Home nieuws Uitheems Geduister #155

Uitheems Geduister #155

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het leven in de grijze zone wordt in de donkere hoeken subtiel verlicht door de eerste hint van de opkomende zon… en het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Cabaret Voltaire, NNHMN, L’Avenir, Whispers In The Shadow, The Mission, Kolossus, Vampyrëan, Eva X, Child Of Night en October Noir.

CABARET VOLTAIRE
Afscheid van een elektronicatrendsetter, want op 21/9 overleed Richard H. Kirk op 65-jarige leeftijd. Hij was lid van het avantgardistische trio Cabaret Voltaire. Een band die sinds de jaren 70 even veel liefhebbers als tegenstanders kende.  Met de opmars van de punk werd het klimaat wat gunstiger voor de experimenteerdrift van de groep. Toen de acidhouse opkwam, bevond Richard H. Kirk zich opnieuw in de voorhoede van de Britse muziekscene. Als helft van Sweet Exorcist maakte hij in 1989 de house classic Testone en gaf hij het typisch Britse bleephouse-geluid vorm.

Na The Conversation (1994) verhuisde Stephen Mallinder naar Nieuw-Zeeland en was Cabaret Voltaire feitelijk ook een eenmansproject van Kirk geworden, en dat zou het ook bij de heropleving in de laatste jaren zijn. In 2016 trad het dan ‘legendarische’ Cabaret Voltaire op tijdens Dekmantel Festival in Amsterdam, voor vele generaties dance-liefhebbers die de groep met haar pionierswerk inspireerde. In 2020 verscheen het laatste Cabaret Voltaire-album Shadow Of Fear, waarna nog twee drone-projecten volgden.

R.I.P. Mr. Kirk…

NNHMN
In Berlijn kwam een avatar tot leven bij de lancering van de nieuwe single met clip Your Body van het darkelectroduo NNHMN (NoN HuMaN). Een niet menselijk lichaam neemt je mee door hun humeurige, provocerende track met rijk opwindende synths en kloppende ritmes die hun inspiratie vonden in de technowereld. Spookende zanglijnen kenmerken al hun tracks en ook bij deze slaagt Lee Margot hier in. Een track die doet denken aan Pain van Boy Harsher!

“We worden geïnspireerd door een gevoel van escapisme, waarbij we artistiek de wereld ontvluchten, op zoek naar metaforen om onze interesses uit te drukken”, laat het duo weten.

De video voor Your Body werd in samenwerking met NNHMN geregisseerd door Mathias Chumino (C03RA) en Leticia Almeida (Tanky).

Facebook / Soundcloud / Bandcamp

L’AVENIR
De toekomst ziet er donker uit, of zijn we nu pessimistisch? Het Amerikaanse darkwave soloproject L’Avenir weet dit in elk geval treffend te verklanken op hun pas verschenen album Shadow & Reflection. Ijskoude spiegelingen van synths drijven rustig verontrustend, aangestuwd door de begeesterde zang door het brein achter de toekomst Jason Sloan. En toch heeft de man al een heus verleden van meer dan 20 jaar als elektromuzikant en geluidskunstenaar. Hij richtte L’Avenir in 2012 op als een zijproject om zijn liefde voor dark synth- en minimal wave-muziek te verkennen, puur gemaakt op analoge en vintage apparatuur.

Shadow & Reflection is digitaal, in gelimiteerde editie op vinyl en op cd verschenen. Wie de cd bestelt, krijgt er de ep Souvenir (augustus 2021) bovenop als bonus.

Website / Bandcamp

WHISPERS IN THE SHADOW
25 jaar muzikale duisternis zag het licht tijdens de herfstequinox. Of 21 tracks, die een knappe retrospectieve betekenen als terugblik op de carrière van Ashley Dayour met zijn band Whispers In The Shadow. Met Gilding The Lily wordt er teruggeblikt van 1996 tot nu. De tracks werden opnieuw gemixt of heropgenomen en geven weer waar het om gaat voor Whispers in The Shadow, de essentie van het project.

Gilding The Lily – A Retrospective 1996-2021 is digitaal en vanaf december ook op vinyl verkrijgbaar. De lp-versie kan je ook al voorbestellen. Pushing The Daisies is een bonuscd die daar (bperkt tot 99 exemplaren) bovenop komt. Deze zal op geen enkel andere manier verschijnen, noch apart te verkrijgen zijn. Deze bonusrelease bevat de originele demo-opnames uit 1996 of het allereerste, prille begin van de band.

Facebook Bandcamp Website YouTube

THE MISSION
Ook The Mission brengt een verzamelaar uit met The Mission – Collected . “Dit is een release waarvan ik dacht dat hij er nooit zou komen. Een collectie van alle singles van the Mission tussen 1986 en nu, van Serpent’s Kiss tot Tyranny Of Secrets”, schrijft Wayne Hussey in zijn voorwoord van deze nieuwe compilatie.

