Home Grensverleggers Uitheems Geduister #134

Uitheems Geduister #134

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Jouw wekelijkse vaccin van duistere deuntjes, het antidotum voor repetitieve zondagen die op maandagen lijken te lijken. Met een diep intraveneuse werking, recht naar ieder donkere hart: het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Autumn Tears, Impure Wilhelmina, Handsome Abominations, Sluk Motoren, Long The Night, Seth, , Affet Robot, Dark Matter, Melting Rust Opera, Lia Hide, DB Armitage, Intraveineuse en Hiemis.

AUTUMN TEARS
Na hun dubbelalbum The Air Below The Water (2020) onthult de neoklassieke band Autumn Tears hun nieuwe album The Glow Of Desperation. Of hoe ook wanhoop vol glitters kan zitten, gebracht door een unieke organische fusie van klassieke muziek met filmische elementen, in laagjes voorzien van diverse vrouwelijke vocalen.
“Om het simpel te zeggen is het thema van het album dat we soms zo wanhopig worden dat het zich daadwerkelijk manifesteert in ‘verlichting’. Alle nummers gaan eigenlijk over een vorm van hoop en wanhoop tegelijk”, legt de band uit.

Klassiek opgeleide muzikanten en zangers met operatalenten of een rauw metalverleden, maken als Autumn Tears de kruisbestuiving tot magie en theatrale mystiek. Klassieke operazangeres en componiste Caroline Clarke (Trovatori), singer-songwriter Tamar Singer (Zeresh, Cruel Wonders, Necromishka), zangeres, componiste en stemcoach Anne “Anaé” Laurent (Anaé & The Petrichor, Adrana), tenoroperazangeres Darren Clarke (Trovatori), zangeres Agnete Mangnes Kirkevaag van de legendarische Noorse progressieve metalact Madder Mortem, Mark Garrett van de avant-garde, progressieve metalact Kardashev en klassieke operazangeres Ann-Mari Edvardsen Alexis, vooral bekend als voormalig zanger van de Noorse doommetal, avant-garde band The 3rd and the Mortal (Nightswan, Painting on Glass, In This Room) vervoegen hierbij de teruggekeerde singer-songwriter Brona McVittie.

The Glow Of Desperation biedt 64 minuten gloednieuwe muziek en is digitaal en in gelimiteerde oplage op cd verkrijgbaar, samen met een tekstboekje rijkelijk geïllustreerd met schilderijen van de bekroonde kunstenaar Marcela Bolívar.

Facebook / Bandcamp

IMPURE WILHELMINA
Een antidotum voor de eenzame, dorre ziek. “Music heals the soul” en heeft dat altijd al gedaan. Zo ook komt het nieuwe album Antidote als zevende release van Impure Wilhelmina als remedie tegen de donkerste kanten van het menselijke brein.
De band balanceert al 25 jaar op de grens tussen rock en metal. Het kwartet uit Genève vindt zichzelf steeds opnieuw uit en durft stijlbarrières te overschrijden, zonder zijn identiteit daarin te verliezen. Met een dosis intensiteit, melodie, kracht en melancholie brengen Michael Schindl (zang, gitaar), Diogo Almeida (gitaar), Sébastien Dutruel (bas) en Mario Togni (drums) een subtiele mix van metal, post-hardcore, new wave en indierock-geluiden.

Na intensief door heel Europa te hebben getoerd om hun vorige album Radiation te promoten, ontving de band een grote beloning door in 2019 één van de vier beurzen voor hedendaagse muziek van de stad Genève ontvangen. De band heeft die steun en veel energie gestoken in de uitwerking en productie van de nieuwe nummers, o.a. door beroep te doen op Yvan Bing, producer en geluidstechnicus, die hen begeleidde tijdens het creatieproces van het album. Deze succesvolle samenwerking begon in de zomer van 2019 en duurde meer dan een jaar, wat leidde tot dit zevende album.

Antidote is digitaal, op cd en op zwarte en clear vinyl verschenen bij Season Of Mist.

Website / Facebook / Instagram / Bandcamp

HANDSOME ABOMINATIONS
Knap gegruwel… De industrial artist Handsome Abominations onthulde deze week hun nieuwe single Slave. De nieuwe combinatie sinds 2020 van artiesten als Tufty Hacka (Biohacker) met Baron VonSchnell (Chmcl Str8jckt), Ian Omega (Chmcl Str8jckt), de verleidelijke Meesteres Misha en synth meester Træce zorgt ervoor dat er een smerige, groovy muzikale orgie uitbrak. De “sleaze-dustrial”-band deelt hiermee het debuut van hun aankomende album Embrace The Condemnation.
Losbandigheid in alle duisternis, waarin donkere humor kampeert. Een soundscape vol waanzin die bizar en verwrongen klinkt. IJzersterk. Von Schnell zegt: “Toen ik de sterke, oer-beat hoorde die Tufty Hacka had geprogrammeerd, wist ik meteen dat we een kronkelend, smerig volkslied moesten schrijven dat past bij een fetisjclub.”

