Home Grensverleggers Uitheems Geduister #138

Uitheems Geduister #138

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

’s Werelds donkerste gothdag is net geconsumeerd en wij kijken met het Uitheems Geduister van deze week al uit naar wat de toekomst brengt. Met nieuws van Handsome Abominations, Giirls, Shanx FM, Ink Bomb, Death Loves Veronica, Varsovie, A Cloud Of Ravens, Clan Of Xymox, Nox Novacula, Vexillary, Vazum, Any Questions?, Die Robot, Vergeblichkeit, Camlann, Odeum Deus, Standard Human Experience en Obsolete Theory.

HANDSOME ABOMINATIONS
Losbandigheid, donkere humor, bizar verwrongen tonen der waanzin… Het debuutalbum van Handsome Abominations is pas uit en dat omarmen we maar al te graag in duisternis.
Wanneer je Tufty Hacka (Biohacker) combineert met Baron VonSchnell (Chmcl Str8jckt), Ian Omega (Chmcl Str8jckt), de verleidelijke Meesteres Misha en synth meester Træce, breekt er een smerige, groovy muzikale orgie uit. Wat ze samen als Handsome Abominations neerzetten op hun eerste album Embrace The Condemnation, benoemen ze als ‘sleaze-dustrial’.
Von Schnell zegt over één van de tracks: “Toen ik de sterke, oer-beat hoorde die Tufty Hacka had geprogrammeerd, wist ik meteen dat we een kronkelend, smerig volkslied moesten schrijven dat past bij een fetisjclub.”
Leuk om weten is dat de band zicht niet alleen beïnvloed voelt door  The Revolting Cocks, maar ook door onze Belgische Lords Of Acid, waar ze dan graag nog een schepje ‘vuiligheid’ bovenop deden.
Embrace The Condemnation is verschenen bij Cleopatra Records.

Bandcamp / Facebook

GIIRLS
Slechts enkele maanden na zijn debuutalbum Far Reality, laat het Franse coldwaveproject Giirls een nieuwe single horen. De Parijzenaar Brice Delourmel – gitarist bij de coldwave-, shoegaze-, electroband Dead en bij het shoegazetrio FTR, laat met zijn soloproject een erg verslavend geluid horen in Endless. Herhalingen, gedreven door ijle ritmes klinken naast de beelden van de videoclip, die door Thomas Richard in Petit Bain (Parijs) werd opgenomen.
Endless is digitaal verschenen.

Facebook

SHANX FM
Voor Shanx FM uit Washington (VS) was de lockdownperiode zoet, want het veroorzaakte heel wat nieuwe muziek voor het coldwaveproject. Het resultaat daarvan horen we in de herfst, later dit jaar. Maar tot dan krijgen we – na Sweet Quarantaine – daaruit alvast Yesterday te horen.
Yesterday is digitaal verschenen bij Cold Transmission. De snaren van de gitaren klinken strak en zuiver metaalachtig en het ritme neemt je vlotjes mee door de bitterzoete track, terwijl de zanglijnen ijl zwevend terug mijmeren naar gisteren.

Facebook / Bandcamp

INK BOMB
Met de melodische punkband uit Nijmegen Ink Bomb, steken we de vreemde punkrockeend in dit Uitheems Geduister. Hun geluid doet denken aan Bad Religion en No Fun At All en met hun nieuwe track Dorothy Enters Technicolor gaan ze de feministische toer op. En als extraatje kom daar ook hun feministische vriendin Roos bij, met knappe gastvocals.
Dorothy Enters Technicolor is de tweede track van het nieuwe split-album van Ink Bomb met No Breakfast Goodbye dat op 18/6 digitaal, op cd en op vinyl verschijnt bij Dental Records, Concrete Head Entertainment en Horn & Hoof Records.

Facebook / Website

DEATH LOVES VERONICA
Bij de release van haar nieuwe album deze week, kregen we ook een adembenemende nieuwe videoclip van Death Loves Veronica, bij het nummer Red Leather. Een ijskoud, uitdagend, mechanisch sterk nummer dat verscheen op het album Chemical.
Het soloproject van de Texaanse Veronica Campbell heeft jarenlang muziek gecomponeerd en uitgevoerd met postpunk- en deathrock-acts en werd daarvoor ook bekroond. Met haar soloproject Death Loves Veronica geeft ze met semi-modulaire en analoge synthesizers, gitaren en experimentele methoden het ​​donker elektronisch geluid weer dat doet denken aan de elektronische postindustriële newwavebeweging uit de jaren 80 en 90.
Chemical werd een perverse, donker-elektronische reis doordrenkt met thema’s als nihilisme, remmingen en misleiding.
Veronica nam het kader van dit album op binnen een periode van twee weken, terwijl ze herstelde van een operatie. Met beperkt gebruik van haar armen dook ze in de meer technische mogelijkheden van haar favoriete synthesizers, waarbij ze obsessief elk geluid gedetailleerd uitwerkte.
De titel van het album is als een herinnering aan wat het menselijk ras voedt en wat onze pijn kan vergroten of verzachten.
Chemical is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Cold Transmission.

