Home Grensverleggers Uitheems Geduister #121

Uitheems Geduister #121

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Als de kooi te klein lijkt, verruim dan de grenzen in je hoofd. Vrees de sluipende duisternis in je brein, maar omhels ieder Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Then Comes Silence, Schemer Heer, Brigitte Handley, Costume, Black Angel, A Projection, Cindergarden, Dark Sarah, 3 dreAms neVer Dreamt, Batavia en Victoria K.

THEN COMES SILENCE
Nieuws uit Stockholm, want het gothviertal van Then Comes Silence, toont een nieuwe videoclip bij In Your Name, het nummer waarin je Nicklas Stenemo van Kite als gastvocalist hoort. De track verscheen op het laatste album van Then Comes Silence, The Machine, dat in maart 2020 verscheen (Metropolis/Obllivion SPV). The world needs a deep and profound detoxing.”

“De wereld heeft een diepgaande detox nodig. Despoten en populisten vergiftigen en verdraaien elk woord in hun voordeel. Disharmonie, lockdowns en restricties spelen onze hoofden parten. Door de andere kant idioten te noemen, wordt het alleen maar erger. Een houding die verdeeldheid zaait, zal de gedachten van mensen niet veranderen. Laten we er niet alleen op hopen, laten we werken aan een beter nieuw jaar”, geeft de Zweedse band mee.

Facebook / Website

SCHEMER HEER
Voor de bombastische blackmetal-, dungeonsynthsound, die Nederlander Mories (Maurice De Jong) neerzet met zijn project Schemer Heer, kan hij rekenen op zijn erkende ervaring bij bands als Gnaw Their Tongues, Seirom, Aderlating, Cloak of Altering en De Magia Veterum. Inspiratie vindt hij in horrorsoundtracks en dat klinkt ook door op zijn nieuwe album The Dragon, His Angels And The Exaltation Of Death. Met acht tracks laat hij het diepste kwaad en de grootste angsten los in een monsterlijk geluid, dat hij neerzet met een synth, gitaar en orkestrale percussie. Donker, rauw en somber…

The Dragon, His Angels And The Exaltation Of Death is verschenen bij het label Neuropa Records.

Website / Facebook

BRIGITTE HANDLEY
De zangeres en gitariste van The Dark Shadows laat solowerk horen. Met haar nieuwe track Köln, laat Brigitte Handley (Sidney, VSA) een bubbelend, knap moderne synthpoptrack in een artistiek sfeertje op de wereld los. Alsof ze rechtstreeks uit de Ü-bahn in Keulen stapt, brengt ze spoken vocals, zwoel gezucht, catchy popzanglijnen en mystiek uitdagend gefluister. Dat alles zorgt ervoor dat ze met het geheel een erg eigentijdse invulling aan het begrip synthpop geeft, hoewel Handley de retrosynths en de ritmebeats toch ook niet zomaar achterwege laat. Knap!

Facebook / Bandcamp

COSTUME
Het Italiaanse synthpop-, electro-, darkwaveduo Costume komt deze keer met een wel erg zwoele, doch bitter nasmakende track. De uitdagend bitterzoete vocals van Claudia Placanica (zang, tekst) stralen wrang bij de repetitief geprogrammeerde drumcomputer, waarbij de klanken van blazers een portie warmte gieten over de kilte die het ironische lachje van Placanica achterlaat. Marco Cozza a.k.a. MauSS (synths, gitaar, drummachine, backings) zorgde daarmee voor een instrumentaal kader dat zowel de speelsheid als de kille achtergrond van A Toast benadrukt. Tching Tching, want hun nieuwe album Blanditia – waarvoor A Toast een voorsmaakje is – komt er in de loop van dit jaar aan!