Embrace The Condemnation verschijnt op 14 mei bij Cleopatra Records. Slave is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

SLUK MOTOREN
Hij laat zijn creaties los in verschillende projecten als The Noise In Silence, CrackDown, Holm, Dead Trees en Snow In April en daar voegt de Deen Kim Holm samen met Magnus Karmark er nog eentje aan toe, want sinds kort geven ze geluid aan hun nieuwe project Sluk Motoren.
Met de vijf alternatieve electrotracks op de ep Dream Ticket leveren ze hun debuut af. Zware beats en gesyncopeerde ritmes leiden je door een levendige, ademende soundscape, waar dingen niet helemaal zijn wat je verwacht. En waar we vreemd genoeg toch met retro-touch ook het legendarische verleden van de elektronica in (h)erkennen. Eigenzinnig, bizar en overheerlijk experimenteel!

Dream Ticket is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

LONG THE NIGHT
En dan nu iets dat een stuk meer onheilspellend, griezelig en ondergronds klinkt. Long The Night is een nevenproject van multi-instrumentalist en componist Derrick Stembridge, bekend om zijn jarenlange oeuvre met Drifting In Silence. Een dark ambient act uit de VS die wellicht niet echt iets voor de standaard dj is, maar helemaal geschikt om in een duistere, melancholische illusie te verdwijnen.
Het nieuwe album Illusion is een sonische reis die het diepe melancholische geluid vastlegt van dingen die waarschijnlijk verkeerd worden waargenomen of geïnterpreteerd door de zintuigen. Bestaande uit enorme drones, gezangen en veldopnames, schetst Illusion het beeld van duisternis die probeert een licht in iemands bewustzijn te vinden. Illusie is een erg evenwichtig album, zodat elke nieuwe luisterbeurt in balans klinkt, maar toch steeds nieuw en opwindend klinkt. Maar sober duister. Dat staat vast.

Illusion is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

SETH
De geschiedenis van black metalformatie Seth gaat terug tot de vroege dagen van de Franse metal scene. Het debuut van de band Les Blessures De L’Ame (1998) was een van de eerste releases op het label Season Of Mist en wordt beschouwd als een hoeksteen van de Franse black metal. Zeker ook als pionier in het gebruik van hun moedertaal in de metalscene.
Met hun nieuwste album steken ze het vuur van die vroege dagen weer aan. La Morsure Du Christ kan worden gezien als een vervolg op het debuutalbum. Als een heilig man bijt, dan is de wonde diep… Met Franse alexandrijnse verzen, de terugkeer naar hun originele geluid en het beeld van de laaiende hel van de Notre Dame De Paris als albumhoes (2 jaar na de brand), davert hun sound.
De band staat bekend als godslasteraars en de hoes van  La Morsure Du Christ is daarbij een krachtig beeld dat de essentie voor hen weergeeft: “In een wereld die steeds verder verwijderd is van religie en geestelijkheid, symboliseert de ondergang van deze mijlpaal het einde van de christelijke regering en het ultieme verraad van God. Uit de as van de kathedraal zal een goddeloze wereld ontstaan.”

La Morsure du Christ verschijnt op 7/5 bij Season Of Mist en kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook

AFFET ROBOT
In Istanbul houdt het darkwave-, synthpopproject Affet Robot de donkere scene levend. Maar ook hier wint bezieler Eren Günsan fans. Uit zijn laatst verschenen album Fiyasko (26/2/2021), kregen we deze week een vierde videoclip bij het nummer Çelişki, wat ‘dilemma’ betekent.

Pessimism awaits me at a hidden corner
It gives me a sarcastic smile
Dilemmas stomped on me all the night
Fiascos resuscitated one by one in front of my eyes

Fiyasko is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DARK MATTER
Dark Matter, het project van de Iraanse visionair Aria Moghaddam en zijn getalenteerde kompaan Mehdi 14CH schilderen melancholisch introspectieve en etherische muzikale landschappen. Het duo is volop aan het werk om een nieuw album voor te bereiden, dat wellicht begin 2022 zal verschijnen. Ze nopen hiermee een van de meest eclectische uitvoeringen binnen de darkrock-, postmetalscene te creëren.
Maar eerst nog een nieuwe lyrics video bij de track Imperfect Universe, die je op hun laatst verschenen album Nebula To Black Hole (2020) verscheen. Het internationale ensemble werd voor dit nummer bijgestaan door de Franse Anaé (Adrana and Autumn Tears), Disinter’s drummer Tomasz Pilasiewicz, en bassist Déhà  (Clouds, Cult Of Erinyes…).

Je kan het album Nebula To Black Hole digitaal of op cd aanschaffen.