Facebook / Bandcamp / Website

VARSOVIE
Sinds 2005 heeft het Franse postpunk-, darkrockduo Varsovie vier albums en een ep uitgebracht en daar voegden Arnault Destal (drums, teksten, muziek) en Grégory Catherina (zang, gitaar, muziek) deze week nog eentje aan toe.
L’Ombre et la Nuit is met 10 tracks hierbij het donkerste album van de band tot nu toe. Nog steeds met Franse teksten en op een strakke, nerveuze, melancholische lijn. Karakteristieke figuren in intieme crisis duiken in schemerige sferen op.
L’Ombre et la Nuit is digitaal, op cd en vinyl verschenen bij Icy Cold Records.

Facebook / Bandcamp

A CLOUD OF RAVENS / CLAN OF XYMOX
Om World Goth Day 2021 nog wat donkerder in de verf te zetten, bracht het gothrockduo A Cloud Of Ravens het nummer World Of Fire [Clan of Xymox Remix] uit, met een bijhorende videoclip. De originele track vind je terug op hun album Another Kind Of Midnight  (2021), maar werd voor het donkerste feestje ooit, meesterlijk geremixt door de legendarische Clan of Xymox.
Het is een voorsmaakje van de – in totaal zeven – tracks die zullen verschijnen op de remix ep Another Kind of Midnight [The Remixes], die eerstdaags digitaal verschijnt bij Cleopatra Records.

A Cloud Of Ravens / Clan Of Xymox

NOX NOVACULA
De scene is duister en donker, maar wie er al een tijdje in vertoeft, weet uit ervaring dat het vaak ook pure rock-’n-roll is en dan hebben we het vooral over het gebeuren. De band uit Seattle (VS) Nox Novacula vond ook op sonisch gebied een compromis en laat hun goth ’n roll-sound los op de wereld. Sinds 2017 ademt dit project koude, dode lucht uit over het lijk van de moderne gothic- en deathrockscene.
Met een eerste single laten ze ons proeven van hun nieuwe album Ascencion , dat op 28/5 digitaal en op vinyl verschijnt bij Manic Depression Records en op cd bij Bat-Cave Productions. Voorbestellen kan reeds.
Last Will And Testament heet dat eerste staaltje dat ze lossen en dat laat een vrij klassieke gothrocksound klinken, die vooral door de opmerkelijke female vocals schoonheid brengt in onze donkere wereld.

Facebook / Bandcamp

VEXILLARY
De Amerikaanse electro-artiest Reza Seirafi – het brein achter Vexillary – schreef het nummer The Geneticist voor zijn ep SurViolence. Het nummer was echter zo rijk en tegelijk muzikaal ruw, dat er nog heel wat kansen waren voor het nummer. Als genetische ontwerpers, gingen Andy Martin, Signal Deluxe en SPANKTHENUN aan de slag met de track voor de remix ep The Geneticist. Deze week kregen we de videoclip bij de remix door SPANKTHENUN. “The Geneticist was een epische trackremix. We zijn grote fans van Vexillary en hebben er steeds van genoten te zien hoe ze geweldige muziek bleven maken. Het was een eer om aan deze nieuwe single te werken”, laat Eric Hanes van SPANKTHENUN weten.
De ep is digitaal verkrijgbaar.

Bandcamp Facebook

VAZUM
Dat er een album zit aan te komen van het deathgazeduo Vazum uit Detroit (VS), was al aangestipt in onze agenda, voor deze zomer. Deze week releasete de band, na Haunted House, een nieuwe, tweede single van dat aankomende album V+.

Zach Pliska en Emily Sturm laten ook in The Familiar de rauwe energie van deathrock met de diepte van shoegaze horen. Een tongue-in-cheek blootstelling aan de cultuur in de muziekindustrie van vandaag als algoritmisch landschap dat conformiteit boven originaliteit beloont.

Painting all your flowers grey
Cowardice keeps you this way
Mimicking the way they played
Might just get you laid
Something new is heresy
Silencing your mockery
Destroy insincerity
Who cares anyway

Voor deze dancy drumbeats, postpunkgitaren en gothy vocals, halen we graag onze netkousen, haarlak, zwarte lippenstift en eyeliner opnieuw uit de kast.
The Familiar is digitaal verschenen. Hun nieuwe album, V +, komt uit in de zomer van 2021.

Bandcamp Facebook

ANY QUESTIONS?
De elektronische industrialband Any Questions? dook zijn archief in en haalde er werk uit 1991-1992 boven. In 1989 ontstond het project van Ttam Troll en Mc2p4.
Op dubbel-cd brengen ze in een speciale, geremasterde release twee albums opnieuw uit. Het gaat om hun 30 jaar oude industrial classic Don’t Ask (1991) en hun soundscape meesterwerk Darkness (1992).
Beide albums werden geremasterd door Tommy T Rapisardi, bevatten enkele bonustracks en werden voorzien van illustraties door Mike Bohatch (Eyes of Chaos).