Facebook / Bandcamp

BLACK ANGEL
De nog vrij nieuwe gothicband uit Londen, Black Angel, zet één van hun laatste nummers in de picture met een nieuwe videoclip. Na hun debuutplaat Widow volgde in de zomer van vorig jaar Kiss Off Death. Zeer klassiek klinkende, duistere titels, maar hun sound klinkt eigentijds en ook erg dansbaar. Het nummer Animal is er een van dat laatste album, dat met een hoog gothrockgehalte erg toegankelijk klinkt.

Kiss Off Death was al snel uitverkocht op cd, maar er is reeds een ‘second pressing’ beschikbaar. Ook digitaal en op vinyl kan je dit album aanschaffen.

Facebook / Bandcamp

A PROJECTION
De Zweedse postpunk-, darkwaveband A Projection uit Stockholm brengt een dansbare mix van postpunk en elektronica, met zowel diepte als scherpe randjes. Na drie albums hebben ze hun plek bestendigd in het postpunkgenre. Met hun nieuwe single Darwin’s Eden, kiezen ze voor een meer elektronisch pad, waarbij ze tussen de synth- en postpunkmuziek van de jaren ’80 en een meer eigentijds elektronisch geluid komen te staan. De video is opgenomen in een oude Zweedse kerk waar een oud biologisch museum vol antieke taxidermie in is gevestigd. Beide waren vanwege de pandemie gesloten voor het publiek, wat bijdroeg aan het gevoel van verlatenheid. Hét perfecte sfeertje voor Darwin’s Eden!

De single is een losstaande single, die digitaal verschenen is.

Facebook / Website / Bandcamp

CINDERGARDEN
De kracht achter Cindergarden is Jaymie Vallentine. Een interessante dame, als het om originele en innovatieve muziek gaat. Donkere elektronica ontspruit al jaren uit haar brein en maakte haar een onafhankelijke veteraan in de undergroundcultuur. Ze is een zangeres, songwriter, toetsenist, drumprogrammeur, arrangeur en producer en vertrekt vanuit een compromisloze visie op het kunstenaarschap in al zijn aspecten. Ze bracht zes albums uit van 2006 tot 2020 en won in 2015 ook een prijs voor beste actrice voor de horrorfilm Dry Blood. Een engel in de gothscene, toch wel!

Anthology Vol. 1 is haar net verschenen album, dat digitaal en op cd verscheen bij de labels Shades Of Sound Records en Wave Records.

Facebook / Website

DARK SARAH
Een behekst horror fantasy verhaal brengt de Finse metalband Dark Sarah tot bij ons met de videoclip bij een live versie van Melancholia. De track verscheen op hun vierde album Grim (juli 2020) en laat kristalheldere zanglijnen met vooruit stuwende hardheid versmelten. Een stormachtige maalstroom in een horror- en fantasysfeer. In augustus 2020 kregen ze toch even de kans om hun album live voor te stellen in Helsinki. Met deze clip trekt het vijftal de luisteraar online mee, om de behoefte aan live-ervaringen toch wat te compenseren. De sopraanstem van zangeres Heidi doordringt de ruige soundscapes. Ze legt de betekenis achter de track uit: “Melancholia is een duister (en misschien wel het droevigste) nummer op GRIM, maar toch is het ook erg krachtig. Het bevat naar mijn mening ook de meest prachtige gitaarsolo van het album. ‘Melancholia’ is de naam van een blauwe orb die magische krachten geeft aan de hoofdpersoon Luna. In het lied kijkt Luna in haar verleden door de bol en leert wat er is gebeurd met haar. Ze leeft opnieuw, met haar verlangens en eenzaamheid.”

Facebook / Website

3 DREAMS NEVER DREAMT
De melancholische goth-/, progband 3 dreAms neVer Dreamt laat een voorsmaakje los van hun tweede aankomende album Another Vivid Detail. Save Me From Myself laat klank en beeld versmelten, geïnspireerd op de grote voorbeelden van de band zoals Katatonia, The Gathering, Porcupine Tree, Tool en Queensrÿche. Een weelde aan donkere kleuren dus, in een suggestieve reis door een duister landschap met knappe riffs en melancholische zang.

