Home Grensverleggers Uitheems Geduister #115

Uitheems Geduister #115

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Monochrone schaduwpartijen lichten op met het fonkelend Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Exponentia, The Magik Way, Soft Riot, Biomechanimal, Nysrok Infernalien, Lüt, October Burns Black, Costume, Alien Vampires, Pouppee Fabrikk, Ludovico Technique, Selfishadows, Einstürzende Neubauten, Elle Noir, The Devil & The Universe, NNHM en een compilatie voor Claus & Kurt van Leaether Strip en een aankomend livestreamconcert van Internal Bleeding.

EXPONENTIA
Ludovic Dhenry (FR) heeft met Exponentia een indroef gothalbum uit. Tränen Des Leidens doet af en toe denken aan Lacrimosa, vooral dan omwille van de verhalende stem van Dhenry. De minimalistische duistere toetsen en snaren worden knap gecombineerd met alternatieve rockgitaren en drums. Maar het zijn vooral de klassieke instrumenten van het symfonische orkest die hier ook de sfeer zetten: violen, viola’s, cello’s, fluiten, hobo’s, klarinetten, hoorns, trompetten, trombones, tuba’s, piano, harmonium, orgel en een koortje schellen niet op dit album, maar duiken af en toe op. Soms onderdanig aan Ludovics gezang, soms theatraal de bovenhand nemend… Een album waarin somberheid in alle rust over je heen dreigt te dalen en je helemaal inpakt tot je in dat tranendal verdrinkt!

Facebook / Bandcamp

THE MAGIK WAY
Voor wie zich af en toe wentelt in ritualistische occulte muziek alla Ulver, Agallogh, Devil Doll en Badalamenti, heeft de Italiaanse duistere cultband The Magik Way het nieuwe album Il Rinato uit.

Hun muziek neemt complexe vormen aan die benadrukt wordt door obsessieve litanieën en rituelen in grootse sferen. Verwacht een oneindig aantal tinten aan duistere visioenen die tekst en muziek vermengen in een draaikolk van uitzinnige emoties en allesomvattende vernietiging.

Il Rinato is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Facebook

SOFT RIOT
Soft Riot heeft een decennium aan videomateriaal verzameld op hun Master Tape | A Video Collection: 2010-2020. Het schetst de voorbije tien jaar van de band in veertien muziekvideo’s, twee Possession Records kortfilms ter promotie van When Push Comes To Shove (2019) en The Outsider In The Mirrors (2018), maar ook een compilatie van incidentele beelden. Goed voor 1 uur 45 minuten darkwave videogekte.

Deze Master Tape | A Video Collection: 2010-2020 is op VHS en dvd verschenen bij het Schotse Possession Records.

Website / Bandcamp

BIOMECHANIMAL & NYSROK INFERNALIEN
De Britse electro-industrialformatie Biomechanimal heeft deze week een nieuwe single uit, in samenwerking met Nysrok Infernalien. End Your Life brengt één brok agressie, met stuwende beats die baden in de rauwheid van de vocals.

Deze maxi-single bevat de originele track en zes remixen van Die Sektor, Javi Ssagittar (Terrolokaust, Killus), Moaan Exis, Xmh, Xotox en Kalcyfr. Zeven keer op rij een furieuze frustratie! End Your Life is verkijgbaar via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp / Streamingplatforms

LÜT
De Noorse punkers van Lüt lieten nog een voorsmaakje op hun aankomende album Mersmak (= zin in meer) los. Bangkok Nonstop klinkt deze keer nogal schreeuwerig onbezonnen op vlak van vocalen, maar is qua gitaarwerk wel erg knap opgebouwd. Het contrast tussen de vrij ‘propere’ instrumentale uitvoering en de zang is groot en geeft de band een unieke sound, als een rauwere, energieke postpunkversie van Editors.

“Het idee van Bangkok NonStop is ontstaan bij het visualiseren van chaos, grote menigten, lichten en schermen, zoals we die zien in het leven in megasteden over de hele wereld vandaag. We vragen ons af hoe en waarom we enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens en informatie delen alsof dat geen probleem is. Wij zijn geen uitzondering en doen dit evenzeer. Zonder oogcontact. Wat is er gebeurd met menselijk contact? We willen positief blijven en zeggen dat het beter gaat worden volgend jaar, maar we denken eerlijk gezegd niet dat dit het geval is”, licht de band toe.

