Home Grensverleggers Uitheems Geduister #111

Uitheems Geduister #111

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Zwarte harten zijn niet zo geboren. Zijn ze verbrand door passie? Of creatief ontwikkeld tot een donkere rijkdom? Voeding voor de zwarte harten, met het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Wisborg, Spiryt, RYBA, Peppy Pep Pepper, The Devil And The Universe, The Mahones, A Primitive Evolution, Then Comes Silence, Ist Ist, Slift, Witchfinder, MAN1K1N, Ludovico Technique, Lüt, Machines On Blast en Ingrina.

WISBORG
De quarantainetijden hebben ons covers opgeleverd, waardeloze parodieën… maar ook schitterende akoestische juweeltjes zoals deze van Wisborg. Zanger Konstantin Michaely nam bij hem thuis plaats achter de piano voor een lockdownversie van het instrumentale Awaking Spring, een track van op hun debuutalbum The Tragedy Of Seconds Gone uit 2018. “Het is het oudste nummer op de plaat, ik denk dat ik het rond 2014/2015 schreef. Voor de studioversie voegden Nikolas en ik snaargeluiden en banjo toe met een shitload aan effecten om het spookachtig te laten klinken.” Deze versie klinkt melancholisch magisch.

Facebook / Bandcamp

SPIRYT
Jean-Luc Courchet, de man uit Toulouse ook bekend als Spiryt, liet net een bijzondere track op de wereld los. Eentje die minder in de lijn ligt van eerder werk en ook niet zal verschijnen op zijn volgende album. Maar wat een schijf is dit! Klagende schreeuwen van gitaren die zagen en brullen met daaronder zwaar diepe beats springen uit zijn nieuwe nummer E.Chant. We like this new Spiryt!

Facebook / Bandcamp

RYBA
Het is een nevenproject van Kaelan Mikla, maar wij kijken ondertussen even hard uit naar werk van deze IJslandse postpunkformatie als naar die van de Kaelan Mikla-dames zelf. Terecht blijkt, want hun nieuwste album Phantom Plaza is een aanrader vol begeesterende rock. Met een dynamische gedrevenheid en heel wat industriële kantjes, drijft deze band ons regelrecht onbestaande dansvloeren op.

Bandcamp

PEPPY PEP PEPPER
Violet Candice (de ene helft van Mitra Mitra en Violetiger) laat van zich horen met haar synthwave/ minimal soloproject Peppy Pep Pepper. De Weense toetseniste/ zangeres heeft een nieuwe videoclip uit bij het nummer How An Engine Works. De clip werd gemaakt door Amanita Noir. Het is de eerste track van deze dame die op vinyl verscheen, want je vindt hem terug op het compilatie-album My Precious Vol.3 van het Brusselse label Red Maze Records. (Her)lees hier ons review van dat album.

Facebook / Soundcloud

THE DEVIL AND THE UNIVERSE
Je weet nooit wat je krijgt als je een geit een kerstmuts op zet, maar als het om The Devil And The Universe gaat, zijn we er vrij gerust in dat het een stevig staaltje muziek wordt. De heren lieten weten dat ze zowaar een kerstalbum klaar hebben. In hun kerstcollectie vinden we enkele herinterpretatie van ‘traditionals’ als Little Drummer Boy, Silent Night, maar ook hun eigen trilogie The Ghost Of Christmas Past, Present And Future en Krampus Rumble.

Voor dit album werkten ze voor twee tracks met Matt Howden (Sieben) en Box Von Dü (Box And The Twins) als gastzangers. Dit alles met de goedkeuring van de Oostenrijkse traditionele Kerstduivel Krampus, uiteraard!

Je kan de plaat reeds voorbestellen en ze zal in beperkte oplage van 200 stuks ook op cd verschijnen. Snelle geiten kunnen ze ook samen met de ‘Goatmass 2020 Shirt’ bestellen in de Goatmass Bundle, waarbij de eerste 66 ook een gepersonaliseerd, met de hand geschreven Krampuskaartje ontvangen.

Facebook / Website

THE MAHONES
The Mahones zagen het leven op St. Patrick’s Day in 1990. Ze deden heel wat optredens in hun eigen ‘Canadese’ vorm van Ierse punk in bars, pubs en muziekzalen over de hele wereld, en dat met een toegewijde fanbase in hun kielzog. De band heeft in 30 jaar zeker een lange weg afgelegd; van hun bescheiden begin met optredens in Ierse pubs tot hun hit Paint the Town Red, die je ook misschien kent van laatste gevechtsscène van de dubbele Academy Award-winnende film The Fighter

De Canadees/Ierse punkpioniers vieren dit jaar een bandjubileum. The Mahones kijken terug op een dertigjarige muziekcarrière met het album This Is All We’ve Got To Show For It – The Best Of 30 Years. Deze uitgebreide retrospectieve laat bijzondere momenten met verrassende gasten op intieme podia horen, gespreid over de jaren.

