Home nieuws Uitheems Geduister #106

Uitheems Geduister #106

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Aantrekking op afstand en afstoten van nabij. De mensheid dient ook daarmee om te leren gaan. De tracks van deze week geven zowel de donkere als de omarmende kantjes weer in klankkaders gevuld met tranendalen en brutale kliffen vol verscheurende riffs. Het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Farer, Noiss, Digital Factor, Scream At The Sky, Sharone, Scaphoid, Blackout Problems, A Swarm Of The Sun, Vukovar en Shaidar Logoth.

FARER
Grillige lunatieke drums, roerende vocals en brandende bassen laten Sven Jurgens, Frank de Boer en Arjan van Dalen op ons los met hun debuutalbum dat binnenkort verschijnt. Het Nederlandse doom/noisetrio ontstond in 2013 oorspronkelijk onder de naam Menhir, met twee van de drie bandleden van Ortega. Sinds 2019 gaat het door het leven als Farer. Hun debuutalbum Monad is na 2,5 jaar helemaal klaar om de duisternis te verlaten en het verlichtende pad op te gaan op 20/11.

Met twee bassisten, een drummer, woordeloze schreeuwen en de afwezigheid van gitaar mag je een aparte sound – meeslepend in onrust – verwachten! Een confrontatie met de leegte. Uit het niets wordt er niets.

Je kan het album Monad reeds digitaal, op cd (bij Aesthetic Death) of op tape (bij Tartarus Records) voorbestellen.

Website / Facebook / Bandcamp

NOISS
Punch In My Face! Dát is het effect en meteen ook het openingsnummer van de nieuwe ep van de Franse grungeband Noiss. Een heerlijk rauwe versmelting tussen punkrock, metal en stoner horen we op hun tweede ep Deafening. Vijf tracks die je hart in hoog maar ook zelfs in traag tempo – 17 minuten lang – sneller doen slaan. They can sound hard and rough… but also pinkypunk sweet!

Bas, drums en gitaar. Julien, David en Thomas. In éénzelfde energie.

DIGITAL FACTOR
Wie het eerder voor chemische varianten heeft, kan terecht bij de nieuwste release van de Duitse electro-EBM-band Digital Factor. De band, opgericht in 1993, start 2020 met een nieuw hoofdstuk onder het dak van het label Alfa Matrix, de aankondiging van een aankomend achtste studioalbum en hun pas verschenen ep Come With Me.

Terwijl hij de laatste jaren bezig was met het schrijven van muziek voor films, theater, advertenties, hoorspelen en het produceren voor andere artiesten, nam de oorspronkelijke oprichter Mike Langer de tijd om zijn thuisstudio te upgraden om Digital Factor nieuw leven in te blazen

De met future pop-elementen gekleurde titeltrack laat horen waar de ninetiesband voor staat: EBM, waarbij ook plaats is voor pianotoetsen en ademruimte. Geen opgedrongen beats, maar sober, somber zuiver klinkende EBM. Daarnaast krijg je verschillende versies van de titeltrack, gaande van een jaren 80 synthpopmix tot Heises house/dance-versie van een old school EBM-versie van Damascus Knives tot een akoestische piano-versie. Je krijgt ook een trance-remake van Margaret Street en remixen van Armageddon Dildos en Ah Camarillos Sotz.

De track is voorzien van een videoclip die laat zien hoe verleidelijk ideeën of chemicaliën soms kunnen zijn door ons die ultieme reis te beloven die we niet kunnen weerstaan.

Naast Come With Me krijg je op de ep ook een tweede nieuw nummer I Am Dangerous, dat eclectisch elektronisch klinkt.

Website / Facebook / Bandcamp / Spotify

SCREAM AT THE SKY
De industrial/metalband uit Houston (USA) Scream At The Sky, pakt drugsverslavingen aan in hun nieuwe video Save Yourself.

