Home nieuws Uitheems Geduister #184

Uitheems Geduister #184

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Maak het leven niet moeilijker dan het al is. Het pad ligt gewoon onder je voeten. De enige twijfel die nodig is, is welke muziek je meeneemt onderweg. Bij deze alvast het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Department S, NNHMN, Silent Runners, I Speak Machine, Sick Jokes, In The Nursery, Pure Obsessions & Red Nights en Ophelia’s Eye.

DEPARTMENT S
Of Vic er ooit zal geraken, ooit zal opdagen, ooit zal zijn,… weten we na 40 jaar nog steeds niet. Wat wél zeker is, is dat het ondertussen 40 jaar geleden is dat Department S een monsterhit scoorde voor de donkere scene, tot zelfs de kleurrijkere hitparades, met Is Vic There? Een track die op geen enkel hedendaags newwavefeestje overgeslagen wordt.

Om die veertigste verjaardag (op een extra covid-jaartje na, want het is door pandemisch uitstel eigenlijk al 41 jaar oud ondertussen) van het nummer te vieren, brachten ze op 16 april – de dag dat ze voor het eerst met hun naam dankzij de single in Top Of The Pops verschenen – een nieuw opgenomen versie uit. Een hedendaagse reïncarnatie dus, ingespeeld met een andere line-up, maar wel met een gastverschijning van de oorspronkelijke gitarist Mike Herbage, die voor het legendarische riffje zorgde. Op de b-kant staat een nieuw nummer, dat je ook op het aankomende nieuwe Department S-album zal terugvinden.

Deze verjaardagseditie van Is Vic There? is digitaal verschenen, maar ook in beperkte oplage van 500 exemplaren als 7” single op ruby vinyl bij Cadiz Music, met de hand genummerd en gesigneerd door de bandleden.

Facebook

NNHMN
Het gaat niet zomaar om een gewone jongen, maar een onmenselijke. In hun nieuwe single B. O. Y. snakt het Berlijnse duo NNHMN (NonHuman) naar zo’n geliefde, die hun wereld dol laat draaien. Vanuit een pijnlijk verlangen, klinken de beats streng en kil, met een alarmerende synthlijn waarop de vocalen vol wanhoop galmen. Techno-elementen blijven sterk aanwezig in hun darksynthtracks, dus ook in deze.

Tell me where, where I’ll found you where
When the rhythm boils, boils
In my head
Nights. Such Restless
Summer, gets in, dressed less
To my soul
I dream, I dream I crave
Because of u, I crave

Lee en Michal brengen deze keer een minder zwoel nummer, maar eentje over de beangstigende emoties die vaak vasthangen aan een uitvergroot verlangen met pijn en onbevrediging.

B. O. Y. kan je digitaal beluisteren en is een voorsmaakje voor hun aankomende album For the Comfort of your Exstazy. Het album verschijnt op digitaal, op vinyl en op cd en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Soundcloud / Bandcamp

SILENT RUNNERS
Het Amsterdamse vijftal Silent Runners laat met hun nieuwe nummer Perfect Place To Hide een triggerende newwwavetrack in Joy Division-stijl horen. Daarin steken ze de draak met de grote consumptiedrang in onze maatschappij, influencers en de Shopping Channels op tv. “Welcome shoppers!”

Als je de clip en tekst wegdenkt, klinkt het nochtans als een doodserieuze track vol romantiek! Een gave. Werkelijk. Want ze weten het zo glansrijk te verpakken met hun sound, met aan het eind een goeie raad:

“Sell the stuff you don’t need
for the house you can’t afford.
Serve the dark lord.
In our down pay paradise!”

Perfect Place To Hide is digitaal beschikbaar. Het is de eerst single van het nieuwe Silent Runners album dat in de lente verschijnt op Cold Transmission.

Website Facebook

I SPEAK MACHINE
Elektronisch experimenteel en machinaal klinken ze inderdaad. Het audiovisueel project I Speak Machine bracht net hun nieuwe album War uit.
“And now we fight, because its war.” Gescandeerde vocalen klinken ijzersterk tussen een perfect werkende, geoliede synth ’n beatsmachine. Het koppel Tara Busch en Maf Lewis leveren hiermee een sterk plaatje electropunk af. Helemaal passend binnen deze tijdsgeest, met een eigen unieke stempel. Zo donker als wat, maar zo vol van vuur tegelijk!
Het duo is momenteel mee als support tijdens de tournee van Gary Numan. Een perfecte combinatie lijkt ons dat. Volgens ons zijn ze hiermee meteen knap geïntroduceerd! Op 13/6 passeren ze zo in de Ancienne Belgique in Brussel.

War is digitaal, op cd en dubbellp verschenen bij ISM Records.