Het album verschijnt digitaal, op cd en op vinyl op 4/12 bij het label True North Records, maar kan je nu reeds voorbestellen.

Facebook / Website

A PRIMITIVE EVOLUTION
Ook uit Canada, maar vanuit een heel ander muzikaal straatje kregen we een nieuwe videoclip bij het nummer Ghost van A Primitive Evolution. Het nummer kon je reeds ontdekken op het nieuwste album Becoming van de donker alternatieve rockband rond frontman Brett Carruthers (bassist van The Birthday Massacre).

Ghost is een lied over liefde en verlies, geïnspireerd door het gedeelde rouwproces van een kind. In het post-apocalyptische droomlandschap zien we twee eenzame overlevenden zoeken naar verbinding.  

Ghost was een nummer waar we een gokje op sloegen. We hebben nog nooit een epos als dit geschreven, maar het hielp echt bij het verzegelen van het album voor ons. Ik heb dit nummer geschreven toen ik veel van mijn vader droomde die we verloren toen ik 14 was. Grappig hoe bepaalde jaren als geesten lijken terug te komen en je achtervolgen. Het is een heel mooi moment wanneer je het gevoel hebt dat je weer bij hen bent, maar het wakker worden, maakt de teleurstelling realiteit”, legt Brett Carruthers uit.

Het album Becoming is verkrijgbaar via deze link.

Facebook / Website

THEN COMES SILENCE
Bij één van de meest catchy nummers van hun nieuwste album Machine, laat de band Then Comes Silence beelden rollen. De videoclip bij Dark End zet de driekleurige wereld van Then Comes Silence knap strak in beeld. Zwart, rood en wit, waarbij vooral de rode make-up (door Kim Sollare) de bandleden knap verbeeld in de kijker zet.

“Silent like the fog –  it comes in bits – Burning the daylight – Feel it pull to the earth. It’s a dark, dark end – Stalking behind the light.”

Het album Machine is verschenen bij de labels Oblivion en Metropolis Records.

Facebook / Website

IST IST
De band startte in 2014 en wordt soms wel eens de nieuwe Joy Division van Manchester genoemd. Hun debuutalbum Architecture werd erg goed ontvangen en prijkt in de top 5 van de independent charts. Hoger dan ze ooit hadden kunnen dromen, geeft de band aan. Ondertussen werken ze onder hun eigen label en schenken ze enorm veel belang aan de esthetiek rond de band met knap artwork, videoclips, enz. Zo kregen we deze week ook de tiende, laatste videoclip te zien bij het nummer Slowly We Escape, van hun debuutalbum. Ist Ist is knap… erg knap…

Ist Ists werk is verkrijgbaar via Bandcamp, waaronder ook een dvd met alle videoclips van hun geprezen debuut Architecture.

Facebook / Website

SLIFT
Het Franse spacerocktrio Slift heeft zijn nieuw album klaar. Ummon is een ruimte-odyssee over titanen in een mix van acid krautrock, kosmische jazz en krachtig, stonerinvloeden met zwaar verzadigde gitaren. Het album neemt je mee op een duizelingwekkende reis voorbij de sterren. Iets voor fans van Elder, Can en Oh Sees.

Ummon is op dubbele lp verkrijgbaar bij de labels Vicious Circles en Stolen Body Records.

Facebook / Bandcamp / Website

WITCHFINDER
Het nieuwe album van de Franse doom-, sludgeformatie Witchfinders mengt heerlijke hardcore invloeden met occulte doom en klassieke stoner riffs. Het occulte trio biedt met Hazy Rites smerig psychedelische riffs, somber gekwelde stemmen.

Fans van Monolord, Windhand, Bongzilla zullen dit doomjuweeltje zeker appreciëren.

Hazy Rites is verkrijgbaar bij het label Mrs Red Sound Records.

Facebook / Bandcamp / Website

MAN1K1N
De electroband MAN1K1N uit Boston is het project van zanger Johnny Veil en drummer Cristian Carver (CARV.R, Bella Morte). Hun sound klinkt zwaar en intens, onbeschaamd confronterend, voorzien van diepe groeven.

