Home nieuws Uitheems Geduister #172

Uitheems Geduister #172

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

De duisternis neemt toe in hart en ziel en in de dagelijkse conversaties…
“Hoe was jouw dag?”
“Ik vertrok in het donker en kwam thuis in het donker. Ik heb geen dag gehad. Enkel 50 tinten donkere kringen onder mijn ogen.”
Om te beluisteren in eender welke donkere kring: het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van S Y Z Y G Y X, Aevum, Vulture Lord, Violent Vickie, NNHMN, Meslamtaea, Minneriket, Dissonance, iVardensphere en The Devil & The Universe.

S Y Z Y G Y X
De Amerikaanse Luna Blanc leeft om haar eigen emoties te overstijgen door middel van haar muziek. En dat laat ze horen met haar soloproject S Y Z Y G Y X. Sombere post-apocalyptische soundscapes versmolten met retro-pop synthlijnen voeden haar geluid. Einvorig jaar bracht ze haar album Immortal uit. Daaruit laat ze Te Siento, Tan Dentro (vertaling: ik voel je, zo vanbinnen)vanaf nu ook voorzien van een knappe videoclip. De combinatie van Spaans en Engels zorgt voor een extravagant exotische toets in een donkerkoude track vol haakse triggers.

Immortal is digitaal, op cd, cassette en vinyl verschenen bij Cold Transmission.

Facebook Bandcamp

AEVUM
Aevum releasede deze week hun nieuwe single Holy Alix. Hetis de tweede single die de zevenkoppige Italiaanse band laat horen uit hun nieuwe album Glitch, dat in de lente verschijnt.
“All my life I have been waiting for her like an angel from the sky. All my sufferings they just disappear she’s the essence of life”, klinkt het in een gothrockduet, met symfonische metalriffs en -drums op de achtergrond.

Glitch verschijnt op 15/4 bij het Darktunes Label.

Facebook / Bandcamp

VULTURE LORD
We krijgen niets meer dan een portie beestige vuiligheid uit de klankkasten van Vulture Lord. Dat de band – na 18 jaar – terug is, lieten ze vorig jaar horen met hun album Desecration Rite. Daarop schreeuwden de black metal veteranen haat en toewijding aan de oude black metal-idealen.
We krijgen een nieuwe track te horen met Hark! The Hymns of War. Een schepje bovenop de heersende beestigheid!

Deze track verschijnt binnenkort op het split-album Deathiah Manifesto met de Poolse band Black Altar, dat in februari verschijnt bij Odium Records De release verschijnt in een 12 panel digipack in de vorm van een omgekeerd kruis, op zwarte vinyl, en in april ook in een die-hard-versie. Voorbestellen kan reeds.

Facebook / Bandcamp

VIOLENT VICKIE
Gewelddadige Vickie slaat weer toe me een sonische aanval. Deze keer lanceert ze de Dimension 23 Remix van het nummer The Gloom. Het gaat om een donkere punky dance-remix het angstaanjagende nummer van de Amerikaanse synthriotartieste door de technotranceproducer Dimension 23 van de rave-hit Imokruok (1997). Het is het tweede nummer van Violent Vickie’s Division Remixes lp die in maart 2022 uitkomt en er hoort een fijne dark popart visual bij.

The Gloom (Dimension 23 Remix) is digitaal verschenen.

Facebook Website

NNHMN
Het Berlijnse onmenselijke duo Lee en Michal van NNHMN heeft net een nieuwe videoclip uit. De ᴘᴇʀɪɢᴇᴇ ꜱʏᴢʏɢʏ – track vond je al een tijdje terug op hun laatste release 𝓣𝓸𝓶𝓸𝓻𝓻𝓸𝔀’𝓼 𝓗𝓮𝓻𝓸𝓲𝓷𝓮. Snijdende synths en de ijlkille vocalen laten een emotieloos dansbare song horen, gevuld met bittere ritmes.

Ze noemen het zelf een fenomenaal neon-noir goor verhaal en namen de clip op in oktober, toen ze voor de eerste keer live in Londen speelden. Het concept, de regie, de casting en de productie van het geheel zijn de verdienste van de Italiaanse filmregisseur Simone Pellegrini: “Perigee Syzygy komt uit verschillende richtingen en evolueerde meerdere keren voordat het werd gefilmd… zwaar geïnspireerd door zwarte horror B-films, Gaspar Noe’s Imaginarium en de sfeer van de underground clubs. Ik wilde dit korte fantasieverhaal creëren, beginnend met herinneringen aan een avondje uit, maar door een diepe val in de veranderde toestanden, blijkt het einde sinister en dodelijk te zijn. Met de samenwerking van de twee hoofdrolspelers, Olivia en Benjamin, draagt ​​hun natuurlijke talent van optreden bij in de ontwikkeling en de overgang van de personages.”

