Home Grensverleggers Uitheems Geduister #144

Uitheems Geduister #144

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Is het al opnieuw tijd om zo hard te leven om uit de huid, in de ziel te vallen? Nog niet helemaal? Ontdek dan zeker het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van A Place To Bury Strangers, Within Temptation, Vincent Crowley, Lord Agheros, Fatum Aeternum, Synapsyche, Alice Gift, Fenix e As Cinzas, Biomechanimal, Sentinel Complex, Whispers In The Shadow, Lola Demo, Crackdown en Clan Of Xymox.

A PLACE TO BURY STRANGERS
Noisehelden uit Brooklyn! De New Yorkse postpunklegende A Place To Bury Strangers startte 2021 met een wijziging in de line-up. Zo verwelkomden ze nieuwe leden John Fedowitz (bas) en Sandra Fedowitz (drums) van Ceremony East Coast. Jeugdvrienden van frontman Oliver Ackermann die vroeger samen speelden in de underground shoegaze band Skywave, dat futuristische punkmuziek maakte. Deze volgende fase is een sonische terugkeer naar de meest rauwe en losgeslagen sound van A Place To Bury Strangers, als een nieuwe chaotisch apocalyptische incarnatie.
We kregen met End Of Yhe Night en I Might Have al twee singles te horen van een aankomend ep, die Hologram zal heten en op 16/7 verschijnt bij hun kersverse, eigen label Dedstrange.
Met nummers over het verval van verbindingen, verloren vriendschappen en beproevingen van deze verontruste tijden, dient Hologram als een abstracte spiegel voor het moment waarop we leven. Dit wordt ons sonische vaccin om de verschrikkingen van het moderne leven te bestrijden deze zomer!

Facebook / Instagram

WITHIN TEMPTATION
We mochten vorige week hun – toch wel krachtige – nieuwe single Shed My Skin beluisteren en kondigden daarbij ook de virtuele tournee van Within Temptation – The Afthermath – aan. Normaal gezien zou deze beschikbaar zijn vanaf 8/7. De band laat weten dat ze uitgesteld werd naar 15 en 16 juli. Ondertussen zijn ze daarmee gedreven uitstellers van concerten, maar deze keer is het enkel en alleen omdat ze deze VR-ervaring tot in de puntjes kwalitatief willen afwerken. Verwacht dus het onverwachte! De tickets die je kocht voor de oorspronkelijke data, zijn uiteraard nog geldig en je kan het concert tot 48 uur nadien (her)bekijken.
Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

Facebook Website

VINCENT CROWLEY
Na 30 jaar als frontman van de black, death metalband bij Acheron, zet Vincent Crowley zijn carrière als solo-artiest voort. Beïnvloed door alle metalniches, leidt dit hem op een ander donker, macaber pad. Een pad dat hem tot zijn conceptalbum Beyond Acheron bracht, langs de ladder van de dood. Het neemt ons mee op een afschuwelijke reis met sombere doemverhalen, die een Allan Poe-achtige schaduw werpen.
Zijn album Beyond Acheron biedt daarmee acht duistere tracks in een knappe productie door Joe Viers en is digitaal verschenen, op vinyl, op cd en in een limited edition Wooden Box bij Odium Records.

Facebook

LORD AGHEROS
Gerassimos Evangelou brengt binnenkort, met zijn atmosferische metalproject Lord Agheros, een nieuw album uit dat meer originaliteit en volwassenheid zou laten horen dan ooit. Met Koinè, een Griekse term afkomstig uit het Hellenistische tijdperk, verwijst hij naar de periode dat het oude Griekenland ging aansluiten bij de Oosterse cultuur dankzij Alexander de Grote. Hiermee keert Evangelou terug naar zijn eigen muzikale en culturele verleden. Met een extremer geluid, dichtbij de oudere atmosferische black metal, maar uniek geïnfecteerd met de magie en esoterie van het oriëntaalse. Dat nieuwe geluid kunnen we nog niet bewonderen, want zijn laatst verschenen werk dateert van 5 jaar geleden, bij het verschijnen van het laatste Lord Agheros- album Nothing At All.
Het album Koinè wordt uitgebracht in februari 2022 bij My Kingdom Music.

