Home Grensverleggers Uitheems Geduister #125

Uitheems Geduister #125

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

We hebben elkaar niet nodig om de wereld te verlichten. Wel om in het duister naast mekaar te zitten… met het Uitheems Geduister als achtergrondmuziek. Deze week met nieuws van Crown, Chemical Waves ft. Gerd Van Geel, I Ya Toyah, The Reuters, Acylum, Helalyn Flowers, Digital Factor, Gang Of Four, 3D (Robert Del Naja, Massive Attack), Nova Twins, Lake Of Tears, Seide, Blackbriar, Nature Of Wires en Madil Hardis.

CROWN
Het is het duale brein van geluidstechnicus David Husser (die heeft gewerkt met artiesten als Alan Wilder van Depeche Mode en in Peter Gabriel’s Real World studio), en de geluidsman van Alcest, Stéphane Azam, dat achter de industrial-/wavesound van Crown zit. Al 10 jaar lang zijn ze samen handelaars in sonische duisternis en daar doen ze met Illumination een nieuwe single bovenop. In de stijl van Katatonia, klinken zware gitaren, sissende elektronica en een beest van een drummachine.

Het fijne is dat dit alweer nog maar een begin is, want op 16 april verschijnt hun nieuwe album The End Of All Things digitaal, op cd en op vinyl en kan je reeds voorbestellen bij het label Pelagic Records. Candy voor de fans van Nine Inch Nails en Killing Joke!

Facebook / Website

CHEMICAL WAVES FT. GERD VAN GEEL
Jawel, je leest het goed. Frontman van de Breendonkse electrorock en newwaveband The Arch, Gerd Van Geel, werd zowaar even gekaapt door het Italiaanse darkwaveproject Chemical Waves van Marco Cattani (Halo Effect, The Mark), voor het nummer Obsession And Cure. Een nummer dat opgenomen werd tijdens de eerste lockdownperiode vorig jaar en daarbij de eerste track is die we te horen krijgen uit het aankomende Chemical Waves-album Stories From The World Before. Laat ook jij je betoveren door deze magic spell met bittere, angstaanjagende nasmaak? Een knappe track waarin donker doemende beats samengaan met begeesterende synths en knap gitaarwerk, waarin Van Geels stem naadloos versmelt.

Stories From The World Before verschijnt op 30/4 digitaal en op cd bij Wave Records.

Facebook / Bandcamp

I YA TOYAH
De electro-/ industrial-artieste, I Ya Toyah, heeft opnieuw een dijk van een track klaar. Als een één-vrouwsleger bestormt ze vanuit Chicago de donkere scene met Out Of Order, de single die ook de titeltrack is van haar aankomende ep.  Ze laat een pandemisch nummer horen, de quarantaine-stemming met isolatie, onzekerheid en chaos knap verklankt.

Ania legt uit: “Ik schreef het terwijl ik deze emoties voelde en niet in staat was ze te delen zoals we eerder allemaal wel deden door de samenhorigheid, een knuffel en livemuziekervaring. In de toekomst zal de pandemie voorbij zijn, maar de behoefte aan deze verbinding zal blijven. Ik hoop dat dit lied een herinnering zal zijn aan hoe we deze donkere tijd hebben overleefd en hoe kwetsbaar en toch sterk we allemaal zijn, zelfs als we ‘out of order’ zijn.” 

De bijhorende videoclip is een surrealistisch verhaal van een geleidelijke zenuwinzinking, veroorzaakt door een isolement en verkeerde informatie aangeleverd door de media. Het werd geïnspireerd door de filmkunst van David Lynch en de pandemie.

