Home nieuws Uitheems Geduister #135

Uitheems Geduister #135

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Als rode rozeblaadjes dwarrelen, bloeit ook de zwarte variant in het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Cold Cave, Tom Morello, Pussy Riot, Lord Of The Lost, Kabbel, In The Absence Of Words, Candélabre, Black Angel, 80s Express, Pamirt, New Haunts, Instinct Primal en Nino Sable.

COLD CAVE
Prayer From Nowhere is zijn revivalsong, laat bezieler Wes Eisold van Cold Cave weten: “Geschreven in volle overgave om me van mezelf te redden. Ik ben gezegend door een vloek en aan de bodem geketend, op zoek naar de liefde die ik niet kan geven. Het is niet gemakkelijk voor mij geweest. Amy Lee heeft mijn leven gered en ik hou van haar.” Een sterke coldwave track uit het diepst van een donkere ziel… en die klinkt nagenoeg esthetisch perfect binnen het genre.

Prayer From Nowhere is één van de tracks van het nieuwe album Fate In Seven Lessons, dat verschijnt op 11 juni en je nu reeds kan voorbestellen.

Facebook

TOM MORELLO & PUSSY RIOTT
Twee niet onbesproken namen slaan de handen in mekaar. Tom Morello scheerde meteen hoge toppen bij Rage Against The Machine en van de Russische Riotband werden enkele bandleden gevangengenomen na een optreden in een kathedraal. Samen brachten ze deze week Weather Strike uit. Speelse anarchie voegen de dames toe met hun vocals, terwijl we van Morello diep scherpe riffs krijgen.
Dat ze beiden een revolutionair schoppend trekje bezitten, is ook in het thema duidelijk, want hun protest tegen Poetin, de FSB en de politie wordt duidelijk benoemd. Angstloos confronterend.

I’m sorry I just puked on your police suit
(you) touched me and I vomited hm so cute
You’d better call me daddy but don’t shoot
You’d better call me mami when you lick my boot

“Zowel voor Tom als voor mij is politiek altijd nauw verweven geweest met onze muziek, als twee kanten van een Mœbiusband. Het is een eer om samen te werken en vrienden te zijn met Tom. Ik voel me sterk, bekrachtigd, ondersteund, gezien, gerespecteerd, wanneer ik met hem samenwerk. Het lijkt alsof we samen een goed deel uitmaken van een revolutionair kunstleger, echte bondgenoten en kameraden. Weather Strike is een dromerige, utopische track voor mij. We verkondigen luidkeels de toekomst die we willen zien: alternatieve systemen van openbare veiligheid waar politiegeweld niet langer een probleem is, een ultieme vreugde van rebellie en het afwijzen van onrecht. Ook zing ik over mijn droom om het belangrijkste FSB (ex-KGB)-gebouw te veranderen in een meeslepend museum waar we het gaan leren over donkere momenten in de Russische geschiedenis. Ik zal het laten gebeuren als Poetin niet langer aan de macht is”, laat Nadya Tolokonnikova weten.

Tom Morello / Pussy Riot

LORD OF THE LOST
“Break your Priest!” De Duitse metallords van Lord Of The Lost spreken klare taal in hun nieuwe single Priest. Met de videoclip lanceren ze deze eerste single uit hun nieuwe album dat binnenkort verschijnt. En dat ze hun inspiratie in religie (of eerder anti-religie) vonden is duidelijk, want ze doopten hun nieuwste telg Judas. En dat werd een tweeling, want Judas is een dubbelalbum, dat uit twee cd’s bestaat. In totaal goed voor 24 nummers. De single Priest kan je daarbij als verenigende symbiose voor de twee conceptuele delen Damnation en Salvation beschouwen. Samen met de video trekt het nummer de luisteraar mee in een conflict dat duizenden eeuwen heeft geduurd en zo oud is als de mensheid zelf: het conflict tussen goed en kwaad.

“Met Priest duiken we diep in een visuele wereld waarmee we de kernemotie van het aankomende album Judas willen schetsen. Dat komt samen met een verhaal dat ruimte laat voor interpretatie met behoud van het albumconcept. De kunstenaar Xelanah schittert hier als de hoofdrolspeler en zet de emotionele spanning van de figuur van Judas Iskariot neer. Die rol zal ook blijven verschijnen in andere video’s”, legt de band uit.

