Home nieuws Uitheems Geduister #100

Uitheems Geduister #100

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Het honderdste stukje eenzaamheid en uitbundige duisternis, verklankt in het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Thrillsville, Batavia, BLKLSTRS, Christian Death, Powerman 5000, Near Earth Orbit, InDecision en een tweede samenwerking tussen Aidan Baker, Simon Goff  en Thor Harris.

THRILLSVILLE
Een paar weken geleden bracht het duistere electroindustriële popsoloproject Thrillsville van componist en producer Rani Sharone het nummer Lockdown uit als reactie op de pandemie en de quarantainemaatregelen. Nu horen we de opvolger, The Fever: een darkwave-, poprocktrack waarvoor Sharone inspiratie vond in een originele Twilight Zone-aflevering met dezelfde naam. Het is een lied over hoe obsessie en verslaving iemand tot de waanzin kunnen doen afdalen als gevolg van een nooit vervulde obsessie.

BATAVIA
De gothic-/industrialband Batávia heeft zijn nieuwe ep Quite Mean Spirited uit: een verkenning van boosaardigheid en wat de menselijke ziel ertoe aanzet om medemensen te vernederen. Hard en maar al te vaak realiteit. Op deze nieuwe ep van het Amerikaanse duo Terri en Ed Cripps vind je vijf tracks en een remix van de titeltrack door Leæther Strip terug.

Quite Mean Spirited is pas verschenen bij het label Tigersquawk Records. Voor fans van The Smiths en Skinny Puppy.

Facebook / Bandcamp

BLKLSTRS
De Britse band Blacklisters (of BLKLSTRS) werd opgericht in 2008 en bouwde snel een reputatie op met sterke live-acts: agressieve, confronterende optredens vol duistere humor, waarbij men hen wel eens durft vergelijken met The Jesus Lizard en Pissed Jeans.

Hun nieuwe album Fantastic Man is pas verschenen, waarop hun woeste energie als liveband sterk weerspiegeld wordt. Dat bereikten ze door dit album live op te nemen, in één kamer, op één dag. Met de ruwe randen blootgelegd en de jaren van toeren en samen spelen vastgelegd. Op die manier hebben Blacklisters een opwindend, onbeschaamd album gemaakt dat hun sterke punten naar voren duwt. Ze hebben bereikt wat ze wilden doen en maakten een album dat uit twee ingrediënten is opgebouwd: eenvoud en grootsheid.

Fantastic Man is digitaal en op vinyl verkrijgbaar bij de labels À Tant Rêver du Roi  en Buzzhowl.

Website / Spotify / Bandcamp / Facebook

CHRISTIAN DEATH
Season Of Mist kondigt de heruitgave aan van het iconische (en lang uitverkochte) album Sex And Drugs en Jezus Christ van Christian Death. Een album dat – zelfs in de openminded geschiedenis van de gothrockscene – toch voor heel wat controverse zorgde. Van verboden optredens, die gepaard gingen met protest tot verbrande platen en bommeldingen in Duitsland.

Met bekende nummers als This Is Heresy en Wretched Mankind verweeft Christian Death thema’s als hypocrisie, corruptie en rebellie met onderwerping. De thema’s van de plaat lijken te resoneren met de gevolgen van en het argument tegen onderdrukking in de vrije wereld. “Neem de wereld niet gewoon zoals je hem ziet. Onderzoek hem”, aldus Valor Kand.

Het album is vanaf 25/9 verkrijgbaar op zwarte vinyl en in beperkte oplage ook op donkergroene en transparante vinyl. Voorbestellen kan nu al.

POWERMAN 5000
Het kan niet altijd makkelijk zijn om het jongere broertje van legendarische muzikant en filmmaker Rob Zombie te zijn. Toch heeft Spider One met zijn muzikale project POWERMAN 5000 zijn eigen weg en plek weten te veroveren. Ondanks de vaak verpletterende – volgens ons onterechte – feedback die hij kreeg, heeft hij heel wat knaps uitgebracht. Daar voegt hij nu zijn nieuwe album The Noble Rot aan toe. Een hoog energetische mix van industrial rock en new wave!

