Home Grensverleggers Uitheems Geduister #136

Uitheems Geduister #136

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Zet deze week het volume niet te luid. Niet voor ons, hoor, maar voor je buurman of -vrouw… Terrassen werden opnieuw ingekleurd door warmte en sociale menselijkheid. Het leven kreeg een hapje meer ademruimte terug. En op zondag bekomen we graag met een doosje pijnstillers, liters water en het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Aesthetic Perfection, I Ya Toyah, Glaare, Perturbator, Ludovico Technique, Sawtooth, Croc Shop, Kirlian Camera en Vazum.

AESTHETIC PERFECTION
Een nieuwe industrialpoptrack werd gelanceerd door Aesthetic Perfection en die tart de zwaartekracht. “No gravity. I slip away. I’ve lost my place in ever after.”
Dat legt bezieler Daniel Graves graag zelf uit: “Ik heb vaak het gevoel dat ik het contact met wat mij aan deze aarde vasthoudt, verlies. Tegelijkertijd verpletterd onder het gewicht van het bestaan, terwijl ik er langzaam van weggetrokken word. De nieuwe single Gravity beschrijft mijn strijd om mijn voeten op de grond te houden.”
Met de zinderende gitaren van Sebastian Svalland (PAIN, Letters From The Colony, Lindemann) werd dit een unieke mash-up van industrial pop en nu-metal en de track kreeg daarmee een erg toegankelijke rocksound mee.
Als extra bonus hoort bij de single een clubmix van Liebknecht (Daniel Myer van Haujobb). Gravity is de vijfde single binnen het 12-maandenproject van Aesthetic Perfection en is digitaal verschenen.

Facebook Website Merchandise / Bandcamp

I YA TOYAH
Als electro-/ industrial-artieste, heeft I Ya Toyah uit Chicago (VS) ons al enkele keren bestormd met donker energieke tracks. Met haar pas verschenen ep Out Of Order bracht ze hoop in lockdowntijd. De hoop wordt met mondjesmaat omgezet in wankele, voorzichtige realiteit. De ep komt ook met een videoclip bij de track Pray. Het lied en de tekst gaan verder dan elke religieuze betekenis. Geschreven tijdens de lockdown, is het een zoektocht naar hoop, een vraag om een teken dat er een toekomst op ons wacht in de tijd waarin de waarden waar we allemaal voor staan, ​​de mensheid niet langer definiëren. De clip voert ons naar een nog donkerdere en meer obscure ruimte.
Veel liever dan met een virus, laten we ons muzikaal besmetten door deze opmerkelijke dame, die eigen emoties intens weet te verklanken in haar geluidscreaties.

De ep Out Of Order is digitaal en op cd verschenen.

Facebook Bandcamp

GLAARE
De dromerige L.A.- darkwavers van Glaare, laten hun sound los op ons met hun nieuwe album Your Hellbound Heart. Ze pikken de draad op waar ze gebleven waren met hun debuutalbum To Deaf And Day (2017), in de marges van dreampop en postpunk die de pijn weg zingt. Oprichters Rachael, die voor weelderige, delicate vocals zorgt, en Brandon (Ancestors, Buried at Sea, Black Mare, Soft Kill) worden bijgestaan door Rex (Black Math Horseman, Animato) en Marisa (Wax Idols, Bizou) op gitaar, bas, synth, percussie en voor de backings.

De titel van het album verwijst naar het gelijknamige boek, maar evengoed naar de klassieke film Hellraiser, die staan voor het plezier dat iemand wordt gegund na een extreme marteling. Als hun eerste album To Deaf And Day de nasleep van wanneer je hart breekt verklankte, dan is deze opvolger de nasleep van wanneer je geest breekt.

Glaare’s album Your Hellbound Heart , is digitaal en op gekleurde vinyl verschenen bij Weyrd Son Records.

Facebook

PERTURBATOR
Het is nog even wachten op het nieuwe Perturbator-album, maar tot dan triggert de dark electro-master James Kent opnieuw met een nieuwe track Excess, waarbij ook een ep verschijnt. Kent licht toe: “Excess is het eerste nummer dat ik schreef voor dit album. Het is de meest representatieve voor de rest van de plaat, rond het thema zelfvernietiging.”
Op de ep wordt het originele nummer Excess heruitgevonden door Author & Punisher, HEALTH, Pig Destroyer, INVSN, She Past Away and OddZoo. “Met de albumversie van Excess, dacht ik dat het interessant zou zijn om iets ongebruikelijks toe te voegen. Ik vroeg enkele bands die ik respecteer om een heel eigen cover van het lied te maken. Ze hadden de volledige vrijheid om te doen wat ze wilden. Elke versie is uniek, maar allemaal even geweldig”, vult Kent aan. Elke maand zal er een Excess-versie verschijnen. De eerste ervan krijgen we nu en de volledige eindrelease is voorzien voor de tweede helft van 2021.

Het nieuwe album Lustful Sacraments  verschijnt op 28/5 digitaal, op vinyl, op tape en op cd bij Blood Music en kan je reeds voorbestellen. Op 04/11 wordt Perturbator in de AB in Brussel verwacht. Koop alvast een ticket.