Tomorrow’s Heroine is digitaal en op vinyl verschenen.

Facebook Bandcamp Website

MESLAMTAEA
Opgericht in 1998 als soloproject van multi-instrumentalist Floris Velthuis, is de Nederlandse metalband Meslamtaea inmiddels uitgegroeid tot een trio. Hun vierde album Weemoedsklanken komt er binnenkort aan en daaruit laten ze alvast Uiteengevallen horen. Een nummer dat hun inspiratie uit de Noorse black metal mooi in de zwarte verf zet en nogmaals bewijst dat de Nederlandse taal zich daar knap bij aansluit. Toch eigenen ze zich steeds een bepaalde eigenzinnigheid toe door bijvoorbeeld ook in deze nieuwe blackmetaltrack ook een saxofoon en vocoder te gebruiken.
Een heerlijk traag nummer, waarin de spoken words van Fraukje van Burg (Doodswens) komen in een jazzy doom metalsfeertje.

Weemoedsklanken verschijnt op 25/2 op vinyl en cd bij Babylon Doom Cult Records en kan je al voorbestellen.

Facebook

MINNERIKET
Met lange, onbegrijpbare titels en een romantische blackmetalsound lanceerde de Noorse metalband Minneriket zijn nieuwste album Gjennom Meg Går Ingen Til Hvile. Minneriket is het werk van zanger / multi-instrumentalist Stein Akslen. Met invloeden uit de punk, goth en klassieke muziek, weet hij toch de intensiteit van de vroege Noorse black metalscene vast te houden.

Met een uitgebreide lijst van 17 gastmuzikanten, laat Akslen tien tracks horen, op Gjennom Meg Går Ingen Til Hvile. Het album is digitaal en op cd verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

DISSONANCE
De darkwave artieste Cat Hall is terug, met haar project Dissonance. En ze verkent de passie, met haar nieuwe single Slowburn. Passie, een diepe liefde en emotie die lichaam en ziel verteert. “Ik schreef dit terwijl ik de vele allesverslindende passies van mijn leven overwoog. Passie om te schrijven. Passie voor kunst. Passie voor de natuur, voor de planeet. Passie voor wetenschap. Passie voor de mensheid. Passie voor de individuen van wie ik hou. Ook het pijnlijke besef dat – ondanks mijn intense gevoel, acties en orkestraties – aan deze dingen, plaatsen, mensen en processen een einde komt. Ik kom tot een einde. Mijn passies sterven met mij”, legt Hall uit.Slowburn is een track met impact. Cybercabaret gevuld met de rijke, vurige zang en beklijvende melodieën van Cat Hall.

Slowburn is beschikbaar op alle digitale platformen.

Bandcamp / Facebook

IVARDENSPHERE
Iets wat we nog vaker willen horen, is de experimenteel tribale electro-industrialsound van iVardensphere uit Canada. De single The Shattering Queen kondigt alvast hun nieuwe album aan. Een adembenemend ritmespel in okrkestrale crescendo’s vol intense kracht!
Traditionele percussie uit alle hoeken van de wereld – Taiko, Surdo, djembé, pauken en meer – worden behendig vermengd met allerlei soorten percussiegeluiden: hamers en aambeelden, dichtslaande deuren, zelfs het geluid van een afvalcontainer die wordt geschopt.

The Shattering Queen is digitaal verschenen als maxi single. Je vindt er ook nog de remix door Moris Black op terug en een remix vn de track Ragemaker door Slighter.

Het album verschijnt op 25/2 bij Metropolis Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

THE DEVIL & THE UNIVERSE
De duivel, het universum en de geiten… ! Goatopia!, het nieuwe album van The Devil & The Universe is er en dat lanceerden ze met de nieuwe single Viva! GOATopia. Conceptueel is GOATopia gebaseerd op grote utopisten als Thomas Morus. Zijn roman Utopia uit 1516 wordt beschouwd als het startpunt van het genre dat een mogelijke toekomstige manier van leven of sociale orde formuleert. Thomas Morus vertelt over een fictief eilandkoninkrijk waar nieuwe sociale concepten worden geleefd. The Devil & The Universe gebruikt dit soort ideeën en creëren hun eigen geitenutopia. In een wereld die uit balans is, is de Weense band terughoudend om dystopische voorspellingen onder ogen te zien. Ze ontmaskeren het spook van de toekomst door er het geitenmasker op te zetten.
De Weense meesters van de goat wave laten hun muzikale draaikolk van utopische visioenen en wensdroombeelden van een toekomstig verleden los en prikkelt alle fantasie!

Goatopia is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More