De ep Out Of Order verschijnt digitaal en op cd in maart en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

THE REUTERS
De Nederlandse punkers van The Reuters hebben een nieuwe bassiste en laten dat graag horen met een gloednieuw nummer! Bobbie Rossini staat vanaf nu dus Johan Buurke en Erik Pols bij met donkerdiep basspel, wat voor een nog meer punkedelische rawkyness in hun sound zorgt. Een dame, met een legendarische rugzak vol ervaring bij bands als The Suspenders, Claw Boys Claw en Chica’s Del Rock! Slik dit maar even door! Dat nieuwe geluid, krijgen we te horen in het heerlijk rauwe punknummer Swallow Your Pride. Ironie, energie, stomende snaren, bonzende drums. Hier worden wij gelukkiger van.

(Her)lees hier onze review van het nieuwste album Incubation van The Reuters.

Facebook / Website

Het nummer kan je ook herbeluisteren in de aflevering van Corona Rock Radio van Petert Van Abbe van het voorbije weekend.

ACYLUM
Provocerende dark electro krijgen we opnieuw van de Duitse band Acylum, op hun zesde album. Nadat ze even bezig geweest zijn met hun nevenprojecten Totem Obscura en Aengeldust, laten Pedro “Acylum” Engel en Nadine “Cooraz”  opnieuw hun ruw kokende synths, krachtige en hamerende beats, beklemmende (meestal Duitse) vocale samples en agressief vervormde vocalen op ons los op Kampf Dem Verderb. In een bloederig sfeertje van haat, geweld, terreur en oorlog, aarzelt Acylum niet om de mensheid opnieuw te confronteren met haar ellendige bestaan en een spiegel voor te houden. En die uitdaging houdt in om sterker te staan ​​met onze ideeën en eigen overtuigingen in plaats van ons te laten voeden met vooropgezette concepten en meningen.

In eerste persing, kan je dit album Kampf Dem Verderb in gelimiteerde oplage verkrijgen, samen met een tweede cd Kampf Allem Übel, bij het label Alfa Matrix. Hierop vind je 14 bonusremixen van Suicide Commando, Armageddon Dildos, Implant, Aesthetische, Mental Exile, Nano Infect, Asseptic Room, Ice Ages, Larva, Advent Resilience, Project Erratic, Dirty K, Schwarzstern en David Blackstar.

Facebook / Bandcamp

HELALYN FLOWERS
Electrorock, synthpop, gothmetalband Helalyn Flowers biedt hun zesde album aan. Geïnspireerd door eighties new wave, geblend met electropop en industrial metal laat de Italiaanse female fronted band melodieuze synths, keiharde repetitieve beats en geavanceerde gitaren klinken op Àiresis. Daarnaast luidt er ook een duidelijke boodschap, want het is een manifest van keuze: kunst kiezen, muziek kiezen, zelfexpressie kiezen, boven elke poging van de media om individualiteit af te vlakken! Het biedt ons het tegengif tegen steriel chatten, obsessieve mechanisatie en de buitensporige cultuur van hype.

“Met dit album willen we het tegengif verspreiden via een verhaal dat zich afspeelt in de labyrinten van de diepste uithoeken van onze geest, door suburbane werelden waar pijn wordt uitgedrukt door lavatranen en vrijheid wordt opgeëist door de vurige vleugels van Icarus. Wees niet de prooi – wees de jager!”, zegt Noemi Aurora (zangeres). “Het is alsof onze lucht holografische paradijzen projecteert terwijl kosmische mieren eeuwig blijven vernietigen wat ze creëren, als een mechanische Ouroboros. Het is een spel zonder einde waarin je leugens ontmaskert en de waarheid onthult”, voegt Maxx Maryan (muzikant) toe.

Àiresis is digitaal en op cd verschenen bij het label Alfa Matrix en in beperkte oplage is er ook een dubbelalbumeditie te koop, waarbij je het album Skepsis met elf exclusieve remixen er bovenop krijgt. Fans van Ladytron, NIN, Siouxsie, Clan Of Xymox Of Crystal Castles komen hierbij volop aan hun trekken.

