Home nieuws Uitheems Geduister #178

Uitheems Geduister #178

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We zijn elk de designer van onze eigen duisternis. Als het over het Uitheems Geduister gaat, zijn de designers vaak mysterieus, wereldbekend of nog net onder de radar, diep vanuit de buitenlandse ondergrond. Eén ding is zeker: ze trekken ons met hun sonische ontwerpen mee hun duisternis in. Deze week met nieuws van Wardruna, Staatseinde, Stupre, Sidus Atrum, Seadrake, Against I, Dual Analog, Boötes Void, Nature of Wires en Madil Hardis.

WARDRUNA
Enkele weken na hun nummer Solringen, laat de Nordic darkfolk ambient band Wardruna Skugge horen, wat zoveel als ‘schaduw’ betekent in het Noors. De tracks vond je op hun album Kvitravn al terug, maar deze keer gaat het om live-opnames. De band nam namelijk een live-opname op van dat album, nu onder de noemer KvitravnFirst Flight of the White Raven.
Ook bij Skugge krijgen we alvast een videoclip te zien: een indrukwekkende registratie van Wardruna’s grensverleggende virtuele release-show First Flight Of The White Raven die ze op 26 maart 2021 speelden.
We krijgen een sonische reis in beangstigende sferen te horen, waarin een dialoog tussen de mens en de shaduw wordt verklankt.
Frontman Einar Selvik legt uit: “Het is een nummer over schaduwen, echo’s en de balans tussen het zoeken naar antwoorden enerzijds en de innerlijke en uiterlijke rijkdom anderzijds.”

KvitravnFirst Flight of the White Raven verschijnt op 22/4 op Sony Music en kan je reeds voorbestellen.

Op 17 juli kan je Wardruna live aan het werk zien op de ‘Nordic Night Open Air’ in OLT Rivierenhof in  Antwerpen. Noteer ook alvast 24 februari 2023, want dan passeren ze in Cirque Royal in Brussel.

Website / Facebook

STAATSEINDE
Met hun nieuwe nummer en videoclip Babyboom Dictators steekt de Nederlandse punky EBM-act Staatseinde een dikke middenvinger op naar Putin.
Een grimmig beladen track, die met bubbelende synthlijn in uptempo een steunsong voor Oekraïne en een protestsong tegen Putin is. “Bye bye autocrats!”
Vanaf nu schenkt Staatseinde elke vrijdag de opbrengsten van hun Bandcamp-verkoop aan Oekraïne. “We steunen het dappere en heldhaftige volk van Oekraïne en hopen hen/jullie kracht te geven met onze gloednieuwe muziekvideo Babyboom Dictators!!!”, laat Neo weten. En dat doen ze door hun opbrengst te schenken aan de View On The East Foundation, opgericht door Monja Lamdahhi om een ​​muziekfestival te organiseren met artiesten uit Oekraïne. Toen kwam corona. En nu is er dit. Daarom wordt de stichting nu ingezet voor de inzamelingsactie voor kleine, lokale initiatieven. Het geld gaat rechtstreeks naar mensen in nood en diverse particuliere initiatieven. Zo is er de afgelopen dagen een bedrag gegaan naar een groep vrijwilligers die dieren bevrijdt uit huizen waar ze door eigenaren zijn achtergelaten, naar een Belg in Kiev die voor bejaarden zorgt die te ziek zijn om te vluchten en naar een vrijwillige brigade die zich bij het leger voegt om hun stad te verdedigen en kogelvrije vesten nodig heeft. Soms is het geld er al na 5 minuten. Directe hulp aan de lokale bevolking!

Je kan ook steunen door een directe donatie te sturen naar: View On The East Foundation – IBAN: NL59BUNQ2041037598 – mededeling: actie Oekraïne

Facebook Website Bandcamp

STUPRE
De Franse gothronicband Stupre releasede deze week samen met NotreGuide hun nieuwe ep Ma Tour De Babel. Een gratis digitaal ep, waarvoor je voor de vier tracks een vrije bijdrage kan schenken. Alle donaties worden naar het Franse Rode Kruis gestuurd om Oekraïense mensen te ondersteunen. Vier nummers, waaronder ook remixen door Suspifun en Subliminal Code met donkere beats, een presente EBM-sound en een klank net zo strak als skinny jeans! We kenden de band nog niet, maar dit is er eentje dat iedere EBM-liefhebber toch even moet beluisteren.

Ma Tour De Babel is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

SIDUS ATRUM
De spiraal van het leven wordt stevig verstoord in Oekraïne momenteel. En net op zo’n moment komt muziek ook in al zijn schoonheid, als reactie op smerigheid, ten volle tot leven. Met Spiral of Life laat de Oekraïense Yuliia Lykhotvor met haar one-womanproject Sidus Atrum een meedogenloos prachtig black metalalbum los. Donker en melancholisch fluisterend en vanuit razernij en wanhoop schreeuwend, zet ze de smerigheid in schoonheid neer in . Met attitude en een multitude aan emoties.

Spiral of Life is digitaal, op cd en op tape verschenen bij Kvlt und Kaos Productions.