Facebook

MELTING RUST OPERA
Op de debuutep van het Duitse avantgarde-, noisepunkproject Melting Rust Opera van Wilson May en Flesh Wire, vind je niet alleen twee tracks van de band, maar ook twee knappe remixes door Gothicles en Mind Area.
De ep The Updates is digitaal verschenen bij Tigersquawk Records en is de aankondiging van hun album The Rise And Fall Of Flesh Wire, dat later dit jaar verschijnt.

Bandcamp / Facebook

LIA HIDE
Ze is een unieke darkart, progpop artieste uit Griekenland en dat leidde tot de heruitgave van Lia Hide’s twee laatste albums Everyone Seems To know Who I Am (2021) en Fairytales Remixed (2020).
Haar tweede album was het album dat haar geluid definieerde en draagt de klassiek droeve, maar dromerige Rembrandt. Het album was al snel uitverkocht en is nu opnieuw uitgegeven in een speciale editie, die ook Hide’s versie van Teardrops (Massive Attack) bevat.
Everyone Seems To know Who I Am is digitaal verschenen, maar nu ook in beperkte oplage verkrijgbaar op cd in een eco-lederen enveloppe.
Een jaar na de release van Tells No Fairytales (2019), nodigde Lia Hide de crème de la crème van de Griekse electro-artiesten uit om haar tracks in een nieuw kleedje te steken. Dat leverde 13 tracks op voor Fairytales Remixed. Een remix album vol frisse sounds, gaande van ambient tot house, minimal techno tot chill-out, gecombineerd met pop, EBM en darkwave.
Dit album is digitaal verkrijgbaar, op cd en op vinyl en laat o.a. versies van Tareq, Eliot, Robin Skouteris, Monsieur Minimal, Runes, Incirrina, RSN, KBHTA, … horen.

Beide albums samen zijn ook verkrijgbaar in een luxe-editie in een gatefold eco digisleeve, met 5 kaartjes en een boekwijzer.

Bandcamp / Facebook

DB ARMITAGE
“Low has never sounded so high.”
Een deathpop debuutep uit Oost-London… DB Amitage presenteert Lovelow. De dame achter het project is Dalma Berger is vocaliste en video artieste.
Als voorsmaakje op de ep, kregen we deze week alvast de titeltrack Lovelow als eerste single te horen. De track gaat over het bittere einde van een liefdesverhaal. Een vat vol rouw, onvermijdelijke pijn en onevenwichtigheden tussen geliefden botst uiteindelijk met zelfbekrachtiging.
Op de ep zijn synths in elk nummer sterk aanwezig en wordt er telkens een ander verhaal over macht en kwetsbaarheid verteld.
“Het uiten van kwetsbaarheid boeit me als songwriter, zoals ik nog nooit heb gedaan. Maar in werkelijkheid heb ik dit gebied echt eerder verkend”, zegt Berger. “Ik heb deze drie nummers gekozen, omdat ze allemaal uit hetzelfde komen: de staat waar de liefde laag is.”
Naast het originele nummer, bevat Lovelow ook drie remixen van het nummer Old Bones: een gigantische remix met breaks en big beat-invloeden door ICR, een introspectieve, downtempo-mix door AIWA en een bijtend, zuur dollende tech-house versie van door LAU.

Lovelow verschijnt digitaal op 7/5  bij het label GIVE/TAKE en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

INTRAVEINEUSE
Het Parijse cold doom duo van Intraveineuse releasete net een single van 30 minuten, in drie delen. Chronicles Of An Inevitable Outcome is daarmee hun debuutep geworden. Met diep melancholische doommetal invloeden zoals we die kennen van Type O Negative en Hangman’s Chair, brengt het tweetal zijn instrumentale sound naar buiten. Dit is er eentje om je machtig, krachtig te laten overdonderden door een sterke goth metalsound!

Chronicles Of An Inevitable Outcome  is digitaal verschenen.

Bandcamp

HIEMIS
Atmosferische dark ambient met neo-folkelementen uit Valencia, komen met La Chose, het nieuwe album van Hiemis. En dat klinkt magisch. Als een inwijding in een transcendentale reis door schitterende soundscapes.
Martines de Pasqually was een van de meest raadselachtige personages uit de achttiende eeuw, die zich aan het begin manifesteerde als vrijmetselaar, maar al snel zijn eigen inwijdingsorganisatie, de Orde van de Elus Cohens, creëerde. Die Orde was erfgenaam van mystieke sekten uit de oudheid en de Neo-Alexandrijnse periode, met occulte rituelen uit de middeleeuwen en de renaissance. Ze beleden een mystiek van re-integratie in de toestand van de mens-God en waren de voorloper van andere stromingen binnen de inwijdingswereld. Pasqually verklaarde echter wel niet van tevoren bekend welk wezen zou verschijnen op het moment van de evocatie. Dit is hoe La Chose zou ontstaan. Een sonische wereld van mystiek, occultisme en rituelen dus!

La Chose is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More