Facebook / Bandcamp / Website

SICK JOKES
Met zes tracks laat het industrial metalcollectief Sick Jokes hun nieuwe epThe Great Hereafter horen. Vanuit Californië laat het internationale collectief zijn hard zware elektronische soundtracks over de apocalyps los. Mét gitaren.
Ultrazwaar, zeer politiek en zonder enige intentie om ons te troosten, kanaliseren ze de gouden eeuw van industriële crossover in hun wall of sound. Ze scheuren de pleisters van elke wond met hun gestage stroom van mechanisch geweld, mosh-inspirerende riffs en vocalen die op de rand van een complete zenuwinzinking staan. De woede is echt. Een opvallend prachtige track is de cover Lunatic Fringe van Red Rider. De zang van Plasmic vormt een mooi contrast met de waanzinnige uitvoering van Sean.
Op de ep vind je ook twee remixen van The Great Hereafter door Chiasm en Ext Est. De enige echte John Fryer nam de productie voor zijn rekening.

The Great Hereafter is digitaal verschenen.

Bandcamp

IN THE NURSERY
In The Nursery uit Sheffield is sinds 1981 het project van de identieke tweeling Klive en Nigel Humberstone. Een zoektocht naar vooruitgang en experiment, terwijl ze trouw bleven aan hun oorspronkelijke visie. Hun sublieme, filmische muziek vermengt elektronica, klassieke arrangementen, orkestrale percussie en soundscapes die een tijdloze kwaliteit oproepen. Hun muziek is gebruikt op tal van filmsoundtracks en trailers, waaronder Game Of Thrones, Gran Torino, Beowulf, The Aviator, Interview With A Vampire, Along Came A Spider, The Rainmaker, plus de tv-serie La Femme Nikita.

Sinds hun start brachten ze meer dan 25 albums uit en daar voegden ze deze week nog eentje aan toe met Humberstone.
Dit werd een erg persoonlijk, reflectief album, opgenomen in 2021, een jaar waarin ze zestig werden, leggen ze uit dat ze “altijd een reden nodig hebben gehad om muziek te maken, een reden voor de creatie en het bestaan ​​ervan. Als componisten zijn we ons beiden bewust van het verband tussen muziek en herinnering. Het verlies van familie is een sterke emotie, één die we hebben aangewend om ons verleden opnieuw te bezoeken. Onze antecedenten zijn een katalysator en een stimulans geweest voor dit nieuwe album. Het was goed om opnieuw contact te maken en te onthouden. “

Humberstone is een uitstekende toevoeging aan hun immense werkcatalogus van de afgelopen veertig jaar. Het album is digitaal verschenen en op verzoek ook op cd.

Bandcamp

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
De industrial rock-/ synthpopact Pure Obsessions & Red Nights bracht net hun nieuwe album Let Your Obsessions Run Wild uit.
Bezieler Philippe Deschemin geeft er een woordje uitleg bij: “Dit nieuwe opus is het begin van een nieuwe muzikale cyclus. Na de industrialrock-/ gothicmetalsound op de Mr. Strangler Trilogy, is het nu tijd voor wat altrock, goth en postpunk met We are the Stranglings. Ik dook diep in de invloeden van de jaren 80 voor dit 100% synth-gedreven album.”
Hij maakte dit nieuwe album met vintage synths en apparatuur, om naar dat typisch warme geluid te streven dat tussen de jaren 80 invloeden (Depeche Mode, The Cure, Killing Joke…) en hun industriële gothrock ligt.
Knappe synthpopgrooves in retrowave-sferen met industriële rock-energie!

En toch keert Mr. Strangle ook in dit nieuwe werk terug. Het hoofdpersonage in de Mr. Strangler-trilogie werd ter dood veroordeeld in de laatste akte No Monsters In God Eyes, Act III.
De voormalige seriemoordenaar is terug uit de dood. Maar in dit nieuwe opus is hij meer een schaduw – een geest in de nacht – dan een echt persoon. Half levend, half dood, spookt Mr. Strangler de nachten door en helpt hij mensen in wanhoop. Als een gids in de nacht, die je leert hoe te leven, hoe te vechten als je denkt dat alle hoop vervlogen is…

Hoopvoller dan de vorige trilogie dus, maar vrees niet voor de afwezigheid van de duisternis.

Bandcamp Facebook

OPHELIA’S EYE
Hoewel Ophelia’s Eye al vóór 2020 startte, kreeg het ondertussen felbegeerde Zwitserse vijftal pas sinds een tweetal jaar publieke belangstelling. Michel Egloff-Sieber (zang), Remo Lemp (leadgitaar), Corinne Ryter (ritmegitaar), Stefan Bijkerk (drums) en Sandro Suter (bas) bezitten de technische bekwaamheid maar ook de ongegeneerde intentie om een ​​van de belangrijkste spelers in de Europese metalscene te willen worden.

Nu, als we de zes nummers op hun pas verschenen mini-debuutalbum Hopeless World beluisteren, hebben we ook de neiging te zeggen dat hun inschatting er niet ver naast zit, want ze zetten een ‘schurk’ van een killeralbummetje /-albommetje neer in de sfeer van Arch Enemy.

“Voor ons debuutalbum werden we in een aantal moeilijke situaties gedompeld, van zelfmoord, misbruikt vertrouwen, verdeeldheid, jaloezie, tot hebzucht en egoïsme. Alle nummers zitten boordevol energie, sommige met meeslepende melodieuze riffs en sommige met scherpzinnige melancholie. We willen echt dat je je onderdompelt in de nummers en nadenkt bij het horen van deze plaat,” vraagt de band aan zijn luisteraars.

Hopeless World is digitaal en op cd verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More