Mersmak verschijnt op 12/2/2021 en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Streamingplatforms

OCTOBER BURNS BLACK
October Burns Black is een project van ervaren muzikanten, die hun eigen interpretatie van echte gitaargedreven gothic rock maken. En nee, ze doen normaal gezien niet aan kerstsingletjes. Moesten ze dat wel doen, dan zouden dat wellicht de beste singles ooit zijn, geven ze zelf aan. Onder de leden zitten toch enkele waaghalzen die hun talenten bundelden om de feestperiode te verwelkomen met een single. Gordon Young en Rod Hanna gingen aan de slag met Nothing Wrong, een nummer van Red Lorry Yellow Lorry uit 1988.

Ongeveer dertig jaar na de oorspronkelijke release houdt dit nummer, meer dan ooit, een spiegel voor en blijft het weergeven wat velen van ons ervaren in deze donkere tijden.

“Party here, party here – No one ever really cares – If you’re holding out, feeling strong – Tell yourself there’s nothing wrong.”

Facebook / Bandcamp / Website

COSTUME
Een release die even aan ons ontsnapt was, maar die we jullie zeker niet willen onthouden, is die van het Italiaanse electropop techouseduo Costume. In september brachten ze hun album Kosmos uit, waarna in oktober de single I Walk Slow volgde. Een single waarvoor de zanglijn gewoon via een smartphone opgenomen werd, wat voor een knap effect zorgt. Marco Cozza a.k.a. MauSS (synths, gitaar, drummachine, backings) en Claudia Placanica (zang, tekst) weten ook hier opnieuw een verleidelijk mysterieus geluid neer te zetten.

Facebook / Bandcamp

ALIEN VAMPIRES
Het Brits/Nederlandse EBM-duo Alien Vampires pakt uit met twee ep’s. Ze grepen de kans om tijdens de pandemische opsluiting meer tijd te nemen voor experiment en opname, met de ep’s Destrudo en World In Denial als resultaat. De twee zijn complementair en horen samen. Beiden starten ze met de twee titeltracks, gevolgd door zeven meer. Daaronder ook remixen door God Destruction, In3briant, Cyberlich, Freaky Mind, Nano Infect, Chamaeleon, Viscera Drip, Distoxia, Reaxion Guerilla en Adeonesis. In totaal goed voor 18 tracks met het nieuwe, verstoorde geluid van het kwaad.

Beide ep’s zijn verkrijgbaar via Bandcamp bij het label Alfa Matrix.

POUPPEE FABRIKK
Aaargh… mogen de kerstman, -elfjes en aanverwanten ons goedgezind en rijk zijn! Want er verschijnt heel wat moois dat wel staat met een strikje errond, onder een boom. Zo is er ook wat interessants van de Zweedse electropunk-cultband Pouppee Fabrikk. Sinds 1987 zijn ze nooit perfect of lief geweest, maar brengen ze wel erg fysieke muziek die dwingt om recht te staan en te bewegen.

We kregen dit jaar al hun studio-album Armén. Daar voegen ze nu een uitgebreide anthology box aan toe met zes cd’s, goed voor 94 nummers en meer dan 6 uur muziek, die de eerste 30 jaar (1989-2019) van hun geluid weergeeft. Voortdurend de codes brekend, doen ze bovenop hun muziek ook nog eens twee “Watch Your Sex”-condooms met schedellabels cadeau. Zie het als een mogelijke vorm van controle of bescherming: aan jou!

Deze boxset kan je bestellen via het label Alfa Matrix.

Ze sluiten het jaar in hardruwe schoonheid af met een nieuwe, tweede ep uit het album Armén. Burn Forever is beschikbaar via Bandcamp. Daarop vind je onder andere ook remixen door Blush Response en Kreign. Radicaal, krachtig en impulsief!