Het zevende Lord Of The Lost-album Judas verschijnt op 2/7 bij Napals Records en kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook / Merchandise

KABBEL
De Franse multi-instrumentalist Gregory Hoepffner laat zich al 20 jaar via talloze muzikale identiteiten kennen. Zijn alter-ego’s van vandaag heten Almeeva, Jean Jean, SURE. en Juni. Maar met Kabbel zet hij zijn meest persoonlijke project neer.
Een fysieke vlucht, na zijn verhuis naar Zweden, ver van het Parijse tumult, maar ook een mentale herstart, waarbij hij zijn ambities en dromen van grootheid vernietigt en gewoon geniet van zingen.
Met Kabbel legt hij ook opnieuw banden met de extreme doe-het-zelf-scène die hem ooit aanzette om muziek te beginnen maken: “Ik heb in deze scène nooit een ‘rolmodel’ gehad om op terug te vallen, die mijn seksualiteit accepteerde. Het grootste deel van mijn leven wilde ik iemand anders zijn, omdat ik dacht dat ik een anomalie was, die niet ‘in a box’ paste. Ik begon vrij laat een echt leven te leiden en muziek maken was het enige ding dat ik had toen ik alleen was. Het was het enige dat me toestond om vrienden te hebben, een sociaal leven, een baan… Dus het is belangrijk voor mij om een artiest te zijn die zegt ‘het is oké om queer/ homo/ lesbisch te zijn’ en daarbovenop ook nog eens geniet van donkere en rare muziek.”

Deze vier nummers definiëren een geluid van een storm tijdens een nacht op een Zweeds eiland. In een diepe duisternis van extreme muziek die moderne pop ontmoet in een filmisch theatrale achtergrond, gaf hij in vier tracks zijn industriële maar ook luchtige expressie vorm.
Kabbel zet met End Of Norms een eigen moderne popsound neer, tegen een filmische en theatrale achtergrond. Deze ep over bevrijding is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

IN THE ABSENCE OF WORDS
In The Absence Of Words werd in 2017 in Zweden als soloproject opgericht, als een uitlaatklep om ervaringen en stemmingen op andere manieren dan met woorden uit te drukken. De muziek verkent gedeelde menselijke ervaringen en emoties, zoals verlangen, ontzag en tederheid, in een ijzige strakheid, gevuld met sfeer en voorzien van de Scandinavische kwaliteit. Het eerste doel was een jaar lang maandelijks een nieuw muzikaal hoofdstuk uitbrengen, wat een geslaagde missie was, gevolgd door meer sporadische releases.
Met A Collection I bracht de dark ambient act nu een eerste deel van twee compilaties uit. Zes lange tracks die oorspronkelijk apart al op Bandcamp verschenen tussen 2017 en 2019, werden voor deze compilatie geremasterd. Perfect op mekaar aansluitend, bieden ze meeslepend intense luisterervaring.
A Collection II verschijnt eind dit jaar en beslaat de meer melodische song-gerichte tracks van In The Absence Of Words.

Facebook / Bandcamp

CANDÉLABRE
De Franse gothgazeband Candélabre liet een eerste single uit hun aankomende album horen deze week. Je leest het goed. Gothgaze. Voor Candélabre betekent dat een mix tussen coldwave, shoegaze en gothrock, vanuit een metal en neofolk-achtergrond. Door anderen wordt de band dan eerder – terecht – als dreamwavetrio beschouwd. Hun nieuwe track Endless Ride laat dan ook een dichte sound horen, beladen met een lome spanning en magisch unieke vocals, die het wilde kantje van de track benadrukken. De single kwam tot leven met een knappe videoclip.
Het album For To Have Time Is To Have Wings verschijnt op 7 mei digitaal, op vinyl en op cd bij Manic Depression Records.

Facebook / Bandcamp

BLACK ANGEL
Liefde voor het leven. Leven voor de liefde. Black Angels nieuwste single draagt het helemaal in zich. Met Live To Love brengen ze een nieuwe single van hun nieuwe album Prince Of Darkness, dat in de zomer verschijnt.

I turn and face you Feminine
You touch my skin Iʼm drowning in The surge I feel Amphetamine
In every curve You touch a nerve From head to toe specimen

Met de stem van Corey Landis, zet Matt Vowles in een begeesterend tempo alweer een knappe gothrocksound neer.

