Home nieuws Uitheems Geduister #101

Uitheems Geduister #101

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

“Hij is het enige boek dat ik met mijn ogen dicht kan lezen”, klinkt het fluisterend, met op de achtergrond het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Vexillary, Lebanon Hanover, Staatseinde, Violent Vicky, Strangers And Lovers, Vlimmer en een Uitheemse Trip-Tip net over de grens voor Geleen Calling met optredens van ZomBikIni, Dawn en Martijn Hoofwijk.

VEXILLARY
Vexillary is het muzikale kind van de in New York gevestigde producer Reza Seirafi. Zijn werk klinkt vaak erg divers, maar is gegrond in somberheid en is bezaaid en gevormd door zijn unieke wetenschappelijke benadering van productie.

Als chemicus en parfumeur was Reza gefascineerd door de geheime banden tussen niet-verwante chemische ingrediënten die evenwichtige, buitenaardse geuren creëren. Reza’s muziekproductieproces volgt dezelfde filosofie, aangezien hij op magische wijze niet-gerelateerde muzikale delen combineert om zijn eigen merk van decadente industriële techno te creëren.

Met zijn aankomende ep, SurViolence, heeft Reza nu nieuwe conceptuele ingrediënten aan de mix toegevoegd om het verhaal te vertellen van het onbehagen waar we allemaal mee te maken hebben terwijl we een dystopische toekomst lijken te naderen. “Voyeurisme wordt gebruikt als bewapening om toezicht te houden. Geweld is gedigitaliseerd om intelligentie te vervangen. Dit is waar de evolutie ons naartoe heeft geleid. Het is tijd om de controle terug te nemen. Konden we maar onze ogen terug hebben, om te zien.”

Annihilation is één van de tracks die je zal terugvinden op SurViolence en is pas verschenen met visuals door Svitlana Zhytnia.

LEBANON HANOVER

De ontmoeting tussen de Zwitserse muzikant Larissa Georgiou, alias Larissa Iceglass, en de Britse kunstenaar William Maybelline tien jaar geleden, weergalmde in de Europese muziekscene en zelfs over de Atlantische Oceaan.

Met de pandemie, ging het continue flitsen van celluloid op een zilveren scherm de realiteit. De wereld was online en er was niet veel anders meer dan dat. Het was op dat moment dat Lebanon Hanover terugkeerde en een sprankje hoop deelde met de single The Last Thing, het eerste nummer van hun aankomende zesde studioalbum Sci-Fi Sky.

Een duik in het water… dat van Lebanon Hanover klinkt woelig in de tweede Sci-Fi Sky- song Digital Ocean. De verwarring, de verwoesting en de donkere kantjes van het net proef je in het donkergrommende nummer.

“Mass media. Mental hysteria. I’m lost on the web. Close to extinction. Lost in this matrix of death and destruction.”

Sci-fi Sky verschijnt op 20/10 bij het label Fabrika Records en kan je nu reeds voorbestellen.

Website / Facebook

STAATSEINDE

Als een buitenaardse elektroformatie brengt Staatseinde sinds 2006 een minimalistische melange van new wave, EBM en synthpop, waarvan zeker Ruimtevaart Vooruit (van hun debuut Eindplaneet uit 2010) in het geheugen van de fans gebrand staat. In 2015 bracht het Utrechtse (NL) viertal hun tweede release Enter uit, waarna de bezetting kromp tot een duo. Ze klonken elektronischer dan ooit en de releases volgden mekaar op. Even later vergezelde Metzger Pat het tweetal als nieuw bandlid. En ook nu krijgen we een knappe nieuwe release in hun ondertussen welgekende eigen Neue Niederländische Welle-sound met hun pas verschenen ep Darüber reden wir Nich, die je na het beluisteren alle redenen geeft om na te praten!

Bandcamp / Facebook

VIOLENT VICKIE

Duister exotisme uit Calfornië. Violent Vickie maakte eerder al indruk met de singles Circle Square, Serotonin en The Blame. Drie tracks die je vanaf nu kan beluisteren op hun pas verschenen album Division. In geweldig paars gekleurd, noisy, verleidelijk en punky neemt Violent Vicky ons mee op haar tweede album sinds haar debuut Monster Alley (2013). Een verhaal van 15 tracks over haar gevoel om niet in een doos te passen, wild hunkerend naar verloren liefde en lust en de innerlijke strijd wanneer je iemand die beledigend gedrag vertoont tóch graag ziet… Oproerig, wild en verleidelijk.