Facebook / Bandcamp

FATUM AETERNUM
De Israëlische dark rock, metalband Fatum Aeternum liet vandaag zijn eerste single horen uit het aankomende album Goth’n’Jazz.
Steve Gershin (bas, zang), Evelyn Shor Gershin (viool, zang), Alex Zvulun (gitaar, productie), Mark Muzykant (drums) en Elad Gellert (saxofoon) zetten met Spiders meteen de combinatie van rock en metal met jazzy invloeden in de kijker. Een vivante, melodische track die recht uit een donkere cabaretshow zou kunnen komen! Fantastique!

Website / Bandcamp / Facebook / Spotify

SYNAPSYCHE
Een fijne heruitgave krijgen we van de Italiaanse darkelectro-act Synapsyche. De band werkt ondertussen in de studio aan opnames van nieuwe tracks, maar hun label Alfa Matrix besloot in tussentijd The Abbys Effect (2016) opnieuw uit te geven. Een album dat de bands handelsmerk met donkere electro en harde EBM werd.
Het album is digitaal verschenen, met een extra bonustrack: een verrassende cover van Moby’s Lift me up. En die klinkt gewoon verscheurend goed!

Facebook / Bandcamp

ALICE GIFT
Hij valt binnen het noise pop/coldwavegenre, maar kleeft zijn sound zelf graag het labeltje ’tropical goth’ op. De Frans-Duitse muzikant Alice Gift zit op het spoor van de woede en stelt met zijn nieuwe nummer corrupt machtsmisbruik aan de kaak. Hij schreef deze als reactie op de openbare onthullingen van slachtoffers, waaronder recente beschuldigingen tegen Marilyn Manson.
“Ik ben behoorlijk geschrokken van de beschuldigingen en heb veel medeleven met zijn slachtoffers die tijdens en na het misbruik door een hel moesten gaan”, zegt Gift. “Ook op idealistische wijze ben ik diep teleurgesteld omdat de kunstenaar altijd de kant koos van de zwakken en gemarginaliseerden en zich voordeed als slachtoffer van de op macht beluste elite. In plaats daarvan, met de hulp van zijn even corrupte entourage, exploiteerde hij zijn fans door geld te verdienen met hun angsten en woede in zijn voordeel, en misbruikte hij zijn gewonnen macht met psychologische manipulatie en seksueel geweld. Dit lied is een waarschuwing voor de overgebleven roofdieren die er zijn. Als ze van plan zijn opnieuw te jagen, moeten ze zich ervan bewust zijn dat het deze keer hun allerlaatste prooi kan zijn.“

The golden calf looking down on you
Melted gold is flowing from your soul
He monetized your fear and anger
To make the ugly even more fashionable

The Last Prey is een furieuze gothrocktrack die slachtoffers aanspreekt en erkent en roofdieren afkeurt, vooral in de entertainmentindustrie. We kregen er deze week een video bij van een live optreden. Noisy, met rebels hoge stem herken je deze track als duidelijke anti-reactie op The Beautiful People.
Alice Gifts meest recente album Alles Ist Gift is digitaal verschenen bij Cymbeline Records en op cd en vinyl bij No Emb Blanc.

Facebook / Bandcamp

FENIX E AS CINZAS
In Brazilië ontpopte zich met Fenix e As Cinzas een nieuw postpunkproject in de undergroundscene. Felipe Fenix (zang, gitaar), Gabe Halencar (bas, zang), Rodrigo Leal (drums) brachten hun eerste single Emergência uit deze week.
Felipe Fenix deed zijn ervaring op in alternatieve bands en belicht in deze nieuwe formatie rock met timbres en texturen uit de 80’s en 90’s. In Portugees gezongen teksten, gitaar, bas en drums, dissonante stemmingen en improvisatiemomenten monden uit in vervormde mantra’s .
Emergência klinkt noodzakelijk snel en intens in de typerende postpunksfeer. Een track die gaat over hoe weinig de publieke rampspoed wereldwijd heeft geholpen voor sommige individuen in de samenleving, om hun manier van denken en handelen te veranderen in relatie tot anderen.
Emergência is digitaal verschenen bij het Braziliaanse underground label Wave Records.