“De video gaat over verslavingen en het doorbreken van de plaag die dagelijks miljoenen mensen besmet. Ik schreef het lied over een ervaring uit het echte leven die ik tegenkwam toen een van mijn beste vrienden me belde en zei dat ze een probleem had en niet wist hoe ze zichzelf kon redden”, aldus oprichter Brian Carter (ook bassist bij Dead Horse Trauma).

Een track waarbinnen zowel het gezang als het gebrul als een noodkreet voor een ander luid en duidelijk weerklinkt!

Facebook

SHARONE
Dark rockproject Sharone (Denver, USA) bracht een nieuwe muziekvideo uit bij haar vierde album Morbid Illusion, dat op 28/5/2021 verschijnt. Can We Pretend is daarmee de eerste single die we daaruit te horen krijgen. Een track over een leven dat als een leugen geleid wordt, waarbij dat wat je van binnenuit vernietigt, verborgen wordt achter de gevel. Qua sound vergelijkbaar met Evanescence, met een aanhoudend donker melancholische ondertoon en theatrale pianoriffs.

Op Halloween onthult Sharone haar tweede single Fade Away van het nieuwe album.

Facebook

SCAPHOID
Een sonisch behendige, gefocuste en fel onafhankelijke sound die vrij beweegt tussen agressie en sfeer. Progmetal/postrockartiest Scaphoid (Austin, USA) brengt vier jaar na zijn debuutep een bedwelmende delicatesse in ogenblikken. Met zijn nieuwe album Absent Passages dat net digitaal en op cd verschenen is bij Shunu Records.

Multi-instrumentalist Matt Hobart zet hiermee een indrukwekkende sound neer, zonder opzichtig te zijn. Met invloeden variërend van Opeth en Meshuggah tot Pink Floyd en Steven Wilson, evenals minder voor de hand liggende artiesten als Corrosion of Conformity.

Facebook / Bandcamp

BLACKOUT PROBLEMS
Dark. Ook als indierockband kan het er donker en uitheems aan toe gaan, want de Duitse band Blackout Problems heeft net een nieuwe singlevideo uit bij Dark, de titeltrack van hun derde album dat binnenkort verschijnt. Een zwaarmoedig rocknummer vol elektronica à la Bring Me The Horizon en Enter Shikari, dat de zelfdestructieve aard van de mensheid onderzoekt.

Frontman MARIO RADETZKY: D.A.R.K. voert je de wereld van blackout-problemen in, waarbij je merkt dat je omringd bent door verschillende stemmingen en indrukken, waardoor een desoriënterende reis ontstaat. De nevenschikking van de muziek, de songstructuur en de songtekst wiegen je in een vals gevoel van veiligheid voordat alles abrupt verandert. Het duikt diep in de hoofden van 2020 waarbij we ons de vraag moeten stellen of wij als menselijke soort onze gekke kruistocht willen voortzetten: het uitbuiten van elkaar en de planeet waarop we leven. Waar beter om dit weer te geven dan in een slachthuis waar we de video hebben gemaakt.” Een donkere insteek voor een track die angstaanjagend realistisch lijkt, maar toch nog hoop op verandering uit.

Het album Dark verschijnt op 15/1/2021 bij Sony Music / Munich Warehouse.

Website

A SWARM OF THE SUN
Het Zweedse duo Erik Nilsson en Jakob Berglund viert met hun project A Swarm Of The Sun de verjaardag van hun album Zenith. Na 10 jaar wordt het knappe album dan ook opnieuw uitgegeven, bij het Belgische label dunk! Records. Een knappe heruitgave op dubbel-lp, waarvan de eerste geperst is op donkerroze vinyl en de tweede op lichtgrijze. Het oog wil ook wat, maar bij het herbeluisteren van de tracks van dit geremixte album, weten we dat het een summum van contrasten voor het oor blijft: hard en zacht, snel en langzaam, mooi en gebrekkig. Met invloeden uit industrial/ postrock/ sludge / post-hardcore en zwaardere rock.

