Home nieuws Uitheems Geduister #181

Uitheems Geduister #181

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram*

Op het ogenblik dat het deugdzame meisje met te veel slechte gewoontes je toeschreeuwt: “Baby Doll, you need some rock-’n-roll!”, laat haar dan vooral het Uitheems Geduister van deze week horen, met nieuws van Black Angel, Esoterik, Delerium, Dread Risks, Nature Of Wires, Madil Hardis, Lia Hide, Blind Passenger, Cirkeln, Voltstorm, Nite en het compilatie-album Electronic Resistance.

BLACK ANGEL
De gothic rockers van Black Angel hebben net hun vierde studioalbum onthuld. Na Prince Of Darkness, is ook The Black Rose een sterke opvolger die met negen tracks hun plaats in de gothrockscene bevestigt. Met referenties naar hun 80’s voorgangers The Cult en The Mission voegen Matt Vowles (muziek) en Cory Landis (zang) eigen hedendaagse toetsen toe. In vergelijking met voorgaande albums draagt deze een meer sinister sfeertje mee.

The Black Rose is digitaal, op lp en op cd verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

ESOTERIK
Het darkpop-/pagan synth duo Esoterik laat hun magie op ons los met hun nieuwe album Alchemy.
Het concept van Alchemy kent veel verschillende vormen en interpretaties, de essentie is voor muzikanten vaak hetzelfde: ze nemen elementen of ingrediënten die op zichzelf een bepaald karakter hebben en dan een transformatie ondergaan in iets dat voorheen niet bestond.
Is het magie of is er iets tastbaars? Wie zal het zeggen? Maar het valt niet te ontkennen dat woorden kracht hebben en muziek op zichzelf het vermogen heeft om een ​​verscheidenheid aan emoties te ontmaskeren die onze reis door het leven tijdstempel geven.
Over het album Alchemy, zeggen Allison Eckfeldt en Brady Bledsoe het volgende: “We hebben met dit album een ​​andere benadering gekozen dan in het verleden met een duidelijke thematische visie vanaf het begin en hebben vervolgens elk nummer daar omheen gemaakt.”

Alchemy is digitaal en op cd beschikbaar.

Website / Facebook

DELERIUM
Metropolis Records heeft maar liefst 7 albums van Delerium geremastered opnieuw uitgebracht. Het gaat over de eerst 7 albums van het Canadese electroduo: Faces Forms and Illusions (1989), Morpheus (1989), Syrophenikan (1990), Spiritual Archives (1991), Stone Tower (1991), Spheres I (1994)en Spheres II (1994).
De back catalogue 1988-1994 is reeds digitaal verkrijgbaar. Op 6/5 verschijnen de 7 albums ook op cd en (in beperkte editie) op witte vinyl. Je kan de albums apart of als bundel aankopen.

Facebook / Bandcamp

DREAD RISKS
Dread Risks werd als industrialduo in Austin (Texas) opgericht in 2018. Met een stevige basis in agressief-dynamische industrialgeluiden, blijft Dread Risks betekenisvolle songs maken over verontrustende thema’s.
Met hun nieuwe lp Automated Disappointment laten ze 9 nummers horen om te troosten. Negen nieuwe originele donkere, pulserende preken, die met zachte inborst geschonken worden, maar toch een meedogenloze auditieve aanval lijkt. Prachtige melodieuze kwellingen…
De massale opeenhoping van eindeloze reflectie en verlies, geleverd via een straffende aanval, herinnert er ons aan dat het donker een geruststellend uitstel kan zijn.

Automated Disappointment is digitaal, op vinyl en op cd verschenen bij Re:Mission Entertainment.

Facebook

NATURE OF WIRES & MADIL HARDIS
Building Reflections is het nieuwe darkambientalbum van Nature Of Wires en laat op een aantal nummers de indrukwekkende stem van de Duitse sopraan Madil Hardis horen.
Het album is een verzameling van 10 korte, donkere ambient stukken, waarvan 8 instrumentaal. Ze zijn allemaal geschreven in een tijdsbestek van slechts een paar uur op een sombere zaterdagmiddag in november 2021, door bandleden Quantum, Omnisphere en Nexus. Daar werd nadien wat van Madil Hardis’ kenmerkende etherische, dromerige sopraanzang aan toegevoegd.

Building Reflections is digitaal verschenen.

Nature Of Wires / Madil Hardis

LIA HIDE
Ze heeft iets weg van Tori Amos, Bjork en Evanescence en doet vooral haar eigen ding. De darkpopartieste Lia Hide nodigt ons met haar nieuwe single The Dinner uit aan een mooi gedekte sonische tafel: “Het is een uitnodiging voor een etentje, dus we kunnen dingen herstellen die fout zijn gegaan. Ik ga van alleen zijn in mijn eigen hoofd – in mijn rotzooi – naar contact zoeken met iemand, wie dan ook, zodat we kunnen dineren, discussiëren en focussen op goed zijn.”
En dat doet ze met een track gedreven door zacht aantikkende drums en een brass-sound, wat bewijst dat ze moeiteloos alternatieve electro combineert met pop en jazz.

Maar ook met het pas verschenen Row Row Row schept ze een unieke ruimte voor zichzelf in de muziekwereld. Haar unieke soberheid, maakt haar tracks lichtjes excentriek.

The Dinner en Row Row Row zijn digitaal verschenen en vind je binnenkort terug op haar aankomende vierde album The Missing Fourth Guest.