Facebook / Bandcamp

DIGITAL FACTOR
Met diepe beats en voorzien van de nodige elektronische bleeps klinken de tracks op A Chemical Process van Digital Factor. Met een sound tussen synthpop en licht verteerbare EBM, sluit de stem daar knap bij aan op het negende studio-album van de Duitse band. Voor dit album koos bezieler Mike Langer er voor de eerste keer voor om zijn nummers eerst op gitaar te componeren, naast de synths. Hij kreeg daarvoor deze keer ook de steun van de Oostenrijkse bassist en gitarist Georg Kostron bij, die ook live voor een sterk dynamisch geluid zorgt.

Met de nummers stelt Digital Factor de impact van biochemische processen op ons bestaan in vraag. Het voert ons door de donkere kanten van het leven met thema’s als depressie, isolatie, verslaving, verleiding en manipulatie. Toch moedigt de band ons ook met enkele nummers aan om ons leven in beide handen te nemen en te beslissen welke plaats we geven aan deze angsten, verleidingen en andere manipulatoren. Volgen we het licht? Of laten we de duisternis ons beetje bij beetje opslokken? En die samensmelting van contrasterende elementen hoor je ook in het geluid:  knarsende electro wordt in balans gebracht met pakkende melodieuze synthlijnen, schoppende EBM-beats botsen op vette baslijnen en vervormde geluiden en gesamplede dynamische gitaren kleuren het geheel duister.  

De gelimiteerde cd-digipak-editie van A Chemical Process is verschenen bij  het label Alfa Matrix en bevat twee exclusieve bonustracks: de hypnotiserende danstrack Into My Eyes en de clubremix van Come With Me van The Saint Paul.

 Bandcamp / Website / Facebook

GANG OF FOUR x 3D x NOVA TWINS
Toen Andy Gill (mede-oprichter en leadgitarist van Gang Of Four) in februari 2020 stierf, was het niet evident om zijn legendarisch impact op muziek samen te vatten. Zijn onmiskenbare en veel geïmiteerde gitaarstijl beïnvloedde heel wat muzikanten.
Binnenkort verschijnt het album The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four. Een post-mortem eerbetoon dat oorspronkelijk door Gill zelf bedacht was, al was het toen om het 40 jarig jubileum (2019) van de band te vieren. Het werd een compilatie-album vol Gang Of Four-nummers, die gecoverd werden door tal van muzikanten, waarbij ze de volledige vrijheid kregen om er een eigen interpretatie van neer te zetten.

Het tweede nummer dat we te horen krijgen uit dit album is Where The Nightingale Sings (Redux), in een samenwerking tussen 3D (Robert Del Naja, Massive Attack), Andy Gill zelf en het Londense altrockduo Nova Twins. Het nummer verscheen origineel op het album What Happens Next (2015). Andy maakte nieuwe vocale opnames met Nova Twins en 3D verwerkte deze in zijn begeesterende Redux versie.

The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four wordt in mei uitgebracht op dubbel-cd en dubbel-lp op het Gill Music-label. Verschillende artiesten zoals o.a. Idles, Helmet, Gary Numan, La Roux, Everything Everything, The Dandy Warhols, Warpaint,The Sounds, Killing Joke… deden een bijdrage. Voorbestellen kan je nu al.

Facebook

LAKE OF TEARS
Na tien jaar is het nieuwe album Ominous er, van de Zweedse darkrockpioniers Lake Of Tears. En dat blijkt de perfecte soundtrack te zijn voor grijze dagen en lange, koude, donkere nachten. Na een decennium van stilte,  onthult bezieler Daniel Brennare eindelijk zijn sinistere denkwereld met negen tracks geworteld in ziekte en depressie, in grijze dagen. Deze momenten, zwaar en overweldigend, worden ontleed en vervolgens weer samengevoegd tot een lineair verhaal. Met doordachte precisie verweven in klank, woord en beeld. Hij combineert gothic rock met postpunkdeuntjes en rustige melancholische klanken die uitgroeien tot krachtige tracks, zwaar en kleverig, ongehinderd door de hedendaagse vormregels. Het voorgevoel van een naderende ondergang is ingebed in de woorden van Daniëls warme, fragiele stem.