Live to Love is digitaal beschikbaar via Solid Recordings.

Website / Facebook / Bandcamp

80s EXPRESS
We hielden ons hart even vast, want deze werd als volgt aangekondigd: “Attention! This release is not for ‘Gothic-hardliners’ and ‘coversong-haters’.”
Ook meteen benieuwd? 80s Express is het nevenproject van Blind Passenger. Met dit project wil de band rond Nik Page en Sebastian ARP Gottschall de pop en wave cultsongs uit de gouden jaren 80 een nieuw leven geven. Liefst met een hoge entertainment factor, vibrerende beats en twinkelende ogen.

Met de Yazoo-cover Don’t Go, laten ze een tweede single van het aankomende 80s Express-album horen.
De 80’s-vibes werden extra in de verf gezet. Poppy vocalen met soms bizarre effecten, nog meer uitgesproken synths… luister goed en vorm vooral jouw heel eigen mening hierover!

Facebook / Website / Bandcamp

PAMIRT
Het Baltische trio Pamirt brengt donkere muziek. Oorspronkelijk was Pamirt het soloproject van Kristiana Karklina (zang, piano). Het creëren van het debuutalbum bracht haar algauw weer samen met Edvards Percevs (drums) en Edgars Gultnieks (gitaar, bas) na hun eerdere samenwerking bij de blackmetalband Eschatos.

“Het was voor mij een nieuwe ervaring om de controle te hebben over al de artistieke beslissingen tijdens het maken van dit album over een periode van bijna 2 jaar. Mijn academische achtergrond ligt in de kunstgeschiedenis, dus beeldende kunst speelt ook een grote rol bij het maken van deze plaat. Ongeveer een maand voordat we in een wereldwijde gezondheidscrisis belandden, hebben we albumhoezen gemaakt voor Mausoleum. We wilden een gevoel van groteske, eenzame viering creëren, geïnspireerd door onder andere Poesjkins werk A Feast in Time of Plague en persoonlijke ervaringen tijdens het werken op het gebied van hedendaagse kunst. Onnodig te zeggen dat we ons niet eens konden voorstellen hoe profetisch dit werk zou zijn”, zegt Kristiana.

Mausoleum verscheen reeds digitaal en was genomineerd voor de Nationale Letse muziekprijzen Zelta Mikrofons als het beste experimentele album van 2020. Het is nu ook op vinyl verschenen bij Tartarus Records.

Facebook

NEW HAUNTS
Soms zingend, soms schreeuwend, maar altijd met synths, laat New Haunts zich horen. Het soloproject uit Bristol (UK), bracht deze week met Blame een nieuwe single, van het kreunend zingende kaliber, uit. De stem grijpt je bij je nekvel om je mee te sleuren in een gevoel van onrecht omdat alle schuld op ‘ons’ afgeschoven werd. Een innemend ritme en duistere synths, die met dreigende glinsterende details oplichten. Een knap zwoele track, die verschenen is bij Cold Transmission.

Facebook / Bandcamp

INSTINCT PRIMAL
Instinct Primal is het noise ambient soloproject van de Tsjech Jan Kruml, die in 2014 ook zijn eigen label Nova Alternativa oprichtte en zowel muzikant en performer is, als remixen en masteren op zich neemt. Instinct Primal is ontstaan ​​vanuit de postindustriële en dark ambient scene, maar Kruml ontwikkelt voortdurend zijn eigen kenmerkende klankwerelden. Door gebruik te maken van zeer persoonlijke originele veldopnames als primair bronmateriaal, bouwt hij intrigerende soundscapes van fijne melodielijnen gecombineerd met netwerken van ruis. Met zijn nieuwe release Stilness Sessions, laat hij een reeks unieke broeierige composities los.

Bandcamp / Website / Facebook

NINO SABLE
Het is een maand geleden. En hij houdt zich aan zijn zelf opgelegde targets. Want ook de laatste zondag van april liet hij een nieuwe single op de wereld los. Nino Sable ging – naast zijn werk met zijn Duitse gothrockband Aeon Sable – al enige tijd solo aan het werk en laat ons binnen in zijn spirituele ziel, met zijn nieuwe track Church Of No Belief. Voor drum, gitaar en bas liet hij zich bijstaan door Lars Kappeler en dat leverde een nogal geniale bassound op in een begeesterend nummer!

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More