schilderij van schilders als Thomas Cole, H.R. Giger, Gustave Dore, Zdzisław Beksiński, Mónika Préger, Odd Nerdrum, Pierre Fritel, Jenő Barcsay, Mihály Zichy, Christine Cobden, Jacques-Louis David, Hermann Hendrich en Maja Sokolowska.

Het pad naar vernietiging is gezet met dit album! Een overgeprogrammeerde databank van vervagende herinneringen. Je nepgevoelens, je lege, bevroren ogen en je rottende zielen zijn echt.

I Am The Night is digitaal en op cd verschenen bij Alfa Matrix.

Facebook

SHE BURNS RED
De vrij recente rockcrew She Burns Red lanceerde deze week zijn nieuwe single Rise & Fall. Driekwart Schots en een kwartje Italiaans en een heel eigen sound, waarmee de altrockers klaar zijn om door te breken. Met uiteenlopende invloeden van Foo Fighters, Screaming Trees, Urge Overkill, Queens of the Stone Age, Mastodon, The Wildhearts and Danko Jones, zetten ze passionele riffs en hooks neer. Gitarist / zanger Andy Moore, meester van de riffs Naz Scanferlato, immer in kilt gehulde bassist James McCulloch en drummer Scott Hanlon laten met Rise & Fall  een krachtig zwaar beukende strofes horen en een refrein vol hooks. “We verkennen zwaardere lyrische thema’s, terwijl we nog steeds hoop vinden op de donkerste plaatsen”, voegen ze er aan toe.

Website / Facebook

SHERPA THE TIGER
Na hun debuutalbum Great Vowel Shift (2018), brengt de elektronische/krautrockband Sherpa The Tiger hun tweede album uit. “Dit album draagt ​​niet voor niets de naam Ithkuil”, legt de band uit,  “Net als de taal waarvan we de titel hebben ontleend, heeft het geluid van de plaat veel niveaus, lagen en orkestrale nuances. We beschouwen dit album en zijn stukken als een reis. Elk nummer van de lp werkt als een verplichte stop voor contemplatie en reflectie die plaatsvindt op de route van de luisteraar. Hier is onze eerdere focus op vintage synths vervangen door meer verfijnde structuren en composities, ingewikkelde gitaar gelaagdheid, fluit, arpeggiators, jazzy pianoreferenties en andere elementen die afkomstig zijn uit een breed spectrum van muziekgenres.”

Bij het uitbrengen van het album te midden van de aanhoudende oorlog in Oekraïne, voegen ze eraan toe: “Sinds de oorlog ons betrapte op het plannen van de release in plaats van het maken van de muziek zelf, kan het album worden gezien als een weemoedige herinnering aan het vooroorlogse leven dat lijkt niet terug te komen. Het leven dat we echt hebben meegemaakt maar waarvan we elke herinnering verloren hebben en dat we wanhopig proberen terug te brengen door de muziek die door de ander is gemaakt, die in een absoluut andere realiteit leeft.”

Ithkuil  is digitaal verkrijgbaar bij Fuzz Club. De vinyl verschijnt binnenkort en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

NAHJA MORA
De expressionistische electroband Nahja Mora brengt zelfdestructie en mentale gezondheidonder de aandacht met hun nieuwe album Ahfhaota. Nummers vol intense teksten en emotioneel betrokken zang, voltrekken zich in volledige duisternis. Het album is een verhaal van psychische problemen en zelfdestructieve impulsen die de verteller blijven verzwaren totdat iets hen probeert te vernietigen. Het is een donkere rit langs thema’s als verslaving, vervreemding, misantropie, traumatische dood, drugsgebruik, manipulatie, conflict, ontsnapping, de moderne samenleving met zijn ‘sociale netwerken’ en aanranding.

Ahfhaota is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

MARI KATTMAN
We kennen haar als zangeres bij Helix, maar Mari Kattman maakte ook als solo-artieste reeds haar muzikale punt, waarbij ze vaak samenwerkte met interessante artiesten als Assemblage 23, Mesh, Ivardensphere, Psy’Aviah, Aesthetiche, Neuroticfish, BlackCarBurning, Cassetter, This Morn Omina, Solitary Experiments, Aiboforcen, Interface en Comaduster.
De dame heeft ‘je ne sais quoi’, iets dat haar uit die massa doet springen. Haar nieuwe ep Is It Really That Bad? ontstond in pijn en wanhoop. Mari nam die pijn en transformeerde het in een sprankelende diamant. Krachtig, pakkend en onbreekbaar. Maar ze verloor nooit haar menselijkheid en ziel. Deze dualiteit van passie en kracht verwerkt ze in haar synthpopgeluid. Dansmuziek is van nature functioneel. Het moet je letterlijk bewegen. Vaak gaat deze effectiviteit ten koste van emotie, maar dat is hier zeker niet het geval!

