Wij donkere zielen willen leven zonder dood te gaan voordat we sterven… het Uitheems Geduister van deze week houdt je alert in tijden tussen leven en dood, met nieuws van Wardruna, Benjamin Finger & James Plotkin, Orcrypt, Mor(†)Sure, Scenius, The Black Capes, Gangue Morcego, Luke Skyscraper James / This Twisted Wreckage, A Cloud Of Ravens, Demonstealer, NNHMN, Cyanbaal, Stabbing Westward, Lacrimosa en Delphine Coma.
WARDRUNA
Opnames van de wind en een raaf die zich schel laat horen. Dicht bij de natuur en gevolgd door traditionele klanken. Zoals ze dat doen, laat Wardruna met Kvitravn (White Raven) al een voorproefje horen met de titeltrack van hun aankomende album. De Noorse darkfolkband haalt ook hier hun band met de mythologie aan, legt oprichter Einar Selvik uit: “Ik ben erg uitgelaten om dit nummer eindelijk te kunnen delen. Kvitravn is een lied dat de tradities van dierengidsen en de symboliek en legendes van heilige witte dieren verkent, die in Scandinavische en andere culturen over de hele wereld voorkomen. Deze hoog aangeschreven spookachtige wezens – of het nu een raaf, slang, beer, eland, rendier, olifant of leeuw is – worden in animistische tradities gezien als profetische, goddelijke boodschappers en beschermers die vernieuwing, zuiverheid en een brug tussen werelden vertegenwoordigen.”
De band weet zoals steeds met een sobere theatraliteit, dreunend geaarde ritmes en een fantastisch rijk klankkader indruk te maken. Ook met Kvitravn. Wie hen live aan het werk wil zien, wordt (wellicht) beloond voor zijn geduld op 18/11/2021 in de Tivoli in Utrecht en op 19/11/2021 in het Koninklijk Circus in Brussel.
Het album Kvitravn verschijnt op 22/1/2021 en kan je reeds voorbestellen.
BENJAMIN FINGER & JAMES PLOTKIN
Met slechts vier tracks hebben Benjamin Finger en James Plotkin onze aandacht alweer meteen te pakken. Bejamin Finger is een Noors componist, elektronische muziekproducent, dj, fotograaf en filmmaker gevestigd in Oslo. Sinds zijn solodebuutalbum Woods of Broccoli (2009) was hij vooral bezig met film- en muziekproductie, met een gezonde minachting voor genres. James Plotkin is een Amerikaanse artiest, muzikant en geluidstechnicus die bekend staat om zijn werk als soloartiest en in bands als OLD, Khanate, Phantomsmasher / Atomsmasher, Scorn en Khlyst. De heren herenigden zich – na hun album Pleasure Voltage (2019) – opnieuw om hun getalenteerde, experimentele kunnen samen te brengen op een nieuw album. We Carry the Curse trekt experimenteel de duisternis in. Een dieprijke darkambiendsound, gevuld met complexe melancholie die af en toe ook wat licht en hoop toelaat. Op titeltrack We Carry The Curse en ook in Bound Together horen we ook knap cellowerk opduiken, gespeeld door Elling Finnanger Snøfugl.
We Carry The Curse is nog maar net digitaal en in beperkte oplage op clear glass vinyl verschenen bij het label Roman Numeral Records en kan je bestellen via Bandcamp.
Benjamin Finger: Website / Bandcamp / Facebook
James Plotkin: Website / Bandcamp / Facebook
ORCRYPT
De Britse fantasy black metalband Orcrypt bracht op Halloween zijn nieuwe, tweede album Balrog & Roll uit. Sinds 2010 leek het trio lichtjes ingeslapen, maar werd in 2018 door oprichtend drummer en bassist Ugluk weer leven ingeblazen met de release van Mercenaries Of Mordor en met nieuwe gitarist Sammael en zanger J.R.R. Martin. Niet veel later namen ze de demo Dice & Damnation op, die de focus van Tolkien-geïnspireerde drone verlegt naar riffs en fantasy. Een verkenning langs diepe, donkere, zeg maar oerzwarte black metal, met invloeden van rock en heavy metal. Inhoudelijk verkent het album Dungeons & Dragons van Gary Gygax. “Dungeons & Dragons is gevuld met duisternis, corruptie en kwaad en schenkt mensen dus de mogelijkheid voor machtsfantasieën, catharsis en in contact komen met iets diep, donker en oers. We hebben zojuist de twee samengevoegd”, legt J.R.R. Martin uit.
