Home Grensverleggers Uitheems Geduister #114

Uitheems Geduister #114

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Niet essentiële heiligen krijgen vandaag slechts weinig tronen, maar vinden misschien troost in dit donker auditief knuffelcontact. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Front Line Assembly, Lacrimosa, Grundeis, Farer, Adventures Of Salvador, The Devil & The Universe, Unitcode:Machine, Noble Savage, Dune Sea, Parricide, Scenius, Technophobia, Zwaremachine en de compilatie-albums  Forbidden Figures, A Support Compilation For Nao Katafuchi en We Hovered With Short Wings van Gizeh Records.

FRONT LINE ASSEMBLY
De legendarische Canadese industrial act Front Line Assembly heeft altijd onbevreesd de grenzen tussen genres overschreden en allerlei stijlen en invloeden verkend. Hun nieuwe album, Mechanical Soul, kan worden gezien als een hoogtepunt van deze inspanningen. Bill Leeb sluit zich opnieuw aan bij Rhys Fulber en de heren deden beroep op Jean-Luc DeMeyer (Front 242) en Dino Cazeres (Fear Factory) voor gastoptredens. Dat belooft! Nog even geduld, maar voorbestellen is al mogelijk: het album verschijnt op 15/1/2021 digitaal, op cd en in gelimiteerde oplage op dubbel-lp bij het label Metropolis Records.

Facebook / Website

LACRIMOSA
30 jaar Lacrimosa brengt cadeauboxen met zich mee! Voor het 30-jarig bestaan van de legendarische band wordt een box uitgegeven met drie cd’s plus sticker, kalender, vlag, kaartjes én een memoryspel voor de mini-fans, gemaakt door Anne Nurmi en Tilo Wolff. De box is voor grote fans of gulle schenkers, want komt met een prijskaartje van 116 euro.

De muziek komt dus met 3 cd’s:

  • Live 2015: nummers van op verschillende albums, live opgenomen tijdens de 25 jaar Lacrimosa-tournee.
  • Versionen: alternatieve versies van bekende nummers uit de beginperiode van Lacrimosa.
  • Cover Up: Lacrimosa-nummers gecoverd door artiesten als Lacrimas Profundere, AnNa R. (Ex-Rosenstolz), Semblant, Lord of the Lost, Mono Inc., Atrocity en Love Like Blood.

Lacrimosa 1990 – 2020 – The Anniversary Box beschikbaar vanaf 11/12 maar je kan nu reeds één van de 2000 exemplaren voorbestellen.

Facebook / Website

GRUNDEIS
Postpunk met een ferme noiserockinslag! En dan hebben we het over powerdrums en gelaagde gitaarriffs, die een industrial-/gothsfeertje met zich meebrengen. Grundeis uit Hamburg (DE) laat zijn debuutsingle klinken met Bleach en straalt daarmee meteen een sterke energie uit, die zowel macabere melancholie als trillende aantrekkelijkheid bezit.

Zangeres / gitariste Laura Mueller zet met sterke vocalen een bijzonder knappe melancholie tegenover bijna razende uitbarstingen: “Bleach gaat over het overwinnen van wanhoop door er energie in te zoeken. De hoofdrolspeler wordt verscheurd tussen het accepteren van zijn / haar angst om vernieuwing te vinden en het overweldigd worden door het gevoel dat verandering niet mogelijk is. Het nummer is geïnspireerd door de strijd tegen eenzaamheid, sociale angst en het vinden van een plek in het leven.”

“But the fear’s pushing way too strong, throws me back to where I belong. And the speed’s rushing all along. Our peace is long gone.”

Facebook / Instagram / Bandcamp

FARER
“Vier tracks, samen goed voor meer dan 50 minuten die je de hel en de hemel laten ontmoeten. Vol tegenstellingen, zetten deze heren sober rauwe en emotioneel complexe geluidsarchitecturen neer in één van de meest intens beroerende noise-/doomsounds van 2020”, schreven we even geleden in ons review over het debuutalbum Monad van de Nederlandse band Farer.

Een release vraagt om een optreden. En ook daar werd iets op gevonden, hoewel het zonder publiek moest. De releaseshow werd gefilmd door VoidManiac met een geweldige ondersteunende ploeg van filmografen, podiumhanden en geluidstechnici in de Vera Club in Groningen.

