Home Grensverleggers Uitheems Geduister #163

Uitheems Geduister #163

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Vandaag helemaal alleen… dansend in het donker met het Uitheems Geduister van deze week. Met nieuws van Deine Lakaien, Ludovico Technique, The Devil And The Universe, Tigercide, SINthetik Messiah, The Black Veils, Orcus Nullify, All Are To Return, Nightshade en Cynic.

DEINE LAKAIEN
De Duitse new wave iconen van Deine Lakaien releaseden in 1986 reeds hun debuutalbum, maar blijven actief. Als vervolg op hun dubbelcd Dual hebben ze net hun nieuwe album Dual+ uit, de nadruk ligt op coverversies van hun grootste invloeden. Wij zijn absoluut nu al verknocht aan de diep melancholische pianocover van Losing My Religion (R.E.M.). En bands die het zowel aandurven, maar daarenboven ook aankunnen om Pink Floyd te coveren, verdienen lichte aanbidding. De experimentele aanpak van het avant-gardeduo wordt hier in het bijzonder door pianist Ernst Horn in de verf gezet, terwijl de unieke stem van Alexander Veljanov  daar nog een schitterende laag melancholie bovenop doet. De scheidingslijn tussen covers en originele nummers vervaagt in iedere track, totdat ze geen betekenis meer heeft voor de schoonheid die wordt onthuld in hun muziek…

Dual+ is digitaal en in beperkte oplage op cd en vinyl verkrijgbaar bij het label Prophecy Productions.

Facebook / Bandcamp / Website

LUDOVICO TECHNIQUE
Voor de afgelopen Black Friday, lanceerde Ludovico Technique zijn nieuwe donkere single Noise Is Gone. Met deze gothic-/metalsingle dwingt hij de luisteraar in een keurslijf tijdens een heftig delirische reis, een ontrafeling van de geest… Diep meeslepende synths en beats deze keer, Ben V. grimmig verleidelijk zingend en een vrouwelijke koorzang als backing line.
Als een ware lord der vampieren, lijkt Ben V. (de ziel van Ludovico Technique) een sprankel Rob Zombie in zijn bloed te hebben zitten. Een project dat zowel qua sound, stem, sfeer en esthetiek best goed bedacht is!

Noise Is Gone is digitaal verschenen.

Facebook Website / Streamingplatforms

THE DEVIL AND THE UNIVERSE
“Io Pan Io Pan Io Pan.” The Devil And The Universe eert in hun nieuwe single de god Pan en laat ons deelnemen aan het ritueel met de grote god Pan hemzelf in de bijhorende videoclip. The Great God Pan (Long Live The Great God Pan) is één van de tracks die op hun aankomende album Goatopia zal verschijnen. Drijvend meeslepend, met warm experimenteel tribaal ritmewerk, maar evengoed voorzien van een grimmige kilheid met mechanische drums, zwevende synths en vervormd grimmige vocalen.

Goatopia verschijntop 28/1/2022 digitaal en op cd bij het label Solar Lodge en kan je al voorbestellen.

Facebook

TIGERCIDE
Tigercide is een darkwave-act uit LA, die deze week hun single I Of Tiger op de wereld losliet. De track raakt de ziel, als een herinnering om je bewust te zijn van de chaos van je externe en interne wereld en wil de luisteraar aanzetten om zijn ware pad te volgen, ongeacht de manier waarop de wereld beweegt. Geest en lichaam in harmonie, omdat niemand de ziel kan ontwapenen dan het eigen zelf. Een beetje zweverig? Het idee achter de track wel, ja. En dat mag. Qua geluid echter, brengen ze  licht in het donker, met een verleidelijk vuile synth hook en een groezelig ritme. Zangeres Shexist vaart boven de elektronische chaos van St Brendan, om hun ​​allesoverstijgende boodschap over te brengen.

I Of Tiger is digitaal beschikbaar.

Facebook / Website

SINTHETIK MESSIAH
De koning van industrial bas uit Louisiana (USA) is terug, met een nieuwe single. Met Religious Soldier gaat hij nog verder met zijn eclectische, agressieve geluid en is een aanval naar alle vormen van religieuze hypocrisie. De track gaat over het ontmaskeren van religieuze leiders voor hersenspoeling en misbruik van hun volgelingen en hoe specifiek ze willen dat hun kudde “goede soldaten” zijn in hun eigen verdraaide versie van wat het betekent om God te dienen. Deze single van Sinthetik Messiah zet de toon voor het aankomende album. De sonische hamer haalt muzikale inspiratie uit de hardcore drum-‘n-bass, power noise, ebm en old-school industriële muziekscènes. Zanger Bug Gigabyte gaat in de zang over van een punkrockachtige schreeuw naar een volledig mannenkoor. Tekstueel smeekt hij het publiek om wakker te worden en niet in een sekte te vervallen.
De videclip toont een neppriester die een nep-uitdrijving uitvoert op een gehersenspoelde vrouw.

