Home nieuws Uitheems Geduister #102

Uitheems Geduister #102

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Wanneer de week zich vult met hittebestendige duivels en bevroren engelen, komt het Uitheems Geduister van deze week warm en welkom, met nieuws van Mary, Sevit, Blind Delon, Goethes Erben, Nero Bellum, Shad Shadows, Fatal Casualties, Decomposition ∆Σ☾⑥mp⑥s!†!⑥▽, Vonder, Selofan en Suffering For Kisses.

MARY
Traagdruppelende, zwarte tranen in een enorm mooie, melodramatische, nieuwe release van Mary, uit Toronto (USA), want wie wil leven wil niet doodgaan voordat hij sterft. Met de nodige emotionaliteit, breekbaarheid, maar ook theatrale elementen brengt Mary hun pas verschenen album Die Before Death en tracht de evolutie te beschrijven tijdens de zoektocht naar het ware zelf. Gefilterd door een stoffige en donkere lens die lichtfragmenten laat schijnen. In een sfeer die ook de Sisters Of Mercy en The Cure weten neer te zetten, met scherpe synths, hoekige melodieën en borrelende bas.

Die Before Death is digitaal  en op cd verschenen bij het label Cold Transmission Music.

Bandcamp / Facebook / Website

SEVIT
De bedachtzaamheid in de synthlijnen, de gedrevenheid in de postpunkritmes die ons vrijwel meteen laten dansen en de stem die vrijheid uitzingt: de nieuwe single Love Or Madness van de band Sevit uit Texas (USA) charmeert wellicht elk duister zieltje dat ooit van The Cure hield (houdt). Het darkwavetrio Jack Gallegos, Cameron B en Brian Johnson gaf deze nieuwe track het leven voor hun nieuwe aankomende album. Love Or Madness? Love is madness, my Dear!

Het album On The Edge Of A Darker Place van Sevit verschijnt op 31/10.

Bandcamp / Facebook

BLIND DELON
Doorrookte diepte in de donkere electropunksound krijgen we te horen op het nieuwe album Chimères van Blind Delon. Koude baslijnen en synthesizers van weleer, Franse postpunk en donkere romantiek. Blind Delon combineert rauwe klanken en pure melancholie.

Blind Delon startte in 2016 als eerste soloproject van Maths Kolkoz uit Toulouse. In 2018 verwelkomt hij Coco Thiburs en Théo Fantuz, eerst als podiummuzikanten en daarna geleidelijk als co-componisten en volwaardige leden. Na hun debuutalbum Discipline (2019), ging het project verder als duo en presenteert hun geëvolueerde sound op hun tweede album Chimères.

Chimères is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar bij het label Manic Depressions.

Bandcamp / Facebook

GOETHES ERBEN
Met het nieuwe album Verstummte Stimmen, brengt Goethes Erben een live-opname met nieuwe tracks. Dit album verschijnt eind deze maand op cd en dubbel-lp en kan je bestellen door te mailen naar Mr. Henke zelf (genom-bestellung@hotmail.de).

We krijgen al een eerste videoclip bij het nummer Heldenuntergang, een track over de vervolging van vele kunstenaars door de nazi’s in de periode 1933-1945. In de clip ze je de namen van kunstenaars die vermoord werden, omdat ze tot de ‘moderne’ (vaak ook Joodse) stroming behoorden en niet tot de Duitse, klassieke stroming. Het begon met het uitdrijven van de moderne helden uit theaters en operahuizen, maar ze eindigden als offerlam voor de machtigen in de dood. De ondergang van deze artistieke helden wordt verklankt door Oswald Henke (brein achter Goethes Erben), Benni Cellini (cello) en Sebastian Boetcher (piano).

Facebook

NERO BELLUM
Nero Bellum (frontman van industrial metalband Psyclon Nine) laat een nieuw album los met zijn soloproject. The Voice Of Your Blood Cries To Me From The Soil laat onheilspellende, zwaar atmosferische, donkere, experimentele elektronica horen. Qua stijl ver verwijderd van Psyclon Nine, klinkt dit nieuwe album als een soundtrack van de vergetelheid. Alle tracks zijn improvisaties met modulaire synths, zonder overdubs.

The Voice Of Your Blood Cries To Me From The Soil is digitaal en op cd verschenen bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

SHAD SHADOWS
Het Italiaanse darkwaveduo Shad Shadows – dat ook actief is als Schonwald – heeft een nieuw album uit. Luca Bandini (zang, synth, drum machines) and Alessandra Gismondi (synth, zang) versmolten vanuit hun gezamenlijke liefde voor obscure, elektronische muziek en werken sinds de winter van 2014 aan hun eigen ‘merk der duisternis’, geïnspireerd door experimentele electro, filmmuziek en de industrial dancesound uit de jaren 80 en 90.

