Home Belgisch RECORD STORE DAY 2020

RECORD STORE DAY 2020

by Luminous Dash

Wee o wee! Wegens het ondertussen alom bekende coronavirus, is Record Store Day uitgesteld van 18 april naar 20 juni. Een spijtige zaak voor vele vinylliefhebbers die ernaar uitkeken. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: twee maanden uitstel betekent ook twee maanden extra tijd om te researchen welke releases je dit jaar in huis wilt halen! Ook dit jaar zit er weer heel wat Belgische kwaliteit bij.
Een overzicht:

ZJEF VANUYTSEL – De Zotte Morgen (7”), BLP Records
5 jaar na Zjefs dood, en 50 jaar na zijn debuutalbum komen de twee meest populaire nummers terug uit op vinyl. De Zotte Morgen en Ik Weet Wel Mijn Lief, verschijnen eerst beperkt tot 500 exemplaren op zilverkleurige vinyl, en een week later in een gewone zwarte uitgave. Vanuytsel werd in ’45 geboren en studeerde architectuur. Hij begon te zingen en muziek te schrijven vanaf het middelbaar, en ging verder tijdens zijn hogere studies. Zijn debuutalbum De Zotte Morgen kwam uit in 1970 en zorgde voor enkele kleinkunstklassiekers (De Zotte Morgen, Houten Kop, Ik Weet Wel Mijn Lief en Hop Marlène.). De plaat werd meer dan 100.000 keer verkocht.

AKSAK MABOUL – Charles F. Bleistift EP (7”), Crammed Discs
Deze ep met vier vier nummers kondigt de komst van Aksak Mabouls nieuwe album Figures (15 mei van dit jaar), hun eerste nieuwe album in decennia. De vier nummers op deze ep zijn herwerkingen en verschijnen zo niet op het album. De groep werd gevormd in 1977 door Marc Hollander en Vincent Kenis. Ze namen twee albums op: Onze Danses Pour Combattre La Migraine (aanrader!) en Un Peu De L’Ame Des Bandits. Dit tweede album maakte zelfs gebruik van sampling-technieken nog voor er samplers waren uitgevonden. Aksak Maboul combineert muziekstijlen naar eigen vrijheid en zin, wat leidt tot geweldig experimentele muziek die intens diep gaat, het nieuwe album is er eentje om in de gaten te houden!

BOLT RUIN – Obriultn (lp, compilation), Consouling Sounds
Een compilatie gecureerd door Brecht Linden (Bolt Ruin). Elektronische, experimentele muziek, die ons deed denken aan Forest Swords, Ben Frost of zelfs Amenra, die bij hetzelfde label zitten. Linden omschrijft zijn muziek zelf als: “Atmosferische, korrelige texturen gedrenkt in een dreigende sfeer, voortgestuwd door smerige bassen en gebroken beats.” Het debuut is zeker een van de betere ambient/experimentele elektronische platen, en we zijn ook zeer benieuwd naar wat Linden heeft vergaard op deze compilatie.

GORKI – 4×7 inch box, Music Mania
Als je een beetje bekend bent met Belgische muzikanten, is hier geen uitleg voor nodig. Music Mania brengt Anja, Lieve Kleine Piranha, Soms Vraagt Een Mens Zich Af en Wacht Niet Te Lang uit op vinylsingletjes. Gorki werd geleid door Luc De Vos, hij overleed in 2014, maar het muzikale nalatenschap is groot, Mia is prominent aanwezig in iedere hitlijst op de Vlaamse radio.

HET ZESDE METAAL – Stempel/Slaven Van Het Leven (10”), Unday Records
Nog een klepper van de Belgische muziek. De band werd opgericht in 2005 door Wannes Cappelle, mede het brein achter de hele band. Deze uitgave bevat twee nummers van het album Skepsels die niet op de vinylversie zijn uitgebracht, op de B-kant staat een ets van het artwork van het album.

ISBELLS – Isbells (lp), Zealrecords
Dit is een heruitgave van Isbells’ debuutalbum Isbells. Isbells is een Belgische folkrock/world/blues/… band opgericht door Gaëten Vandewoude die een eigen project wou beginnen nadat hij backing vocals deed bij verschillende andere bands. Ook deze heruitgave is een sterke aanrader om in huis te halen. De muziek is een heerlijk samenspel van gitaar, percussie en een melancholisch en tegelijkertijd hoopgevende stem. Een organische flow die zeldzaam is om zo puur terug te vinden op plaat.