Ominous is op cd en in beperkte oplage ook op zwarte en gemarmerde vinyl verschenen bij het label AFM.

Facebook / Merch

SEIDE
Door de Franse duisternis, dwaalt de Franse black metalband Seide en presenteert hun derde album. Sinds 2007 groeide de band uit van een trio naar en vijftal om er nu terug met vier te staan. Wat nooit veranderde is dat ze geen andere regels volgt dan de hunne. De snelle tempo-wissels in hun black metalsound en hun diep donkere wortels, die ook doom- en trashelementen meedragen, kenmerken hun geluid.

Seide laat zich nu horen met het nieuwe album Auakistla, wat “droogte” betekent in Náhuatl, een oude precolumbiaanse taal. De acht Franstalige nummers zijn een oorlog tegen dogma’s, met sarcastisch gebeitelde teksten die door een gloeiende lading instrumentaal gedekt worden. De vaste bandleden Count D. (zang), Shub Niggurath (gitaar), Wotan (bas), Naar Zeroth (drums) lieten zich deze keer voor twee tracks ook bijstaan door ZarC (Enmy of the Enemy) op saxofoon.

Het album is digitaal en op cd verschenen op Throats Productions.

Bandcamp / Facebook

BLACKBRIAR
De Nederlandse symfonische gothrockband Blackbriar kondigt zijn langverwachte debuutalbum aan met hun eerste single video The Séance. Langverwacht, want de band is ongeveer 10 jaar oud. Drummer René Boxem van het alternatieve metal-/ gothrockzestal uit Assen (NL) geeft al wat uitleg over het album: “The Cause Of Shipwreck kent tien songs die verhalen over de oerkrachten van de natuur, mythische wezens, voorbije tijden, geesten die gezien willen worden, over duisternis en liefde. Met dit debuutalbum zijn we muzikaal en thematisch nóg meer de diepte ingedoken en voegen we een volledig nieuwe dimensie toe aan onze sound. Het album is een echte ontdekkingsreis geworden. We wisten dankzij de drie ep’s die we eerder uitbrachten heel duidelijk hoe ons debuutalbum moest gaan klinken.”

Als we deze eerste single horen, kunnen we opnieuw een duister melancholisch palet verwachten, met fabelachtig loepzuivere zang van frontvrouw Zora Cock in een sneeuwwit-bloedrood romantisch kader.

The Cause Of Schriwreck verschijnt op 23/4.

Website / Facebook

NATURE OF WIRES EN MADIL HARDIS
Ingetogen, maar overweldigend tegelijk klinkt de nieuwe single van Nature Of Wires, het Britse project dat vooral bekend is om zijn remix-werk en samenwerkingen met andere artiesten. Deze keer zitten de vocals van Madil Hardis (ex-Eycromon) er zonder twijfel voor iets tussen. Melancholie die de volle diepte in trekt, maar evengoed klassieke hoogten opzoekt in Through Someone Else’s Eyes. Zelf beschrijft ze de track als “een uit-het-lichaam-treding. Als een geest op de drempel tussen twee werelden ben je verdwaald, terwijl je probeert vast te houden aan datgene waarvan je wist dat het waar en echt was. Je klampt je vast aan het leven van iemand anders en leeft door de ogen van iemand anders.”

Madil Hardis is een klassiek geschoolde muzikante uit Duitsland, die momenteel in Londen woont. Ze staat erom bekend een reeks donkere, etherische nummers te produceren met haar verbazingwekkende sopraanstem. Madil was ook te horen op Wild Eyes van de Zweedse synthpoplegendes Ashbury Heights, die eind 2020 werd uitgebracht.

Nature Of Wires: Bandcamp / Website / Facebook

Madil Hardis: Website / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More