Home Grensverleggers Uitheems Geduister #137

Uitheems Geduister #137

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Donkere vragen leiden vaak tot de meest kleurrijke antwoorden. Zolang je ze maar zelf vindt. Antwoorden kunnen wij niet bieden, maar wél muziek uit het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Mortiis, Clan Of Xymox, Unknowndivide, Melting Rust Opera & Anne Clark, O’Keefe Music Foundation & Rammstein, Tusky, Seth, Borgne, Sordide, Nature Of Wires & Machina X en Night Nail.

MORTIIS
We mogen deze einzelgänger gerust de pionier van dungeon synth noemen. Mortiis vult onze collectie aan met zijn release Transmissions From The Western Walls Of Time. Geen nieuw werk, maar een live-opname uit 1997. Toch een uitzonderlijk werk om in huis te halen, want in de jaren 90 deed hij slechts enkele optredens. Het gaat om de show van 12/11/1997 in het – ondertussen gesloten – Transmission Theatre in San Fransisco. De opnames werden gemaakt door een onbekende, die een videocamera of cassetterecorder de zaal binnensmokkelde.
Transmissions From The Western Walls Of Time is digitaal, op cd, in beperkte oplage op zwarte vinyl en in een zeer gelimiteerde oplage op zilveren vinyl (reeds uitverkocht) verschenen. Bij de lp’s hoort ook een poster op A2-formaat.

Facebook / Website

CLAN OF XYMOX
Voor sommigen was de dreiging van het coronavirus enorm beangstigend. Ronny Moorings was één van hen, hij ging er – gebukt onder de angst – bijna onderdoor. Voor zijn band Clan Of Xymox leverde dit echter wel een lading prachtsongs op. Na de single Brave New World, volgde deze week Lockdown. Een nummer dat duidelijk onder het juk van de pandemie én de bijhorende maatregelen ontstond. Een somber dansbare heerlijkheid. Je vindt de tracks terug op de Brave New World-ep, die digitaal verschenen is.

Facebook / Website

UNKNOWNDIVIDE
De electro-act Unknowndivide is een zijproject van Derrick Stembridge (Drifting In Silence) en bevestigt zijn bestaan met een nieuw album. Existence is daarmee zijn tweede Unknowndivide-release, waarin hij een energieke sound vult met ambient, IDM en techno. Met meeslepende ritmes en organische vocals, definieert hij zijn auditieve landschap verder.

Existence is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

BELA GOOSY
De man lijkt 24/24 bezig te zijn met muziek maken, want zo om de 8 à 10 weken, heeft hij een nieuw album klaar. De Franse Bela Goosy liet deze week zijn Mad Rituals op ons los. Minimale synthgeluiden, voorzien van zijn diepe grafstem in een duister galmend klankkader tekenen zich op dit album meer dan ooit af in contrasten. Dat werd auditief sterk uitgewerkt, maar ook in titels als Steel And Iron, Steel, Ir-on & Chewing Gum, Wasteland/ Wonderland

Mad Rituals is digitaal beschikbaar via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

MELTING RUST OPERA & ANNE CLARK
Enkele weken terug kregen we van Miri, Wilson May en Flesh Wire hun debuutep The Updates te horen. Samen vormen ze het Duitse avantgarde-, noisepunkproject Melting Rust Opera en de release was een opwarmertje voor hun album The Rise And Fall Of Flesh Wire, dat deze week uitkwam. En dat kreeg een hoog filmisch gehalte mee, want het werd een cyberpunkopera. Een Cyborg wint aan grootte en kracht, om de absolute wereldleider te worden. Op het einde keert de wereld zich tegen hem.

The Rise And Fall Of Flesh Wire is digitaal verkrijgbaar.

Daarnaast laat Melting Rust Opera ook weten dat er binnenkort een nummer verschijnt op het aankomende album Synaesthesia van Anne Clark (28/5). Ze werkten er samen met de Britse avant-garde electro-muzikante om één van haar tracks te herwerken. Want dat is het concept van Anne Clarks nieuwe album: nummers uit de voorbije 40 jaar van haar carrière werden herwerkt door hedendaagse bands.

Bandcamp Facebook

O’KEEFE MUSIC FOUNDATION covert RAMMSTEIN
Kinderen warm maken voor cultuur? De O’Keefe Music Foundation weet hoe dat hoort! Zeker voor de kids van donkere zieltjes, gaat de wereld van muziek een stuk meer open, want de organisatie organiseert gratis muzieklessen aan Amerikaanse kinderen. En dit met het stevigere gitaarwerk van bands als o.a. Rage Against The Machine, Tool, Slipknot… Tien van de kinderen gingen aan de slag met Du Hasst van Rammstein en dat levert – na bijna een half jaar repeteren – een knap resultaat: een jongedame aan de micro, omringd met 9 tot 18-jarige muzikanten. Zoveel toekomst is al verzekerd voor de hardere muziekscene!