Het album The Noble Rot is digitaal verkrijgbaar en in beperkte oplage ook op coke bottle green vinyl bij het label Cleopatra Records.

Facebook / Bandcamp

NEAR EARTH ORBIT
Onvoorstelbaar. In de zin dat je je het amper kan voorstellen, de scenario’s die Near Earth Orbit in het hoofd heeft tijdens het componeren. Zo ook klinkt de vijfde track Habitationa E.D.E.N. die ze prijsgeven uit hun aankomende album Outerworld. Als onderzees gedreun opent de track, met snaarwerk dat grimmig tussen zwevende soundscapes door klinkt en dreigend donkere vocals die aankondigen dat het menselijke ras verdwijnt. En het zijn net die vocals die deze single een theatraal indringende sound geven.

Outerworld verschijnt op 6/10 bij het label Solar Lodge. Voorbestellen is reeds mogelijk.

Facebook / Website

INDECISION
“Make me yours, till the end of time”, klinkt het op de nieuwe single van InDecision, de Duitse band met leden van Diego, Noisome en The Bone Idles. “We zijn allemaal gevormd door de muziek van onze jeugd. Dit is bekend, bijna een cliché. De muziek die ons doet denken dat we totaal uniek en speciaal zijn – niemand begrijpt ons, alleen deze man die zingt over verlies. Soms – nog een cliché er bovenop – kom je als volwassene weer muziek tegen die nooit helemaal verdwenen is, maar zelden zo sterk wordt als toen. En dan komt InDecision plotseling langs en wekt de drang op om uit te gaan, deze muziek met anderen te delen, nieuwe gelijkgestemde mensen te vinden. Het is alsof je weer 16 bent en niet in staat bent om met al deze emoties om te gaan – althans niet alleen. Dus waarom naar InDecision luisteren? Gewoon weer verliefd worden op muziek.”

Het nieuwste nummer Ghost is de titeltrack van hun aankomende ep en biedt een fijn postpunkgeluid, dat niet verrast of vernieuwd, maar evenmin afschrikt. Afronden doen ze met enkele poëtisch gesproken zinnen. Beetje vreemd, omdat de track allesbehalve poëtisch aanvoelt.

Hun ep Ghost verschijnt op 7/9 bij Wave Records en belooft een mix van postpunk, een beetje synthpop en new wave.

Facebook / Website

AIDAN BAKER – SIMON GOFF – THOR HARRIS
Het is niet de eerste keer dat dit trio samenwerkte, want The Bit is de tweede release van Aidan Baker (Nadja / Hypnodrone Ensemble), Simon Goff (Jóhann Johannsson / Hildur Gudnadottir) en Thor Harris (Swans, Shearwater, Thor & Friends).

In navolging van het album Noplace uit 2017, sloegen ze wat betreft het opnameproces eenzelfde, experimentele weg in: terwijl het trio een dag improviseerde in Voxton Studios in Berlijn tijdens een Europese tournee werden er opnames gemaakt. Het resultaat werd vervolgens bewerkt en gevormd tot zes hypnotiserende nummers die met schoonheid en gemak als eb en vloed weerklinken in een avant garde sound.

The Bit klinkt iets lichter dan zijn voorganger. De motorische beats van Thor Harris ondersteunen nog steeds de muziek, maar de sfeer speelt een meer prominente rol. Net als op Noplace, weven Bakers gitaar en Goffs viool prachtig samen en vormen ze een diep bed van melodie, sfeer en nagalm.

The Bit is net verschenen en is digitaal, op vinyl en op cd beschikbaar bij het label Gizeh Records.

<iframe style=”border: 0; width: 350px; height: 470px;” src=”https://bandcamp.com/EmbeddedPlayer/album=1790392069/size=large/bgcol=ffffff/linkcol=0687f5/tracklist=false/transparent=true/” seamless><a href=”http://gizehrecords.bandcamp.com/album/the-bit”>The Bit by Aidan Baker, Simon Goff, Thor Harris</a></iframe>

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More