“Toen eenmaal duidelijk werd dat er niet snel een echte liveshow zou plaatsvinden, schakelden we over en besloten we een liveoptreden vast te leggen. Hoewel er niets beter is dan het echte werk, kwamen we dicht bij het overbrengen van dat onbereikbare live gevoel. We wilden dat het eerlijk was. Geen trucs. Een uniform uiterlijk en karakter komt naar voren in al onze uitstapjes, dus verwacht monochrome lange shots en langzame overgangen. Stel je voor dat je daar bij ons bent, terwijl je het klagende gehuil, het gerommel van de drums en het schurende geluid van beide basgitaren hoort”, geeft Farer mee.

En die opname, delen ze graag met iedereen!

Het album Monad is digitaal, op tape (Tartarus Recs) en op cd (Aesthetic Death) verkrijgbaar.

Website / Facebook / Bandcamp

ADVENTURES OF SALVADOR
‘The kings of punk surf rock’ van Adventures Of Salvador laten opnieuw van zich horen! Nigel Beck (bas, zang), Mark Berry (Gretsch gitaargenie), Dave a.k.a. Loop-Aznavour (zang, keys, theremin) en Mike ‘Complicated’ Smith (drums) keren terug met hun opzwepende nieuwe single Dropping Like Flies. The Cramps en The Gun Club in een Strummercamp-feeling! Luide, melodieuze, humoristische, onbeschaamde en heerlijke oermoeraspunk. Een uitstekende release waarbij ook knap artwork van Jack Jerz hoort.

Facebook / Bandcamp / Website

THE DEVIL & THE UNIVERSE feat. Matt Howden / Sieben
Niemand had verwacht dat The Devil & The Universe zich zou bezondigen aan Christmas Carrols en toch bereidden ze ons de voorbije week voor op hun versie van muzikale kersttijden. En dat klinkt  In The Bleak Mid Winter, voorzien van een ‘magical touch’ onder de vorm van vocals door Matt Howden (Sieben). Sprookjesachtig mooi, waaraan de band ironisch een vleugje ‘humbug’ (ofte quatsch, gelul, onzinnige praat) van het oneerlijke kerstkarakter Scrooge van Charles Dickens toevoegt, vergezeld van de noisy gruis van de duivelse geiten.

“In the bleak midwinter, frosty winds made moan. Earth stood hard as iron, water like a stone. Snow had fallen, snow on snow, snow on snow. In the bleak mid-winter long ago…”

Het album Thank GOAT, It’s Christmas! lieten ze zopas, tijdens het tweede aftelweekend op de wereld los. Het is digitaal en op cd verschenen en bevat zowel herwerkingen van klassieke kerstsongs als eigen tracks.

Facebook / Bandcamp / Website

UNITCODE:MACHINE
Twintig jaar geleden startte Erik K. (US) Unitcode:Machine en laat sindsdien een mix van EBM, industrial, aggrotech en synthpop horen. Uit het nieuwste album Tyranny (2019) wordt de track Instigator als single naar voor geschoven. Een dancetrack, met de nodige rauwe toets, een tekst die betekenis heeft en melodieuze synts, dus een meer dan geslaagd nummer! Naast het origineel krijgen we ook remixen van Freaky Mind, Elezoria en Invisible Devastation, die elk hun persoonlijke sound toevoegden. De laatste is ongetwijfeld de opmerkelijkste, maar de vocals van Erik K. blijven zo sterk, dat de Unitcode:Machine-stempel steeds aanwezig blijft.

Facebook / Bandcamp

NOBLE SAVAGE
Leap Into Shade is de nieuwste single van  de darkwave-, postpunkrevivalband Noble Savage uit Los Angeles, die verscheen bij het label Victim Records. Bij de track hoort een knappe videoclip geregisseerd door de Mexicaanse film producent en muzikant Hari Sama, waarin je danser en model Vinny Balbo misschien herkent. Met de clip brengt de band een hommage aan Anton Corbijn en de beginjaren van bands als Joy Division en Depeche Mode. Hoewel het nummer zelf bewijst dat Noble Savage meer dan goed beet heeft hoe ze de sound van de donkere eigthies underground omtovert tot een fris, modern geluid.

Hari Sama: “In the video you see a character who feels completely out of place — but finds a sense of self in androgyny: wearing makeup and dressing with freedom, embracing ambiguity, playing with the possibility of being other. But outside, Vinny still feels uncomfortable, not in an own skin but from an old habit of being isolated from others.”