Facebook

TUSKY
De Nederlandse punkrockband Tusky bracht in 2018 zijn debuutalbum Rated Gnar. Tijd voor een opvolger dus. En daar zijn ze volop mee bezig. We krijgen alvast hun nieuwe single met videoclip als voorproefje. We’re Going Out Again komt net op tijd, want ja, we beginnen er stilaan weer op uit te trekken.
Tusky-gitarist Sjors van Reeuwijk klinkt alvast erg enthousiast: “Je Tusky boys zijn BACK! We zijn klaar om iedereen bij de strot te grijpen en een slap in the face te geven met de classic vuige Tusky sound. We kunnen niet wachten om weer los te gaan. We’re Going Out Again is dus een zeer toepasselijke titel voor deze nieuwe single.”
Een punchy, crunchy energieke punktrack, die doet uitkijken naar een flinke portie punk op een podium! Om mee te zingen, mee te schreeuwen en in het wilde rondom je heen te schoppen.

Website / Facebook

SETH
Eén van de eerste Franse Black metalbands die in hun moedertaal brulde was Seth. Ze worden dan ook beschouwd als pioniers in de Franse black metal. Met hun nieuwste album La Morsure Du Christ, dat een weekje oud is, keren ze qua sound ook terug naar de vurige beginjaren. Met Franse alexandrijnse verzen, de terugkeer naar hun originele geluid en het beeld van de laaiende hel van de Notre Dame De Paris als albumhoes (2 jaar na de brand), davert hun sound. De band staat bekend als godslasteraars en de hoes van  La Morsure Du Christ is daarbij een krachtig beeld dat de essentie voor hen weergeeft: “In een wereld die steeds verder verwijderd is van religie en geestelijkheid, symboliseert de ondergang van deze mijlpaal het einde van de christelijke regering en het ultieme verraad van God. Uit de as van de kathedraal zal een goddeloze wereld ontstaan.”
La Morsure du Christ is digitaal verschenen bij Season Of Mist en ook in beperkte oplage van 100 stuks verkrijgbaar in een exclusieve boxset.

Website Facebook

BORGNE
The Swords of the Headless Angels is de nieuwste single van Borgne. De Zwitserse atmosferische industrial- / blackmetalband is de afgelopen twee decennia voortdurend zijn eigen grenzen aan het verleggen en werd zo een krachtige machine die mechanische kou en industriële energie verspreidt. Met etherische melodieën en het triggerend bonzen van drummachines, sleuren Bornyhake (zang, strijkers, elektronica, muziek), Lady Kaos (keys), Onbra (teksten) en Basstard (bas) je mee tot in de afgrond. Het nummer zal je terugvinden op hun aankomende album Temps Morts, dat op 21 mei verschijnt bij Les Acteurs De L’Ombre. Je kan het album reeds voorbestellen.

Facebook / Website / Bandcamp

SORDIDE
Le Silence ou la Vie. Alleen de titel ademt al enige bedreiging uit… Het Franse blackmetaltrio Sordide doet daar een schepje bovenop met zijn geluid, want zowel Nehluj (gitaar), Nebehn (bas) als Nemri (drums) laten hun stem rauwbrullend horen. Het is één van de gloednieuwe tracks die we binnenkort op hun nieuwe album Les Idées Blanches vinden, dat op 4/6 digitaal, op cd, op tape en lp verschijnt bij Les Acteurs De L’Ombre. Voorbestellen kan reeds.
Le Silence ou la Vie is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

NATURE OF WIRES & MACHINA X
Gary van Nature Of Wires laat een nieuwe synthpopsamenwerking horen met het Anglo/ Burmese duo Machina X. “We zijn fan van Nature of Wires en wilden al een tijdje samenwerken. Deze samenwerking was dan ook zo’n geweldige ervaring. Hij is een echte pro, een van de goeden. We zijn allemaal heel blij met hoe deze track is geworden. Binnenin wordt bij velen een gevoel van conflict benadrukt. De kloof tussen het willen tonen van een aantrekkelijk uiterlijk beeld, terwijl ze het risico lopen op objectivering, een niveau van sociale acceptatie. De kloof tussen het beeld dat waargenomen wordt en de interpretatie van de waarnemer…. Within herinnert er ons aan dat boeken meer dan alleen omslagen zijn…”, laat Machina X weten over hun samenwerking voor het nummer Within. Dynamische synths, eenvoudig stuwende ritmes en een bittere ondertoon in de frisse vocals nemen je mee naar de ‘binnenkant’.

“You look at me from the outside not the in
Is that all we are – some bones and a sheet of skin?
A smile for the camera hides the tears and demons within
3-2-1, ready or not, ‘cos we’re all as guilty as sin.”

Het nummer is digitaal beschikbaar en in de komende weken verschijnt er ook een bijhorende videoclip.

Nature Of Wires: Bandcamp Facebook Website
Machina X: Facebook / Bandcamp

NIGHT NAIL
Het Berlijnse Night Nail werkte eind 2019, net voordat de chaos van de pandemie uitbrak, hun laatst verschenen album March To Autumn af. Brandon Robert en Justin Deaktivere eindigden het mixen tijdens hun lockdown in 2020, samen met Pete Burns van Kill Shelter. Daarmee leverde Night Nail knappe postpunkgeluiden af, gevuld met het verlies van hoop, het toegeven aan angst en paranoia, de liefde voor het nostalgische en in onszelf kijken naar het totaal onbekende. Extra instrumenten en vocalen werden toegevoegd door bevriende muzikanten Valentina Veil, Ilja Gavrilenko, Manuel Wagner, Steven Fleet en Pete Burns. Uit dat album kregen we deze week een videoclip bij het nummer BRNO.
Het album March To Autumn is digitaal en op cd verkrijgbaar bij Cold Transmission.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More