MAN1K1N liet zijn nieuwe ep, Into The Wounds, horen, samen met een videoclip bij één van de tracks Into The Wounds (Big Time Kill Remix). Voor al wie zin heeft in een stevig dansfeestje!

Bandcamp / Facebook / Youtube

LUDOVICO TECHNIQUE
Live As Myself … We kunnen het iedereen aanraden om dat zinnetje aan zijn levensvisie toe te voegen, maar die bemoeienissen nemen we liever niet op. Voeg het gewoon alvast toe aan je muziekcollectie, want het is ook de nieuwe single van Ludovico Technique. En dat is het eerste nieuwe materiaal dat we van de van de New Yorkse band te horen krijgen na hun meeslepende Absence (2017).

We horen een eenvoudige maar krachtige boodschap over de kracht van expressie, zelfs in moeilijke tijden als vandaag. Het is opnieuw de eigen, rauwe uitdrukking van wat een fusie van goth, industrial en metal kan zijn. Dit is de eerste in een reeks singles die een voorproefje biedt op het volledige album Haunted People, dat dus volgt.

Website / Facebook

LÜT
De Noorse punkand Lüt is er opnieuw bij met een gloednieuwe single. Ingeting Å Angre På (Engels: Nothing To Regret) is daarmee de zevende single die ze releasen uit hun aankomende album Mersmak.

Het refrein van het lied levert energieke melodieuze hardcore vibes, met gitaarmelodieën die zorgen voor speelse vreugde en overweldigende kracht. Het ongegeneerd gepraat tijdens de single laat de unieke stijl van de band doorschemeren. We don’t give a fuck… Lüt voelt wél als een erg welkom energieshot.

“Als we onze ogen sluiten, kijken we vaak opnieuw naar de gênante incidenten van ons leven. Dit geldt natuurlijk ook als u geen lid bent van LÜT. Na een zomer van toeren en veel gekke dingen gebeuren (niet geschikt om te delen), besloten we te stoppen met rondneuken en schreven Ingenting Å Angre På (niets om spijt van te hebben). We proberen ons leven vanaf nu ook zo te leven, wat soms moeilijk kan zijn. De mentaliteit gaf ons tenminste een echt leuk liedje. Genieten!”, leg Lüt uit.

Mersmak verschijnt op 8 januari, maar kan je nu al voorbestellen.

Facebook

MACHINES ON BLAST
Uit Florida (USA) krijgen we het langverwachte nieuwe album van de industrial-, metalband Machines On Blast. De band werd in 2013 opgericht door industrial, metal, EBM en electro-rock liefhebber Evan Mitchell (zanger, songwriter, programmeur), die zich al snel liet bijstaan door gitarist Warren Adams. Dat leverde al zeker een donkerdere, zwaardere sound op dan ervoor, wat enkel nog steviger klonk wanneer drummer Chris Marshall en (eind 2017) guitarist Adrew Howington er ook bij kwamen. De heren hebben net hun tweede album Black Market Happiness uit, gemixt en gemasterd door niemand minder dan Henrik Udd (Bring Me The Horizon, Powerwolf, Architects…).

Bandcamp

INGRINA
Een diepduistere, prachtige track kregen we van de Franse band Ingrina. Ingrina benoemt een herinnering, een gevoel van vitale extase dat deze beschaving de levenden probeert te laten vergeten. Het is ook de naam van een ontsnapping. Degene die naar minder vijandige onderwerelden snelt. Met twee drums, drie gitaren, een bas en spookachtige zang, streeft Ingrina ernaar om de melancholie over te brengen die zweeft tussen alles wat instort en wat er begint te ontstaan.

 “Jailers vindt plaats na de storm die alle oriëntatiepunten verstrooide, die de gevangenbewaarders in de lucht verspreidt, tussen de lichtdeeltjes en tussen de synapsen. Als dampende spoken, doorschijnende sluiers, worden de bewakers gedreven door de wind. We ademen ze elke dag in, totdat hun diepe doel wordt onthuld, terwijl we nog steeds geloven dat ze voor altijd zijn opgelost in het stof van de lucht. Dus veranderen ze haastig in solide gevangenissen en voeden ze de illusie dat ze uit het niets en nergens zijn ontstaan.”

Jailers is één van de nummers die zullen verschijnen op hun nieuwe, tweede album Siste Lys, dat vanaf 27/11 digitaal en op vinyl verkrijgbaar is via de labels A Tant Rêver Du Roi en Medication Time Records.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More