Facebook

ILSA
ILSA uit Washington D.C. keert terug met hun zesde album Preyer en daaruit laten ze de eerste single Poor Devil horen.

ILSA-frontman Orion reageert op de nieuwe track: “Poor Devil is ontstaan ​​uit studie van Potter’s Fields en het verhaal van Judas, waar ik parallellen vond met de satanische moordenaar Sean Seller: het verraad van de verkoper door zijn beste vriend en de rol van Judas als Bijbelse zondebok. Voor zo’n spil in de Passie van Christus was Judas daardoor voor altijd verdoemd als een onherstelbare verrader, terwijl het verhaal nooit compleet zou kunnen zijn zonder zijn deelname. Het Potter’s Field waar Judas zichzelf ophing, werd de begraafplaatsen van de weggegooide en niet opgeëiste doden. Excuses aan D.I.’s Richard Hung Himself, waarin we knipogen naar één van de beste punknummers ooit geschreven.”

De geest van de satanische moordenaar Sean Sellers achtervolgt de band nog steeds. De beruchte moordenaar was de eerste en blijft de enige geëxecuteerde in de VS voor een misdrijf gepleegd onder de leeftijd van 17 sinds het herstel van de doodstraf in 1976.

Preyer werd opgenomen terwijl de wereld 2020 binnenviel en Ilsa benutte de angsten en onzekerheden van moeilijke tijden, en gebruikte deze als drijvende krachten voor hun zenuwslopende rauwe, chaotische metalintensiteit.

Ook hier horen we een ILSA, die trouw blijft aan het punk-ethos. De vernietigende kracht van de macht, liefde en andere extremistische standpunten, religieus fanatisme, depressie en mentale ziekte, sociale orde en controle aanklagend in een rauw intense sound.

Preyer verschijnt op 20/11 bij het label Relapse Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

VUKOVAR
Here Are No Lions. Het had een Belgische politieke slogan kunnen zijn, maar het blijkt de nieuwe single van de Britse neu-popact Vukovar. Het is de single van hun aankomende, achtste album The Colossalist, waarmee de band na de dood van henzelf en verschillende mislukkingen, met meer vertrouwen dan ooit terugkeert. Een van de delen van het Eternity Ends Here-drieluik, een ambitieus project van de band, het meest gehuld in onrust.

“Vertrouw ons niet, we zijn kwetsbare sterren”, laat de band – die zich voordoet als uniformfetisjisten in iconoclaste drag – weten.

The Colossalist verschijnt op 15/11 bij het label Other Voices Records, in samenwerking met de wereldberoemde kunstenaar Andrzej Klimowski.

Facebook

SHAIDAR LOGOTH
Het derde album van het Amerikaans blackmetalduo Shaidar Logoth is een dubbelalbum geworden. Chapter III: The Void God verschijnt begin november, als laatste verhalend muzikale hoofdstuk van hun trilogie, na Chapter I: The Peddler en Chapter I: The Ritualist om bij De Leegte God te belanden.

Bekende kwellingen kregen klank, die gedomineerd wordt door een meer uitdagend en onvoorspelbaar experimenteren van stemmingen en verscheurd wordt door een meer diepgaand en raadselachtig dualisme. Gedurende de vier monsterlijke nummers die de achtenveertig minuten durende dubbel-lp vormen, klinkt die sound dramatisch, in steeds grilligere en in groeiende claustrofobische schoonheid.

Een eerste voorsmaakje krijg je te horen met Consume Pieces of God, een geestverscheurende track met een hoge instrumentale dichtheid en beklemmend krachtige, maar prachtige riffs. Kippenvel en tranen in een ruwe productie.

Chapter III: The Void God verschijnt op 6/11 november digitaal, op dubbel-lp en op tape bij de labes Cavsas en Cyclic Law en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More