Website / Bandcamp / Facebook

SEADRAKE
Het elektronische kunstcollectief Seadrake is ondertussen creatief sterk aanwezig in de wereldwijde synthpopscene. Door de talenten van electromachine-tovenaar Mathias Thürk (ex-Minerve) en bekroonde bassist/toetsenist Rickard Gunnarsson (Lowe, Statemachine) te combineren, vonden ze een sterke sound van gedurfde en krachtige muziek. Ze zetten vaak ook succesvolle samenwerkingen op met gastartiesten als Tom Åsberg (Brides of the Black Room, ex-Priest) en – ook nu voor deze nieuwe track – Dorian E (We Are Loveblind, Dear Strange, Lexy & K-Paul). Want die laatste klinkt dus inderdaad ook mee in de nieuwe single The Fever. Over de betekenis van buitensporig verlangen, tot het uiterste verleggen van de grenzen voor seks, liefde en gezelschap. Maar het gaat ook dieper in op excessen als verslaving en afhankelijkheid van lust, aandacht of zelfmedicatie. De zang van Dorian E geeft een bijna etherisch geluid aan Seadrake’s elektronische meesterschap en geeft kleur aan dit dark electro volkslied dat de complexe emoties van verlangen en liefde viert en aan de kaak stelt.

Ook Seadrake schenkt 100% van hun verkoop en streams aan het Oekraïense Rode Kruis.

Website / Soundcloud / Facebook

AGAINST I
De Zweedse Frederik Croona (Cynical Existence, Croona, Menschdefekt) is hier ondertussen geen onbekende meer. Ook met zijn nieuwe project Against I, weet hij ons te bereiken. Daarbij brengt hij een stevige EBM-electrosound die bot, schurend en onbegrensd klinkt.
Zijn debuutalbum O.M.G. werd deze week gelanceerd. Neen, we ontletteren dit niet als ‘Oh My God’, want deze O.M.G. betekent ‘Obscene Morbid Gore’ en brengt de meest donkere delen van het menszijn samen. Dood. Moord. Afgunst. Haat.
Om dat te verklanken, moet je stvig uit de hoek komen en daar slaagt Against I wel in, met 4 nieuwe nummers en 2 remixen door Teknovore en DeathVerified. Behoorlijk clubby tracks, waar vooral de melodieus agressieve synths en gitaren centraal staan, gecombineerd met het kenmerkende geschreeuw van Frederik. Beklijvend!

O.M.G. is digitaal verschenen bij Insane Records.

Bandcamp / Facebook

DUAL ANALOG
Dual Analog
uit Seattle, opgericht door Chip Roberts en Kurtis Skinner, beschrijft zijn sound treffend als turbowave. Met vijf ondertussen, weten ze elementen van metal, new wave, industrial en wereldmuziek knap te combineren door gelijke delen Moog en Marshall te mixen. Dat levert een sound op, beladen met weelderige, sexy zang ondersteund door pakkende basgrooves en gladde hooks, alles onder een laagje verpletterende heavy metal gitaarriffs en ritmische drums.
Op hun nieuwe album laten ze spiritualiteit met seksualiteit versmelten. Lust, Worship & Desire is conceptueel geïnspireerd door het boeddhisme. Het album opent met de verteller die voor de eerste keer wordt gekust. Na jaren zonder genegenheid te hebben geleefd, besluit hij dat vrouwelijke liefde ontbrak in zijn leven. De verteller wijdt zijn hele bestaan ​​aan het terugwinnen van die genegenheid en de gevoelens die het hem gaf. Nadat hij zich realiseert dat hij nooit een ervaring op dezelfde manier zal hebben als de eerste keer, ontdekt hij dat zijn leven al compleet was. Er ontbrak niets.
Alleen door te leren leven zonder gebrek, kunnen we verlichting bereiken. Het album eindigt met de verteller die leert leven met waardering voor het heden en het vluchtige karakter van alle dingen leert.

Lust, Worship & Desire is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

BOÖTES VOID
Begin 2019 ontstond Boötes Void als een zijproject van enkele Duitse muzikanten. Na hun eerste concert, trokken ze de Soundbath Studios in Rothenburg in om de eerste opnames te maken, waarna de liveshows volgden. In een occult sfeertje, volgt nu hun eerste plaat C.O.L.D. (Circle Of Life And Death). Een album voor de liefhebbers van occulte black metal, waarop we de cirkel van het leven en de dood doorlopen aan de hand van de 7 tracks die elk de naam dragen van een Keltisch / Wicca-jaarfeest.

C.O.L.D. is digitaal verschenen bij Ketzer Records.

Bandcamp / Spotify / Facebook

NATURE OF WIRES FEAT. MADIL HARDIS
Borealis is de nieuwe single van Nature of Wires en laat opnieuw de verbluffende stem van de Duitse soprane Madil Hardis horen. Het is de eerste single van het aanstaande darkambientalbum Building Reflections.  Daarmee is deze single één van de slechts twee track met vocalen, want de andere 8 tracks van het nieuwe album zijn instrumentale darkambientnummers. “Ze zijn allemaal geschreven in een tijdsbestek van slechts een paar uur op een sombere zaterdagmiddag in november 2021. Toen nodigde ik Madil uit om wat van haar kenmerkende etherische, dromerige sopraanzang bij te dragen. Een beetje anders dan de norm en met een lengte van ongeveer 24 minuten is het (blijkbaar) de perfecte lengte voor als je in bad zit!”, laat bezieler Gary weten.

Borealis is digitaal verschenen. Het album Building Reflections verschijnt op 25/3 digitaal en kan je reeds voorbestellen.

Madil Hardis / Nature Of Wires

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More