Facebook / Bandcamp

BIOMECHANIMAL & SENTINEL COMPLEX
Na het erg dansbare End Your Life enkele maanden geleden, kregen we deze week een nieuwe maxi-single, waarvoor Biomechanimal deze keer samen met Sentinel Complex aan de slag ging.
Hun track Crown Of Glass laat een ijzersterke industrialsound horen. Een intense mashup van geluiden en stijlen, met een spoor van vernietiging in hun kielzog. Beide acts leveren enorme vocale uitvoeringen en brute producties, met invloeden van symfonische metal, midtempo, ruige industrial, dubstep en meer. En dat hebben ze met deze samenwerking des te meer benadrukt!
Crown Of Glass is digitaal verschenen. Naast de originele track, vind je ook een instrumentale versie van het nummer en een remix door Moris Blak terug.

Biomechanimal / Sentinel Complex

WHISPERS IN THE SHADOW
De essentie van 25 jaar, van 1996 tot 2021, Whispers In The Shadow. Gevat op Gilding The Lily. Het retrospectieve album van de band is er nog niet, maar kan je vanaf nu voorbestellen. De release van deze 21 heropgenomen, geremixte of herwerkte versies is voorzien voor de herfst-equinox op 21/9.
Wat wel al kan is de track Damned Nation (Redux 2021) beluisteren, de eerste voorbode van Gilding The Lily – A Retrospective 1996-2021.
Het album verschijnt niet op cd, enkel digitaal en in beperkte oplage op dubbel-lp, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Samen met dit album, kan je ook de bonus cd Pushing The Daisies bestellen, met originele eerste demo’s uit de zomer van 1996, de prille start van Ashley Dayours project. Deze verschijnt op 99 exemplaren en is op geen enkel andere manier te verkrijgen.
(Her)lees hier alvast onze review van het laatste album van Whispers In The Shadows en ons interview met bezieler Ashley Dayour.

Facebook Bandcamp Website YouTube

LOLA DEMO
Haar laatste album Stone is enkele weken vers en Erika Bach liet met haar project Lola Demo een videoclip los op de wereld bij de tiende track van dat album. Thunderstorm laat haar stem warm melancholisch luiden in een donkere ballade. Ze brengt al jaren muziek uit binnen een breed spectrum, van garagerock tot electro. Haar stem is daarbij telkens de onmiskenbare rode draad, die voor duistere schoonheid zorgt in ieder Lola Demo- nummer.

Facebook / Bandcamp

CRACKDOWN
De Deense Kim Holm en Lasse Mønsted hebben bijna een album klaar met Crackdown. We krijgen al een voorsmaakje in een opwindende trailer, die verschillende sferen uitademt. Worn Out Alphabet is een release waar we in spanning naar uitkijken. Maar sterke industriële elementen, maar ook in alle soberheid, laten de heren sinds 2015 geluiden uit het verleden samensmelten met een vooruitstrevend, eigentijds sound. Hun eerste volledige album Worn Out Alphabet verschijnt op 3/9.

Facebook / Bandcamp

CLAN OF XYMOX
De nieuwe ep van Clan Of Xymox, de legendarische darkwaveband met frontman Ronny Moorings, is er! Twee nieuwe tracks galmen in volle duisternis. Bij Big Brother verscheen deze week ook meteen een videoclip. “Who controls the past, controls the future. Who controls the present, controls the past”, klinkt het onheilspellend. Iets lichter, en hoopvoller, maar nog niet geheeld, klinkt The Great Reset.
Big Brother is digitaal verschenen bij Trisol en biedt naast de originele tracks nog 4 remixen van de Clan zelf, Black Needle Noise, Assemblage 23 en dj Fn1.
Je kan Clan Of Xymox op 16/10 live aan het werk zien, samen met The Arch op CASINOIR in de Casino in Sint-Niklaas.

Facebook / Bandcamp / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More