Facebook / Spotify / Bandcamp

DUNE SEA
De Noorse psych/ spacerockers van Dune Sea laten opnieuw van zich horen. Het begon in 2012 als het soloproject van Ole Nogva, waarna drummer Erik Bråten er pas in 2017 bij kwam om hun eerst ep All Quiet Under The Suns in de studio op te nemen. Een jaar later, in 2018, voegde bassist Petter Solvik Dahle zich bij het duo als permanent lid. Net op tijd om hun titelloze debuutalbum op te nemen dat in 2019 werd uitgebracht. Dune Sea brengt ook in 2020 een nieuwe release. Hun tweede album Moons Of Uranus is net verschenen, waarmee ook hun nieuwe drummer Viktor Olsen Kristensen geïntroduceerd wordt.

Harder en smeriger dan hun vorige poging, laat Dune Sea tien op ruige riffs gebaseerde en met synth doorweekte tracks horen die ergens tussen de psychedelische texturen van Hawkwind en de groovy vibes van Monster Magnet vallen. Moons Of Uranus is op vinyl verschenen bij het label All Good Clean Records.

Facebook / Spotify

BUTTERFLY
Eentje met zware vleugels… Vier Australische metalveteranen (van o.a. Earth, Abramelin, Bestial Warlust, Hobb’s Angel Of Death), verenigen twee gitaren, harmonieuze vocals, stevige akkoorden en een sterke ritmesectie in hun traditionele metalproject Butterfly. In maart 2021 verschijnt hun album Doorways Of Time, waarmee ze ons meenemen op een vrij nostalgisch klinkende trip langs psychedelische metal en rock. We zouden de jaren 70 en 80 niet kunnen herbeleven, maar Butterfly doet wel een goede poging met zachte invloeden van Kiss, AC/DC en Led Zeppelin.

Het is nog even wachten, want het album verschijnt pas in maart 2021 op vinyl en op cd bij het label Petrichor, maar is wel al digitaal te koop via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

PARRICIDE
De Poolse band Parricide werd opgericht in 1990 als gevolg van de splitsing van twee lokale bands, Kreuzer en Lokis. Het idee was om razendsnelle, zware en brute death metal te spelen. In hun actieve 25 jaar bracht Parricide acht albums uit. De drie albums met de originele line-up in de jaren 90 zullen officieel opnieuw worden uitgegeven door Awakening Records, inclusief ongepubliceerde bandfoto’s, demo’s en liner notes van de bandleden. Alle nummers zijn begin 2020 geremasterd en opgedragen aan alle maniakken die geobsedeerd zijn door old school death metal.

Fascination Of Indifference, Accustomed To Illusion en Crude zullen op 12/12/2020 worden heruitgebracht via Awakening Records.

Facebook

SCENIUS
Het Frans/ Britse duo Scenius heeft zijn debuutalbum Enough Fears deze week op de wereld losgelaten. Donker geïnspireerd op de beginjaren van de electropop klinkt hun geluid fris minimalistisch, met sobere vocals. Clean en treffend juist, klinkt zelfs het klagend zachte nummer Wild And Wooly, maar even sterk ook Less Than Dreams, vol zwevende bubbeltjes sonische energie. Een aanrader vol vintage synths en ritme! Enough Fears is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

TECHNOPHOBIA
Na een reeks recente singles die begonnen met het meeslepende Rattle In Your Chest, is het donkere popduo Technophobia uit Washington helemaal klaar om hun langverwachte, tweede album Some of Us Are Looking At The Stars uit te brengen. Katie en Stephen Petix zijn samen de scheppers van Technophobia, maar ook van het label Working Order Records, een groeiend platenlabel zonder winstoogmerk dat helpt bij het vergroten van de bekendheid van goede doelen in hun regio. Hun geluid wordt gekenmerkt door gelaagde elektronica, die zacht zwevend gevuld wordt met de sterke, emotionele stem van Katie. Some of Us Are Looking At The Stars is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij hun eigen label Working Order Records.

Facebook / Website

ZWAREMACHINE
Zwaremachine bracht net een nieuwe single remix ep uit. De titeltrack Conquest 3000 is een voorsmaakje van het nieuwe album van Mach Fox, Dbot en Dein Offizier. Ze verklanken de zakelijke hebzucht, ecologische rampen en de dood van de samenleving in deze cyberwave-soundtrack vol doemsirenes, oerpercussie en oplopende synthesizers.