Is It Really That Bad? is digitaal verschenen. We vinden er van de titeltrack de originele versie en twee remixen door Neuroticfish en Rotersand en het nummer Trust.

Facebook / Bandcamp

WRANG
De Nederlandse black metalband Wrang kondigde deze week de komst van hun tweede album De Vaendrig aan. Galgenvot (gitaar, zang, componeren), Valr (drums) en Mercur (bas, backing vocals) doen dat met een eerste nummer. Als gastvocalisten hoor je in Voorwaarts! De Nacht Roept ook Vagevuur en R. Schmidt.
Razendsnelle drums kenmerken hun sound, terwijl de wall of sound vooral van het snaarwerk en de dieprauwe zang komt. Indrukwekkend dat ze in al deze razernij toch ook oor bleven hebben voor het melodieuze. Iets waar we in veel black metal toch vaak ver moeten gaan graven om dat te ontdekken. Een knap vocaal intermezzo ook, naar het eind van het nummer, wat voor een ijzingwekkende ademruimte zorgt.De tekst ontrafelen… daar sloegen we weliswaar niet in, ook al is het onze moedertaal, maar muzikaal zit de sfeer tussen pessimisme en hoop; tussen de erkenning van de volslagen zinloosheid van het leven en een koesterend verlangen om te vechten en te overwinnen. “Er zijn geen nieuwe concepten of revolutionaire ideeën. De Vaendrig is een samensmelting van reflecteren op heden en verleden en het hoofd bieden aan tegenslag zonder compromissen of excuses. In een eeuwigdurend conflict tussen hoop en pessimisme, staren we de dood in het gezicht en glimlachen”, licht Wrang toe.

De Vaendrig verschijnt digitaal, op cd en vinyl op 3/6 en lijkt ons een aanrader voor fans van Taake, Bethlehem en Horna.

Facebook

PROJECT JU
Projekt Ju
maalt niet om de gebruikelijke genrelabeltjes en versmelt gothic rock, met folk, dark wave en medieval tot hun eigen sound. Mephista, de nieuwe single van hun ep Neuland, speelt met het nooit eindigende conflict tussen mens en duivel, met de aantrekkingskracht, verleiding en passie tot een vrouwelijke incarnatie van het duivelse wezen.
Een eeuwenoud thema over de dans van Mephista, een dans van verleiding waar niemand aan ontspringt, door de Duitse muzikanten Jens-Christian Usner en Markus Lesch in een theatraal nummer bezongen.

Website / Facebook

DUAL ANALOG
Het blijft voor velen een vraagteken hoe het best toenadering te zoeken tot een potentieel nieuwe geliefde. Dual Analog verkent de zinloosheid van paringsrituelen met een nieuwe single met videoclip bij Into the Unknown.
Het is de derde single van de turbowaaveband uit Seattle (U.S.A) van hun debuutalbum Lust, Worship & Desire. Het nummer borduurt voort op de thema’s van seksualiteit en spiritualiteit die elkaar kruisen doorheen het hele album. Het lied stelt het ritueel en de praktijk van het onderhouden, aanpassen en perfectioneren van iemands imago in de hoop een partner te krijgen (ondanks het feit dat de nutteloosheid van de oefening heel goed bekend is), in vraag.

“Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat er misschien, kosmisch, een soort diepere, meer spirituele kracht aan het werk is, met een grotere, diepere bedoeling voor jou; een die uitstijgt boven menselijke liefde en seksualiteit.” Of dat dan de absolute waarheid is, trekken we ook graag in twijfel.

Het album van Dual Analog, Lust, Worship & Desire, is momenteel verkrijgbaar op cd en op alle online platforms.

Facebook / Bandcamp

REGRESSIVE LEFT
“De vos heeft zijn hol. De bij heeft zijn bijenkorf. De hermelijn… zijn hermelijn”, merkte Stewart Lee ooit op, “Maar alleen de mens kiest ervoor om zijn nest te maken in een investeringsmogelijkheid.” Bijtende reacties als deze zijn de brandstof geweest voor de debuutep On The Wrong Side of History van de dancepunkband Regressive Left.

