Home nieuws Uitheems Geduister #155

Uitheems Geduister #155

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het leven in de grijze zone wordt in de donkere hoeken subtiel verlicht door de eerste hint van de opkomende zon… en het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Cabaret Voltaire, NNHMN, L’Avenir, Whispers In The Shadow, The Mission, Kolossus, Vampyrëan, Eva X, Child Of Night en October Noir.

CABARET VOLTAIRE
Afscheid van een elektronicatrendsetter, want op 21/9 overleed Richard H. Kirk op 65-jarige leeftijd. Hij was lid van het avantgardistische trio Cabaret Voltaire. Een band die sinds de jaren 70 even veel liefhebbers als tegenstanders kende.  Met de opmars van de punk werd het klimaat wat gunstiger voor de experimenteerdrift van de groep. Toen de acidhouse opkwam, bevond Richard H. Kirk zich opnieuw in de voorhoede van de Britse muziekscene. Als helft van Sweet Exorcist maakte hij in 1989 de house classic Testone en gaf hij het typisch Britse bleephouse-geluid vorm.

Na The Conversation (1994) verhuisde Stephen Mallinder naar Nieuw-Zeeland en was Cabaret Voltaire feitelijk ook een eenmansproject van Kirk geworden, en dat zou het ook bij de heropleving in de laatste jaren zijn. In 2016 trad het dan ‘legendarische’ Cabaret Voltaire op tijdens Dekmantel Festival in Amsterdam, voor vele generaties dance-liefhebbers die de groep met haar pionierswerk inspireerde. In 2020 verscheen het laatste Cabaret Voltaire-album Shadow Of Fear, waarna nog twee drone-projecten volgden.

R.I.P. Mr. Kirk…