Het album Balrog & Roll is verschenen en kan je bij het label Death To Music Productions bestellen.
MOR(†)SURE
Een band die startte op een piratenconcert in Metz (2017), dat enkel een podium gaf aan bands die een eerste optreden gaven, groeide ondertussen uit tot een band met een eigen sound. Het vond onderdak bij het label Clou, een label uit Metz geboren uit de onvoorwaardelijke liefde voor de lokale scene en een onsterfelijk DIY-verlangen. Wat als een duet met computer en vervormde stemmen begon, werd hun opstelling versterkt met wat machines. Wat daaruit voortkomt schommelt tussen slechte techno en sombere synthwave, maar garandeert decadente feestjes. Mor(†)Sure heeft ondertussen zijn album S/T klaar, met teksten vol teleurstelling en (zelf)spot die empowerend werkt. Korrelig, verstoord en gestoord en gekruid met lichte acid. Zo experimenteel leuk, dat het iets briljants krijgt.
SCENIUS
Puttend uit de vroege electropop-outfits, streeft de Frans/Britse band Scenius op zijn eigen manier dezelfde spannende missie na: vintage synths en ritmes ontroerend en pakkend laten klinken. En daar slagen ze met hun verfrissende electro-/wave-/indiesound wonderwel mee. Hun debuutalbum Enough Fears verschijnt op 4/12 en dat is iets om naar uit te kijken, want hun geluid heeft iets weg van een catchy klinkende Kraftwerk. Beluister alvast de vier singles via Bandcamp.
THE BLACK CAPES
The Black Capes uit Griekenland hebben ondertussen al twee albums op zak en lieten daarbij een sterke gothrocksound horen, die ze laten versmelten en versterken met elementen van melodische metal. Ze brachten een nieuwe, knappe videoclip uit bij hun track Welcome To The Necroclub en daarin zien we heel wat bekende donkere zielen uit de scene opduiken: Abbas von Ahkhan van The Kentucky Vampires , Brandon Pybus van Sonsombre, Veronica Campbell van Death Loves Veronica en Romanos Nikolaou van Cold Remembrance.
Het nummer verscheen reeds op hun tweede album, Lullabies For The Death, dat in april verscheen, in een versie zonder gastmuzikanten weliswaar.
GANGUE MORCEGO
Sinds hun afscheidstournee eind 2019, zijn de leden van de Braziliaanse deathrock-/ postpunkband Gangue Morcego in verschillende steden beland. Maar deze ‘bats’ blijven onvermoeibaar en brachten op Halloween hun nieuwe ep onder het maanlicht. Na bijna twee jaar (sinds de single release van Raízes) presenteren ze vijf tracks op de ep Garam Masala.
Alexandre Matos (zang), Thiago Halleck (bas, zang en synth), DaniEl Sombrio (keys en zang), Daniel K. (Gitaar, Synth en Sampler) en Mario Macabro Mamede (drums, percussie en programmeren) laten hiermee een knap, ruig staaltje postpunk horen, met dat tikkeltje typisch Braziliaanse brutale rock in verwerkt.
LUKE SKYSCRAPER JAMES / THIS TWISTED WRECKAGE
Luke Skyscraper James kennen we als voormalig frontman van Fáshiön, The Ghost of Luke James, The Pull of Autumn, maar ook van This Twisted Wreckage. Als zanger, muzikant, componist, tekstschrijver en auteur heeft Luke Skyscraper James samen met producer, muzikant, componist en arrangeur Ricky Humphrey (Ishkah / Nature Kills / Rise) als This Twisted Wreckage net een nieuwe single uit. Honesty is een zacht mooie synthrockballade, die echter wel erg eenvoudig en gedateerd klinkt.
“Well it’s a simple proposition. I trust you and you trust me. And then we see where it takes us to, this honesty.”