The Mission – Collected  verschijnt op 22/10 in beperkte editie (2000 exemplaren) op genummerde triple vinyl, waarbij de 3 cd’s en 6 12” remix bonustracks horen. In de webstore kan je de eerste 500 nummers van de vinyleditie te pakken krijgen én ook een exclusieve download van de opnames van de legendarische shows in de Thekla in Bristol in 2013.

Website / Facebook

KOLOSSUS
BlacK metal met een grote K van Kolossus, want die liet net een nieuwe video los bij The Last Of The Titans. Mysterieus, donker en dramatisch klinkt daarmee het eerste nummer (van de acht) van hun aankomende album K. Angstaanjagende gitaarklanken en gewelddadig schreeuwende vocalen worden afgewisseld met melodisch diepdonkere zanglijnen in dit nummer. Andrea Mantelli zorgde voor de straffe videoclip bij The Last Of The Titans.  

Het verbaast steeds weer dat zo’n zwaar beladen metalsferen vaak neer gezet worden door slechts 1 persoon. Ook Kolossus in een soloproject, van Helliminator die je de fijnste deuntjes van obscure, mysterieuze maar ook extreme black metal aanlevert.

K verschijnt op 22/10 digitaal, op lp en op cd bij My Kingdom Music en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

VAMPYRËAN
Vampyrëan is het soloproject van Vlad Janicek van Nosferatu, die donkere vampyric rock levert in een klassieke gothrockstijl. Hij liet zopas Your Nightmare uitfladderen. Een duister en verwrongen inzicht in de geest van een demonische seriemoordenaar, met uitstekende gastvocalen van Chris Pohl van BlutEngel. Een zwaar intense track, gevuld met pijnlijke wanhoop.

Your Nightmare is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

EVA X
Van de Canadese electropopartieste Eva X kregen we deze week haar nieuwe single Machine, die haar nieuwe album I Dream Of Reality aanondigt.

Over het nummer legt ze uit: “Ik heb een gecompliceerde relatie met mijn lichaam. Ik ben er dol op, maar soms zou ik willen dat het anders was. Ik schreef Machine op een kwetsbare moment, terwijl ik er alles voor had gedaan om me mooi te voelen zoals andere vrouwen op sociale media. Die esthetiek najagen met injecties en make-up was krachtig, maar ook eng – ik kon het gezicht en het lichaam creëren dat ik wilde, maar wat zou er gebeuren als het uitgewerkt was? Ik nam al deze verwarde gevoelens en goot ze in Machine. Toen ik de demo naar mijn coproducenten bracht, sprongen Shane en Adam er meteen op in en brachten het tot leven met een hectische energie die perfect weergaf hoe aanlokkelijk en isolerend die illusie kan zijn.”

De bijhorende videoclip is van de hand van Erik Gustafson (Grendel / Adoration Destroyed). “In de videoclip wilde ik onderzoeken hoe mooi zijn in de alternatieve gemeenschap eruitziet en aanvoelt, en hoe ver we gaan voor esthetiek.”, vult Eva X aan.

Machine is samen met en Grendel-remix digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

CHILD OF NIGHT
Het Braziliaanse label Wave Records liet ons deze week opnieuw kennismaken met een pareltje: het gloednieuwe album The Walls At Dawn van Child Of Night, coldwave-/ postpunktrio uit Columbus, Pittsburgh en Brooklyn.
Sinds 2017 zwoegend in de schemering en schaduw, is dit de eerste volledige plaat die Child of Night uitbrengt, met 9 tracks over transformatie en verlichting tegen de achtergrond van een instortend rijk.
Ervoer je  al langer de onweerstaanbare drang om in de duisternis te dansen? Probeer die niet langer tegen te houden… Deze exploratie met analoge synths, luidruchtige industriële dansbeats en wervelende gitaargedreven postpunk drijft je lichaam tot bewegen.

The Walls At Dawn is digitaal en in beperkte oplage van 200 stuks verschenen bij Wave Records.

Bandcamp / Facebook

OCTOBER NOIR
Na het overlijden van Peter Steele van Type O Negative, probeert October Burns die leegte te vullen als band sinds 2016. Dit doen ze met covers én eigen nummers. Hun zesde album Fate, Wine & Wisteria is deze week verschenen. Dertien tracks in gothrock-/metalstijl, met diepte en emotie beladen, in de stijl van bovengenoemde. Dertien verhalen over liefde, verlies, pijn en arrogantie.

Fate, Wine & Wisteria  is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Website Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More