Home Belgisch In het repetitiekot van SPOOK

In het repetitiekot van SPOOK

by Björn Comhaire

Ze omschrijven hun muziek als ‘postwestern’ of ‘free country’, wij horen een mix van americana, flarden jazz, best wat psychedelica, een kluts prog-ritmiek en vooral veel pedal steel.
‘Ze’ dat zijn Filip Wauters (Backback, Het Zesde Metaal), Nicolas Rombouts (Dez Mona, Zita Swoon, BRZZVLL) en Simon Segers (Black Flower, De Beren Gieren) aka SPOOK. Een bandnaam die heel wat associaties oproept maar die er eigenlijk spontaan en zonder veel bijbedoelingen kwam. Zoek er dus vooral niet teveel achter.

Nicolas Rombouts, Simon Segers en Filip Wauters aka SPOOK © Björn Comhaire

Recent verscheen SPOOKs eerste, naamloze, album (W.E.R.F. Records) op de streamers, op 18 maart is de lp beschikbaar en op 21 maart komen ze hun werk live voorstellen in de Handelsbeurs in Gent.
Wij mochten een uurtje meeluisteren tijdens de repetitie.

Filip Wauters aan de pedal steel © Björn Comhaire

SPOOK ontstond in 2019 toen Filip Wauters een ‘carte blanche’ kreeg van de organisatie van het Gentse Citadelic jazzfestival. Hij trommelde Simon en Nicolas op om een gelegenheidsband te vormen. De gelegenheid viel blijkbaar zo goed mee dat ze besloten een album op te nemen en als band verder te gaan.

De basis van hun geluid is een onderzoek naar de muzikale mogelijkheden van een groep gebouwd rond de illustere pedal steel. Een ongewone keuze en eentje die zorgt voor een interessant contrast met de vaak gitaar, saxofoon of piano gecenterde trio’s.

De nummers ontstonden als vage, muzikale schetsen uit het immer borrelende brein van Wauters.
Een middagje samen spelen volstond om die aanvankelijke erg embryonale songs te laten rijpen tot volwaardige composities. Improvisatie, onderzoek en de manipulatie van hun respectievelijke instrumenten en effect pedalen leveren vaak weidse, soms eerder hermetische soundscapes en muzikale verhalen op.

“Je hoort de vrijheid in alle nummers. We denken niet vanuit concepten als solo en begeleiding maar werken met contrasterende solo’s en vertrekken vanuit het collectief eerder dan de individuele muzikant”, verduidelijkt Nicolas. Vrijheid, spontaniteit en improvisatie zijn sleutelbegrippen en om die te vrijwaren wordt het aantal repetities beperkt tot euh… 1.

Wil je weten hoe al dat creatief pedal steel geëxperimenteer klinkt, dan kan je nu al op de streamers terecht voor het debuutalbum van SPOOK. Nog interessanter wordt het echter als je de band live gaat bekijken en dat kan hier:

21/03 – Handelsbeurs, Gent
13/04 – De Studio, Antwerpen
20/04 – Nona, Mechelen
08/05 – Wilde Westen, Kortrijk

© Björn Comhaire

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More