A CLOUD OF RAVENS
Jagger en Richards in een Halloweenpakje? Neh… maar hun Sympathy For The Devil (The Rolling Stones, 1968) dat door A Cloud Of Ravens onder handen genomen werd en een begeesterende Halloweencover werd, mag er wel wezen. Voorzien van een portie beklijvende synths, even gedreven snaarwerk als dat van The Stones zelf en spooky voices… zoals het hoort ten tijden van Samhain. Een haunted editie van een ongelofelijk origineel die onze sympathie wel krijgt!
DEMONSTEALER
Uit India krijgen we deze keer een beest van een metalschijf van Sahil Makhija a.k.a. Demonstealer, die met de single This Crumbling Earth zijn aankomende ep This Too Shall Pass aankondigt. Het openingsnummer van de ep zet meteen het handelsmerk intensiteit op zijn deathmetalmenu. Meedogenloos in aanvallende snelheid, scherpe explosies tegen een achtergrond van hectische tech death riffs.
This Too Shall Pass verschijnt op 11/12 en kan je reeds voorbestellen. Verwacht je aan een sound die in de lijn ligt van het vroege werk van In-Flames, Behemoth en Kataklysm.
Bandcamp / Facebook / Instagram
NNHMN
Het donker elektronische dansduo Lee en Michal van NNHMN (Non Human) uit Berlijn, heeft een nieuwe videoclip uit bij het nummer The River Of Fire, dat op hun laatste release Deception Island I verscheen. Een track die bulkt van ritmisch geborrel en zwoelverleidelijke vocals!
Deception Island I is nog steeds digitaal, op tape en op vinyl verkrijgbaar via Bandcamp.
CYANBAAL
Sinds Halloweennacht is ook de nieuwe release van de Duits/Amerikaanse electro-/darkwaveband Cyanbaal verkrijgbaar. Patrick M. Wenzel a.k.a. Georg Kasperski startte het project in 2014. Sinds 2020 kwam zanger Heather Wayward daarbij en brachten ze een ep en een album uit. Wat aanvankelijk erg donker en experimenteel klonk, werd helderder met de jaren en dat klinkt ook zo in de meer dansbare tracks van hun pas verschenen album Cautionary Tales. Koude angstpop.
Het album is digitaal en op cd verkrijgbaar bij het label darkSIGN.
STABBING WESTWARD
Ook de Amerikaanse industrial rockband Stabbing Westward komt met een Halloweenverassing en coverde vier tracks die in het begin van hun carrière een belangrijke rol gespeeld hebben. Zo horen we op Hallowed Hymns onder meer Burn, de beroemde The Crow-soundtrack van The Cure, de klassieker (Every Day Is) Halloween van Ministry en de hit The Killing Moon van Echo And The Bunnymen. Van Burn, vind je er ook een speciale Devil’s Night Mix op terug. Van ‘a killer surprise’ gesproken!
Hallowed Hymns is digitaal en op cd verschenen op COP International Records.
LACRIMOSA
Een nieuwe videoclip van het donkerduistere Duitse Lacrimosa! We zien de welgekende harlekijn vertrekken op een dodelijke motorrit tijdens de track Der Leise Tod, van hun laatste album Testimonium (2017). Knap werk van de Poolse filmmaakster Joanna Nordyńska. Prentjes tijdens het wachten op dat nieuwe album dat er in 2020 zou komen, dus… Op de Facebooktijdlijn van de band, wordt er wel gerefereerd naar ‘een release’ als afsluiter van het jubileumjaar, als de productie het toelaat. Of dat over het nieuwe album gaat, is nog helemaal niet zo duidelijk.
DELPHINE COMA
De versmelting tussen The Sisters Of Mercy en My Bloody Valentine kent al enkele jaren een geluid: Delphine Coma is een mooi, comfortabel verontrustend postpunk / darkwave-project. Ashe Ruppe en Amendoa Lizzbeth Tamburri weten als duo uit Texas een weelderige combinatie van rijke sferen en harde geluiden te creëren met betoverende soundscapes die tot op het bot afkoelen. En zo klinkt ook hun nieuw werk op Tortuosa, hun pas verschenen album.
Tortuosa is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar bij het label Swiss Dark Nights.