Another Vivid Detail verschijnt digitaal en op cd op 5/2  bij het label My Kingdom Music en kan je al voorbestellen.

Facebook

TEMPERANCE
Hun nieuwe ep Melodies Of Green And Blue verschijnt binnenkort, maar Temperance laat er alvast hun nieuwe, akoestische track Evelyn uit los, met een videoclip. Waar we de band kennen in hun melodische metalsound, hebben ze voor deze ep gekozen om een aantal van hun tracks akoestisch te brengen. Zes oudere tracks, maar ook twee nieuwe. Evelyn is als akoestische ballade, één van die twee ongehoorde.

Zanger en gitarist Marco Pastorino over Evelyn: “I‘ve had that song in my mind for a long time, inspired by Evelyn McHale, the protagonist from one of the most famous photos ever, a girl who died jumping from the 86th floor of the Empire State Building in New York. Evelyn is a sort of journey through her life, doubts, questions without answers, guided by a different song, a different style we‘ve never presented before. Close your eyes and begin to relax into this acoustic world…“

“This ep is a little dream come true, as we can finally show the heart of our music in its purest version”, laten Alessia Scolletti (zang), Michele Guaitoli (zang, piano), Marco Pastorino (gitaar, zang), Luca Negro (bas) en Alfonso Mocerino (drums) weten.

Melodies Of Green And Blue verschijnt op 19/2 bij Napalm Records.

Facebook / Website

THE UNDERGROUND YOUTH
De in Manchester geboren, maar in Berlijn gevestigde cultband o.l.v. Craig Dyern, deelt een nieuwe single. For You Are The One is daarmee een liefdesbrief uit het verleden van The Underground Youth, maar ook uit hun toekomstige album The Falling. Ze ruilen hiermee hun melancholische postpunk in voor een meer verfijnd geluid in de wereld van schimmige, melodramatische folk noir.
Eentje die fans van Roland Howard, These Immortal Souls en Leonard Cohen wel zal bevallen.

The Falling verschijnt op 12/3/2021 bij het label Fuzz Club Records.

Facebook / Website

BATAVIA
Met Batavia And Their Friends laat de gothic-/, industrialband een remix-album op de wereld los. Zoals de titel het zegt, gingen vrienden van het duo uit Florida aan de slag met hun tracks. En dat leverde dus een nieuw album op, met een knappe kakofonie aan stemmen die hun persoonlijke interpretatie laten horen op tracks van op de ep’s die Batavia in 2020 uitbracht. Zo hoor je remixen van o.a. Grendel, Mach Fox, Spankthenun, Syinx, Beta Virus, …

Batavia And Their Friends is verschenen bij Tigersqwak Records.

Bandcamp / Facebook

VICTORIA K
De Australische Victoria K bracht haar debuutalbum Essentia uit in april 2020 (Rockshot Records). Nu komt er binnenkort ook de dvd Live Isolation Concert, opgenomen tijdens de lockdown, waarop alle tracks van Essentia live voorgesteld worden. Een van de weinige manieren om een publiek nu live te bereiken…

Voor de band toont het vooral aan hoe flexibel en adaptief we kunnen zijn in crisis. Een aanrader voor fans van Nightwish, Kamelot, Eluveitie, Lacuna Coil en Within Temptation! Bekijk alvast de clip van Freaks als voorproefje. “The song Freaks is based on the book Freaks by author Kieran Larwood. In the book The Freaks are a band of misfits, trapped in a nightly Victorian sideshow. The song Freaks therefore explores how outcasts don’t fit in with the norms of society and are shunned by others and how these outcasts work though figuring out a way to finally accept and love who they are”, laat de band horen. Je kan Freaks digitaal aanschaffen en de dvd die op 29/1 verschijnt, kan je alvast bestellen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More