Daaruit laten ze alvast de track Bad Faith (ft. Mandy, Indiana) horen. Geïnspireerd door de bloeiende postpunk-, funk- en discoscènes van New York, is het geluid van Regressive Left grimmig en dansbaar. Hoekige gitaarkrassen ontmoeten vuile synth baslijnen, terwijl Simon Tyrie’s croon wordt achtervolgd door bruisende drums.

De nieuwe ep On The Wrong Side Of History van Regressive Left verschijnt digitaal en op vinyl op 15 juli bij Bad Vibrations Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

SUICIDE QUEEN
Het industrial blackmetlproject Suicide Queen slaagt er in pijn in kracht om te zetten. Elke dreunende drumslag, elke donderende noot en elke afschuwelijke kreet maakt deel uit van een ceremonie, een nieuwe openbaring die wordt ingeluid door oorverdovend lawaai. Het is luid, het is slecht en het is niet vriendelijk. En dat maakt de band één van de meest provocerende opkomende artiesten van 2022.
Ze hebben hun eerste album Nymphomaniac net uit. Kay Dolores, het brein achter Suicide Queen, is een van die zeldzame wezens die heel veel rauw talent combineert met een dierlijke aantrekkingskracht. Het is niet eenvoudig om die energie op een studioplaat te vangen, maar met de hulp van John Fryer (Nine Inch Nails, Cradle of Filth) slaagden ze daar wel in.
Geweld, seksualiteit en ingetogen woede vormen het toneel voor Dolores’ schrijnende vocalen die schommelen tussen een laag, hees gegrom en onderbroken zwepen van energie die grenzen aan een inzinking. Nymphomaniac is een gekke rit die schommelt tussen puur kwaad en zoete chaos. Ze klinken gevaarlijk, verslavend en zijn vrijwel alles waar je ouders je voor waarschuwden.

Nymphomaniac is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

EVERLUST
De Letse female fronted melodische gothrock-/ metalband Everlust uit Riga is terug met een nieuwe ep The Tale Of The Noble Knight. Het concept van deze ep is het verhaal van een ridder, die veel heeft gereisd, betrokken is geweest bij vele veldslagen en veel heeft gezien. Nu hij thuiskomt, is hij erg moe maar kan hij het roer overnemen. Vier nummers over de ridder en daarbovenop de coverversie van het Ace of Base-nummer Happy Nation uit de jaren 90, als hymne aan het leven.

Kate Brown (zang), Vlad Pucens (gitaar, zang), Max Reksna (gitaar), Alex Shangin (drums) en Pavel Savin (bas) laten een romantisch melancholische sound horen in hun nummers over liefde, passie, liefdesverdriet, ellende, dood. Bovendien zijn ze momenteel de enige actieve gothic band in de Baltische staten met sterke invloeden van bands als Draconian, Theatre of Tragedy, Charon, Paradise Lost, Sentenced, Lacuna Coil

The Tale Of The Noble Knight is digitaal verschenen bij Wormholedeath.

Facebook / Website

BLIND PASSENGER
De single Hello Destiny van de Duitse electropopiconen Blind Passenger staat momenteel op nr. 2 in de Duitse GEWC hitlijst, net na Ramstein. Eén van de nummers die we terugvinden op hun pas verschenen album Teammwork. Een passende titel, want voor deze hebben Nik Page en Sebastian Arp bevriende muzikanten uitgenodigd om samen electrodancertracks te schrijven. Zo horen we Dennis Schober (Solitaryexperiments), Leæther Strip, Rob Dust, Outsized en Syntec op deze nieuwe plaat.

Teamwork is digitaal verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

OBSCURCIS ROMANCIA
De Canadese black-/deathmetalband Obscurcis Romancia laat hun donkerromantische hel los met hun nieuwe alum The Bringer Of Light. Frederic (gitaar, zang, orkestratie), Jean (drums), Daniel Daris (bas), Mathieu (zang) en Guillaume (piano) brengen hiermee Obscurcis Romancia’s derde album ter wereld en laten een klassiek symfonische metalsound horen.Smeltende agressiviteit, blastbeat, epische gitaarsolo’s en klassieke piano in tracks over de creatie en de relatie tussen duisternis en licht. Voor wie houdt van snelle, brute en donkere metal.

The Bringer Of Light is digitaal, op cd en op vinyl verschenen. Een album dat fans van Hecate Enthroned, Dissection, Carach Angran, Stormlord, Vesperian Sorrow, Bishop Of Hexen en Cradle Of Filth wel zullen appreciëren.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More