MARBLE SOUNDS – Traces/Recast (lp) Zealrecords
Twee ep’s gebundeld op een lp, die gereleaset worden op Record Store Day maar ook on-line. Ook bij deze band is het melancholie ten top, op een positieve manier. Een knap staaltje postrock. Begonnen in 2007 als soloproject van Pieter Van Dessel, waarbij hij onder de naam Marble Sounds een ep uitbracht (A Painting Or A Spill). Deze kreeg airplay op Radio 1 en Studio Brussel, waarna Van Dessel zich omringde met andere muzikanten en er een volledige band van maakte. In 2010 bracht de groep een eerste album uit (Nice Is Good). Hetzelfde jaar werden ze genomineerd voor een MIA voor beste videoclip, en in 2014 werden ze opnieuw genomineerd voor beste groep en beste videoclip. Fun Fact: de gitarist en bassist van Marble Sounds zijn ook actief bij Isbells.

MAURITS PAUWELS EN DE BENELUX CALYPSOS – Tien Toppers uit Trinidad
Dit album bevat 10 calypso-nummers, in een Vlaams jasje gestoken door Mauro Pawlowski en zijn band. Met teksten die recht op de bal spelen. Dit is de eerste vinyluitgave nadat het origineel enkel digitaal uitkwam, en vorig jaar op cassette verscheen. Een swingende plaat waarop je niet kan laten stilzitten. Een perfecte adaptatie van het Caribische calypso geluid, maar dan met een Vlaamse tekst. Teksten zoals Zeven Lijken In Brussel-Noord kaarten een probleem aan met een tekst om u tegen te zeggen.

TESSA DIXSON – Abyss EP (12”), [PIAS]
Een compilatie van Tessa’s eerder uitgebrachte singles, voor het eerst op vinyl te verkrijgen. Een van de winnaars van De Nieuwe Lichting 2019, ze stond al in de Trix, in de Botanique en in de AB. Een strakke popsound met een goede zangstem, en grijsgedraaid op de radio.

VARIOUS ARTISTS – Bonzai Power Vinyl 1 (2×7”)/Bonzai The Mixtapes Vol.1 (Cassette)
Twee compilaties van het wereldbekende hardcore/techno/goa/…. label van Belgïe. Dit jaar brengen ze een hardcore compilatie uit op vinyl en eentje op twee cassettes, vol nummers met de hardcore rave sound. Rammende bassen en ruige synths zorgen voor een rave in de huiskamer.

WILLY ORGAN – Jonge Plant (lp), 541
Het debuutalbum van de innovator van het Vlaamse levenslied. Al een echte rage in de undergroundscene, releaset hij nu zijn debuut Jonge Plant. Als zanger van de Gentse americanaband The Tubs, besloot hij een tweede project te beginnen. Wim De Craene als held en voorbeeld, dan weet je al genoeg. Een passage op de Gentse Feesten achter de rug en nog veel optredens in het verschiet. Nu staat ook zijn debuut klaar om een aardbeving te veroorzaken in het Vlaamse muzieklandschap!

WIM DE CRAENE – Live ’78 (lp), BLP Records
Nooit eerder uitgebrachte live opnames van Wim De Craene, opgenomen in Sterrebeek voor het programma Dorp Bij de Stad, door een begeleidingsband verwekt tot jazz-rock nummers. Bevat voornamelijk nummers het album Wim De Craene… Is Nooit Weg! en andere klassiekers zoals Tim en Rozanne. Een van Vlaanderens meest getalenteerde muzikanten op zijn hoogtepunt, een aanrader van formaat!

PEUK/HEAD ON STONE (10″inch-FONS Records)
Een release waar we absoluut naar uitkijken is de split 10″inch met Peuk en Head On stone. Peuk moeten we aan niemand meer voorstellen. Twee gloednieuwe nummers (Greasy Eyes en Clean Up) van het Limburgse powersludge-trio. Op de b-kant vinden we twee nummers van Head On Stone (Blister en Mighty Soul), het soloproject van Nele Janssen waarin we de Peuk-frontvrouw in een heel ander gedaante horen. Breekbaar, fragiel en vooral wonderschoon. De 10″ komt uit op “gemarmerd” gekleurd vinyl en is een samenwerking met Fons Records en Gigaswing (Tera Swing).

Brent Van Hout

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More