Facebook / Bandcamp

STRANGERS AND LOVERS

Mexicaanspostpunk met ijle synths en een heerlijke stem… Strangers And Lovers kent er wat van, ook al is de band nog geen jaar oud. Zo laten ze na hun sterke debuutep met het prachtige nummer Juliette, ook hun nieuwe single The Snoop klinken. Met in de knappe videoclip (paal)danseressen én Snoopy in de hoofdrollen.

Spotify / Facebook

VLIMMER

De eeuwige strijd om de zin van het leven loopt bijna ten einde: in november 2015 bracht Vlimmer de eerste twee delen uit van een 18 ep-afleveringen die het verhaal vertellen van een jonge man die probeert uit te zoeken waarom hij de beschadigde persoon is die hij is. is. Na zijn terugkeer van een rampzalige reis terug in de tijd, slaagt hij erin om met een disfunctionele geest terug te keren naar het heden. Op deel 16 lijkt het alsof de hoofdpersoon een middernachtmoord pleegt op een jogger, uiteindelijk zijn sleutels steelt en zijn luxueuze appartement op de bovenste verdieping binnengaat waar hij uiteindelijk flauwvalt. Terwijl deel 17 een zenuwslopende koortsdroom weergeeft waarin hij wordt gearresteerd, berecht voor moord en veroordeeld. De man bevindt zich op een bed, in een ziekenhuis, nog steeds bij de rechtbank of in de gevangenis. Hij ziet door zijn eigen ogen en tegelijkertijd ziet hij zichzelf door de ogen van de mensen die hem omringen, terwijl hij ervan overtuigd is dat hij wacht op zijn onthoofding.

Nieuwe noisy shoegazetracks kregen we dus van Vlimmer, de Duitse band die in dreigend snelle nummers op één of andere manier sombere opwinding en warmte weet te brengen. In Kopfkante bijvoorbeeld laten ze razend verstoorde snaren los tussen een scheurend chaotische sound. Een nummer van het ep XIIIIII (16) als onderdeel van een dubbele ep-set met XIIIIIII (17).

Terwijl in Vlimmer’s klaagzang de kenmerkende post-punk / dreamwave vanaf het begin duidelijk is, biedt XIIIIII (16) meer agressieve momenten van angststoornissen. XIIIIIII (17) slaat een andere richting in en opent met twee minimale stukken die in de trant zijn van downtempo darkwave en nachtelijke ambient.

Het is voorbij? Nog niet. Nog eentje te gaan!

Bandcamp

HELFIR

Decadent zwarte muziek… Binnenkort komt er een nieuwe lading aan, want Helfir heeft een nieuw album klaar. Op The Journey krijgen we een eerste deel met in Chapter I: Lying on a Blue Lawn 11 nieuwe tracks.

De laatste twee albums Still Bleeding en The Human Defeat markeerden Helfir als een van de meest decadente en melancholische vertolkers van de stemming en de muziek van dit decennium. Luca Mazzotta, de geest achter dit project, laat ons opnieuw de verborgen kant van zijn ziel zien, in elegantie en sombere atmosferen besmet met doom, darkrock en gothic.

The Journey verschijnt op 6/11 digitaal en op cd bij het label My Kingdom Music, maar kan je nu reeds voorbestellen.

Facebook

GELEEN CALLING – Uitheemse Trip-Tip

Ze zijn kostbaar, die plekjes waar je even een ‘festivalgevoel’ kan opdoen. Op zaterdag 19/9 kan je daarvoor naar Geleen trekken, want daar kan je op Geleen Calling presents: Outside Live helemaal gratis genieten van 3 bands. Eén daarvan is een vrij nieuw, Belgisch project van Dirk Vreys (The ObsCure, A Slice Of Life), die samen met zijn zoon Jarne Zombikini oprichtte: een duo dat hun eigen ziel legt in covers  van Pixies – The Cure – Joy Division – White Stripes – Nick Cave – Arno – Sex Pistols, Echo & The Bunnymen,…

Daarnaast kan je ook de Nederlandse singer/songwriter Martijn Hoofwijk – frontman van de Amsterdamse indierockband Stupid Bloody Tuesday – en de Maastrichtse rockzangeres Dawn aan het werk zien.

Een ‘opbeurfestival’, dat tegelijk ook een goed doel voor ogen heeft, want onder de noemer ‘benefiet’, steunen ze met de opbrengst het voortbestaan van het Reünie-gebouw in Geleen.

Kosteloos, maar vergeet niet te reserveren voor dit event!

Facebookevent / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More