Hun derde album Toxic Behaviours is opgebouwd rond een concept: is het ritueel een noodzakelijk onderdeel van alle samenlevingen? Rituelen bestaan niet echt in de moderne, Westerse samenleving, maar sommige rituelen werden ‘giftig gedrag’ in onverwachte gebieden van het moderne leven. Want overal duiken symbolisch uitingen op van de technologische veroveringen, dode generaties, stedelijk geweld, oppervlakkigheid en ijdelheid.

Met de release van het album, krijgen we meteen ook een videoclip bij de track Sad Bodies, één van de tracks van het nieuwe album, waar de typerende vocals het contrast tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid ritualistisch dansend verklanken.

Toxic Behaviours is digitaal, op zwarte cassette en in beperkte oplage ook op olijfgroene cassette verschenen bij Wave Tension Records en op zwarte of rood transparante vinyl bij Young & Cold Records. Het artwork voor de tapes is ontworpen door Marc Frijns van Wave Tension Records en door Michael Oswald voor de plaat. Het album is opgenomen in de Silver Veins Studios en gemasterd door Daniel Hallhuber.

Bandcamp / Facebook

FATAL CASUALTIES
De Zweeds/ Finse, experimentele electroband Fatal Casualties toonde deze week een nieuwe videoclip bij It Could Have Been You, een nummer dat je terugvindt op hun nieuwe album Lullaby For Helsinki, dat eind juni verscheen. Een spokend prachtige track die je met verstoorde ritmes meeneemt in traag bezongen gejaagdheid.

De clip, als animatiekortfilmpje, werd in samenwerking met Animation Sörängens folkhögskola gemaakt.

Het album kan je bestellen via Bandcamp.

Website / Bandcamp / Facebook / Spotify

DECOMPOSITION ∆Σ☾⑥mp⑥s!†!⑥▽
Uit Zwitserland kregen we onlangs Red Haunted House: de nieuwe ep van ∆Σ☾⑥mp⑥s!†!⑥▽. Het atmosferische dark ambientproject Decomposition slaagt er in om een electrodark EBM-mini-album te presenteren dat knappe “witch house” elementen combineert met vertraagde EBM-klanken. Bijzonder knappe ritmes, nemen je in tracks mee naar een gelaten dansfeestje waarna je bijna zwevend zacht wegdroomt in elegante nachtmerries met een donkerzwart kantje.

VONDER
Vonder is een project uit Nederland van Ellenor Vora en Benjamin Sch (Noire Antidote), die allebei de donkere kantjes in hun vingers hebben als het gaat om het brengen van een melancholische setting. Het duo leerde elkaar online kennen via de Isolation Sessions. Een initiatief georganiseerd door The Super-Nova Studio & Dynamo om tijdens de coronatijd toch een online liveshow te kunnen spelen in poppodium Effenaar. Al snel werd duidelijk dat binnen deze samenwerking alles op zijn plek viel en het nieuwe project Vonder was geboren.

Deze week kregen we van het duistere duo hun debuutsingle waarop we twee tracks terugvinden. De vocals van Ellenor klinken vastberaden en vol van breekbaarheid in Forlorn. Voorzien van dynamische ritmes en knappe gitaarlijnen is de track instrumentaal rijk gevuld en toch klinkt er een sobere, minimalistische rust. Sprookjesachtig beangstigend. Eat Your Love laat meer loutering horen dan de liefde ooit aan zal kunnen. Pijnlijk neerslachtig en vol getemperd vuur. Spaarzame industriële details en zacht galmende klanken.

Bandcamp / Facebook

SELOFAN
Kil als ijs, klinken de eentonige vocals op het nerveuze Auf Deiner Haut, de nieuwe track van het Griekse duo Selofan. Het nummer verschijnt op 20/9 op het nieuwe album van Dimitris en Joanna en klinkt ondanks de eentonige gejaagdheid wel weer verontrustend knap. Elektronisch dansbaar, as ever…

“We are tomorrow’s ghosts. We are today’s monsters.” Een duo met zelfkennis! Uitkijken naar dat album dus, maar voorbestellen kan ook reeds.

Facebook

SUFFERING FOR KISSES
“Ashes to ashes, dust to dust.” Dat hoorden we reeds eerder. Maar deze keer vastgezet in een al even donkere sound, voorzien door Suffering For Kisses in de nieuwe single Ashes.

Het donkere newwaveproject van Tony D’Oporto a.k.a. The Gnome, brengt daarmee een track die qua opbouw af en toe eens breekt en het nummer een andere wending belooft, die dan jammer genoeg uitbleef… Dit zware, donkere geluid uit Washington (USA) maakt ons niet wild.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More