GIVE UP TO FAILURE
Een album dat al even uit is (september 2020), maar toch wel fijn is om nog te ontdekken is het debuutalbum Burden, van de Poolse band Give Up To Failure. De vijfkoppige band werd in 2017 opgericht door frontman Mark Magick (zang, gitaar), die zich later omringde met Krzysztof Mlynczak (gitaar), Rafal Wekiera (synths), Michal Szczypek (drums) en Dominik Poltorak (bas). Samen brengen ze heel wat donkere tonen in een duister verleidelijke mix van postpunk, postrock, een beetje shoegaze en een sterke bereidheid om te experimenteren met ambient, noise of post-metal.

Burden is digitaal verschenen bij het Poolse label Requiem Records.

Bandcamp / Spotify / Facebook / Instagram

LUDOVICO TECHNIQUE
Met een reflecterende blik op onze maatschappij, brengt de New Yorkse goth-/ industrial metalband Ludivico Technique zijn nieuwe single Live As Myself. Een song die gaat over uitdrukken wie je vanbinnen bent, ongeacht hoe de samenleving tegen je aankijkt of probeert je te vertellen hoe je zou moeten zijn. Ludovico Technique weet hiermee opnieuw de gotische esthetiek te vatten in zijn beklijvend complexe muziek. Een heerlijke track!

Het tweede album Haunted People zit er in 2021 aan te komen.

Bandcamp / Facebook

SELFISHADOWS
In 2007 ontstond dit project, opgericht door Daniele Giustra, vanuit de ambitie te experimenteren en de behoefte aan een nieuwe vorm van nummers. Giustra gebruikt daarbij heel slim nieuwe en vintage synthesizers, met teksten en elektronische drums in een krautpopsfeer vol lijden. Ondertussen bracht de Italiaanse darkwaveband Selfishadows hun nieuw album Again uit. De warme stem, vol zoet troostende melancholie brengt licht onder gespannen duisternis. De stilte als bewegingsuitdrukking in gedempte, bewolkte sferen die ons evengoed aan het dansen krijgen.

Again is digitaal en op vinyl verschenen bij het label Manic Depressions.

Bandcamp / Facebook

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN
We kunnen wel stellen dat Einstürzende Neubauten één van die bands was, die we dit jaar graag op een podium hadden gezien… Ze bestaan 40 jaar, brachten een knap jubileumalbum uit en doen daar nu nog een teder zacht nieuw nummer bovenop. Treurig en zalvend tegelijk klinkt La Guillotine De Magritte. Als Magritte het zou zeggen, zou het zeker geen guillotine zijn, maar adembenemend is ie alvast, deze nieuwe single.

Alles Im Allen, het album n.a.v. het 40ste jubileum van Einstürzende Neubauten is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Website / Facebook / Spotify

ELLE NOIR
We kregen hier al enkele videoclips van Elle Noir te zien, waarin we een mix van darkwave, gothic en neoklassieke elementen te horen kregen, waarbij de stem van sopraanzangeres Elena een behoorlijke indruk naliet. Ondertussen heeft ze deze week ook haar nieuwe ep Like A Black Doll uitgebracht, waaraan ze het voorbije jaar werkte tijdens de maanden dat ze in Londen verbleef.

“In die maanden was ik vaak alleen en had ik de tijd om mijn leven opnieuw te ordenen. Het is een ep met vijf nummers, extreem autobiografisch, dat graaft in de duistere aspecten van mijn verleden. Mijn liedjes zijn metaforen van beelden die in mijn geheugen terugkomen. Ze vertellen mijn wereld, een evenwichtige chaos”, legt Elena uit. “Like a Black Doll vertelt over een traumatische situatie uit mijn jeugd, waar ik niet over praat en die ik door de jaren heen dankzij muziek heb kunnen uitwerken. Het is een van de redenen waarom ik ben beginnen zingen. Mijn stem en mijn liedjes gebruiken om mijn demonen uit te drijven.”

Zo werd zingen haar schreeuwen en haar operastem haar redding. Ze studeerde operazang, muziekwetenschap en muziekcompositie, maar na de lessen aan het conservatorium rende ze naar het repetitiekot van haar symfonische metalband. Haar passie voor vintage en cabaret hebben haar ondertussen op belangrijke Londense podia gebracht met haar cabaretshows en experimenteel muziektheater.