Bandcamp / Facebook

DIE ROBOT
De elektro-/industrialband Die Robot uit Portland klaagt met hun nieuwe single Talk City verkeerde media-informatie aan. De tekst draagt een duidelijke boodschap uit, in tijden van een wereldwijde pandemie en gaat over de verspreiding van desinformatie en het daaruit voortvloeiende wantrouwen dat in de moderne samenleving doordringt.
Als een stuwend mechanisme dat zonder horten of stoten voorbij draalt, charmeert Talk City binnen het genre met melodische gitaren, synths en rauwe vocals, hoewel de ‘drops’ dan weer in een poppy zachtheid contrasteren. Futuristisch knap, eigenlijk!
Talk City is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

VERGEBLICHKEIT
Voer voor fans van o.a. Lifelover, Bethlehem en Katatonia, want de Zwitserse band Vergeblichkeit heeft zijn zesde album uit. Die Almosen der Wunde laat met tien nieuwe tracks hun geluid horen, waarin ze metal verbinden met gothicinvloeden uit de jaren 80 en 90.

Hoewel hun bandnaam futiliteiten suggereert, suggereren wij om dit toch maar eens te beluisteren, want een filosofisch, sonisch cadeau. De zinloosheid van het bestaan ​​en de vergankelijkheid van het innerlijke zelf krijgen lyrische woorden, beïnvloed door de geest van de Duitse romantiek. De huidige release behandelt thematisch de zelfbeschadiging die het leven en het bestaan ​​zelf is, geeft de band aan: “Hier loopt het bloedspoor naar binnen, verder als verwarde kettingen. Er is alleen zinloze genade in het leed van het innerlijke zelf dat kan niet bestaan ​​zonder eb en vloed. Zichzelf vervreemdend. Het is wachten en knielen en smeken om de aalmoes van de wond.”
Sinds hun start in 2015, maken ze de muziek enkel voor zichzelf, in het teken van zelfperceptie en zelfreflectie, zonder enig commercieel doel. Daarom is hun volledige discografie ook gratis te downloaden.
Die Almosen der Wunde is gratis digitaal te downloaden , maar nu ook fysiek verkrijgbaar op cd via Narcoleptica Productions.
Bandcamp / Facebook

CAMLANN
We omschreven het al eerder als ‘een apart geluid om van te houden!’ en het Indonesische darkdiscotrio Camlann geeft ons met hun tweede album Circa 1983 nog meer om van te houden. Voor Camlann is het een album dat het beste beschrijft wie ze zijn.

Ony Godfrey (zang, gitaar), Fauzan Pratama (synths, drummachine) en Bayu Triyudanto (bas, gitaar) proberen zich los te maken van het gothiclabel dat ze hebben. Zij proberen om te spelen wat ze willen zonder na te denken over de franjes van een bepaald genre. “We zijn er zeker van dat als we niet eerlijk zijn over onze muziek, het resultaat dan geen enkel gevoel zal hebben”, zegt Ony.

De tieners geven met Circa 1983  hun interpretatie van het verleden. “Camlann streeft ernaar onze eigen interpretatie van het verleden met moderne nostalgie te presenteren. In dit album willen we luisteraars uitnodigen om onze interpretatie van het Jakarta in 1983 te ontdekken”, vullen ze aan over een tijd die ze nooit zelf meemaakten. “Hier hebben we fictie proberen te schrijven die betrekking kan hebben op veel mensen. Dus je kan de nummers op Circa 1983 aan wie je maar wilt opdragen. Alle teksten kwamen uit onze verbeelding, zo neutraal mogelijk maar nostalgisch en herkenbaar voor iedereen.”
Het album is geproducet door de Portugese darkwavemuzikant Pedro Code (IAMTHESHADOW, The Dream Collision, Rainy Days Factory). Circa 1983 is digitaal, op cd en op lp verschenen.

Facebook Bandcamp

ODEUM DEUS
Voor de ketterende duistere zielen een portie Zweedse satanistische deathmetal van Odeum Deus, want ze brachten net hun album Brutal Slaughter uit. Verwacht niets lieflijks, want er is ook niets lieflijks aan de tien tracks. Zware drumslagen en triggerend snijdende snaren komen staalhard overweldigend binnen, waarbij het passende gebrul hand in hand gaat.
Brutal Slaughter is digitaal verschenen.

Facebook

STANDARD HUMAN EXPERIENCE
De groep kwam tot leven met behulp van ouderwetse technologie en hun gemeenschappelijke waardering voor progressieve rockpioniers uit de jaren 70, zoals YES, Genesis en Rush in gedachten. Standard Human Experience liet in diezelfde lijn hun nieuwe album Never Belong klinken.
Never Belong is digitaal verschenen.

Facebook

SPOTIFY

OBSOLETE THEORY
Dawnfall is het nieuwe album van de post-blackmetalband Obsolete Theory, dat deze week verscheen. Gevuld met zes tracks met hints naar doom, death en avant-garde black metal, laten ze buitenaards zieke obscuriteiten los. De band geeft zelf aan dat dit hun meest extreem zieke album zou zijn.
Dawnfall  is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More