De drumtracks van Dein Offizier zijn in januari 2020 opgenomen in Nederland. Extra drummachine-programmering en synths werden toegevoegd door Planktoon en naar de band gestuurd voor de definitieve regeling en mixen vanuit zijn studio in Zweden.

Op de ep vind je de single mix en remixen van X1L3, Batavia en Hostile Architect. Conquest 3000 is verkrijgbaar via een vrije bijdrage op Bandcamp.

Bandcamp / Facebook

COMPILATIE-ALBUM FORBIDDEN FIGURES, A SUPPORT COMPILATION FOR NAO KATAFUCHI
Van zijn geboorteplaats in Tokio tot New York en nu Duitsland heeft het geluid van Nao Katafuchi veel terreinen in de muziek doorkruist. Hij laat een elektronische indruk achter op de geest van de luisteraar met synths vol expansieve romantische gevoeligheid.

Dit compilatie-album is tot stand gekomen ter ondersteuning van Nao Katafuchi, om de juridische kosten die zijn opgelopen door een schadeclaim te helpen financieren. De claim heeft betrekking op beeldmateriaal in een muziekvideo die enkele maanden geleden is gemaakt door een derde partij. Hopelijk wordt dit misverstand snel opgelost, aangezien de advocaat van Nao momenteel hard werkt om de tegenpartij duidelijk te maken dat Nao niet betrokken was bij het creatieve proces van deze video en dat hij geen verbinding heeft met de video-uploads op internet.

In de tussentijd stijgen de juridische kosten van Nao terwijl deze zaak wordt opgelost. Als reactie hierop zijn 34 kunstenaars in slechts één week tijd samengekomen om hun steun aan Nao te tonen. Elke aankoop van deze release helpt Nao om de kosten van de opgelopen juridische kosten te dekken.

Naast de vele duistere artiesten als No More, Soft Riot, Attrition, Psyche, Peppy Pep Pepper,… droeg ook het Belgische project CryptoChroma zijn steentje bij!

Het album is verkrijgbaar via Bandcamp.

COMPILATIE-ALBUM WE HOVERED WITH SHORT WINGS VAN GIZEH RECORDS
Het label Gizeh Records is aan zijn 100ste release toe en dat vieren ze met het duistere compilatie-album We Hovered With Short Wings. Het album draagt 21 tracks van artiesten die onder de vleugels van het label zaten gedurende de voorbije 18 jaar. Het werd daarmee een knappe verzameling  van alternatieve en experimentele ambient-, postrock-, postmetal-, neoklassieke-, drone-…nummers.

“Gizeh heeft zich nooit onderdeel gevoeld van een muziek‘industrie’ en we hebben altijd bewust buiten de grenzen van genres en scènes geopereerd. Deze aanpak gaat gepaard met aanzienlijke kopzorgen, maar uiteindelijk heeft dit het label zijn energie en lange levensduur gegeven, en persoonlijk blijft het zo dagelijks ook interessant. Ik heb altijd genoten van het idee dat het label een beetje representatief is voor mijn eigen platencollectie, waar er ruimte is voor smaak om te veranderen en te groeien en zich op onverwachte manieren te ontwikkelen”, aldus labelhouder Richard Knox.

“Het idee voor deze compilatie kwam in het begin van het jaar naar voren met een open oproep aan bijna iedereen die bij het label betrokken is geweest om mee te doen. Het voelde goed om zoveel mensen bij elkaar te brengen die de afgelopen 18 jaar zoveel hebben bijgedragen aan Gizeh. De titel is ontleend aan een lied van wijlen, geweldige Vic Chesnutt. Het lijkt onze reis van de afgelopen jaren perfect samen te vatten en het is een ferme knipoog naar iemand die eindeloze en broodnodige inspiratie biedt. Het eindresultaat is 21 exclusieve muziekstukken die een tijdige herinnering bieden aan hoe belangrijk en noodzakelijk kunst is voor de wereld. We hebben het nu meer dan ooit nodig”, legt Knox uit.

Het album is digitaal, op dubbel-cd en in een box verschenen bij het label Gizeh Records, met bijdragen van Julia Kent, Fieldhead, Some Became Hollow Tubes, Otto Lindholm, A-Sun Amissa, Frédéric D. Oberland, Snowdrops, Aidan Barker, Jean D.L., Shield Patterns, Richard Nox, Aging, Hundred Year Old Man, Anders Brørby, Jon Mueller, Chantal Acda, Charles-Eric Charlier, Nadja, A.R.C. Soundtracks, Christine Ott en Of Thread & Mist.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More