Facebook / Website

LUDOVICO TECHNIQUE
Diepdonkere elegantie! Ludovique Technique dropt een stevig staaltje met de nieuwe single Becoming Numb. Daarmee krijgen we de vierde track te horen van het aankomende album Haunted People. Donkere mystiek die Marilyn Manson- / Rob Zombie-/ Type O Negative-gewijs zweeft tussen industrial, gothic en metal. Ben V. neemt ons ook in deze track mee in de rauwe esthetiek die de New Yorker telkens weer weet neer te zetten.

Facebook Website

SAWTOOTH
Rechtstreeks uit de torenhoge, verroeste torenspitsen van Lowell (Massachusetts, VS) daalt het gothic-, industrialproject Sawtooth opnieuw af, met een ep met vier onheilspellende elektronische tracks.
Sawtooth dwaalt met de ep Cold Days Ahead tussen twee tegengestelde werelden van darkwave-geluiden: het fluitende en onheilspellende heksenhuis krijgt in de wazigheid van nummers als Crawling Towards The Light en Liturgy klank, in contrast met de koude, bonzende machine efficiëntie in Polymer.

Met gastbijdragen in de vorm van het sirene-achtig gekreun van zanger Juliet Brownell-Lee, en paranoïde stanza’s van John Greene van de Boston-fuzzrockgroep Fifth Business én een extra exclusiefje, is deze ep er eentje die je niet wil missen. Ze bevat namelijk een mechanische herwerking van het nummer Metal van Robert Prince. Wie kind van de jaren 80-90 was, herkent dit wellicht van de klassieke DOS-computergame Commander Keen 6: Aliens Ate My Babysitter!

Cold Days Ahead is digitaal verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

CROC SHOP
De electroband Croc Shop lanceerde net een nieuwe videoclip bij het nummer Midnight, dat je terugvindt op hun nieuwe, negende album Perpetual Sequence. Met een pop- en synth-rock-benadering in elf beklijvende nummers knipoogt het duo Mick Hale en vMarkus ook af en toe naar hun postpunk-, electro- en industrialroots.
Oorspronkelijk opgericht als Crocodile Shop in een flat boven een platenwinkel in West-Berlijn, bracht de band hun debuutalbum Lullaby uit in 1988 met donkere gothrockinvloeden die alleen maar zinspeelden op wat komen zou. Ze evolueerden naar een elektronisch-industrieel geluid toen ze bandleden begonnen te vervangen door machines en brachten Celebrate The Enemy uit in 1993, waarna onder een contract bij Metropolis Records nog tal van albums volgden.

Vijftien jaar later, met de ‘verkiezing’ van en chaos veroorzaakt door Trump, werd het creatieve en politieke vuur van de band weer aangewakkerd, wat nieuw materiaal opleverde. En dat vuur brandt door in Perpetual Sequences. Het album is digitaal verschenen bij Metropolis Records.

KIRLIAN CAMERA
Het Italiaanse Kirlian Camera blijft trouw aan zijn koers van melancholische elektronica met hun nieuwe track The 8th President, net zoals op het veelgeprezen album Hologram Moon (2018). Het nummer lost daarmee de eerste smaak van hun aanstaande dubbelalbum Cold Pills (Scarlet Gate of Toxic Daybreak). Muziek is als een ambacht voor dit duo. Met een rugzak van meer dan 30 jaar ervaring, demonstreren Elena Alice Fossi en Angelo Bergamini opnieuw hun nauwgezetheid in het schrijven van nummers. Met stijgende zang en magisch gemak, nemen ze ons mee tot aan de wenkende afgrond van sinistere electro.

De single The 8th President is digitaal verschenen. Het aankomende album Cold Pills verschijnt digitaal, op cd en op vinyl en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

VAZUM
Haunted House is de nieuwe single van Vazum, het deathgazeduo uit Detroit (VS). Vazum werd in 2017 opgericht door Zach Pliska en heeft zes albums in eigen beheer uitgebracht, verspreid over verschillende genres, van postpunk tot doom. Na met VAZUM verschillende bandleden te hebben gekend, vond Zach in 2019 een sterke connectie met zangeres en bassiste Emily Sturm. Emily heeft een achtergrond in de beeldende kunsten en gaf daarmee de band een compromisloos esthetisch randje en geluid. Sindsdien combineren ze de rauwe energie van deathrock met de diepte van shoegaze.

Het nummer Haunted House verschijnt binnenkort op het nieuwe album V+. Een klassieke deathgazesound met gelaagde gitaren, galmende zanglijnen en voortstuwende drums en bas. De track is gebaseerd op een levensveranderende ervaring van zangeres en bassiste Emily, toen ze op een winternacht gewekt werd door een schril, onmenselijk geluid dat uit de verte kwam. Geschrokken ging ze naar buiten, maar het was stil. Toen ze terugkeerde naar haar kamer klonk het geluid opnieuw. Ze ging weer naar buiten, maar er was alleen stilte. De volgende middag werd de veranda van Emily’s buurvrouw afgeplakt als een plaats delict. De vrouw en haar baby die naast de deur woonden, waren wreed vermoord. Het nummer gaat in het algemeen over huiselijk geweld en de vreselijke nasleep die dit onvermijdelijk kent.

Haunted House is digitaal verschenen. Hun nieuwe album, V +, komt uit in de zomer van 2021.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More