Facebook / Instagram / YouTube

THE DEVIL & THE UNIVERSE
Als ware devoten, vieren de geiten van The Devil & The Universe advent dit jaar. Naar aanleiding van hun kerstrelease Thank GOAT, It’s Christmas!, lieten ze ook deze week één van hun kerstsongs op de wereld los. Het gaat om een eigen versie van de kerstklassieker – oorspronkelijk geschreven door Katherine K. Davis – Little Drummer Boy, waarvoor Box von Düe (van Box And The Twins) haar stem leende. Een magische kerstsong die in ons kraam of zelfs in onze kerststal past. Als daar geen wereldvrede van komt…

Het album Thank GOAT, It’s Christmas! is digitaal en op cd verschenen en bevat zowel herwerkingen van klassieke kerstsongs als eigen tracks.

Facebook / Bandcamp / Website

NNHMN
Enkele weken geleden liet het Berlijnse synthwaveduo NNHMN (NonHuman) hun ep Deception Island 2 uit. Even koud als hun tonen en stemmen, zijn de blikken van de ogen in de videoclip die ze net uitbrachten bij het nummer Cold Eyes: een esthetisch knappe videocollage waarin beelden opduiken van Lee en Michal Laudarg. Afgewisseld met kille stedelijke taferelen en warme beelden van acrobaten en kermismolens, geeft dit de gewrongen contradictorische sfeer weer die we vaak ook in hun tracks horen.

De ep Deception Island 2 is digitaal en op tape verkrijgbaar, maar ook in erg beperkte oplage van 15 exemplaren een ‘editorial edition’ op 12” magenta vinyl, waarbij je foto’s in hoge resolutie van de band ontvangt en ‘extra stuff’.

Bandcamp / Facebook

Een compilatie voor Claus & Kurt van LEAETHER STRIP
Bound with Love: A Compilation for Claus & Kurt is een nieuwe benefietcollectie die is gemaakt om een ​​van de meest unieke liefdesverhalen van onze generatie te erkennen. Jarenlang deelden Claus Larsen van Leæther Strip en zijn echtgenoot Kurt Grunewald Hansen hun muzikale verhaal met de wereld totdat Kurt helaas zijn strijd tegen kanker verloor in september. Vanwege de stijgende medische kosten, verenigden 72 artiesten zich om Claus financiële steun te bieden door deze compilatie te maken. Je vindt er tracks op terug van o.s. Black Needle Noise, Inertia, FIX8SED8, Ego Likeness, iVardensphere, God Module, My Life With The Thrill Kill Kult, NØIR, Deathline International (ft. Jello Biafra), Spark!, The Rain Within, The Cassandra Complex, Agent Side Grinder.

Deze compilatie is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Livestream concert van INTERNAL BLEEDING
Duister nieuws der dode metalen: een inaugureel livestreamconcert van Internal Bleeding zal plaatsvinden op 2/1/2021!

“Beseffend dat er in de nabije toekomst geen hoop is voor live-optredens met publiek, hebben Trevor Peres van Obituary, Joe Cincotta van Full Force Studio en Sean Bell van Forever Dark de handen in mekaar geslagen om Dark Forces Live te organiseren”, klinkt het.

“Na het streamingoptreden met Obituary, vroeg Joe Cincotta – die het geluid deed voor de eerste twee streams – me of ik samen met hem een productie- en promotiebedrijf om livestreams te organiseren in New York wou oprichten. Ik vond het idee meteen geweldig en we dachten dat we metalbands konden helpen die niet weten waar ze moeten beginnen met het produceren van een livestreamconcert. We hadden er al een hoop uren opzitten om uit te zoeken hoe deze shit werkt, dus wij nemen die nieuw gevonden kennis en ervaring mee naar andere bands”, voegt Peres toe.

Slam-legende Internal Bleeding scoort al jaren hoog in de underground deathmetalscene met een meedogenloze DIY-werkethiek en intense live-optredens. Op 2/1/2021 brengen ze een liveset die 30 jaar sonisch geweld viert. Deze wordt uitgezonden vanuit New York en zal in Europa te volgen zijn vanaf 23 uur.

Tickets en info vind je via deze link.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More