Religious Soldier is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

THE BLACK VEILS
De Italiaans newwave-/ postpunk-/ shoegazeband The Black Veils heeft zijn nieuwe, derde album Carnage uit.
Sinds 2014 vormen Gregor Samsa (a.k.a. gregorsamsaestmort), Filippo Scalzo (Caron Dimonio) en Mario d’Anelli (European Ghost), samen het Italiaanse project The Black Veils en schrijven ze boze postpunknummers. Leonardo Cannatella (BeStrass, Leva) kwam er in 2018 bij als drummer.
Enige donkere romantiek is hen niet vreemd… “Vous-avez dit l’amour? J’ai entendu la mort”, klinkt het nu in één van de 9 tracks van hun nieuwe album, dat al voor de pandemie werd geschreven en opgenomen.
Inhoudelijk gaat Carnage over de rollen van het slachtoffer en de onderdrukker: posities die altijd inwisselbaar zijn in allerlei relaties.
Ruig en direct, met een gewelddadige bassound, scherpe gitaren, dynamische zang en meedogenloze drums met  effecten van slapeloosheid en een flinke dosis zwarte humor.

Carnage is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Icy Cold Records.

Facebook / Bandcamp

ORCUS NULLIFY
Donker en alternatief. Orcus Nullify bracht zijn ep To Beautiful Hell uit, alsof het een update van hedendaagse stand van zaken is, uit. Een maatschappijkritische oevre dat verwijst naar de vernietiging en ommekeer van het milieubeleid, zoals terugtrekking uit het Paris Climate Accord, de beëindiging van de Clean Water Act en het terugdraaien van de klok op mensenrechten.
Het titelnummer Beautiful Hell schetst het contrast tussen de schoonheid van deze planeet en de rottende staat van politieke zaken. Het deuntje Under his Eye is gericht op wat schijnbaar een pad is naar een neo-nazi-christelijke staat. Night Bird Cries is een klaagzang over de teloorgang van ons milieu en onze moraliteit, die steeds meer om onze aandacht wedijveren maar genegeerd worden.
Kwaadheid uiten in schoonheid. Het is een gave.

Beautiful Hell is nu beschikbaar in digitaal formaat via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

ALL ARE TO RETURN
All Are To Return, het Nederlandse duo F. en N., is exact een jaar na het verschijnen van hun debuutep terug met een vervolg. Ook op All Are To Return II laten ze een indrukwekkend experimenteel geluid horen, als reflectie op de dynamiek van ruimte en opsluiting. De evoluerende composities zijn hard, maar toch gelaagd. Er is nuance in expressie: de zang is responsief en confronterend, de gitaren snijden in de dichte synth-drones en een schaarse melodie barst los te midden van pulserend geluid.
“Een uitgeputte menigte die wegkwijnt, gebonden aan massaal geproduceerd verlangen. Elk scherm is als een ​​raam zonder lucht, niets anders dan echokamers van angst. Wachttorens van spiegelglas. De ondoorzichtigheid van macht die doordringt, produceert en onderwerpt. We zijn allemaal beperkt tot de gefragmenteerde totaliteit van willekeurig toezicht. Geen wereld waarheen men zou kunnen vluchten.”, is de gedachte die de band achterlaat bij zijn tweede ep-release.
Bij de release brengen ze ook een videoclip van het nummer Carceri, een donkere noisecreatie die de angst tussen onze oren bekrachtigt in grauw inslaande elektronische percussie. Als een pad dat naar de dood leidt, brengt deze ritmisch duistere track ons in volle schoonheid in een brutale trance.

 (Her)lees hier ook een interview met de bandleden en onze review van de debuutep van All Are To Return.

De tweede ep All Are To Return is digitaal en op cassette verschenen bij Tartarus Records.

Bandcamp

NIGHTSHADE
Donkere industrial metal van het Zwitserse Nightshade weerklinkt in hun nieuwste album Sounds Of Dark Matter. Industreële zware riffs, gecombineerd met melodieuze sterkte in synths, gitaarsolo’s en zanglijnen. De zang klinkt verzengend, shreeuwend, maar mist ergens iets van pit en kracht… Een behoorlijk album, maar net iets te vlak van sound om uit het massa-aanbod binnen dit genre in ons oor te blijven plakken…

Sounds Of Dark Matter is digitaal en op cd verschenen bij My Kingdom Music.

Facebook / Website / Bandcamp

CYNIC
In hun geluid toont Cynic kruispunten met death metal, prog rock, thrash metal, experimenteel, new age, jazz fusion en een groot aantal andere sonische expressies. De band blijft dan ook best uitdagende muziek maken, sinds hun debuutalbum Focus in 1993. De band lag even stil, tot hun herstart in 2018 met het nummer Humanoid. Wat er in 2020 volgde, was voor iedereen een hel. De pandemie was voor geen enkele band een gift. Maar voor Cynic bracht dat jaar – in volle creatie van hun 4de album – nog meer vreselijke gebeurtenissen mee, die de vastberadenheid ver hun voortbestaan als band deed wankelen. Twee volkomen zinloze verliezen die de onmiddellijke zorgen van de band naar de achtergrond gooiden: de voortijdige dood van drummer Sean Reinert in januari, op 48-jarige leeftijd, en bassist Sean Malone in december, op 50-jarige leeftijd, waren schokkend en ondenkbaar.

Tot op heden blijft de toekomst van de band onduidelijk en onzeker. Wel is zeker dat Paul Masvidal (gitaar, zang, tekst), Dave Mackay (bas, synths, toetsen),en Matt Lynch (drums) in hun laatste groeispurt met het album Ascension Codes een verrijkend werk achter lieten, als een spoor van spirituele sonische reizen.

Ascension Codes is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More