Bandcamp / Facebook

BLIND PASSENGER
De Duitse band Blind Passenger wordt beschreven als entertainende verfrissende synthpop, maar laat het ons daar een keertje niet mee eens zijn. Ook al is hun nieuwe single Hello Destiny een samenwerking met Dennis Schober (Solitary Experiments), wij horen vooral een vrij eenvoudig opgebouwde track, met grimmige, weinig gevarieerde vocalen in een zeer klassiek geluid.
Geen slecht nummer, maar niets verfrissends of vernieuwends.

Op 22/4 verschijnt het nieuwe album Teamwork van Blind Passenger. De single Hello Destiny is digitaal verschenen en biedt ook een ‘crude & dirty’ mix van de originele track.

Website / Bandcamp / Facebook

CIRKELN
De Zweedse blackmetalartiest Våndarr bracht net – met zijn solo-project Cirkeln – een tweede album A Song To Sorrow uit en daarop krijgen we een mooi evenwicht tussen drama, agressie en melancholie te horen. Qua geluid erfde hij het een en ander van Venom, Celtic Frost en Bathory. Vrij angstaanjagend en majestueus dus.
A Song To Sorrow werd een intiem en persoonlijk verhaal over de worsteling van Våndarr met zijn eigen gezond verstand. Binnen deze 8 tracks werpt hij de donkerste waarheden en leugens uit zijn verleden af ​​in de hoop dat ze het pad kunnen verlichten voor degenen die zonder licht ronddwalen om hen de weg te wijzen. Met noordelijke metalriffs die soms zelfs richting doom uitgaan.

Het album is digitaal, op cassette en op vinyl verschenen bij True Cult Records.

Facebook

VOLTSTORM
Zes melodische powertracks krijgen we van de opkomende Britse metalband Voltstorm op hun zelfgetitelde debuut. Een debuut van een vrij nieuw project, maar hun klassieke, ijzersterke metalsound (denk richting Helloween, Iron Maiden, Metallica en Judas Priest) verraadt de sterke stamboom en wereldwijde live-ervaring van de leden.
Ze ontketenen een verbluffend mengsel van robuuste riffs, beukend drumwerk en meeslepende hooks. Met een lyrische focus op zowel politieke als real-life kwesties, heeft het trio een sterk sociaal bewustzijn en een duidelijke boodschap.

Het debuut van Voltstorm is op cd beschikbaar.

Website / Facebook

NITE
Vanuit San Fransisco levert Nite een zwartgeblakerde heavy metalplaat aan met Voices of the Kronian Moon. De San Francisco Bay Area heeft een geschiedenis die doordrenkt is van vooruitstrevende, technisch oogverblindende metal en Nite draagt ​​daar zijn steentje toe bij, sinds 2018.
Gitaristen Van Labrakis (Satan’s Wrath, Mencea) en Scott Hoffman (Dawnbringer, High Spirits) laten galopperende riffs en harmonieën los die de klassieke klanken van de N.W.O.B.H.M. oproepen, waarbij de grijze stem van Labrakis hun donkere, melodieuze metal het moderne tijdperk in drijft.
Met Avinash Mittur (Wild Hunt) die sinds begin 2021 oprichter Bryan Coons vervangt, vormen hij en drummer Patrick Crawford (Serpents of Dawn, Older Sun) een ritmesectie die fel maar ademloos precies is.
Nite is de vlam van het verleden die de duisternis van morgen verlicht.
Hun nieuwe album Voices of the Kronian Moon is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Seasons Of Mist.

Facebook / Bandcamp

Compilatie-album ELECTRONIC RESISTANCE
Elektronisch verzet weerklinkt in 55 tracks vanuit de Oekraïense underground.
Het is tijd om te handelen, in plaats van alleen maar te praten. Dat idee steunt het Brusselse Side-Line Magazine met dit compilatie-album, waarop je enkel darkwave en post​punkacts uit de Oekraïense undergroundscene zal terugvinden.
Bands uit Odessa, Kiev, Kharkiv, Dnipro tot Mariupol, enz. Velen van hen staan ​​nu in de frontlinie of helpen bij allerlei diensten, van de brandweer tot veldhospitalen. Anderen delen voedsel uit of zijn uit hun verwoeste huizen verdreven.
Alle donaties gaan naar de betrokken bands en/of een humanitair project naar keuze. Nu is het aan ons om hen te steunen. Hoewel dit een gratis compilatie is, moedigen we iedereen aan om erg genereus te zijn.

De release gaat hand in hand met een fotoboek dat zal dienen als een getuigenis van elke band die aan deze compilatie deelneemt. De release van dit boek is gepland voor begin mei, aangezien iedereen die het fotoboek voor half april pre-ordert, als sponsor in de aftiteling wordt toegevoegd. Je kunt de artiesten ook steunen door je ‘Electronic Resistance’ t-shirt te halen, of een pakket met zowel het fotoboek als het t-shirt.

Bernard Van Isacker: “Het was een heel confronterende klus om deze release samen te stellen. Hier zat ik thuis te reageren op berichten van muzikanten die in de frontlinie stonden… Ik wist dat het slecht ging, maar werd direct geconfronteerd met deze horror. We klagen allemaal over de hoge prijzen bij het tankstation, ik ook, maar dat is echt niets vergeleken met wat het Oekraïense volk nu doormaakt.”

Het compilatie-album is digitaal beschikbaar via het Brusselse label Side-Line Magazine.

Bandcamp


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More