Home nieuws Uitheems Geduister #169

Uitheems Geduister #169

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Een nieuw jaar, nieuwe duisternis en nieuwe nachtmerries. We weten dat de einder oneindig is… en toch blijven we de grenzen van de horizon najagen. Het Luminous Dash-team wenst jullie ook in 2022 heel mooie duisternissen toe! Ook deze week met het Uitheems Geduister-nieuws van The Black Capes, Age Of Distance, Nino Sable, Mokroïé, Nocturnal Graves, Død, Helleruin, De Gevreesde Ziekte en The Sea At Midnight.

THE BLACK CAPES
De Griekse gothrock-/ postpunkband The Black Capes’ derde album Looks Like Death zit er bijna aan te komen. De metal invloeden lijken met de jaren te verminderen, want in de eerste track die we van dit nieuwe album te horen krijgen, klinkt vooral een degelijke klassieke gothrocksound.
Met The Rejects Anthem laat het viertal uit Athene alvast een melodisch en krachtig nummer horen. Met postpunk ritmes en gitaarlijntjes vergezeld door een goth grafstem die melancholisch doorheen de track wondert.

Looks Like Death verschijnt op 3/3 bij The Council of Bones (U.S.) en Ikaros Records (Europa).

Facebook / Bandcamp

AGE OF DISTANCE
Het lijkt om een nieuw Duits project te gaan of er is althans (nog) niet veel over terug te vinden of tot bij ons van geraakt. De Duitse darksynthwaveband Age Of Distance laat met hun (eerste?) nieuwe nummer Destination Nowhere een ijskoud nummer horen, waarin we broeierige ritmes de track horen voortstuwen en vocalen die in de eerste minuut wat aan Anne Clark doen denken. Jammer genoeg blijven de spoken words emotieloos, koud en met weinig intonatie doorklinken in de rest van het ietwat eentonige nummer. De Berlijnse kilte zit er typerend in vervat, maar al bij al is het een track die ons weinig beroert.

Bandcamp / Facebook

NINO SABLE
De maandelijkse nieuwe, zondagse track van Nino Sable (Aeon Sable) had je nog tegoed van ons. En dat is deze keer The Train, een track die het mechanistische karakter meedraagt in repetitieve drumslagen en stomende soundscapes, waarbinnen Nino’s stem doortastend in desolate sfeer weerklinkt. Hij schreef het nummer al in 2001 in het station van Herverst-Dorsten (D), maar vond de tekst pas dit jaar om de song af te werken tot iets waarin we misschien allemaal wel ‘iets’ herkennen.

I am drowning in the rain,
forever waiting for the train.
I am counting my steps,
I am counting my steps in ISOLATION.

The Train is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

MOKROÏÉ
Mokroïé is het elektronische (triphop, pop, industrial, soul) project van de Franse Francesco Virgilio, waarbij hij muziek, beeld en remixen combineert.
Na het verschijnen van zijn kritisch onthaalde album Machines & Soul, lanceerde hij enkele weken terug zijn ep Works2k21, waarop we vier sterk klinkende tracks terugvinden: een nieuw instrumentaal nummer en drie remixen die hij maakte voor de bands Trank (FR) en Howlite (AU), waarmee hij vaker samenwerkt.
Natural [Unstoppable Process] is zijn nieuwe, post-apocalyptische instrumentale electrorocknummer, dat explosief en psychedelisch klinkt. De track beschrijft een ontketende, ontembare en destructieve aard, die de klimatologische verwoestingen voortzet die exponentieel zijn veroorzaakt door de mensheid, niet in staat om verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Works2k21 is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

NOCTURNAL GRAVES
De deathmetal titanen Nocturnal Graves vallen aan in de eerste week van het nieuwe jaar! Hun nieuwe gif kreeg de titel An Outlaw’s Stand en laat de samensmelting van de smerigste en meest rauwe elementen van death, thrash en black metal horen.
De band is actief sinds 2004 en na enkele line-up-wissels zijn het nu J.R. (drums, gitar, bas, zang), Decaylust (gitaar, zang), Shrapnel (gitaar) en Prain (zang). Bij het begin van de pandemie sloot de band zichzelf op om dit vierde album te schrijven en op te nemen. De apocalyptische metal van de Australische outlaws explodeert als een atoombom en laat totale verwoesting achter op zijn pad. Hun meedogenloze aanval van pure brutaliteit laten ze horen in acht tracks.

An Outlaw’s Stand is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Season of Mist Underground Activists.

Facebook

DØD
Het geduister dat in deze eerste week van het nieuwe jaar aantreedt uit Hongarije komt als verpersoonlijking van de Dood. Het ritualistische dark ambientproject DøD bracht vorig jaar zijn debuutalbum Allegory Of Death uit en bracht bij de track Allegory Of Death VIII een videoclip uit die de stank van de hel uitademt.

En dat is nog niet alles, want het is meteen ook de aankondiging van hun tweede album Nightmares By Imprisoned Soul, waarbij je zeven tracks mag verwachten die je het rijk der nachtmerries inleiden.

Ontdek hier alvast dat debuutalbum met acht occulte dark ambient tracks en bereid je voor op nog erger.

Facebook / Bandcamp

HELLERUIN & DE GEVREESDE ZIEKTE
Een nieuw album zag deze week bij de noorderburen het leven: Invincible / Ω. Het gaat om een split release van de Nederlandse projecten Helleruin en De Gevreesde Ziekte.
Eerder dit jaar, bleek Helleruins debuutalbum War Upon Man een hit te zijn bij de fans van de tweede golf van black metal. Het is het soloproject van Carchost, die deze ‘spirit’ levendig wou houden en drie nieuwe memorabel frigide tracks schreef voor deze split release.
Maar ook De Gevreesde Ziekte veroorzaakte beweging in de underground van de Benelux, met de ep Ω. De identiteiten achter dit project zijn in mystiek gehuld, maar we weten wél dat het om een vijfkoppig project uit Eindhoven gaat. Ook zij schreven een nieuwe track om toe te voegen: Zwartgallig overbrugt de kloof tussen de nineties en hedendaagse blackmetal.
Zo presenteren ze zes nummers, goed voor 45 minuten uit het Noorden en het Zuiden der Nederlanden!

Invincible / Ω is digitaal, op cd, mc en lp verschenen bij het label Babylon Doom Cult Records.

Helleruin / De Gevreesde Ziekte

THE SEA AT MIDNIGHT
Coldwave-/ shoegazeband The Sea At Midight uit LA bekoort ons opnieuw met een nieuwe track. Het is toch ook weer vooral de stem van Vince Grant die daar een grote rol bij speelt. En de track Oceans zelf, waarbij deze keer de prominent aanwezige doffe drums voor warmte zorgen en het hele nummer eigenlijk hoopvol energiek klinkt.
Well, we can feel our oceans too!

“I can feel my oceans
running to you
we can dive beneath
the silver blue
I can feel my oceans running
running…”

Oceans is digitaal verschenen en is één van de nieuwe nummers op het nieuwe album van de band dat in de komende maanden verschijnt.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More